Arama

Çift İşletim Sistemi

Güncelleme: 17 Eylül 2011 Gösterim: 23.030 Cevap: 3
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
7 Nisan 2006       Mesaj #1
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Sabit diskinize farklı işletim sistemleri kurabilir ve sistemi yeniden başlatmadan birinden diğerine kolayca geçebilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar
Genellikle bilgisayarınızdaki Microsoft işletim sistemini yükseltmek ya da Windows XP gibi yeni bir işletim sistemini kurmanız sorunlara neden olmaz. Ancak, mevcut işletim sisteminin üzerine eski bir işletim sistemini yüklemek beraberinde çeşitli sorunlar getirir. Windows XP, kendi üzerine Windows 98 ya da Windows 2000 gibi daha eski bir işletim sistemi kurulmasına izin vermez. Hoşlanın ya da hoşlanmayın,eski işletim sistemini kurmak için önce sabit diskinizdeki Windows XP içeren disk bölümünü biçimlendirmeniz gerekir.

VMware Workstation yardımıyla Windows XP altında Windows 98 ya da Linux Mandrake 9 gibi işletim sistemlerini kurabilirsiniz. Kurulan bu işletim sistemlerini kaldırmak çok kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleşir. Sanal bilgisayar (kurduğunuz her işletim sistemi) sayısı donanım kapasitesine göre değişiklik gösterir.

Ağ ve güvenlik işleriyle uğraşan kullanıcılar, sadece tek bir bilgisayara sahip olduklarında, baz en sıkıntılı deneyimler yaşayabilirler. Bu durumda PC’nize yerine VMWare Workstation gibi daha ucuz bir alternatif yazılım kullanarak sanal ağ oluşturmayı deneyebilirsiniz. Bir sanal bilgisayardan diğerine, bilgisayarınızı yeniden başlatmadan, kolayca geçiş yapabilirsiniz. Bir yazılımın değişik Windows sürümleriyle çalışmasını karşılaştıracaklar için çok kullanışlı bir yöntem olduğunu göreceksiniz. Bu anlatılan adım adım kur ulum,işletim sistemi kurma deneyimi olanlar için oldukça anlaşılır olacaktır. Ancak eğer tecrübeli değilseniz bu sayede sisteminize zarar vermeden işletim sistemi kurma tecrübesine de sahip olabilirsiniz. Yazılımın deneme sürümünü http://www.vmware.com adresinden indirebilirsiniz.

1- VMware kurulumu ve çalıştırılması

Her şeyden önce, en az 4 GB boş alana sahip olan bir sabit diske ihtiyacınız olacak. Önemli veriler içermeyen bir sabit disk bölümünü kullanabilirsiniz. Ardından VMware Workstation kurulumunu başlatın. Her zamanki gibi kurulum rehberini kullanın. Disable Autorun sorusuna Evet, Search for Virtual Disk sorusuna ise Hayır yanıtını verin. Ardından seri numaranızı girin, [Enter]’a tıklayın ve daha sonra da Son’a tıklayın. Kurulum tamamlandıktan sonra Evet tuşuna tıklayarak bilgisayarınızı yeniden başlatın. Bilgisayarınız açıldıktan sonra VMware Workstation’ı çalıştırın (Başlat / Programlar / VMware / VMware Workstation). Bu adımın ardından ekrana gelecek olan pencereyi yukarıdaki resimde görebilirsiniz.

2- Yeni bir sanal bilgisayar

New Virtual Machine üzerine ve ardından İleri’ye tıklayın. Sanal PC’nizin konfigürasyonu (Virtual Machine Configuration) için Custom’a tıklayın. Böylece sanal PC’niz hakkında daha iyi bilgiye sahip olabilirsiniz. Guest operating system alanından işletim sistemini ve Version alanından da sürümünü belirleyin. Virtual machine name alanını değiştirmeyin. Ancak Location (konum) alanında daha önceden ayırdığınız yerin gösteriliyor olduğundan emin olun. Memory (bellek) için 256 MB ya da önerileni seçin. Eğer ağ desteğine ihtiyacınız yoksa Do not use a network connection (ağ desteği için Use bridged networking) ve Create a new virtual disk seçin. Disk Size için en az 4 GB seçin ve Son’a tıklayın.

3- Sanal bilgisayar kurulumu

Sanal PC’nize kurulumunu gerçekleştirmek istediğiniz işletim sisteminin kurulum CD’sini (örneğin Windows XP, Windows Longhorn ya da Linux) CD-ROM sürücüsüne yerleştirin ve kurulumu başlatın. Birden fazla CD-ROM sürücünüz varsa CD’yi ilk sürücüye takın. Önyüklemeli bir Windows CD’sini kullanmanız önerilir. Daha sonra Start this Virtual Machine’e tıklayın. Ürün etkinleştirme mesajı ekrana geldiğinde Tamam’a tıklayın. Windows XP Professional kurulum rehberini takip edin. Kurulum penceresine geçmek için iki seçeneğiniz var: VM menüsünden Grap Input’a ([CTRL] + [c]) tıklayın ya da doğrudan kurulum penceresine tıklayın. Son olarak, kurulum penceresinin dışına çıkmak için [CTRL] + [ALT] tuşlarına basılı tutun.

4- Sanal PC ayarlarının değiştirilmesi

Kurulum tamamlandıktan sonra yeni Windows Sanal Makinasının oturumunu sonlandırın ve Edit Virtual Machine settings’e tıklayın. Hardware sekmesinde, Add düğmesine tıklayın, ileri’ye tıklayın ve ardından Son’a tıklayın. Bundan sonra NIC1’e tıklayın, seçeneği Custom olarak değiştirin ve VMnet1’i kullanın. Device Status’ı seçtiğinize emin olun. Eğer ses kartınız varsa Audio’ya tıklayı n, Default adapter’i Specify host sound adapter olarak değiştirin. Anlık görüntü (Snapshot) alınacak Working Directory klasörünü belirlemek için Options sekmesine geçin. Kendi belirlediğiniz bir klasörü seçebilirsiniz, çoğu zaman sanal bilgisayarınızın kendi içerisinde bir yer olacaktır.

5- VMware araçları ve anlık görüntü kaydetme

Start this Virtual Machine’e tıklayarak sanal makinayı başlatın. Bu işlem çok fazla vakit alabilecek bazı kurulum hatalarını önleyecektir. Sanal makina çalıştıktıktan sonra [CTRL] + [ALT] tuşlarına basarak fare imlecini sanal makina penceresinden kurtarın. Sonra, VM / Install VMware Tools’a tıklayın ve Install’ komutunu seçin. VMware araçları sanal makina performansını arttıracak yetenektedir. Herzamanki gibi kurulum rehberini takip edin. Bir mesaj belirdiğinde, Continue Anyway’e tıklayarak devam edin. Snapshot işlevi ile VMware ile kurulmuş bir işletim sisteminin ekranlarını yakalayabilirsiniz. Snapshot düğmesine tıklayın.

6- Sanal PC’ye bağlanmak

Daha fazla sanal makina eklemek için yalnızca bundan önceki adımları tekrar etmeniz yeterli. Birden fazla sanal makine oluştururken aklınızda tutmanız gereken tek adım, ne kadar çok sanal makina kurarsanız PC’nizin performansı o kadar düşecek ve yavaş çalışmaya başlayacaktır. 4. adımda yeni bir Ethernet Adapter eklediğinizden dolayı sanal makinadaki ağ bağlantısını Denetim Masası / Ağ Bağlantıları bölümünde görebilirsiniz. Çift tıklayarak ya da sağ tıklayıp Durum’u seçin. Destek sekmesindeki Detaylar’a tıklayarak ağ kartının Mac Adresi, IP Adresi ve Ağ Maskesi bilgilerini görebilirsiniz. Bağlantı durumunu kontrol etmek için Ping komutunu kullanabilirsiniz.

*
Son düzenleyen kompetankedi; 1 Mart 2007 19:00
berkovic27 - avatarı
berkovic27
Ziyaretçi
28 Kasım 2006       Mesaj #2
berkovic27 - avatarı
Ziyaretçi
arkadaşlar merhaba bana anlatacagım konuda yardımcı olursanız sevinirim
şimdiden teşekkür ederim
Sponsorlu Bağlantılar

benim sorunum
benim tek bilgisayarım var ve içinde iki tane sabit dik var
bunlara farklı işletim sistemleri kurmak istiyorum(98 ve xp)
pc açılırken bana işletim sistemini seçmemi sormasını istiyorum
böle bişey var mı bilmiyorum
var sa yardım lütfen
Buzsoft - avatarı
Buzsoft
Ziyaretçi
2 Mart 2007       Mesaj #3
Buzsoft - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
berkovic27 adlı kullanıcıdan alıntı

arkadaşlar merhaba bana anlatacagım konuda yardımcı olursanız sevinirim
şimdiden teşekkür ederim

benim sorunum
benim tek bilgisayarım var ve içinde iki tane sabit dik var
bunlara farklı işletim sistemleri kurmak istiyorum(98 ve xp)
pc açılırken bana işletim sistemini seçmemi sormasını istiyorum
böle bişey var mı bilmiyorum
var sa yardım lütfen

Böyle bir program veya anakart desteği yoktur. Tek yapabileceğin bilgisayarın ilk açılırken "f12" (Anakart' a göre değişir) boot menü ye girersin pc nin açılmasını istediğin disk' i seçersin.
Bilgisayarın seçtiğin disk ile açılacaktır.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
17 Eylül 2011       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı
Alıntı
berkovic27 adlı kullanıcıdan alıntı

arkadaşlar merhaba bana anlatacagım konuda yardımcı olursanız sevinirim
şimdiden teşekkür ederim

benim sorunum
benim tek bilgisayarım var ve içinde iki tane sabit disk var
bunlara farklı işletim sistemleri kurmak istiyorum(98 ve xp)
pc açılırken bana işletim sistemini seçmemi sormasını istiyorum
böle bişey var mı bilmiyorum
var sa yardım lütfen

Mesajın üzerinden çok zaman geçmiş 98 kullanan hala var mıdır acaba? Bir bilgisayarda iki ya da üç işletim sistemi kurulup açılışta istenilen işletim sistemini seçmek mümkündür .Eğer sabit diskinizi iki bölüme ayırıp bu bölümlere iki ayrı işletim sistemi kurulumunu yapmak isterseniz işletim sistemlerini eskiden yeniye doğru kurmanız gerekiyordur.Çünkü önce XP kurulumu yapılıp akabinde 98 kurulumu yapılırsa Windows 98 işletim sisteminin açılış yöneticisi XP'yi açamaz ve XP'ye ulaşamazsınız.O nedenle önce 98 sonra XP kurulmalıdır. Her iki sistemi farklı disk bölümlerine kurabilirsiniz. Bu işlemi özel disk bölümleme programları ile yapabilirsiniz. Windows kurulum yaparken genelde kurulacak işletim sistemini doğrudan C sürücüsüne kurarak ilerler!

Diskinizi parçalara bölerek bir bölümüne önce 98'i kurup sonra 98'in kurulu olduğu bölümün dışındaki bir bölümde de XP kurulumunu başlatıp XP'yi kurabilirsiniz. İkinci kurulan sistem XP böylece D sürücüsüne kurulmuş olur (bölümleme). Sonra bölümler biçimlendirilir (NTFS, FAT32...vs gibi). Bilgisayarınız açıldığında XP işletim sisteminin ön yükleme yöneticisi 98 veya XP olmak üzere iki işletim sistemi seçimini açılışta size sormaya başlar!
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen nötrino; 5 Mayıs 2015 13:03

Benzer Konular

17 Nisan 2007 / Misafir Bilgisayar
22 Mart 2009 / ThinkerBeLL Bilgisayar
7 Temmuz 2012 / Misafir Bilgisayar
23 Kasım 2008 / hellboy726 Bilgisayar
4 Ocak 2008 / asla_asla_deme Bilgisayar