Arama

Dini Semboller - Svastika (Gamalı Haç)

Güncelleme: 20 Şubat 2017 Gösterim: 8.586 Cevap: 3
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
12 Ağustos 2011       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Gamalı haç

Ad:  svastika.jpg
Gösterim: 8443
Boyut:  47.9 KB

SVASTİKA (Sanskrit dilinde “mutluluk getiren”) olarak da bilinir, bütün kolları eşit uzunlukta olan ve aynı yönde (genellikle saat yönü) dik açılarla kıvrılan haç.
Sponsorlu Bağlantılar

Başarı ve şans simgesi olarak Antik Çağdan günümüze dünyanın hemen her yerine yayılmıştır. Eski Mezopotamya uygarlıklarının metal paralarında yaygın biçimde kullanılan bir simgeydi. Erken Hıristiyan ve Bizans sanatlarının (gamma haçı ya da crux gammata) yanı sıra, Güney ve Orta Amerika’daki Mayalar arasında ve Kuzey Amerika’da da özellikle Navaholar arasında kullanılmıştır. Hindistan’da ise hâlâ Hindular, Caynacılar ve Budacıların en çok kullandığı uğur simgesidir.

Caynacılarda yedinci Tirthankara’nın (Kurtarıcı) simgesidir; dört kollu oluşuyla, ibadet eden kişiye yeniden doğabileceği dört yeri (hayvanlar ya da bitkiler dünyası, cehennem, ölümlüler dünyası ve ruhlar dünyası) anımsattığı da söylenir.

Hindular (ve Caynalar) muhasebe defterlerinin ilk sayfalarına, kapı eşiklerine, kapılarına ve tanrılarına sundukları nesnelerin üzerine gamalı haç işareti koyarlar. Sağa dönük, yani kollan saat yönünde dönen gamalı haçla sola dönük gamalı haç (sauvastika) arasında kesin bir ayrım yapılır. Sağa dönük gamalı haç güneşle ilgili bir simge olarak kabul edilir ve kollarının dönüşü güneşin günlük hareketini (kuzey yarıkürede güneş doğudan güneye, daha sonra da batıya geçer) temsil eder. Sola dönük gamalı haç ise daha çok geceyi, ürkütücü tanrıça Kali’yi ve büyücülüğü simgeler.

Nazi Almanyası’nda, kolları saat yönünde kıvrılan gamalı haç (Almanca Hakenkreuz) ulusal simge olarak kabul edilmiştir. 1910’da şair ve Nasyonal Sosyalist ideologlardan Guido von List, gamalı haçın tüm antisemitik kuruluşların simgesi olmasını önerdi ve 1919-20 yıllarında kurulan Nazi Partisi bu simgeyi benimsedi. 15 Eylül 1935’te koyu kırmızı zemin üzerinde, beyaz bir daire içinde yer alan siyah gamalı haç Almanya’nın ulusal bayrağı oldu.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 20 Şubat 2017 20:30
mhmmdcngz - avatarı
mhmmdcngz
Ziyaretçi
22 Ağustos 2012       Mesaj #2
mhmmdcngz - avatarı
Ziyaretçi
Gamalı haç
Almanca; Hakenkreuz (Süsleme)
Sponsorlu Bağlantılar
Kolları birbirine eşit artı işaretinin uçlarına, dik olarak getirilen eşit çizgilere yapılan haç biçimi.

Uçları sağa veya sola kıvrılmış, genel olarak Güneş'i simgeleyen haç. Hint, İran, Ege, Çin gibi eski uygarlıklarca kullanılmış olduğu gibi, 20. yüzyılda, Alman Nasyonal Sosyalist Partisi'nin ve Alman Nazilerinin simgesi olarak da kullanılmıştır. Günümüzde de, bazı ülkelerdeki faşist ve ırkçı hareketlerce bir simge olarak kabul edilmektedir.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 4 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 20 Şubat 2017 17:50
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
20 Şubat 2017       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Yirminci yüzyıl Alman Nazi Partisi grafik sembolizmi aşırı kullanımıyla dikkat çekmekteydi, özellikle ana sembol olan "Hakenkreuz" (swastika) ya da gamalı haç partinin ana sembolü olarak kullanılıyor ve Nazi Almanyası'nın bayrağını oluşturuyordu.

Kullanılan diğer Nazi sembolleri:
  • Kartallı gamalı haç, Nazi Partisi'nin resmi sembolü
  • Demir haç
  • Sig Rünü, SSlerin sembolü
  • Siyah SS üniforması
Runik harfler
Ad:  1.JPG
Gösterim: 641
Boyut:  9.2 KB
1933 yılından, iki "Sig Rünü" içeren Nazi SS arması.
Rünik alfabenin harfleri, özellikle Sigel, Eihwaz, Tyr ve Algiz rünleri, Naziler tarafından Alman gelenekleriyle kendilerini ilişkilendirmek için kullanılmıştır.

Nazilerin rünleri kullanmalarının ardındaki gerçekler, 19ncu yy. sonları ve 20nci yy. başlarında Alman mistisizminin önemli figürlerinden birisi olan Guido von List'in eserlerinde bulunabilir. List'in 1908'de yayınladığı "Das Geheimnis der Runen" (Rünlerin Gizleri) isimli eseri konuyla ilgili örneklerden birisidir.
Nazi yazılarında kullanılan, "s" rünü List'in "Sig" figürüdür.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
20 Şubat 2017       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM

SVASTİKA


a. (sanskritçe svastıka, uğurlu). Hindistan'da kullanılan gamalı haç biçiminde falcılık simgesi.

—ANSİKL. Eski hint yıldız biliminde bu işaret, kolları sağa dönük olduğu zaman erkek sayılır ve Güneş'in Oğlak dönencesinden geçişini temsil ederdi. Aynı işaret, kolları sola dönük olduğu zaman jfcj, dişi sayılır ve sonbahar ve kış Güneş'ini temsil ederdi.

GAMALI


sıf. (yun. gammadan). Kolları sağa ya da sola bükülmüş simgesel haça denir. (Gamalı haç birçok eski uygarlık tarafından kullanılmış [svastika] ve genellikle Güneş'i simgelemişti. 1905'ten başlayarak, Almanya'da bazı yahudi düşmanı grupların simgesi ve ırkçılık ideolojisinin amblemiydi. Hitler de gamalı haçı bu yönde Alman nasyonal sosyalist parti’nin işareti olarak benimsedi.)

—ANSİKL Gizbil. Gamalı haç tüm ayrı insan kuşaklarını, en yüksek düzeyde ise evrensel kuşağı, yaratım çevrintisini, bilinen dünyanın kutbunu, belirim karşısında ilke'nin eylemini simgeler. Hareketin hangi yana (her iki yan için de mümkündür) olduğu kolların yönüne göre belirlenir; bu yönler enerjinin kutupluluğunu gösterir.

Kaynak: Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

20 Kasım 2011 / Misafir Soru-Cevap
2 Nisan 2010 / _KleopatrA_ Din/İlahiyat
2 Nisan 2010 / BARIŞ Din/İlahiyat
8 Haziran 2012 / ThinkerBeLL Din/İlahiyat
3 Ocak 2017 / Misafir Cevaplanmış