Arama

Çöller - Necef Çölü

Güncelleme: 29 Ağustos 2013 Gösterim: 3.450 Cevap: 1
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
21 Ağustos 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Necef Çölü
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Necef Çölü, Güney İsrail’de Mısır, Ürdün, İsrail arasında yer alan çöl. Necef ismi İbranice'de kuru anlamına gelmektedir ve Tevrat'ta da güney anlamına gelecek şekilde kullanılmıştır. Günümüzde İsrail sınırları içindedir. Kuzeyinde Lut Gölü, güneyinde Akabe Körfezi bulunur.

Çöl bölgesinin hangi devlette kalacağı, yeni kurulan İsrail Devleti ile Ürdün arasında 1948 Arap-İsrail Savaşı’na neden oldu. Çölün büyük bölümünü ele geçiren İsrail, çöl topraklarını verimli duruma getirmek için 500 km uzunluğunda beton boruyla su getirerek sulamaya başladı. Bugün burada tahıl tarımı ve meyvecilik yapılmaktadır. Çok eski zamanlardan beri bilinen bakır, petrol, fosfat ve manganez yatakları bulunup işletilmeye başlandı. Necef Çölü ekonomik yönden İsrail için önemli bir kaynaktır. Ayrıca 1979'da kurulan Ramat Hovav toksik atık tesisi de bu çölde bulunmaktadır.

Necef Çölü'nde İsrail Ulusal Parkları'ndan biri olan Timna Vadisi Vadi Parkı da bulunmaktadır.

Tarih Öncesi Dönem

Necef'teki göçebe yaşamına ilişkin buluntuların 4000 ila 7000 yıl geriye gittiği bilinmektedir. İlk şehirleşmiş yerleşimin M.Ö. 2000'lerde Kenan, Amalek ve Edom grupları tarafından kurulmuştur. Firavun döneminde bölgedeki bakır madenlerinden bakır çıkarılmaktaydı.

Jeolojik yapı ve iklim

Necef, kayalık bir çöldür. Kayalık vadiler ve derin kraterler nedeniyle sık sık bölünen araziye sahiptir. Dünyada sadece Necef Çölü'nde görülen ve İbranice adı Makhtesh ya da Makteşkrater yapısının bulunması ise jeolojik yapısıyla ilgili olan en önemli özelliğidir.


800px NachalParan1
Necef Çölü'nde bir vadi.

800px NachalParan2

Necef Çölü'ndeki kayalık düzlükler


800px Beer Sheeva Negev

Birüssebi ile Eilat arasındaki yoldaki Ramon Krateri'nin görünümü.


800px Timna 1

Timna Vadisi Ulusal Parkı'ndan bir görünüm.


800px Ruins in Negev desert Israe

Necef'teki kalıntılar.

800px SmallCrater04 ST 08

Necef Çölü'ndeki büyük kraterlerden biri.



"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_VICTORY_ - avatarı
_VICTORY_
VIP Silent storM
29 Ağustos 2013       Mesaj #2
_VICTORY_ - avatarı
VIP Silent storM
Necef Çölü
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Güney İsrail'de Mısır, Ürdün, İsrail arasında çöl.
Şimdi İsrail sınırları içindedir. Kuzeyinde Lut Gölü, güneyinde Akabe Körfezi bulunur. Çöl bölgesinin hangi devlette kalacağı yeni kurulan İsrail Devleti ile Ürdün arasında 1948 İsrail-Arap Savaşı'na neden oldu. Çölün tümünü alan İsrail, çöl topraklarını verimli duruma getirmek için 500 km. uzunluğunda beton boruyla su getirerek sulamayı başardı. Bugün burada tahıl tarımı ve meyvecilik yapılmaktadır. Çok eski zamanlardan beri bilinen bakır, ayrıca petrol, fosfat ve manganez yatakları bulunup işletilmeye başlandı. Bugün Necef Çölü ekonomik yönden İsrail için önemli bir kaynaktır.

Tesadüfen Zirveye Çıkılmaz... Çıkılsa Bile Durulmaz...

Benzer Konular

21 Ağustos 2010 / _Yağmur_ Coğrafya
21 Ağustos 2010 / _Yağmur_ Coğrafya
26 Temmuz 2012 / buz perisi Coğrafya
15 Kasım 2012 / _Yağmur_ Taslak Konular