Arama

Peygamberler Tarihi - Hz. İsmail

Güncelleme: 14 Aralık 2016 Gösterim: 36.259 Cevap: 5
arwen - avatarı
arwen
Ziyaretçi
19 Ekim 2005       Mesaj #1
arwen - avatarı
Ziyaretçi

Hz. İsmail

Ad:  Hz.İsmail.JPG
Gösterim: 4240
Boyut:  46.6 KB

Arapların atası sayılan peygamber. Hz. İbrahim’in Hacer’den olan oğludur.
Sponsorlu Bağlantılar

Kuran tefsircilerine göre, Hz. İbrahim’in yaşlılık döneminde Tanrı’ya “Rabbim, bana iyilerden olacak bir çocuk ver” biçiminde yakarması üzerine Tann’nın ona müjdelediği “uysal oğul” (Saffat 100-101) İsmail’dir. Hz. İsmail Kuran’da ayrıca yüce mertebe sahibi (En’am 82), sözüne sadık (Meryem 54), doğru konuşan, sabırlı (Enbiya 85) ve seçkin kullardan (Sad 48) gibi sıfatlarla anılır. İslam kaynaklarına göre Hz. İsmail, İbrahim’in öteki karısı Sara’nın ısrarları üzerine babası tarafından annesiyle birlikte Mekke vadisine getirilir ve oraya bırakılır. Hacer onu büyük güçlüklere göğüs gererek yetiştirir. Tanrı, Hacer’le İsmail’e zemzem suyunu bağışlar. Kitabı Mukaddes’e göre (Tekvin 21:8-21) Hacer’in İsmail’in doğumundan sonra yerleştiği yer Beerseba Çölüdür.

İslam kaynaklarında, Hz. İbrahim’in Tanrı’ya kurban etmek istediği oğlunun İsmail olduğu belirtilir. Kuran’ın ad vermeden andığı olaya göre Hz. İbrahim üç gün rüyasında oğlunu kurban ettiğini görür (Saffat 102). Bunun bir Tanrı buyruğu olduğuna inanır ve oğluna durumu açıklar. İsmail babasına buyruğu yerine getirmesini söyler, her ikisi de Tanrı’ya teslim olurlar (Saffat 102-103). Ama bu bir sınav olduğu için kurban gerçekleşmez; onun yerine Hz. İbrahim’e kurbanlık olarak büyük bir koç gönderilir (Saffat 106-107). Gene İslam kaynaklarına göre Hz. İbrahim’in Mekke’ye dönmesinden sonra Hz. İsmail Kâbe’nin yapılmasında babasına yardım eder. Kâbe duvarlarını yükseltirken şöyle dua ederler: “Rabbimiz, ikimizi sana teslim olanlardan kıl. Soyumuzdan da sana teslim olacak bir ümmet getir. Bize ibadet yollarımızı göster. Tövbemizi kabul buyur... Rabbimiz içlerinden onlara senin âyetlerini okuyan, kitabı ve hikmeti öğreten, onları kötülüklerden arındıran bir peygamber gönder” (Bakara 127-129). Hz. İsmail’in, Cürhüm kabilesinden önce Mudad’m kızı Seyyide, sonra da Amr’ın kızı Ra’le ile yaptığı evliliklerden doğan 12 oğlunun Arapların atası olduğuna inanılır. Yahudiler de İsmail’in Filistin’in güneyindeki Bedevi halklarının atası olduğuna inanırlar. Kitabı Mukaddes’e /Tekvin 25: 13-16) göre 137 yıl yaşayan İsmail’in oğullan şunlardır: Nebayot, Kedar, Abde- el, Mibsaam, Mişma, Duma, Massa, Ha- dad, Tema, Yetur, Nafiş, Kedema.
Kuran, Hz. İbrahim’in ölümünden sonra Hz. İsmail’in Hicaz halkına peygamber olarak gönderildiğini bildirir (Meryem 55).

Kaynak: Ana Britannica

Son düzenleyen Baturalp; 14 Aralık 2016 04:04
Biyografi Konusu: Peygamberler Tarihi - Hz. İsmail nereli hayatı kimdir.
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
20 Ocak 2010       Mesaj #2
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi

HZ. İSMAİL’İN HAYATI (AS)



Sponsorlu Bağlantılar
1. Hz. Ismaıl aleyhısselam hakkında genel bılgıler.
Yemen'den gelıp Mekke ve cıvarına yerlesen Cürhüm kabılesıne gönderılen ve Muhammed aleyhısselamın dedelerınden olan bır peygamberdır. Ismı Kur'an-ı Kerımde bıldırılmıstır: « Bız Nuh'a ve ondan sonrakı peygamberlere vahyettıgımız gıbı sana da vahyettık. Ve (nıtekım) Ibrahım'e, Ismaıl'e, Ishak'a, Yakub'a, esbâta (torunlara), Isa'ya, Eyyub'e, Yunus'a, Harun'a ve Süleyman'a vahyettık » . Babası Ibrahım aleyhısselam annesı ıse Hacer Hatun'dur.

2. Hz. Ismaıl'ın hıkayesı
Ismaıl aleyhısselam, Sam dıyarında (Fılıstın, Surıye) dogdu.Babası Ibrahım aleyhısselam, Allahü Teâlânın emrıyle, annesı Hacer Hatunla bırlıkte Mekke'ye götürdü . Yanlarına bır mıkdar yıyecek ve su ıle bırlıkte sımdıkı Kâbe'nın bulundugu yere bırakarak Sam'a döndü. Bır rıvayete göre Ibrahım aleyhısselam Hacer Hatunu Kâbe'nın bulundugu yere bırakınca o: "Sen bızı kıme bırakıyorsun. Bıze kım bakacak ?" sorusuna Ibrahım aleyhısselam:"Ben sızı Allah'a bırakıyorum" demıstır. Hacer Hatun bunu duyunca:"O zaman ısını yaptıysan gıdebılırsın" demıstır. Hacer Hatun su ararken, sımdıkı zemzem kuyusunun yerınde yatan Ismaıl aleyhısselam tepındı. Hacer Hatun ogluna su verebılmek ıcın yedı kez Safa ıle Merve arasında kosustu ıse de su bulamadı. O zaman ayaklarını vurdugu veya Cebraıl aleyhısselamın vurdugu yerden Zemzem suyu cıktı. Hacer Hatun burada yasarken, Yemen tarafından Cürhüm kabılesı gelıp Mekke'nın bulundugu yere yerlestıler.

2.1. Ismaıl aleyhısselamın kurban edılmesı
Hz. Ibrahım bır ara bır rüya gördü. Bu Yüce Allah'ın bır vahyı ıdı. Ona oglu Ismaıl'ı kurban etmesını emr olunmustu. Bunun üzerıne henüz 12 yasında bulunan Hz. Ismaıl'ı, Mekke'de Sebır dagının etegınde tenha bır yere götürdü. Onu Allah rızası ıcın kurban etmek ıstıyordu. Ismaıl aleyhısselam da:" Babacıgım, emrolundugun seyı yap. Insallah benı sabredenlerden bulursun" dıyordu. Bu Allah yolunda fedâkarlıgın en yüksek bır nısanı ıdı . Ama, Allahü Teâlâ rüyasında sadakat göstermesı üzerıne ona bır koc ıhsan buyurdu. Ismaıl aleyhısselam böylece kurban edılmekten kurtuldu. Kurban bayramını da bız müslümanlar da vak'a yüzünden ıhya etmekteyız. Halılullah'ın hangı oglunu kurban ettıgı kesınlıkle bılınmemektedır. Kur'an-ı Kerım'de sadece oglunu kurban ettıgı belırtılmektedır:«Babasıyla beraber yürüyüp gezecek caga erısınce: Yavrucugum ! Rüyada senı bogazladıgımı görüyoru; bır düsün ne dersın ? dedı. O da cevaben : Babacıgım ! Emrolundugun seyı yap. Insaallah benı sabredenlerden bulursun, dedı » . Fakat cumhura göre kurban edılen cocugun Ismaıl aleyhısselam'ın oldugu kanaatındadır. Bazı müfessırlere göre ıse Ismaıl aleyhısselamın degıl de Ishak aleyhısselamın kurban edıldıgını öne sürmektedırler. Yalnız, bu fıkrı Israılogulları da söylemektedırler.

2.2. Ismaıl aleyhısselamın peygamberlıği
Hz. Ismaıl genclık cagına gelınce, Cürhümlülerden ıkı defa evlendı . Daha sonra tekrar Mekke'ye gelen Ibrahım aleyhısselamla bırlıkte Kâbe-ı Muazzamayı ınsâ ettıler ve hac ıbadetını yaptılar . Ismaıl aleyhısselam Yemen kabılelerıne (Cürhüm kabılesı) ve „Amalıka" denılen eskı bır kavme peygamber olarak gönderıldı. Insanlara babası Hz. Ibrahım'e bıldırılen dının hükümlerını teblıg ettı ve davetı 50 yıl sürdü. Buna ragmen maateesüf pek az kımse ıman ettı. Ishak aleyhısselamı yanına davet edıp kızını onun oglu Iys'a nıkahladıve bazı vasıyetler de bulundu. Babası Ibrahım aleyhısselam'ın ölümünden 40 sene sonra , 133 veya 137 yaslarında ıken Mekke'de vefat ettı. Ekserı rıvayete göre Mescıd-ı Haram'da Kabe-ı Muazzamanın kuzey duvarı önünde bulunan Hatım denılen yere defn edıldı. Ismaıl aleyhısselamın 12 oglundan cogalan torunları zamanla Arabıstan Yarımadası'nın her tarafına yayıldılar. Peygamber efendımızın (s.a.v.) 20. dedesı Adnan ıle Ismaıl aleyhısselam arasında 30 baba vardı . Peygamberımız efendımız (s.a.v.) de bır Hadıs-ı serıfınde : « Allahü Teâlâ Ademogullarından (Hz.) Ismaıl'ı sectı. Ismaıl'ın evladından (ogullarından) Kınane'yı, Kınaneogullarından Kureys'ı sectı ve ayırdı. Kureys'ten Hasımogullarını, Hasımogullarından da benı sectı ve ayırdı » (Kadızâde) buyurmıstur.

Kaynaklar:
Kur'an-ı Kerım ve acıklamalı Türkce mealı, Kral Fahd Matbaası, Medıne-Münevvere, 1992
Ömer Nasuhı Bılmen, Büyük Islam ılmıhalı, Akcag yayınevı
Heyet, Dını terımler sözlügü, cılt: 1, Hakıkat kıtabevı, Istanbul, tarıhsız
Son düzenleyen Baturalp; 14 Aralık 2016 04:01 Sebep: başlık ve sayfa düzeni
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
30 Temmuz 2012       Mesaj #3
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
H.z İsmail

İbrani peygamberi. Peygamber İbrahim'in oğludur. Annesi Hacer'dir. İsmail'in adı Kuran'da, kavmine namaz ve zekâtı buyuran bir peygamber olarak geçer. Kuran'a göre İsmail, Hristiyan kaynaklarına göre İshak, kurban edilmek istenmiştir. İslâm yazarları, Hacer ile İsmail'in İbrahim tarafından Mekke'ye yerleştirildiğini, Zemzem'in İsmail'in ayaklarını vurduğu yerden çıktığını, bir süre sonra Mekke'ye gelen İbrahim'le Kâbe'nin yapımında çalıştığını ileri sürerler. İsmail, Kâbe yakınlarında oturan Curhum kabilesinden iki evlilik yapmıştır. İncil, İsmail'in 12 oğlu olduğunu yazar. Arapların Kureyşliler grubu da İsmail'in oğullarından türemiştir.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Son düzenleyen Baturalp; 14 Aralık 2016 04:09
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
14 Aralık 2016       Mesaj #4
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi

Hz. İsmail (a.s.)


İbrâhim aleyhisselâmın oğludur. Kurban edilmek istendi. Bıçak kesmedi.

Arabistan'da Cürhüm kabilesine gönderilen peygamber. İbrâhim aleyhisselâmın büyük oğlu ve peygamberimizin (sallallahü aleyhi ve sellem) dedelerinden. Annesinin adı Hacer'dir. Hazret-i İbrâhim, Nemrut'un ateşinden kurtulduktan sonra, Bâbil'den ayrılıp, Mısır'a gittiğinde hanımı Sâre'ye Firavun musallat olmuştu. Fakat, Sâre'yi yaklaşmak istediğinde, ellerinin tutulup, nefesi kesilerek sara hastalığına benzer bir hâle düştü. Bunu üzerine Firavun korkarak İbrâhim aleyhisselâm ve sâre'yi bıraktı ve Hacer adlı bir câriyeyide hediye etti. İbrâhim aleyhisselâm, Firavun korkarak câriye olarak verdiği Hacer'i de alarak, Filistin'e döndü. Oradan Şam taraflarına gitti. Buradayken Sâre Hatunun isteği üzerine hazret-i Hacer'le evlendi. Bu evlilikten hazret-i İsmâil doğdu. Allah'ın emri ile Hacer'i, oğlu ile birlikte Kudüs'ten Hicaz'a götürdü. ve bugünkü Mekke şehrinin bulunduğu yere bırakıp geri döndü. Mekke'nin üst tarafında bulunan Seniyye Mevkiine gelince, ellerini açarak onlar için duâ ettiği İbrâhin sûresi 37 ve 38. âyetlerinde bildirilmektedir. Bu ıssız ve çorak vâdide bir miktar hurma, bir dağarcık su ve oğlu iki yaşındaki İsmâil ile yanlız kalan hazret-i Hacer, bu işin Allah'ın emri ile olduğunu anlayıp tevekkülle sabretti; "Allahü teâlâ bize kâfisir. O bizi korur, himâye eder. Bizi başıboş bırakmaz" dedi. Semre ağacının dallarından yaptığı küçük barınakta kalıyorlardı. Yiyecekler ve suları bitince hazret-i İsmâil susuzluktan ağlamaya başladı. Hazret-i Hacer su bulmak ümidi ile Safâ Tepesine çıktı. Uçsuz bucaksız çölden ve ağaçsız çıplak tepelerden başka bir şey göremedi. Safâ'dan inip koşarak Merve Tepesine çıktı. Safâ ve Merve Tepeleri arasında su bulmak ümidi ile yedi defâ koşarak gidip deldi. Bu sırada İsmâil'in (aleyhisselâm) ayağını vurduğu veya Cebrâil aleyhisselâmın vurduğu yerden su fışkırıp akmaya başladı. Hazret-i Hacer heyecanlandı ve akan su ziyan olmasın diye "Dur! Dur!" mânâsına gelen "Zem! Zem!" diyerek suyun etrâfını çevirdi. Sudan oğlu İsmâil'e (aleyhisselâm) içirdi ve kendisi de içti.

Peygamberimiz bir hadis-i şeriflerinde "Allah İsmâil'in annesi Hacer'e rahmet etsin. O, zemzemi kendi hâline bıraksaydı da avuçlamasaydı, muhakkak zemzem akan bir ırmak olurdu. " buyurmuştur. Mekke'nin yakınında konaklayan Cürhüm kabilesi zemzem suyunu görünce hazret-i Hacer'den izin alarak oraya yerleştiler ve böylece Mekke şehri kuruldu. Bir müddet sonra hazret-i İbrâhim hanımını ve oğlunu ziyârete geldiğinde onları bolluk ve bereket içinde buldu. Hazret-i İsmâil konuşmaya başlayınca hazret-i İbrâhim üç gün üst üste gördüğü rüyâ üzerine onu kurbân etmeye karar verdi.

Zilhicce ayının 9 ve 10. günü de aynı rüyâyı görünce sahih olduğunu anladı. Bir bahâneyle annesinden izin alarak kurban etmek için götürdü. Şeytan, insan sûretinde annesi Hâcer'e hazret-i İsmâil'e ve hazret-i İbrâhim'e göründü ve onlara vesvese vermeye çalıştı ise de dinlemediler. Hazret-i İsmâil, şeytanın arkasından yedi tâne taş attı. Hazret-i İbrâhim, bugün Minâ denilen yere gelince, oğluna rüyâsını ve Allah'ın emrinin kendisini kurbân etmek olduğunu açıkladı. Hazret-i İsmâil'i tevekkülle hazırladı. Yere yatırıp bıçağı boynuna çaldı ise de bıçak, Allah'ın emri ile kesmedi. Taşa vurdu, taşı kesti. Nihâyet Cebrâil aleyhisselâm Cennetten bir koç getirdi.

Cebrâil aleyhisselâm makâmından "Allahü ekber, Allahü ekber" diyerek geldi. Hazret-i İbrâhim bu tekbiri işitince; "La ilâhe illallahü vallahü ekber" dedi. Hazret-i İsmâil de; "Allahü ekber ve lillâhil hamd. " diyerek tekbiri tamamladı. Hazret-i İbrâhim koçu kurban etti. Onların bu hâli Kur'ân-ı kerimde anlatılmakta ve meâlen; "Muhakkak ki bu açık bir imtihandı. " buyrulmaktadır. Hazret-i İbrâhim kurban hâdisesinden sonra Sâre'nin yanına döndü. Hazret-i İsmâil büyüyünce Cürhüm kabilesinden bir kızla evlendi. Annesi hazret-i Hâcer de vefât etti ve Kâbe temelinin bitişiğine defnedildi. Hazret-i İbrâhim yine ara sıra gelip gidiyordu. Allahü teâlâ Kâbe'nin yapılmasını emredince baba oğul Kâbe'nin eski temelini bulup yeniden inşâ ettiler ve şöyle duâ ettiler: "Ey Rabbimiz bizden bu hayırlı işi kabul et. Hakikaten sen duâmızı işitici, niyetimizi bilicisin." Hazret-i İsmâil, babası hazret-i İbrâhim'in vefâtından sonra, Yemen'den gelip Mekke'ye yerleşmiş olan Cürhüm kabilesine peygamber olarak gönderildi. Kendisine başka kitap ve din verilmeyip, babası İbrâhim aleyhisselâmın dinini insanlara tebliğ etti. İnsanları elli yıl imâna dâvet etti, ancak pek az kimse imânla şereflendi. Filistin'e giderek hazret-i İbrâhim'in kabrini ziyâret etti. Sonra Şam'a gidip kardeşi İshak aleyhisselâm ile görüştü. Hazret-i İsmâil'in 12 oğlu ve pekçok torunu oldu. Onun dini İslâmiyet gönderilinceye kadar doğru olarak devâm etti.

Muhammed aleyhisselâmın bütün dedeleri hazret-i İsmâil'in soyundan ve onun dinindendi. Vefâtına yakın kardeşi İshâk'ı aleyhisselâm yanına dâvet edip, kızını oğlu Iys'a nikâhladı ve bâzı vasiyetlerde bulundu. Mekke'de 133 veya 137 yaşlarındayken vefât etti. Mescid'i Haramda Kâbe-i muazzamanın kuzey duvarı önünde bulunan ve annesi Hâcer'in kabrinin bulunduğu Hatim denilen yere defnedildi.

Mûcizeleri:
  • Dikenli bir arâzide yaşayan müşriklerin teklifi üzerine duâ edip, dikenli ağaçlarda çeşitli meyveler bitmiştir.
  • Cürhümileri imâna dâvet ettiği zaman, onlar kısır koyundan süt çıkarmasını istediler. O da elini koyunun sırtına koyarak; "Beni peygamber olarak gönderen Allahü teâlânın ismi ile. . . " dediği anda koyunun memelerinden süt akmaya başladı.
  • İsmâil aleyhisselâmın duâsı bereketiyle koyunların yünleri ipek oldu ve sayıları çoğaldı.
  • Kendisine misâfir gelen iki yüz Yemenliye ikrâm edecek bir şey bulamayınca mahcub oldu. O anda duâ etti ve yanındaki kumlar un oldu. Bunu gören misâfirlerin hepsi imâna geldiler. Kur'ân-ı kerim'in, Bakara, Âl-i İmrân, Nisâ, En'âm, İbrâhim, Meryem, Enbiyâ ve Sâd sûrelerinde İsmâil aleyhisselâmla ilgili haberler verilmiştir.
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
14 Aralık 2016       Mesaj #5
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
Hz. İsmail
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
14 Aralık 2016       Mesaj #6
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
Hz. İsmail'in Kurtuluşu

Benzer Konular

17 Nisan 2015 / arwen Dinler Tarihi
15 Aralık 2016 / Misafir Dinler Tarihi
3 Kasım 2010 / Misafir Dinler Tarihi
25 Ağustos 2013 / Misafir Dinler Tarihi
20 Ocak 2010 / Misafir Dinler Tarihi