Arama

Güvercin Resimleri

Güncelleme: 16 Kasım 2015 Gösterim: 604.110 Cevap: 54
GÜLGECELER - avatarı
GÜLGECELER
Ziyaretçi
27 Haziran 2008       Mesaj #1
GÜLGECELER - avatarı
Ziyaretçi
Güvercinlerin Dünyası

Sponsorlu Bağlantılar
Kuluçkaya yatmış olan bir kuşun, belirli aralıklarla yumurtalarını çevirmesinin nedeni nedir?
Kuşlarda kuluçkaya yatma, vücut ısısı yardımıyla yumurta içindeki embriyo gelişiminin tamamlanmasına yardımcı olur. Karnın alt kısmında, kuluçka bölgesi adı verilen ve kuluçka zamanında tüyleri dökülen bölgedeki kılcal damarlardan yumurtaya geçirilen ısı, embriyonun gelişim sürecini tamamlamasında önemli rol oynar. Çoğu kuş türünde, kuluçka esnasında yumurtaların çevrilmesi davranışı görülür. Bunu, vücuttan yumurtaya geçen ısının ve yumurta içeriğindeki besin maddesinin (yolk), yumurta içerisinde homojen (eşit) bir şekilde dağılmasını sağlamak amacıyla yaparlar. Ayrıca embriyonun gelişim sürecinde, doku farklılaşması için gerekli olan hücre göçlerinde yerçekiminin etkisi vardır. Yumurtanın çevrilmesi sayesinde, yerçekimi etkisi de düzgü;n bir şekilde dağıtılarak, hücre göçünün seyrine de yardımcı olunur.

Göçmen kuşlar neden " V " şeklinde giderler?
Bazı kuşlar, göç sırasında binlerce km uçarlar. Bu kadar uzağa gidebilmek için, kuşların enerjilerini olabildiğince etkin biçimde kullanmaları gerekir. Bazı göçmen kuş sürüleri uçarken V şeklini alırlar. Bu sayede, arkadaki kuşlar daha az hava sürtünmeyle karşılaşırlar ve %70'e varan oranda enerji tasarrufu sağlamış olurlar. Doğal olarak, en başta uçan kuş en fazla enerjiyi harcar. Buna bir çözüm olarak, sürüdeki kuşlar sürekli yer değiştirirler. Yani, önde uçan kuş yorulduğunda arkaya geçer.

Güvercinler neden takla atar?
Güvercinlerde iki farklı nedenle görülen, iki farklı tip takla var. Bunlardan ilki, havada uçarken hafifçe yan dönme şeklinde görülen ve aslında güvercinlerle beslenen gökdoğan gibi yırtıcı kuş türlerine karşı kazanılmış olan bir savunma uyumu. Bu, doğal olarak artık genlerine yerleşmiş ve bir yaşam biçimi haline gelmiş bir özellik. Taklacı güvercin olarak bilinen ırklarda görülen takla davranışı da, bu şekilde bir uyum olarak kazanılmış ve ırk özelliği haline gelmiş. Diğeriyse, vitamin eksikliği ya da bir virüs nedeniyle ortaya çıkabilen, beyine giden sinir hücrelerinin üzerini kaplayan myelin kılıfın erimesine neden olan ve havalanırken ya da uçarken denge kaybı nedenli takla atma, yürürken daireler çizme, başın arkaya doğru yatması (stargazing: yıldız sayma) gibi belirtilerle kendini gösteren hastalık. Bu takla zaten diğerinden belirgin olarak ayrılıyor ve sıklıkla hayvanların kontrollü bir şekilde beslenmesiyle iyileştirilebiliyor.

Kuşlar uyurken niye ayaklarını yukarı çekerler?
Bazı kuşların uyurken bir bacaklarını gövdelerine doğru çekmelerinin nedeni bu hareketin kuşun vücudundan ısı kaybını önlemesi olarak açıklayabiliriz. Kuşların bacakları üzerinde tüyler bulunmadığı için bu açık bölgelerden ısı kaybı oldukça yüksek olabiliyor. Zaten dikkat edilirse kuşların uyuma sırasında vücut yüzeylerini olabildiğince küçültecek bir şekil aldıklarını, örneğin bacaklarını gövdeye doğru çekmenin yanı sıra başlarını da iyice gövdelerine gömdüklerini gözlemleyebiliriz.

Güvercinler havada nasıl yön bulur?
Posta güvercinleri yön bulma konusunda olağanüstü yetenekleriyle biliniyor. Ancak yeni bir araştırma, güvercinlerin de yön belirlerken bazen insanlar gibi yolları izlediklerini ortaya koyuyor.
Oxford üniversitesi'nden Tim Guilford ve Dora Biro, üç yıl süreyle Oxford'daki güvercinleri izledi. İsviçreli ve İtalyan meslektaşlarının geliştirdikleri çok küçük GPS sistemlerini güvercinler üzerine yerleştirdiler. Guilford, 'kuşların en az enerji harcayacakları royayı kullanacaklarını tahmin ediyorduk' diyor. 'Ve bunu yaparken hangi coğrafi oluşumları referans olarak alacaklarını merak ediyorduk.'
Çalışmanın sonucu şaşırtıcıydı. Güvercinler, eve 10 km. kala güneşin gökyüzündeki konumu veya dünyanın manyetik alanı gibi yöntemlerden daha az yararlanıyorlardı.
Bunun yerine karayolu, demiryolu, nehir gibi yeryüzündeki belirgin ve düz işaretleri izleyerek -hatta bazı durumlarda yolu uzatarak- hedefe ulaşıyorlardı. Guilford, 'çok komikti' diyor. 'Gözlemlediğimiz bir güvercin karayolunu takip ederek bir göbeğe geldi ve anayollardan birine saptı. Daha sonra ikinci bir göbekten tekrar döndü. Diğer güvercinler ise Thames Nehri'ni takip etti ve ancak köprüye ulaştıklarında dönüş yaptılar.'
Guilford, düz ve ezberlenen bir rotaya sadık kalarak hedefe varmanın daha güvenilir ve kolay olabileceğini söylüyor. 'Yön bulmaya çalışırken aynı şeyleri yaptığımı düşündüğümde çok güldüm.'



Resim ve fotoğraf konularında uygulanan kurallar şöyledir:
  • +18 içerikte resim ve fotoğraf eklenmemelidir.
  • Daviantart.com sitesinden alınan her resim ve fotoğraf için kaynak bilgisi verilmesi zorunludur.
  • Bir mesajda en fazla 3 adet resim/fotoğraf olmalıdır.
  • Eklenecek olan her resim/fotoğraf mesajına konu başlığı girilmelidir.
  • Yukarıda belirtilen kurallara uygunluk göstermeyen bütün resim/fotoğraf ekleri silinecektir.

Son düzenleyen Safi; 16 Kasım 2015 20:56 Sebep: Güncellendi.
Magnifique - avatarı
Magnifique
Ziyaretçi
6 Temmuz 2008       Mesaj #2
Magnifique - avatarı
Ziyaretçi
acizm1988 acizm1988 acizm1988 guvercin
Sponsorlu Bağlantılar
arwen - avatarı
arwen
Ziyaretçi
15 Temmuz 2008       Mesaj #3
arwen - avatarı
Ziyaretçi
guvercin
Elçin - avatarı
Elçin
Ziyaretçi
16 Temmuz 2008       Mesaj #4
Elçin - avatarı
Ziyaretçi
bennu yedi guvercin ve gelincikler 70x60 2000
DreamLiKe - avatarı
DreamLiKe
Ziyaretçi
16 Temmuz 2008       Mesaj #5
DreamLiKe - avatarı
Ziyaretçi
2390806406 5f697c2a2d?v0
Elçin - avatarı
Elçin
Ziyaretçi
17 Temmuz 2008       Mesaj #6
Elçin - avatarı
Ziyaretçi
postakuslariii
DreamLiKe - avatarı
DreamLiKe
Ziyaretçi
20 Temmuz 2008       Mesaj #7
DreamLiKe - avatarı
Ziyaretçi
Güvercinler

973014116 bb2c25acce?v0
DreamLiKe - avatarı
DreamLiKe
Ziyaretçi
24 Temmuz 2008       Mesaj #8
DreamLiKe - avatarı
Ziyaretçi
Güvercinler

2132054844 8feabe9008?v0
DreamLiKe - avatarı
DreamLiKe
Ziyaretçi
9 Ağustos 2008       Mesaj #9
DreamLiKe - avatarı
Ziyaretçi
423454801 f72690b641?v0


Filistinden barış ve özgürlük kanat sesleriyle uzaklaşıyor!!
DreamLiKe - avatarı
DreamLiKe
Ziyaretçi
10 Ağustos 2008       Mesaj #10
DreamLiKe - avatarı
Ziyaretçi
Güvercinci Teyze

459996494 fbfdfef681?v0


Benzer Konular

1 Eylül 2008 / GÜLGECELER Ziraat
11 Kasım 2017 / GusinapsE Zooloji
16 Mayıs 2009 / HipHopRocK Matematik
16 Mayıs 2009 / Live_ki Soru-Cevap