Arama

Görüntü Ayarlarının Ustası Olun

Güncelleme: 12 Nisan 2013 Gösterim: 59.858 Cevap: 14
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
7 Nisan 2006       Mesaj #1
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Neden bilgisayarınızın fabrika ayarlarına sadık kalasınız ki? Basit ayarlar yaparak, daha iyi bir görüntü elde edebilir, film ve oyunlardan aldığınız keyfi katlayabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar
goruntu ayar 1
Bilgisayar kullanıcıları ince ayarlar yaparak, daha rahat ve keyifli bir bilgisayar kullanımı sağlama konusunda inisiyatiflerini yeterince kullanmıyorlar. Donanımlar, mühendisler veya teknik destek elemanları tarafından fabrika ayarları yapılmış bir şekilde size teslim ediliyor. Sonuç? Kullanıcı, elindeki donanımın tüm yeteneklerinden habersiz veya fabrika ayarlarının sunduğu ortalama kaliteye mahkum oluyor. Bu, yazılımlar için de geçerli. Fabrika ayarlarına boyun eğerek çok şey kaçırıyorsunuz.

Görüntü, kullanıcı ve bilgisayar arasındaki iletişimi sağlaması nedeniyle, bilgisayar kullanımındaki unsurların başında gelmektedir. Windows XP, farklı görüntü ayarlarını değiştirerek, beğeninize uygun bir bilgisayar arayüzü yaratmanıza olanak sunuyor. Windows XP ile yapacağınız ayarlar gibi, kullandığınız ekran kartının sürücüsü de görüntü ayarlarında önemli değişiklikler sağlar.

Neden ayar yapmalısınız?

İnce ayarlar sayesinde ekranınızdaki görüntü baştan aşağı değişebilir. Ekran kartı sürücüsü ile renk kalitesi, parlaklık ve kontrast seviyelerini değiştirebilirsiniz. Bu, monitörün üzerinde yapılan değişiklikten daha etkili bir çözümdür çünkü size kesin sonuçlar sunar.

Renklerin dışında görüntü kalitesini etkileyen başka öğeler de bulunuyor. Bunları da sadece ekran kartı sürücüsü yardımıyla değiştirebilirsiniz. Sürücülerin ne kadar önemli olduğu ortada. Bu ayarları öğrenerek, çok daha etkileyici bir görünüm elde edebilirsiniz. Haydi! Vakit kaybetmeden neler yapabileceğinize değinelim.

Anahtar öğeler

Birçok ekran kartı, kendi donanımıyla uyumlu yazılım araçlarını hediye eder. Ancak en önemlisi, hangi ekran kartı olursa olsun, yapılacak temel ayarların bilgisayardan bilgisayara değişmemesidir. Eğer bu temel ayarları donanım ve yazılıma göre ayırt edebilir ve ne işe yaradıklarını öğrenirseniz, kullandığınız her bilgisayarı kolayca dilediğiniz görünüme sokabilirsiniz.

Çözünürlük

Ekranınızda gördüğünüz nokta veya piksel sayısı çözünürlüğü belirler. Çözünürlük arttıkça, birim başına düşen nokta sayısı da artarak, daha keskin bir görüntü ortaya çıkar. Yüksek çözünürlükler, bilgisayarınızın ve ekran kartınızın üzerine ek bir işlem yükü bindirir. Elde edebileceğiniz en yüksek çözünürlük, monitörünüzün veya ekran kartınızın desteklediği en yüksek çözünürlüktür. Yeni nesil ekran kartlarının tamamı ortalama ev kullanıcısının ihtiyaç duyacağı çözünürlükleri sağlayabilmektedir. Bu noktada sorun, monitörünüz bu çözünürlükleri desteklemesinde ortaya çıkıyor.

Windows XP altında ekran çözünürlüğünü ayarlamak isterseniz, Kontrol Paneli altında Görüntü ibaresindeki Ayarlar sekmesine tıklayın. Ekran çözünürlüğü altındaki çubuğu sağa veya sola kaydırarak yüksek veya alçak çözünürlüğe geçebilirsiniz. Yüksek çözünürlükler daha iyi görüntü kalitesi sunarken, ekrandaki görüntü ve yazıların daha küçük olmasına sebep olur. Kullanabileceğiniz ideal çözünürlük monitörünüzün görüntü alanına göre değişecektir. Eğer 19 inç CRT monitör kullanıyorsanız, 1280 x 1024 sizin için uygun bir çözünürlüktür. 17 inç bir monitör için uygun çözünürlük 1024 x 768’in altında olmamalıdır.
goruntu ayar 2
Renk derinliği

Basitçe ekran kartınızın gösterebildiği renk sayısına verilen addır. Renk sayısı arttıkça görüntüler daha gerçekçi bir hale gelir ve çıplak gözle fark ettiğimiz renk sayısı artar. Ekran kartları yüksek renk derinliği sağlayabilmek için, yeterli teknik özelliklere ve güçlü bir grafik işlemciye sahip olmalıdır. Günümüzdeki ekran kartlarının tümü, varolan en yüksek kalite 32 bit renk kalitesini desteklemektedir. 32 bit renk derinliği, 16 milyondan fazla gerçek renk kullanımına uygundur.

Ekran kartınızın renk derinliğini değiştirebilmek için Kontrol Paneli altında Görüntü ibaresindeki Ayarlar sekmesine tıklayın. Burada Renk Kalitesi altındaki kutudan 16 bit veya 32 bit’i seçebilirsiniz. İlk kurulumda bu ayar 16 bit olabilir, eğer ekrandaki renkler ve görüntüler size yeterince canlı gelmiyorsa, en yüksek görüntü kalitesi için, bu değeri en yüksek seçeneğe getirin.

Yenileme hızı

CRT ekranlarda görüntüyü sağlayan fosforların parlayarak yeniden enerji toplama sıklıkları yenileme hızı adıyla bilinir. Buradaki Hertz değeri ise saniyede ekranın kaç kez yeniden çizildiğini gösterir. Yenileme hızı çok düşükse, ekranınızda rahatsız edici bir titreme görebilirsiniz. Eğer titremeyi görmeseniz bile, belirli bir süre ekran karşısında çalıştıktan sonra, düşük yenileme hızı yüzünden gözünüz yorulabilir veya başınız ağrıyabilir.

Hertz ile ölçülen yenileme hızında kabul edilebilir en düşük değer 72 Hz’dir. Ancak çoğu uzman, 80 Hz’in altındaki yenileme hızlarını tavsiye etmiyor. Bu, monitörünüzün ve ekran kartınızın özelliklerine de bağlıdır. Çözünürlük arttıkça, monitörün sağlayabildiği yenileme hızı düşecektir. 800 x 600 çözünürlükte kolayca 85 Hz yenileme yapabilen bir monitör, 1280 x 1024 çözünürlükte 72 Hz yenileme yapmakta zorlanabilir.

Size en uygun yenileme hızını deneyerek bulabilirsiniz.Windows XP altında yenileme hızını değiştirmek için, Kontrol Paneli altında Görüntü ibaresindeki Ayarlar sekmesine tıklayın. Daha sonra Gelişmiş ve Adapter seçeneklerine tıklayın. Burada Tüm modları göster seçeneği altında, tüm modları görebilirsiniz. Şimdi bir çözünürlük, renk derinliği ve yenileme hızı kombinasyonu seçerek Uygula kutusuna tıklayın.

Varsayılan yetmeyebilir

Birçok kullanıcının Windows XP ile yaşadığı sorun, Windows’un kurulum sonrası ekran yenileme hızını 60 Hz değerine getirmesidir. BU Windows monitörünüzün marka ve modelini tespit edemediğinde de gerçekleşir. Monitörünüzü sisteme tanıtarak görüntünün iyileşmesini sağlayabilirsiniz. Sadece Kontrol Paneli altında Görüntü ibaresindeki Ayarlar sekmesine tıklayın. Daha sonra Gelişmiş ve Monitör seçeneklerine tıklayın. Eğer monitörünüz burada yoksa, üreticinin web sitesinden edineceğiniz en son sürücüleri kurarak monitörünüzü sisteme tanıtın.

GÖRÜNTÜ SÜRÜCÜLERİ NEDİR?

Bir özel şoför nasıl sizin istediğiniz yere gidebilmeniz için arabayı kontrol ediyorsa, sürücüler de bilgisayar sisteminde aynı işi yapıyor; donanımlarınızı istekleriniz doğrultusunda kontrol ediyor. Yani bir oyun veya video çalıştırdığınızda, Windows görüntü (ve ses) sürücülerinden donanımı çalıştırmalarını istiyor ve böylece sonuç ortaya çıkıyor. Eğer sisteminizde gereken sürücüler yüklü değilse, programlar doğru çalışmayabilir ve hata verebilir.

BİLGİ: Görüntü sözlüğü

DirectX

Microsoft’un hazırladığı farklı API’lerden (uygulama programlama arabirimi) oluşan bir paket. DirectX, programcıların donanımlar için özel programlar yazmadan, standart haldeki program satırlarıyla donanıma erişebilmelerini ve onların özelliklerinden faydalanmalarını sağlıyor. DirectX ses, görüntü, giriş çıkış yuvaları ve ağ bileşenlerini kontrol edebiliyor. Yazılımı www.microsoft.com adresinden edinebilirsiniz.

Direct3D (D3D)

Oyunlardaki 3 boyutlu hızlandırmayı yapabilen bir DirectX bileşeni olan D3D, 3 boyutlu uygulamaların sisteme takılı her ekran kartıyla uyumlu bir şekilde çalışmasını sağlıyor.

OpenGL

Hem 2 hem de 3 boyutlu tasarım uygulamaları ve oyunlar için hazırlanan, çoklu platform üzerinde çalışan bir programlama arabirimi. GL grafik dili/kütüphanesi anlamına gelirken, Open ise açık kaynaklı olduğunu gösteriyor. OpenGL platform bağımsız bir arabirim olduğundan onu DirectX’ten ayıran yönü Windows’ta olduğu gibi, Mac veya Linux altında da çalışabilmesi. Yani OpenGL, DirectX gibi Windows’a özel kullanılmıyor.

*
Son düzenleyen kompetankedi; 28 Eylül 2006 11:08
gourukemu - avatarı
gourukemu
Ziyaretçi
13 Mayıs 2006       Mesaj #2
gourukemu - avatarı
Ziyaretçi
Arkadaşlar lütfen teşekkürleri teşekür butonunu kullanarak yapalım hem ortam temizliği hemde klavyelerinizin tuşları açısından daha sağlıklı ve olması gerektiği gibi
Sponsorlu Bağlantılar
xengix - avatarı
xengix
Ziyaretçi
11 Haziran 2006       Mesaj #3
xengix - avatarı
Ziyaretçi
peki benim monitörüm tak kullan görünüyor ve bazen yenileme hızı 85 hertz olmasına ramen ekran akıyor bunu sebebi ne olabilir
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Haziran 2006       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
xengix adlı kullanıcıdan alıntı

peki benim monitörüm tak kullan görünüyor ve bazen yenileme hızı 85 hertz olmasına ramen ekran akıyor bunu sebebi ne olabilir

Ekran Kartı Driverlarınızı Güncelleyiniz.! Monitörünüz Eski Model Olabilir veya Ekran Kartınız Yetersiz Geliyor Olabilir.
Son düzenleyen Blue Blood; 23 Eylül 2006 23:44
xengix - avatarı
xengix
Ziyaretçi
12 Nisan 2007       Mesaj #5
xengix - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

Ekran Kartı Driverlarınızı Güncelleyiniz.! Monitörünüz Eski Model Olabilir veya Ekran Kartınız Yetersiz Geliyor Olabilir.


teşekkürler kardeş ekran kartını değiştirdim sorun gitti...
semsss - avatarı
semsss
Ziyaretçi
24 Haziran 2008       Mesaj #6
semsss - avatarı
Ziyaretçi
cunku ekranın 85 hertz kaldırmayacak kadar zayıff
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Kasım 2009       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Merhaba,pc'de ekran sorunum şu;ekran yaygın duruyor,önceden böyle bir sorunum yoktu,fakat bir oyun yüklerken aniden,görüntü gerginleşti ve internet sayfalarında gezinirken sayfaları aşağı kaydırmada problem yaşamaya başladım ve çok yavaşladı görüntüler...Kasada problem yok.Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Anakart:
CPU Türü Intel Pentium 4, 2666 MHz (20 x 133)
Anakart Adı Biostar P4TPT (5 PCI, 1 AGP, 1 CNR, 2 DIMM, Audio)
Anakart Çipseti Intel Brookdale i845PE
Sistem Belleği [ TRIAL VERSION ]
DIMM1: VR400D64L3/1G 1 GB PC3200 DDR SDRAM (3.0-3-3-8 @ 200 MHz) (2.5-3-3-7 @ 166 MHz) (2.0-2-2-6 @ 133 MHz)
BIOS Türü Award (04/18/03)
İletişim (COM ve LPT) İletişim Bağlantı Noktası (COM1)
İletişim (COM ve LPT) İletişim Bağlantı Noktası (COM2)
İletişim (COM ve LPT) Yazıcı Bağlantı Noktası (LPT1)

Görüntü Birimi:
Görüntü Bağdaştırıcısı NVIDIA GeForce FX 5500 (Microsoft Corporation) (256 MB)
3D-Hızlandırıcı nVIDIA GeForce FX 5500
Monitör Tak ve Kullan Monitör [NoDB] (HMEQB00502)

Belki bu bilgilerle bana yardımcı olabilirisniz.
TUZCUAY - avatarı
TUZCUAY
Ziyaretçi
14 Kasım 2009       Mesaj #8
TUZCUAY - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

Merhaba,pc'de ekran sorunum şu;ekran yaygın duruyor,önceden böyle bir sorunum yoktu,fakat bir oyun yüklerken aniden,görüntü gerginleşti ve internet sayfalarında gezinirken sayfaları aşağı kaydırmada problem yaşamaya başladım ve çok yavaşladı görüntüler...Kasada problem yok.Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Anakart:
CPU Türü Intel Pentium 4, 2666 MHz (20 x 133)
Anakart Adı Biostar P4TPT (5 PCI, 1 AGP, 1 CNR, 2 DIMM, Audio)
Anakart Çipseti Intel Brookdale i845PE
Sistem Belleği [ TRIAL VERSION ]
DIMM1: VR400D64L3/1G 1 GB PC3200 DDR SDRAM (3.0-3-3-8 @ 200 MHz) (2.5-3-3-7 @ 166 MHz) (2.0-2-2-6 @ 133 MHz)
BIOS Türü Award (04/18/03)
İletişim (COM ve LPT) İletişim Bağlantı Noktası (COM1)
İletişim (COM ve LPT) İletişim Bağlantı Noktası (COM2)
İletişim (COM ve LPT) Yazıcı Bağlantı Noktası (LPT1)

Görüntü Birimi:
Görüntü Bağdaştırıcısı NVIDIA GeForce FX 5500 (Microsoft Corporation) (256 MB)
3D-Hızlandırıcı nVIDIA GeForce FX 5500
Monitör Tak ve Kullan Monitör [NoDB] (HMEQB00502)

Belki bu bilgilerle bana yardımcı olabilirisniz.

4 Çekirdeğe mi sahipsiniz :skull:
ceza_sagopa - avatarı
ceza_sagopa
Ziyaretçi
26 Ocak 2010       Mesaj #9
ceza_sagopa - avatarı
Ziyaretçi
bunları bilmeye hiç gerek yok
NVDIAIA GeForce2 mx/mx 400 bunu indir mause la ayarla bu kadar ...!!!
Msn GrinMsn GrinMsn GrinMsn GrinMsn Grin
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Haziran 2010       Mesaj #10
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ekran yenileme hızına nerden giricem anlayamadım

Benzer Konular

1 Ocak 2012 / Misafir Taslak Konular
22 Kasım 2008 / Ziyaretçi Soru-Cevap
28 Şubat 2010 / Misafir Taslak Konular
1 Şubat 2011 / _Yağmur_ Meslekler
7 Ocak 2009 / Ziyaretçi Soru-Cevap