Arama

Doğu Anadolu Bölgesi Bitki Örtüsü

Güncelleme: 1 Mart 2012 Gösterim: 71.727 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
23 Ağustos 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Doğu Anadolu Bölgesi Bitki Örtüsü
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

Doğal bitki örtüsü genellikle bozkır (step) görünümünde olan Doğu Anadolu Bölgesi yüzölçümünün ancak yüzde 10'undan az bir bölümünü ormanlar kaplar. Bölgenin kuzey kesimindeki ormanlar, başta sarı çamlar ol­mak üzere iğneyapraklı ağaçlardan oluşur. Ormanlar, öteki kesimlerde seyrek meşe top­lulukları halindedir. Ormanın sona erdiği yüksek kesimler ise hayvancılık açısından büyük önem taşıyan Alp çayırlarından oluşan otlaklarla kaplıdır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
1 Mart 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Doğu Anadolu Bölgesi Bitki Örtüsü

Sponsorlu Bağlantılar
Doğu Anadolu bölgesindeki bitki örtüsü üstünde yüzey şekillerinin, iklimin ve toprak koşullarının etkisi görülür. Bölgenin, yüzey şekilleri nedeniyle, İç Anadolu'dan daha çok yağış alması, ormanın yetişmesine olanak hazırlamıştır. Ormanın bir alt bir de üst sınırı vardır. Orman sınırı altında su yetersizliği yüzünden yazın kuruyan bozkırlara raslanır.

Sıcaklığın artık ağaç yetişmesine yetmediği orman sınırı üstündeyse, dağlık alan bozkırları, dağ çayırları ve yosun kümeleri içeren doğal "Alp tipi" bitki katı yer alır. Doğu Anadolu bölgesinin doğu kesiminde görülen şiddetli kara iklimi, ormanın dağların çok yüksek düzeylerine kadar çıkmasına olanak tanır: Ormanın üst sınırı, Van gölünün kuzeydoğusu ile İran sınırı arasında 2800 m'yi bulur (Bu bütün Türkiye ormanları için en yüksek değerdir). Doğu Anadolu bölgesinin kuzeyindeki ormanlar, şiddetli kış koşulları karşısında bitkisel etkinliklerini kısa bir yaz devresine sığdırmak zorunda olan ağaçlardan oluşurlar.


Bu orman tipinin en güzel örneği Sarıkamış çevresindeki sarıçam ormanlarıdır. Orta ve güney kesimlerdeyse, ormanın yapısı bütünüyle değişir ve sarıçamların yerini meşelikler alır. Meşelikler çoğunlukla bodur ağaç ve çalı kümeleri görünümünde olmakla birlikte, yer yer gerçek orman görünümü alırlar. Bölgenin ikinci bitki örtüsü bozkırdır.


Doğu Anadolu'da çukur alanları genellikle otluk bitki oluşumları kaplar ve özellikleri yöreden yöreye değişir. Doğunun çukur ovalarında otlar ilkbaharda yeşillenip yaz başında kururlar ve bozkır özellikleri taşırlar. Doğu Anadolu'nun Van gölü doğusundaki yüksek düzlüklerinde, otlar ilkbaharda gelişmeye başladıktan sonra, aşağı yukarı bütün yaz mevsimi boyunca yeşilliklerini koruyarak bozkırdan çok çayır görünümü alırlar. Dağ yamaçlarındaysa, bozkır görünümü çalılık görünümüne doğru kayar. Ama, bitki örtüsünün bu doğal görünüşü yüzyıllar boyunca değişikliğe uğrayarak büyük ölçüde bozulmuştur. Eski ormanlık alanların büyük bölümünün yerlerinde çalı kümeleri, dikenli bitkiler, bozkırlar görülmektedir.


***

1.
Gelişim Hachette, Gelişim Yayınları, 3. Cilt, Sy:105
6
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
theMira

Benzer Konular

3 Mart 2012 / Misafir Türkiye Coğrafyası
2 Haziran 2010 / asla_asla_deme Türkiye Coğrafyası
23 Kasım 2016 / melek ünal Cevaplanmış
22 Ocak 2012 / Misafir Cevaplanmış
5 Ocak 2010 / Misafir Soru-Cevap