Arama

Klavye

Güncelleme: 7 Haziran 2014 Gösterim: 30.016 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Şubat 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Klavye

Sponsorlu Bağlantılar
Klavye (İngilizce: Keyboard) bilgisayarın en önemli giriş öğesidir. Üzerinde harfler, rakamlar, işaretler ve bazı işlevleri bulunan tuşlar vardır. Türkçeye özel iki tür tuş düzenlemesi vardır: F klavye ve Q klavye.

Çalışması

Klavyede her tuşa iki kod atanmıştır. Tuşa basınca oluştur kodu tetiklenir. Tuş bırakıldığı zamanda bitir kodu tetiklenir. Karakter atamaları kod sayfalarında saklıdır. Bunlar her tuş koduna belirli bir karakter karşılığı düşürürler. KEYB komutu basit anlamda klavyeden gönderilen her kod için uygun bir karakter atamakta kullanılan bir tabloyu yükler.


250px Cherry keyboard 105 keys

105 tuşu bir Q klavye


Q Klavye ve F Klavye (Türkçe Daktilo Klavyesi) olmak üzere iki şekilde sınıflandırılabilir.
  • Q Türkçe klavye 179
  • F Türkçe klavye 440
Klavye üzerinde numaralar, Kilitler (Caps Lock: Bir kez basıldığında sürekli büyük harf yazar. İkinci kez basıldığında sürekli küçük harf yazar, Num Lock: Klavyenin sağında bulunan Nümerik alanın aktif veya pasif olmasını sağlar, Scroll Lock), Özel Tuşlar (Alt, Shift, Control, Alt Gr).
Sisteme komut verme, veri girme bakımından klavye sistemin en önemli giriş cihazıdır. 101/102 tuşlu klasik ve 104 tuşlu win klavyesi standarttır. Fişleri DIN veya USB bağlantılı olan klavye kablosunun öbür ucu klavye kasası içinde yahut bir fiş şeklinde olabilir. Kablolu veya kablosuz-kumandalı klavye setleri bulunmaktadır. Standart düzen QWERTY'dir.

250px Ctl wndws alt

Klavye üzerindeki Ctrl, Windows ve Alt tuşları


Klavyeyi 5 bölümde inceleyebiliriz:
  1. Harf, rakam, işaretler bölümü,
  2. Sayı bölümü,en üstte Numlock, /, *, -, + ve Enter, onun yanında Del,
  3. Bunların arasında imleç bölümü, onun üzerinde Insert, Home, Pageup, Pagedown, End, Delete,
  4. Harf bölümü üzerinde dörtlü gruplar halinde işlev tuşları bölümü, F1-den F12'ye kadar ve onun yanında Print, Scrolllock, Pausebreak tuşları,
  5. Yeni klavyelerde en üstte tarama butonları, eposta, media, calculator tuşları bölümü.
Harf bölümünde solda Tab, Capslock, sol Shift, sol Ctrl ve sağda Backspace, Enter, sağ Shift, sağ Ctrl, onun yanında windowsun iki tuşu ve solda Boşluk tuşu bulunmaktadır. Sol üstte tek başına Esc tuşu vardır.

Yapısı

250px Inside of keyboard1
Klavyenin içi


Klavyenin yapısı basittir: Tuşlar, taşıyıcı gövde, içinde bir devre, şablon, lastik veya köpükler, kablo. Şeffaf veya ağaçtan yapılma klavyeler bulunabilir.
Tuşların yerleri standarttır. Bir tuşun ömrü en az 20 milyon tıktır. İşletim sistemi klakvyeyi boot esnasında otomatik tanır ve açılışta Numlock ışığı otomatik olarak yanar.
Klavye sistemle seri iletişim kurar, 11 bitlik paketlerle. Kendi işlemcisinin RAM ve arabirimi bulunur. Anakarttaki klavye denetleyicisi verileri IRQ1'den gönderir.
Bir tuşun basılı tutulması haline Typematic denir. Windows'ta Klavye programı Denetim masası içindedir. Buradan imleç hızında Tekrargecikmesi ve Tekrarhızı ayarları yapılabilir. Yani uzun-kısa ve hızlı-yavaş ayarları. Özellikler başlığı altında klakvyenin cinsi, üreticisi, konumu, çalışma durumu, sürücü bilgileri öğrenilebilir.
Standart klavye karakter tekrar hızı 10cps'dir. Gecikme süresi ise 0.5 sn. BIOS ayarlarında klavye özellikleri bulunmaktadır.
Dil düzenini ayarlamak için Denetim Masası içinde Bölge ve Dil Seçenekleri başlığı bulunmaktadır. Buradan, klavyeyi istenilen her dilde kullanmak mümkündür. Asya dillerindeki karakterleri düzenleyen programa IME denir.
Görme, algılama, hareket güçlüğü çekenler için kolaylıklar mevcuttur: Geçiş tuşları, tuşlara ses verir. Süzme tuşları klavyenin kısa ve tekrar vuruşlarını önler, sesli vuruş sağlar. Yapışkan tuşlar aynı anda ikiden fazla tuş kullanamayanlar içindir. Seri tuşlar tek anahtarlı veya üfle-çek özellikli aygıtları destekler. Ekran Klavyesi farenin bir sebepten devre dışı kalması halinde kullanılır. Parmak zorluğu çekenler için ergonomik klavyeler üretilmektedir. Kablosuz klavkyeler alıcı-verici frekanslarıyla ekran dibinde çalışmak istemeyenler için bir imkandır.
Ekran Okuyucusu, görme güçlüğü çekenler için tasarlanmıştır. Komutları, metinleri seslendirip okuyabilir. Donanım-Erişilebilirlik'ten bu ayarlara bakılabilir. Ayrıca Sistem araçları'nda Karakter Eşlem programı vardır, uluslararası karakter ve simgeleri görüntüler. Çoklu dil paketi MUI sayesinde bütün dillerin fontları yazılabilir.

Kullanımı

Klavye hatasında önce kablo kontrol edilmeli, bozuksa değiştirilmelidir. Tuşların biri veya birkaçı çalışmıyorsa çıkarılıp saf suyla temizlenmelidir. Klavyeler artık çok ucuzladığı için gövdedeki bozukluklarda komple değiştirilmektedir.
Harf bölümünde F-Klavyede A ve K üzerinde, sayı bölümünde 5 üzerinde başlama kabartıları vardır.
Standart klavye dışında her dilin fiziksel klavyesi olduğu gibi, Windows'ta her dilin sanal klavye programı mevcuttur.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Mira; 7 Haziran 2014 11:34 Sebep: Kırık resim linki kaldırıldı.
reyan - avatarı
reyan
Ziyaretçi
8 Temmuz 2009       Mesaj #2
reyan - avatarı
Ziyaretçi

Klavye Nedir ?
Sponsorlu Bağlantılar
klavye, üzerinde harf, rakam, özel karakterler ve özel fonksiyon tuşlarının bulunduğu bir bilgisayar, giriş birimidir. bilgisayar temelde klavye aracılığıyla yönlendirilir ve kumanda edilir. klavyenin tuşlarına basıldığında, basılan tuşun kodu bilgisayarın CPU’su tarafından değerlendirilmek üzere belleğe aktarılır ve yankısı yada neticesi ekrana gelir
klavyeler üzerindeki harf tuşlarının diziliş şekline göre F veya Q tipi olurlar. Farklı firmaların ürettiği klavyelerde, bazı farklı tuşlar bulunabilir.
klavyenin, üzerinde bulunan bazı tuşlar, ekrana bir karakterin yazılmasına neden olmazlar. Çünkü bu tuşlar bir görüntüden öte bir etki oluştururlar. Ancak bu tuşların işlevleri programdan programa değişiklik gösterebilir. Örneğin bir çok programda F1 tuşuna basıldığı zaman o sırada çalışan program veya yapılan işleme bağlı olarak ekrana yardımcı bilgi getirilmektedir.
Enter tuşu bilgisayara bir işi yapmasını söylemek, bir komutu çalıştırmak için kullanılır. kelime işlemcilerde ise yeni bir paragrafa geçmeyi sağlar.
Esc Escape tuşu O sırada yapılan işi yarıda kesmek, vazgeçmek veya geriye dönmek amacıyla kullanılır. windows uyumlu programlarda Esc tuşu genellikle iptal düğmesini temsil eder.
Fonksiyon tuşları Bu tuşlar belirli bir işlemi çabucak yapmak için kullanılır. Örneğin F1 tuşu çoğu programda yardım bilgilerini ekrana getirir.
Tab tuşu DOS ortamında bu tuşa basıldığı zaman imleç veya ekleme noktası 5 karakter genişliği kadar sağa gitmektedir. Başka bir deyişle DOS ortamında 5 kez boşluk tuşuna basmak yerine bir kez tab tuşuna basmak aynı etkiye sahiptir. Kelime işlem programlarına paragraf girintisi için, windows’ta iletişim kutusu pencerelerinde ise düğmeler arası geçişte kullanılır.
Caps Lock tuşu Bu tuşa bir kez basınca klavyenin sağ üst köşesinde ilgili ışık yanar ve klavyeden hep büyük harf girebilirsiniz. Bir kez daha basarsanız, yine küçük harf moduna geçilir.
Shift tuşu Bu tuşa bir harf tuşu ile birlikte basıldığında, o harfi büyük yazmakta veya bir rakam tuşu ile birlikte basıldığında ise o rakam tuşunun üst kısmında belirtilen özel karakteri yazmaktadır.
Ctrl ve Alt Tuşları Başka tuşlarla birlikte aynı anda bastığınızda, belirli işlemleri yapmaya yarar. Örneğin bazı programlarda Ctrl+S dosyayı kaydeder, Ctrl+Alt+Del bilgisayarı, resetler.
Alt Gr tuşu Q dizilişine sahip klavyelerde Türkçe’ye özgü ç,ş,ü ve ö gibi harflere yer bulabilmek için bazı tuşlara 3. bir görev verilmektedir. Bu 3. görevi kullanabilmek Alt Gr tuşu basılı iken söz konusudur.
Windows tuşu Bu tuş Windows işletim sistemlerinde Başlat menüsünü açar. Ayrıca başka tuşlarla birlikte kısa yol tuşu olarak kullanılır. Klavyenin sol alt köşesinde Ctrl ile Alt tuşları arasındadır.
Sağ fare tuşu Windows ‘ta sağ fare tuşu ile aynı görevi görür. klavyedeki yeri boşluk tuşunun sağındaki Ctrl tuşunun solundadır. Bu arada Ctrl, Shift ve Enter tuşları kullanım kolaylığı düşünülerek klavye üzerinde ikişer adettir.
Back Space Geriye Silme tuşu Klavyede, rakamların bulunduğu sırada en sağda olan bu tuş, ışıklı göstergeninimlecin solunda bulunan karakteri silmek için kullanılır. imlecin solundaki karakter silindiği için sağında bulunan bütün karakterler bir karakter genişliği kadar sola kayarlar.
Del Delete tuşu Del tuşu ise imlecin sağındaki karakteri siler ins insert tuşu insert tuşu açık/kapalı mantığıyla çalışır. insert açıkken yazılan karakterler sağdaki karakteri ileri doğru iterek araya yerleşir. insert kapalı iken ise yazdığımız karakterler daha önceki karakterlerin üstüne yazılır.
Home tuşu Bu tuş satırın başına gitmemizi sağlar End tuşu Bu tuş satırın sonuna gitmemizi sağlar Page Up tuşu Bu tuş bir sayfa yukarı çıkmamızı sağlar.
Page Down tuşu Bu tuş bir sayfa bir ekran görüntüsü kadar aşağı inmemizi sağlar Pause tuşu Bu tuş yapılan işlemin bir tuşa basana kadar durdurulmasını sağlar. Bir tuşa basınca işlem kaldığı yerden devam eder.
Print Screen tuşu DOS ortamında çalışırken bu tuşa basmanız halinde o sırada ekranda ne görülüyorsa yazıcıya gönderilir. Windows ortamında bu tuşa bastığınızda yine ekranın resmi çekilir. Ancak ekranın resmi yazıcı yerine, geçici bilgi saklama ortamı olan ve Pano adı verilen ortama aktarılır. Daha sonra panoda saklanan resmi Paint gibi bir bo yama programına aktarıp istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
imleç tuşları Bu tuşlarla imleci ekranda istediğiniz yere götürebilirsiniz Nümerik klavye Num Lock ışığına bağlı olarak, buradan rakamları girebilir veya imleci kontrol edebilirsiniz. Num Lock ışığını Num Lock tuşu yakar veya söndürür.
Bunlardan başka yeni tip klavyelerde SleepStand-by/Bekleme uyuma modu, Power açma-kapama gibi bazı tuşlar da vardır...
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
bihter_hazal - avatarı
bihter_hazal
Ziyaretçi
6 Ağustos 2011       Mesaj #3
bihter_hazal - avatarı
Ziyaretçi
Enter: Klavyede sağ orta kısma yakın bir yerde bulunan ve üzerinde ENTER yazan ya da kıvrık bir okla ifade edilen bu tuşun temel görevi klavye ile yapılan bilgi girişinin ya da işlemin bittiğinin bilgisayara bildirilmesidir. Kısaca bilgisayar sistemiyle kullanıcı arasındaki iletişimin merkez tuşu denilebilir. Enter tuşunun yazı yazma programlarındaki görevi ise yeni bir paragrafa geçiştir.

-Space: Klavyenin alt ortasında yer alan, uzun çubuk görünümündeki veve bazı programlarda seçme elemanı olarak da kullanılır.

-Shift ve Caps Lock: Klavyenin sağ ve sol tarafında iki adet olan Shift tuşu, içi boş yukarı ok görüntüsü ya da üzerinde direk SHIFT yazar şekilde ifade edilir. Normal şartlarda klavyede harf tuşları direk kullanıldığında küçük harf şeklinde yazılacaktır. Herhangi bir harf yazılırken Shift tuşuna basılı tutulup o harf tuşuna basılacak olursa harf, büyük harf şeklinde yazılır. Shift tuşunun diğer bir görevi ise klavyede bazı tuşların üzerinde ikincil görevlerin yazılmasını sağlamaktır. Shift tuşu tek başına hiç bir görev yapmaz. Kullanımı sırasında Shift tuşuna basılı tutup diğer tuşa basmak gerekir. Caps Lock tuşu ise basılıp bırakma ve klavyenin sağ üst köşesindeki ışığın yanması ile devreye giren bir tuştur. Görevi sadece harflere etkili olup onların sürekli büyük harf şeklinde yazılmasını sağlamaktır.

-Tab: Klavyenin solunda Caps Lock tuşunun üzerinde bulunan sağ ve solu gösteren oklarla ifade edilen veya üzerinde direk TAB yazan bu tuşun diğer adı Sekme tuşu olarak bilinmektedir. Tab tuşunun ilk görevi yazı yazma programlarında paragraf başı yapmaktır. Diğer bir görevi ise pencereli yapılarda alanlar arası geçiş yapmaktır. Geçiş işlemi saat yönünde olup Shift tuşu ile birlikte kullanılırsa geçiş yönü saat yönünün tersine dönecektir.

-Esc: Klavyenin sol üst köşesinde buluna bu tuş işletim sistemi düzeyinde tanımsızdır. Çoğu programda ise temel görevi olan çıkış amacıyla kullanılır. ancak her yapıda bu tuş çıkış işlemini gerçekleştirmeyebilir.

-Ctrl: Shift tuşu gibi klavyenin sağ ve sol alt kısmında yer alan bu tuş CTRL harfleriyle ifade edilir ve yine Shift gibi tek başına kullanılmaz. Birlikte kullanıldığı tuş ile birlikte her programda farklı bir görev veya fonksiyon ifa eder.

-Alt: Klavyenin sol alt kısmında yer alan bu tuş ALT harfleriyle ifade edilir. Tek başına kullanıldığında menülü ortamlarda menüyü aktif hale getirme işlemini yapar. Ctrl tuşu gibi kullanılabilir. Yani birlikte kullanıldığı tuş ile birlikte her programda farklı bir görev veya fonksiyon ifa eder.

-Alt Gr: Klavyenin sağ alt kısmında yer alan bu tuş ALT Gr harfleri ile ifade edilir. Herhangi bir tuşun sağ alt köşesinde bir ifade varsa o ifadenin yazılması için Alt Gr tuşuna ihtiyaç duyulur. Shift tuşu gibi basılı tutularak diğer tuşa basılma marifetiyle kullanılır.

-Fonksiyon Tuşları: Klavyede en üstte tek sıra halinde sıralanmış F1?den F12?ye kadar numaralandırılmış bu tuşlar, her programda değişen kendine verilmiş görevleri yerine getirirler. Örneğin, F1 tuşu her programda o programla ilgili yardım menüsünü ekrana çıkarır. F5 tuşu sayfada yenileme yapar.

-Backspace: Enter tuşunun üzerinde sola doğru ok işareti ile ifade edilen tuşun görevi yazı yazma programlarında imlecin solundaki karakteri silmektir.

-Delete: Aslında temel silme tuşu Delete tuşudur. Enter tuşunun sağında bulunan ve DEL ya da DELETE şeklinde ifade edilen bu tuş yazı yazma programlarında imlecin solundaki karakteri silmek için kullanıldığı gibi bilgisayar ortamında diğer silme işlemleri için de kullanılır.

-Insert: Delete tuşunun üzerinde bulunan ve INS ya da INSERT şeklinde ifade edilen bu tuş bilgisayar açıldığı anda devrededir. Insert tuşu o ana kadar yazılmış olan karakterlerin arasına yeni karakterler yazılmak istendiğinde kullanılır.

-Yön Tuşları: İmleç bilgisayarda klavye ile müdahale edilebilen ortamlarda görünen yanıp sönen ince çizgi şeklindeki görünümdür. Ekran bir sayfa gibi düşünüldüğünde imleç kullanıcıya nerede olduğunu ifade eden bir araç olarak kabul edilebilir. İşte ekranda imleci yönlendirmek için klavyenin sağ orta kısmında üzerinde dört yönü gösteren oklar bulunan tuşlar kullanılır. Bu tuşlar sadece imleci değil bazı programlarda (özellikle oyun programlarında) programa mudahaleyi ve yönlendirmeyi mümkün kılan tuşlardır.
Ayrıca yön tuşlarının üzerindeki tuş grubu içinde yer alan END, HOME, PAGE UP, PAGE DOWN tuşlarının da yönlendirme görevi vardır.

-Nümerik Klavye: Harf dizelerinin bulunduğu klavyenin sağ tarafında görünüş olarak bir hesap makinesini andıran bir klavye bölümü vardır. Nümerik Klavye adı verilen bu bölümün temel görevi sayısal işlemlerin daha hızlı yapılabilmesini sağlamaktır. Sayıların ve işlem işaretlerinin birbirine yakın olması sebebiyle matematiksel işlemlerin yapılması daha hızlı ve kolay gerçekleşecektir. Ancak bütün bunlar Num Lock düğmesinin aktif, yani üzerindeki ışığın yanıyor olmasına bağlıdır. Eğer Num Lock aktif değilse nümerik tuşlar üzerindeki diğer görevler etkin olacaktır.

-Windows Tuşları: Space tuşunun sağ ve solunda bulunan, üzerinde uçan pencere resmi bulunan bu tuşların görevi Windows ortamında Başlat Menüsü'nü açmaktır. Sağdaki Ctrl tuşunun solunda yer alan tuşun görevi ise Windows ortamında mouseun sağ tuşunun yaptığı görevi (gizli menü) yapmaktır.

-Print Screen: Insert tuşunun üzerinde bulunan ve temel görevi ekran görüntüsünü direk yazıcıdan kağıda dökmek gibi görünen bu tuşun artık bu amaç için kullanıldığı söylenemez. Günümüzde bu tuş daha çok o an ekranda görünen her şeyi görüntü olarak kopyalamak (panoya almak) görevi ile kullanılmaktadır. Daha sonra bu görüntü yapıştırmak kaydıyla herhangi bir Windows uygulamasında kullanılabilir. Bir nevi ekranda olan görüntünün fotoğrafını çeker.

-Pause: Print Screen tuşunun bulunduğu yerde olan bu tuş bilgisayarın yaptığı işlemleri dondurur. Herhangi bir tuşa basıldığında işlem devam edecektir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

6 Ağustos 2013 / ahmetseydi Bilgisayar
20 Ekim 2012 / kompetankedi Bilgisayar
20 Ağustos 2011 / Ziyaretçi Soru-Cevap