Arama

Doğu Anadolu Bölgesi Akarsuları

Güncelleme: 26 Kasım 2016 Gösterim: 107.658 Cevap: 0
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
17 Kasım 2009       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Doğu Anadolu Bölgesi Nehirleri


Doğu Anadolu Bölgesi Türkiye'nin en geniş ve en verimli akarsu havzalarına sahip bölgelerinden biridir. Doğu Anadolu Bölgesi'nde doğan bölgenin en büyük akarsularından Fırat, Dicle ve Zap ülkemiz sınırları dışına çıkarak Basra Körfezi'ne, Aras ve Kura Nehri ise Hazar Gölü'ne dökülmektedir.
Sponsorlu Bağlantılar

Bölge akarsularının rejimi düzensizdir. Bunun nedeni; yağış rejiminin düzensizliği ve kış yağışlarının kar şeklinde düşmesidir. Kışın yağan karlar erimeden uzun süre yerde kaldığı için akarsuların debileri azalmaktadır.
Doğu Anadolu'daki akarsuların yatak eğimleri fazla olduğu için hidroelektrik enerji potansiyelleri de oldukca fazladır.

Doğu Anadolu Bölgesi'nin Nehirleri:
  • Fırat
  • Dicle
  • Zap
  • Aras
  • Kura
ARAS IRMAĞI
Bingöl Dağı’ ndan doğar. Erzurum-Kars yaylasının güneydoğusundan geçerek, doğuya yönelir. Soldan aldığı Arpaçayı ile sınır çizerek Hazar denizi’ ne dökülür. Aras’ ın suyu ilkbaharda en yüksek seviyesine ulaşır, yaz sonunda alçalır. Erzurum’ un güneyindeki Karagöl, Nalbant, Palandöken, Yıldırım, Sakaltutan gibi dağlardan aldığı kollarla büyüyen Aras, Iğdır Ovası’ nda Abaran, Zengi, Zengimar, Vadi, Nahcivan, Karasu gii çay ve ırmaklarla beslenir. Aras Irmağı’ nın Türkiye toprakları içinde uzunluğu 548 km. bütün uzunluğu ise 1059 km.’ dir.

KARASU
Murat Suyu ile birlikte Fırat’ ı oluşturan ırmağın uzunluğu 160 km.’ dir. Erzurum Ovası’ nın kuzeydoğusundaki Dumlu Dağı’ ndan doğar, batıya doğru akarak Gürcü Boğazı’ ndan geçip Erzurum Ovası’ na iner. Ovanın batısında Serçene Deresi’ ni aldıktan sonra Aşkale Boğazı’ ndan Erzincan İl sınırına girer. Önce güneye sonra güneybatıya yönelerek Tercan düzlüklerini aşar. Tercan ilçesinin güneybatısında Tuzla Suyu’ nu alır. Ardından batıya doğru akışını sürdürerek, Erzincan’ı baştan başa kat eder. Munzur Dağları’ nın kuzeybatısından set bir dirsekle güneye döner. Keban’ ın 12 km. kuzeyinde Murat Suyu ile birleşerek Fırat’ ı oluşturur.

DEVAMI
Doğu Anadolu Bölgesi - Genel Bilgi
Türkiye'deki Akarsular ve Genel Özellikleri
Son düzenleyen Safi; 26 Kasım 2016 03:30

Benzer Konular

7 Aralık 2015 / Misafir Cevaplanmış
17 Kasım 2009 / Daisy-BT Türkiye Coğrafyası
26 Kasım 2016 / SELİME Cevaplanmış
17 Kasım 2009 / Daisy-BT Türkiye Coğrafyası
13 Ocak 2010 / Misafir Cevaplanmış