Arama

Dünya Gölleri - Lugano Gölü

Güncelleme: 26 Temmuz 2012 Gösterim: 2.400 Cevap: 1
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
26 Mayıs 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Lugano Gölü
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

lagodilugano

Lugano Gölü'nün uydu görüntüsü
  • Konum İtalya, İsviçre
  • Göl türü Buzul
  • Uzunluk 35 km
  • Genişlik 3.2 km
  • Yüzölçümü 49 km²
  • Ortalama derinlik 134 m
  • En büyük derinlik 315 m
  • Yüzey rakımı 271 m
  • Yerleşimler Lugano, Melide, Ponte Tresa
Lugano Gölü, Ceresio Gölü olarak da bilinir (İtalyanca: Lago di Lugano veya Lago Ceresio), İtalya ve İsviçre'de buzul gölü.

Maggiore ve Como gölleri arasında 49 km²'lik alanı kaplar, orta kesimdeki % 63'lük kesimi (31 km²) Ticiano kantonunda (İsviçre), kuzeydoğu ve güneybatı uçları ise Lombardiya yönetim bölgesinde (İtalya) yer alır. Gölün İsviçre toprakları ile çevrili bir bölümünde İtalya'ya bir eksklavı olan Campione d'Italia komünü yer alır.

Deniz düzeyinden 271 m yükseklikte, Alpler'in, Ticiano ve Adda havzalarını ayıran uzantıları arasındadır. Batıya uzanan bir kol San Salvatore adlı küçük burunla neredeyse kopacak biçimde ana gövdeden ayrılır. En uzun yeri 35 km, en geniş yeri 3.2 km, en derin noktası 315 m olan göl, dağlardan inen sayısız küçük akarsuyla beklenir; suları ise, kısa bir ırmak olan Tresa aracılığıyla Maggiore Gölüne boşalır. Lugano kentinin güneyindeki Melide (İsviçre) ile doğu kıyısındaki Bissone (İtalya) arasında gölün son derece sığ olmasından yararlanarak taştan büyük bir set yapılmış ve üzerinden Sankt Gotthard demiryolu ile bir karayolu geçirilmiştir.

Ormanlarla kaplı göl kıyıları, Lugano Koyu çevresi dışında, İtalyan Alpleri'ndeki büyük göllere oranla daha dik ve ıssızdır; kuzeydoğu kıyısında ise sarp, kayalık dağlar yer alır. Göl kıyısındaki en önemli kent İsviçre'ye bağlı Lugano'dur. Göldeki balıkçılık faaliyetleri 1986'da İtalya ile İsviçre arasında yapılan bir anlaşma ile düzenlenmiştir.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Rower - avatarı
Rower
VIP MazessezaM
26 Temmuz 2012       Mesaj #2
Rower - avatarı
VIP MazessezaM
Lugano Gölü
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

İtalya'nın Lombardiya ve İsviçre'nin Ticino bölgeleri arasında göl. Como ve Maggiore gölleri arasındadır. 50 km2'lik gölün 46 km2'si İsviçre'de kalır. Tresa Irmağı'yla Maggiore Gölü'ne bağlanır. Üzerinden Saint-Gothard demir ve karayolunun geçtiği bir köprü, Melide ile Bissone arasında, gölün iki yakasını bağlar.

Gölgen misali yanındayım!Msn Thunder

Benzer Konular

28 Haziran 2015 / _Yağmur_ Taslak Konular
19 Nisan 2010 / _Yağmur_ Coğrafya
7 Haziran 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
3 Mayıs 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
7 Haziran 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular