Arama

Dünya Gölleri - Hillier Gölü

Güncelleme: 17 Nisan 2014 Gösterim: 5.379 Cevap: 2
Avatarı yok
insomnia42
Yasaklı
9 Ocak 2013       Mesaj #1
Avatarı yok
Yasaklı
Hillier Gölü neden pembe renktedir?

Sponsorlu Bağlantılar
673173 insomnia42 albumler 4687 resim37388


İnsanların ağır hasar verdiği bir adayı, pastel pembesi görüntüsü ile gizemli bir göl süslüyor.

Yukardan bakıldığında, uzaklarda parıldayan Hillien Gölü'nü soluk pembe yüzeyi, dikdörtgen bir pasta üzerindeki şekerli krema gibi görünüyor. Göl, Middle Adası'nın gür ormanlarla kaplı kıyılarına gerçekten de beklenmedik bir renk katıyor Mliddle Adası ise, Batı Avustralya'nın güney sahilleri boyunca uzanan Recherche Takımadalarını oluşturan yüzden fazla küçük adalin biri.

Bu tuzlu ve sığ göl, yaklaşık 600 m genişliğinde ve fırtınalarla çalkalanan bu denizlerden çok Hansel ve Gretel'in masal dünyasına aitmiş gibi duruyor. Okaliptüs ve cajeput (Mersin ağacı ailesinden Avustralya'ya özgü bir ağaç) ağaçlarından oluşan yemyeşil bir ormanla kuşatılmış olan gölün çevresi beyaz tuz kümeleriyle çevrili. Okyanusun derin mavi sularından dar bir kumul şeridiyle ayrılıyor.

Gölün pembe rengi, tuzlu sularında Dunaliella salma türü bir suyosunu bulmayı uman bir grup bilimci tarafından 1950'li yıllarda incelenmiş. Bu yosun çok tuzlu sularda kırmızı pigment üretiyor ve anakaradaki Esperance Gölü gibi Avustralya'nın diğer pembe göllerine renk katıyor. Buna karşılık Hillier Gölü'nden alman su örneklerinde herhangi bir suyosunu izine rastlanmamış, böylece gölün rengi de bir giz olarak kalmış.

Middle Adası'ndaki bu 'pembe' göle ait ilk kayıt 1802 yıllarına kadar gidiyor; İngiliz gemici ve hidrograf Matthew Flinders Sidney'e doğru giderken bu adaya uğramış. Flinder'ın ziyaretinden sonra adaya ticari amaçlarla kısa süreliğine gidenler olmuş. 1820 ile 1840’lı yıllar arasında fok ve balina avcıları adaya yerleşmiş. Ayrıca 20. yüzyılın başından itibaren tuz çıkarılmış. Ancak tuz üretimi sadece on yıl sürebilmiş ve o tarihten bu yana ada ve pembe gölüne pek uğrayan olmamış.

RENK HAVUZU
Hillier Gölü, Avustralya'daki diğer pembe göller arasında gizemini koruyan tek göl; çünkü neden pembe olduğu şu ana kadar öğrenilememiş.

Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
9 Ocak 2013       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Hillier Gölü
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sponsorlu Bağlantılar

Batı Avustralya'nın güney sahillerinde bulunun Recherche Takımadaları'nı oluşturan adalardan biri olan Mliddle Adasında bulunan Hillier Gölü tuzlu ve sığ göl, yaklaşık 600 m genişliğinde uzunluğu 250 m olan gölün pembe renginin bilimsel olarak, tuzlu sularında Dunaliella salma türü bir suyosunu bulmayı uman bir grup bilimci tarafından 1950'li yıllarda incelenmiş. Bu yosun çok tuzlu sularda kırmızı pigment üretiyor ve anakaradaki Esperance Gölü gibi Avustralya'nın diğer pembe göllerine renk katıyor. Buna karşılık Hillier Gölü'nden alınan su örneklerinde herhangi bir suyosunu izine rastlanmamış, böylece gölün rengi de bir giz olarak kalmış.

Günümüz
Middle Adası'ndaki bu 'pembe' göle ait ilk kayıt 1802 yıllarına kadar gidiyor; İngiliz gemici ve hidrograf Matthew Flinders Sidney'e doğru giderken bu adaya uğramış. Flinder'ın ziyaretinden sonra adaya ticari amaçlarla kısa süreliğine gidenler olmuş. 1820 ile 1840’lı yıllar arasında fok ve balina avcıları adaya yerleşmiş. Ayrıca 20. yüzyılın başından itibaren tuz çıkarılmış. Ancak tuz üretimi sadece on yıl sürebilmiş ve o tarihten bu yana ada ve pembe gölüne pek uğrayan olmamış.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 19 Temmuz 2013 10:09 Sebep: kırık link kaldırıldı.
theMira
Arda - avatarı
Arda
Ziyaretçi
17 Nisan 2014       Mesaj #3
Arda - avatarı
Ziyaretçi
atı Avustralya Goldfields Esperance bölgesi içinde bulunan Pembe renkli Hiller gölü aslında bir tuz gölüdür. Çilekli süt görünümündeki göl, renginin koyuluğu ve tonu nedeniyle dünyadaki pembe göller arasında en şöhretli olanıdır. Avustralya’nın batısında bulunan ve en büyük ada olma özelliğini taşıyan Middle Island’ın en büyük gölü olan Hiller, Esperance’in batısında 3 kilometre uzanır ve doğu’da güney sahil karayolu ile sınırlıdır. Okyanusla bağlantısı olmayan göl özellikle uçakla adanın üzerinden geçerken muhteşem bir görüntü sergilemektedir.
Yukardan bakıldığında, uzaklarda parıldayan Hiller gölü’nün pembe yüzeyi, dikdörtgen bir pasta üzerindeki şekerli kremayı andırmaktadır. Göl, Middle Adası’nın gür ormanlarla kaplı kıyılarına gerçekten de beklenmedik bir renk katmaktadır. Middle Adası ise, Batı Avustralya’nın güney sahilleri boyunca uzanan Recherche Takımadalarını oluşturan yüzden fazla küçük adadan biridir.


pembe gol hiller 1 ilgincbirbilgi 242x300

Okaliptüs ve cajeput (Mersin ağacı ailesinden Avustralya’ya özgü bir ağaç) ağaçlarından oluşan yemyeşil bir ormanla kuşatılmış olan pembe gölün çevresi beyaz tuz kümeleriyle çevrilidir. Okyanusun derin mavi sularından dar bir kumul şeridiyle de sahil şeridinden ayrılmaktadır.
Middle Adası’ndaki pembe göl Hiller’e ait ilk kayıt 1802 yıllarına kadar gidiyor; İngiliz gemici ve hidrograf Matthew Flinders Sidney’e doğru giderken bu adaya uğramış. Flinder’ın ziyaretinden sonra adaya ticari amaçlarla kısa süreliğine gidenler olmuş. 1820 ile 1840’lı yıllar arasında fok ve balina avcıları adaya yerleşmiş. Ayrıca 20. yüzyılın başından itibaren gölden tuz çıkarılmış. Ancak tuz üretimi sadece on yıl sürebilmiş ve o tarihten bu yana ada ve pembe gölüne pek uğrayan olmamıştır.
Göl aslında renk olarak her zaman pembe değil ama suyun tipik rengi, yeşil Dunaliella salina isimli su yosunu, halobacterium, Halobacteria cutirubrum ve / veya yüksek oranda karides yoğunluğunun sonucu olarak değişmektedir.


pembe gol hiller 2 ilgincbirbilgi 237x300

Göl suyu deniz suyundan daha yüksek tuzluluk seviyesine ulaşıp, sıcaklık yeterince yükseldiğinde ve yeterli ışık koşulları sağlandığında, yosun kırmızı bir pigment olan beta karoten biriktirmeye başlamaktadır.
Pembe halobacteria, gölün tabanındaki tuz kabuğunda yetişmekte ve gölün rengi, Dunaliella salina ve H. cutirubrum arasındaki dengenin bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Yani sanılanın aksine pembe gölün rengi, göl tabanı veya toprağının pembe olmasından kaynaklanmamaktadır.
Dunaliella salina isimli su yosunu, genellikle fazla tuzcul ekosistemlerde bulunan ve yaşayan bir yosun türüdür. Bu yüzden pembe Hiller gölü’nde yaşaması da oldukça tabiidir. Dunaliella salina yosunu’nun Hiller gölü’nde fazlası ile çoğalıp artması gibi olaylara algal bloom denilmektedir. Algal bloom belli bir alg türünün belli bir bölgede aşırı derecede çoğalmasıdır. Laboratuar sonuçlarına göre bu canlının büyüklüğü de 9-10 mikron civarında veya bir toplu iğne ucunun binde biri kadardır.
245 dönüm bir yüzey alanına sahip göl, pembe rengini aldığı zaman rengi kalıcıdır yani pembe renkteyken göl suyunu şişeler veya bir bardağa alırsanız şişedeki suyun rengi aynı şekilde pembe olarak kalmaktadır.


Benzer Konular

30 Temmuz 2012 / _Yağmur_ Coğrafya
11 Aralık 2009 / asla_asla_deme Coğrafya
19 Nisan 2010 / _Yağmur_ Coğrafya
3 Mayıs 2010 / _Yağmur_ Coğrafya
3 Mayıs 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular