Arama

Karınca Resimleri

Güncelleme: 16 Kasım 2015 Gösterim: 68.220 Cevap: 43
NihLe - avatarı
NihLe
Ziyaretçi
17 Kasım 2005       Mesaj #1
NihLe - avatarı
Ziyaretçi
Karıncalar (Hymenoptera)

Sponsorlu Bağlantılar
Bir erkek ve bir dişi bireyden oluşan karınca topluluğu, kısa zamanda bir çiftten, binlerce bireye ulaşır. Hızla çoğalmalarına rağmen, 300 milyon yıllık bir deneyim ile, alt yapısı tüm gereksinmeleri karşılayacak şekilde oluşturulmuş yerleşim birimleri içinde, bireysel çıkarcılıktan uzak bir toplumsal yaşam sürdürmeyi başarırlar.
Karınca dünyası çoğunlukla yeraltında oluşturulur. Bazı türler ise yuvalarını toprak yüzeyinde veya ağaçlarda kurarlar. Galerilerden oluşan yeraltı kentlerinde, kanatları artık yaşamsal etkinliklerine bir yarar sağlayamayacığı için, koloniler kanatsız bireylerden oluşur. Nüfus artışı sonucu yeni kentler kurma aşamasına gelindiğinde, kanatlı ve cinsiyetli bireyler oluşmaya başlar. Bu bireyler yeni kentler kurmak için yuvalarını terk ederek çiftleşme uçuşuna giderler. Çiftleşme uçuşuna diğer yuvalardan gelen bireyler de katılınca bir göç başlar. Bazı karınca türlerinde birbirlerini bulan çiftler havada, diğerleri ise çiftleşme uçuşunun bitiminde yere konduktan sonra çiftleşirler. Döllenmeden sonra dişi karınca, diğer deyişle kraliçe, kolonisini kurmaya hazırdır. Erkek karınca ise, kraliçenin ömrü boyunca vereceği yumurtaların döllenmesi için gerekli spermin tamamını ona aktarıp, görevini yerine getirdikten kısa bir süre sonra ölür.
Kraliçe, kuracağı yeni kentin temellerini atmak amacıyla uygun bir yer arayıp bulduğunda, kanatlarını atar. Kent başlangıçta kraliçenin ilk yavrularının gelişmesini sağlayacak olan küçücük bir odadan ibarettir. Bu odacığı hazırlayan kraliçe, yumurtalarını bırakmaya başlar ve 6-8 hafta içerisinde kraliçeye yardımcı olacak işçi karıncalar gelişir. Kraliçe, işçi bireylerin büyümesini sağlamak için kendi vücut salgılarını kullanır. Bu nedenle zaman içinde vücudundaki yağların %73’ünü, proteinin ise %61’ini yitirir. Tamamı kraliçenin kız çocuklarından oluşan işçi bireyler kentin kurulması için gerekli görevleri üstlenince, kraliçe sadece yumurtlama işlevini yüklenir. İşçi bireyler, koloni büyüdükçe birbirine düzenli galerilerle bağlı olan özel amaçlı yeni odalar yaparlar.
Bunlar, yumurtaların gelişmesi için yapılan kuluçka odaları, yavruların beslendiği kreşler, besinlerin depolandığı kilerler ve hatta mantar üretiminin yapıldığı bahçelerdir.
Koloni büyüdükçe işçi bireyler işbölümü yaparlar. Genç ve deneyimsiz olanlar kentin temizliğini ve yavruların bakımını üstlenirken, deneyimli ve yaşlı olanlar kent dışına çıkarak besin sağlama ve avcılık görevini üstlenirler. Toplanan besinler yuvaya taşınır ve gereği yerine getirilmek üzere diğer işçilere teslim edilir. Kraliçe zaman zaman yalnızca yavrularının yemesi için özel yumurtalar da bırakır. Belki besin azlığı belki de dengeli beslenme nedeniyle bırakılan bu yumurtalar, işçi bireyler tarafından hiç şaşılmaksızın, kuluçka odalarına götürülmek yerine yavrularına besin olarak sunulur.
Karıncaların, sosyal yaşamları içinde etkili bir şekilde işlevlerini yerine getirebilmelerinin nedeni, tüm koloninin tek bir organizma gibi çalışmasını sağlayan iletişim yollarıdır. Karıncalarda, koku, görme ve dokunma gibi iletişim yollarından en etkilisi koku, yani kimyasal etkileşimdir. Bazı kimyasal maddelerin bazı bireyler tarafından salgılanıp diğer bireyler tarafından algılanmaması sonucu, birbirleriyle kolay ve etkin bir şekilde haberleşirler. Karınca katarlarının hem düz bir doğrultuda gidip gelebilmelerinin, hem de besin bulduktan sonra kaybolmadan yuvalarına dönebilmelerinin nedeni bu kimyasal izlerdir.
Aynı kentte yaşayan bireyler arasında hiç çekişme olmamasına rağmen, dışarıdan gelebilecek bir saldırı karşısında, işçi karıncalar kurdukları düzeni sağlamak için birer savaşçıya dönüşürler.
Hepsi birbiriyle kardeş ve aynı annenin kızları olan karınca dünyasında, belirli bir aşamaya gelindiğinde, yuvalarından bazıları erkek ve dişi bireylere dönüşmeye başlar. Bu yavrular, yine bireysel çıkarcılıktan ve çekişmeden uzak, altyapısı sağlam yeni bir sosyal yaşamın ve yeni kentlerin müjdecisidir.


Resim ve fotoğraf konularında uygulanan kurallar şöyledir:

  • +18 içerikte resim ve fotoğraf eklenmemelidir.
  • Daviantart.com sitesinden alınan her resim ve fotoğraf için kaynak bilgisi verilmesi zorunludur.
  • Bir mesajda en fazla 3 adet resim/fotoğraf olmalıdır.
  • Eklenecek olan her resim/fotoğraf mesajına konu başlığı girilmelidir.
  • Yukarıda belirtilen kurallara uygunluk göstermeyen bütün resim/fotoğraf ekleri silinecektir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 16 Kasım 2015 20:57 Sebep: Güncellendi.
Mystic@L - avatarı
Mystic@L
Ziyaretçi
19 Eylül 2006       Mesaj #2
Mystic@L - avatarı
Ziyaretçi
karincakardes

Sponsorlu Bağlantılar
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
BARIŞ - avatarı
BARIŞ
Ziyaretçi
8 Ekim 2006       Mesaj #3
BARIŞ - avatarı
Ziyaretçi
800px Meat eater ant feeding on honey
Son düzenleyen Mira; 20 Ocak 2013 23:37 Sebep: Ortalandı.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Kasım 2006       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
QLPZQLPZQL8Z5H1HQLVHIHAH4HTHSL2Z8HDHHL8Z4HOHMHJHIHPZLL2Z0LEZRLCHKL8ZILUZXL1Z
Pollyanna - avatarı
Pollyanna
Ziyaretçi
27 Şubat 2007       Mesaj #5
Pollyanna - avatarı
Ziyaretçi
Karınca Resimleri
arwen - avatarı
arwen
Ziyaretçi
21 Mart 2007       Mesaj #6
arwen - avatarı
Ziyaretçi
braconid3
arwen - avatarı
arwen
Ziyaretçi
28 Mart 2007       Mesaj #7
arwen - avatarı
Ziyaretçi
mravenec  atta sp mravenec 1
arwen - avatarı
arwen
Ziyaretçi
29 Mart 2007       Mesaj #8
arwen - avatarı
Ziyaretçi
hs0 2708
HayLaZ61 - avatarı
HayLaZ61
VIP BuGS_BuNNY
25 Nisan 2007       Mesaj #9
HayLaZ61 - avatarı
VIP BuGS_BuNNY
KARINCA
Ant
Pirana Kovalayan Çılgın Hamsi...
evo - avatarı
evo
VIP kirlenmek güseldir : )
8 Ağustos 2007       Mesaj #10
evo - avatarı
VIP kirlenmek güseldir : )
mercek4km2


Odontomachus hastatus, 16 milimetre (yaklaşık boyutlar verilmiştir)
Fotoğraf : Mark W. Moffett

Kapan çeneli karıncanın (Odontomachus hastatus) çeneleri, hassas tüylerine avlayacağı bir böcek değdiğinde, hayvanlar âleminin günümüze dek kaydedilmiş en hızlı refleks hareketiyle çat diye kapanır. Karıncanın çenesi 0,13 milisaniye içinde saatte sıfırdan 230 kilometre hıza ulaşır –ki bu, göz kırpma süresinin 2300 katı bir hız anlamına gelir. Sert bir yüzeye veya bir yırtıcının bedenine çarptığında, çenesinin anında devreye giren itme gücü karıncayı havaya, tehlikeden uzağa fırlatır.


Benzer Konular

3 Mart 2012 / nünü X-Sözlük
6 Nisan 2008 / KisukE UraharA Hayali Karakterler
1 Nisan 2017 / Misafir Cevaplanmış