Arama

Doğu Anadolu Bölgesi Yeraltı Kaynakları

Güncelleme: 6 Şubat 2019 Gösterim: 48.657 Cevap: 1
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
30 Eylül 2010       Mesaj #1
Mira - avatarı
VIP VIP Üye

Doğu Anadolu Bölgesi Yeraltı Kaynakları


Türkiye'de maden çeşitliliği ve rezervinin en fazla olduğu bölge, Doğu Anadolu Bölgesi ve özellikle Yukarı Fırat Bölümü'dür.
  • Demir: Türkiye'de çıkarılan demirin %35'ten fazlası bu bölgede Divriği (Sivas), Hekimhan ve Hasançelebi (Malatya)'de çıkarılır.
  • Krom: Türkiye'deki kromun %33'ü bu bölgeden çıkarılır. Ergani, Guleman ve Maden önemli krom yataklarının bulunduğu merkezlerdir.
  • Bakır: Türkiye'deki bakırın önemli bir kısmı bölgeden çıkarılır. Maden, Ergani ve Pütürge'de bakır yatakları vardır.
  • Kurşun-Çinko: Kurşunun %90'ı, çinkonun %75'i Keban'da çıkarılır. Bu madenler Keban'da "Simli Kurşun İşletmeleri'nde" işlenir. Ancak son yıllarda üretim durma aşamasına gelmiştir.
  • Linyit: Elbistan, İspir ve Erzurum çevresinde çıkarılır. Türkiye'deki linyit üretiminin %10'u bu bölgeden elde edilir. Afşin - Elbistan termik santralin­de enerjiye dönüştürülür.
  • Oltu Taşı: Erzurum'un Oltu ilçesinde çıkarılır. Tür­kiye ve Dünya üretiminde bölge birinci sıradadır. Asbest: Erzincan çevresinde çıkarılır.
  • Barit: Muş ve çevresinde çıkarılır.
  • Kaya tuzu: Kağızman, Narman ve Kars çevresinde kaya tuzu yatakları bulunmakta ve bu yataklardan tuz elde edilmektedir.
BAKINIZ Doğu Anadolu Bölgesi - Genel Bilgi
Sponsorlu Bağlantılar
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 6 Şubat 2019 00:05
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
1 Mart 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Doğu Anadolu Bölgesi Yeraltı Kaynakları
Doğu Anadolu bölgesinin yeraltı gelir kaynakları bütünüyle ortaya çıkarılmamıştır. Günümüzde yalnızca, işletme ve taşıma masraflarını karşılayan ve dış pazarda ilgi gören madenler işletilmektedir. Bu madenler arasında bakıra birçok yerde rastlanır. En önemli bakır yatakları Elazığ ile Ergani arasında Maden'dedir. Eskiçağdan bu yana bilinen bu yatakta, işletme zaman zaman kesintiye uğramış, Cumhuriyet döneminde demiryolunun ulaşmasıyla, filizin çıktığı yerde artma olanağı doğmuş ve bakır modern biçimde işletmeye açılmıştır.

Sponsorlu Bağlantılar

Divriği yakınından çıkarılan demirse, işlenmek için Karadeniz'de, Karabük ve Ereğli demir-çelik fabrikalarına gönderilir. Türkiye'nin önemli madenlerinden krom da, Maden yakınlarında çıkartılır. Yakıt madenleri bakımından Doğu Anadolu'da oldukça çok sayıda linyit ocakları bilinmekte ve bazılarından yararlanılmaktadır. En yüksek rezervli yataklar, son yıllarda bulunan ve enerji üretimi için hazırlanmakta olan Elbistan-Afşin'deki yataklardır: Burada yapımı sürmekte olan Elbistan-Afşin termik santralı için, yerinde tüketilmek amacıyla linyit çıkarılmaktadır.

Gelişim Hachette, Gelişim Yayınları

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 6 Şubat 2019 00:06
theMira

Benzer Konular

19 Ocak 2009 / Ziyaretçi Cevaplanmış
3 Ocak 2018 / Misafir Türkiye Coğrafyası
15 Ocak 2014 / misafir Cevaplanmış
8 Aralık 2010 / Misafir Türkiye Coğrafyası
14 Ocak 2013 / Misafir Cevaplanmış