Arama

Peygamberler Tarihi - Hz. İshak

Güncelleme: 14 Aralık 2016 Gösterim: 25.181 Cevap: 5
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Ekim 2005       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Hz. İshak

Ad:  Hz.İshak.JPG
Gösterim: 2665
Boyut:  41.8 KB

İsrailoğullanna gönderilen ikinci peygamber.
Sponsorlu Bağlantılar

Kuran’da ve Eski Ahit’in Tekvin Kitabı’nda adı geçer. Hz. İbrahim ile ilk karısı Sara’nın tek oğlu, Esav ve Yakub’un babasıdır (Kuran’da yalnızca Yakub’un adı geçer). Sara doğurganlık yaşını geçmiş (Kuran’a göre kısır) olduğu halde, Tanrı Hz. İbrahim ve Sara’ya İshak’ı bağışlar. Eski Ahit’e göre Tanrı’nın Hz. İbrahim’in bağlılığını sınamak için kurban etmesini istediği oğlu İshak’tır. İslamda genellikle kurban edilmek üzere İbrahim’in Hacer’den olan oğlu İsmail’in seçildiği kabul edilirse de, kurban olarak İshak’ın seçildiğini öne süren İslam bilginleri de vardır. Hz. İshak, Kuran’da salih insanlar (Enbiya 72), hidayete erdirilenler (En’am 84), bereket verilenler (Saffat 113), anlayışı ve kavrayışı güçlü, seçkin kişiler (Sad 45-47) ve bilginler (Zariyat 28) arasında sayılır.

Eski Ahit ve Yeni Ahit’te Tanrı, İbrahim, İshak ve Yakub’un Tanrısı olarak anılır. Çünkü Tanrı’nın onlara verdiği söz, onların soyundan gelenlerin hepsi için geçerli kılınmıştır. Kuran’da da İsrailoğullanna verilen Hak dini “İbrahim’in, İshak’m, Yakub’un dini” olarak tanımlanır (örn. Yusuf 38). İbrahim’in, Tann’mn buyruğu üzerine İs- hak’ı kurban etmeyi kabul etmesi, Hıristiyanlığın ilk dönemlerinde iman (Paulus’un İbra- nilere Mektubu 11:17) ve itaatin (Yakub’un Mektubu 2:21) örneği sayılmıştır. Sonraki Yahudi geleneğinde de mağfiret dualarında İshak’ın kurban edilmesi anılmıştır.

Kaynak: Ana Britannica

Son düzenleyen Baturalp; 14 Aralık 2016 03:44
Biyografi Konusu: Peygamberler Tarihi - Hz. İshak nereli hayatı kimdir.
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
20 Ocak 2010       Mesaj #2
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi

İSHÂK ALEYHİSSELÂM


İbrâhim aleyhisselâmın oğludur. Filistin civarında yaşadı.
Sponsorlu Bağlantılar

Şam ve Filistin ahâlisine gönderilen peygamberlerden. İbrâhim aleyhisselâmın ikinci oğludur. Annesi hazret-i Sâre'dir. Büyük kardeşi İsmâil aleyhisselâmdan kaç yaş küçük olduğu bilinmemektedir. İbrâhim aleyhisselâm, Nemrûd'un ateşinden kurtulduktan sonra, Bâbil'den Hicret ederek, kendisine inananlar ve hanımı Sâre Hâtun'la birlikte Mısır'a gitti. Oradan da Filistin ve Şam diyârına döndü. Sâre Hâtun'un gençliğinde çocuğu olmamıştı.

İbrâhim aleyhisselâm oğlu İsmâil aleyhisselâmı ve annesi Hâcer Hâtun'u Mekke'ye bıraktıktan sonra, Şam diyârına döndü. Allahü teâlâ yaşlıyken Sâre Hâtun'a bir oğul ihsân edeceğini, Cebrâil aleyhisselâm vâsıtasıyla müjdeledi. Sâre Hâtun, bu müjdeye sevindiği için oğluna İshâk ismi verildi. İshâk İbrânce ''güler'' mânâsına gelir.
Allahü teâlânın Lût kavmini azgınlıkları sebebiyle helâk ettiği sene doğdu. Şam diyârında büyüyünce, babası ve annesi ile Mekke'ye gitti. Kâbe-i muazzamayı ziyâret edip, ağabeyi İsmâil aleyhisselâmla görüştü. Üçü birlikte Filistin'e döndüler. Burada anne ve babasına hizmet etti. Her sene hac zamânında Mekke'ye gitti. Bir rivâyette babasının sağlığında, başka bir rivâyette ise vefâtından sonra Şam ve Filistin ahâlisine peygamber olarak gönderildi. İbrâhim aleyhisselâmın dininin hükümlerini yaymaya devâm etti. Kavmine nasihat edip, Allahü teâlânın emir ve yasaklarını bildirdi. Altmış yaşındayken, İys ve Yâkûb adında iki oğlu oldu. İys amcası İsmâil aleyhisselâmın kızıyla evlendi. Babasının duâsı bereketiyle soyu bereketli olup, kısa zamanda çoğaldı. İshâk aleyhisselâmın diğer oğlu Yâkûb aleyhisselâma da peygamberlik verildi. Oğul ve torunlarından peygamberler geldi. Bir adı da İsrâil olan Yâkûb aleyhisselâmın soyundan gelenlere sonradan ''İsrâiloğulları'' denildi.

Ömrünün sonuna doğru gözlerinin görmesi zayıflayan İshâk aleyhisselâm, 120 sene veya daha fazla yaşadıktan sonra, Filistin'de vefât etti. Filistin'de Halilürrahmân denilen yerde baba ve annesinin de medfûn bulunduğu mağaraya defnedildi. Yüz ve şekil itibârıyla, ahlâk ve yaşayışta babası hazret-i İbrâhim'e çok benzeyen İshâk aleyhisselâm, Kur'ân-ı kerim'de ilim sâhibi olarak zikredildi.

Mûcizeleri:
1- Hayvanlar açık bir lisanla peygamberliğine şehâdet ederlerdi.
2- Duâ etmesi üzerine dağın harekete geçmesi: İshâk aleyhisselâm Kudüs'te insanları Allahü teâlâya imâna dâvet edince, insanlar; ''Eğer şu dağı harekete geçirirsen, imân ederiz.'' dediler. İshâk aleyhisselâm duâ edince dağ sallanmaya başladı. Kudüs halkı hep birlikte imân ettiler.

3-İshâk aleyhisselâm merkebine binip bir dağa çıkmak isteyince merkebin ön ayakları kısalır, arka ayakları uzardı. Dağdan aşağı inerken de tersi olurdu.

4- İshâk aleyhisselâmın duâsı bereketiyle Allahü teâlâ ölmüş hayvanları diriltirdi.
5-Şam ahâlisinin arzusu üzerine yaptığı duâ neticesinde, eline sırtına koyduğu bir koyun, hemen kuzulamış daha sonra ard arda dokuz defâ yavrulamıştır.
Kur'ân-ı kerimin Bakara, Âl-i İmrân, Nisâ ve İbrâhim sûrelerinde İshâk aleyhisselâmla ilgili haberler verilmiştir.
Son düzenleyen Baturalp; 14 Aralık 2016 03:35 Sebep: başlık ve sayfa düzeni
Teusa - avatarı
Teusa
Ziyaretçi
26 Mayıs 2011       Mesaj #3
Teusa - avatarı
Ziyaretçi

Peygamber Kıssaları: Hz. İshak (a.s.)


Hz Sâre'nin çocugu olmadigi için kocasina cariyesi Hacer'i hediye etmistir Hz Hacer Hz ismail'i dogurunca, Hz Sâre üzülmüstür Hz ibrahim yüz yirmi yasinda Hz Sâre doksan yasinda iken Allah'in bir lutfu ve mucizesi olarak ishâk (as) dogmustur.

Ishâk (as) Kur'an-i Kerim'de de övülmüstür: "Ey Muhammed; güçlü ve anlayisli olan kullarimiz ibrahim, ishâk ve Yakub'u da an! Biz onlari âhiret yurdunu düsünen samimi kimseler kildik Dogrusu onlar bizim yanimizda seçkin, iyi kimselerdir" (Sâd, 38/45-47) ishâk (as) babasinin ölümünden sonra Sam bölgesine peygamber olarak vazifelendirilmis, Allah'u Teâlâ onu seçkin ve hayirli bir insan eylemistir.

"Ibrahim'e salihlerden bir peygamber olmak üzere de ishâk'i müjdeledik Hem ona hem de ishâk'a feyz ve bereketler verdik Her ikisinin neslinden iyi hareket edeni de vardir, nefsine apaçik zulmedeni de vardir" (es-Sâffât, 37/112, 113)

Hz Ishak rivayete göre yüzaltmis yaslarinda bu günkü Filistin'in bulundugu bölgede Kudüs yakinlarinda vefat etmis, babasi ibrahim (as)'in Mezradaki kabrinin yanina defnedilmistir+
Son düzenleyen Baturalp; 14 Aralık 2016 03:36 Sebep: başlık ve sayfa düzeni
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
26 Temmuz 2012       Mesaj #4
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi

H.z İshak


İbrani peygamberi. İbrahim Peygamber'in, eşi Sara'dan doğma oğlu. Kuran'da ve Tevrat'ta adı geçen peygamberlerden biridir. İnanışa göre Sara 90, İbrahim 100 yaşını aşkın iken Tanrı katından, bir oğulları olacağı bildirilmiş. İbrahim, doğacak oğlunu Tanrı yoluna kurban etmeyi adamış. İshak yedi yaşına gelince İbrahim'e, düşünde, adağını yerine getirmesi üç kez bildirilmiş. İbrahim, durumu İshak'a anlatmış. Çocuk, kurban edilmeyi sevinçle karşılamış. Bir tepeye çıkmışlar. İbrahim, oğlunun boğazına üç kez bıçak vurmuş, bıçak kesmemiş. Bu sırada yanlarında bir koç belirmiş. Koç kesilip adak yerine getirilmiş. Bir inanışa göre, tepeye çıkarlarken şeytan görünüp İshak'ı caydırmak istemiş, baba - oğul, şeytanı taşlayarak bir gözünü kör etmişler. Kör şeytan deyimi ve hacıların şeytanı taşlama töreni bu olaydan kaynaklanmış. Öykü, Kuran'da ad verilmeden anlatıldığı için, kimi yorumcular, kurban edilecek çocuğun İshak değil, kardeşi İsmail olduğunu savunurlar. Tevrat'ta İshak'tır.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Son düzenleyen Baturalp; 14 Aralık 2016 03:37 Sebep: başlık ve sayfa düzeni
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
26 Ocak 2016       Mesaj #5
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi

Hz. İshak


İbrahim (a.s)'in Hz. Sâre'den doğan ikinci oğlu.

Hz. Sâre'nin çocuğu olmadığı için kocasına cariyesi Hacer'i hediye etmiştir. Hz. Hacer Hz. İsmail'i doğurunca, Hz. Sâre üzülmüştür. Hz. İbrahim yüz yirmi yasında Hz. Sâre doksan yasında iken Allah'ın bir lutfu ve mucizesi olarak İshâk (a.s) doğmuştur (bk. Hâkim, Müstedrek, 11, 556).

Kur'an-ı Kerim'de bu olay söyle anlatılır:
"And olsun ki, elçilerimiz İbrahim'e müjde ile gelip; "Selâm", dediler. O da "Selâm" dedi ve eğlenmeden gidip kızartılmış bir buzağı getirdi. Onların ellerinin buna uzanmadığını görünce hoşlanmadı ve kalbine bir korku geldi. Onlar "korkma biz lût kavmine gönderildik" dediler. İbrahim'in ayakta duran zevcesi güldü. Biz de ona İshak'ı ardından da torunu Yâkub'u müjdeledik. Kadın "vay, kendim koca bir kari, su zevcimde bir ihtiyar iken ben mi doguracakmışım ? Bu doğrusu pek şaşılacak bir iş" dedi. Melekler "Ey evin hanımı. Allah'ın rahmeti ve bereketleri üzerinize olmuşken, nasıl Allah'ın isine şaşacaksın. O Hamid ve Meciddir" dediler (Hûd, 11 /73).
İshâk (a.s)'in tarih kitaplarında anlatılan şemâli şöyledir:

Uzun boylu, kara gözlü, buğday benizli, yüzü güzel, konuşması düzgün, saçı, sakalı bembeyazdı. Siret ve sureti babası İbrahim (a.s)'a benzerdi (Hâkim, Müstedrek, 11, 557). Hz. İshâk'ın Yakub ve 'Ays adında iki oğlu olmuştur. Yakub (a.s) daha güzel yüzlü, daha düzgün konuşmalı ve zarafet ve güzelliği daha çok olandı. Ays, Rumların yaşadığı bölgede ikamet etmişti (Hâkim, Müstedrek, l l, 557).

İshâk (a.s) Kur'an-ı Kerim'de de övülmüştür:
"Ey Muhammed; güçlü ve anlayışlı olan kullarımız İbrahim, İshâk ve Yakub'u da an ! Biz onları âhret yurdunu düşünen samimi kimseler kıldık. Doğrusu onlar bizim yanımızda seçkin, iyi kimselerdir" (Sâd, 38/45-47).

İshâk (a.s) babasının ölümünden sonra Şam bölgesine peygamber olarak vazifelendirilmiş, Allah'u Teâlâ onu seçkin ve hayırlı bir insan eylemiştir.

"İbrahim'e Salihlerden bir peygamber olmak üzere de İshâk'ı müjdeledik. Hem ona hem de İshâk'a feyz ve bereketler verdik. Her ikisinin neslinden iyi hareket edeni de vardır, nefsine apaçık zulmedeni de vardır" (es-Sâffât, 37/112, 113).

Hz. İshak rivayete göre yüz altmış yaşlarında bu günkü Filistin'in bulunduğu bölgede Kudüs yakınlarında vefat etmiş, babası İbrahim (a.s)'in Mezradaki kabrinin yanına defnedilmiştir (ibnu'l-Esîr el-Kâmil fi't- Tarih, 1, 127).
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Baturalp; 14 Aralık 2016 03:31
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
14 Aralık 2016       Mesaj #6
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
Hz. İshak
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Baturalp; 15 Aralık 2016 05:11

Benzer Konular

14 Aralık 2016 / arwen Dinler Tarihi
7 Haziran 2011 / Daisy-BT Dinler Tarihi
25 Ağustos 2013 / Misafir Dinler Tarihi
2 Ağustos 2012 / asla_asla_deme Dinler Tarihi
20 Ocak 2010 / MaTTo Dinler Tarihi