Arama

Gazap Üzümleri - John Steinbeck

Güncelleme: 30 Ocak 2012 Gösterim: 4.658 Cevap: 2
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
6 Kasım 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Gazap Üzümleri
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Gazapuzumleri

Yazarı John Steinbeck Yayınevi Remzi Kitabevi Türkçe
basım tarihi Nisan 2005

Gazap Üzümleri, John Steinbeck'in yazdığı, ilki 1940 yılında filme de alınan eseridir.
Steinbeck, 1939 yılında yayınladığı eseriyle Pulitzer ödülünü kazanmıştır. Bu romanında yazar, Amerika'da 1930'lu yılların ekonomik kriz dönemlerini, insanlığın dramını etkileyici bir dille anlatmaktadır. Joad ailesinin özelinden, genele yansıyan bakış açısıyla emekçi insanları konu alan kitap, dünyanın önde gelen ve en çok okunan klasiklerinden biridir.

Konusu

1929 Dünya Ekonomik Bunalımı, aslında Amerika'da başlamıştır. Küçük toprak sahiplerinin bankalar ve tüccarlar tarafından aldatıldığı, insanların kuraklık, yoksulluk, zorbalık veya sadece açlık yüzünden evlerini terk etmek zorunda kaldığı ve 1930'larda 3 milyon insanın Kaliforniyaya yeni bir yaşama başlamak için yerleştiği zor yıllarda, bireysel ailenin parçalanışı anlatılırken aynı zamanda bütün göçmenlerinde tek bir aile haline gelişi vurgulanmaktadır.

Notlar

Kitap ilk kez ABD'de Viking Press tarafından New York'ta 1939 tarihinde basılmıştı. Ciltli ve şömizli bu ilk baskı günümüzde çok ender bulunmakta ve ortalama 3.000 ABD Doları gibi meblağlara satılmaktadır.

Romanın Türkçe baskıları

John Steinbeck'in ABD'de 1939 yılında yayımlanan romanı, Türkiye'de ilk kez Remzi KitabeviRasim Gürhan'ın çevirisiyle ve "Gazap Üzümleri" adıyla yayımlanmıştı. "Dünya Muharrirlerinden Tercümeler Serisi" nin 96. kitabı olarak yayımlanan roman iki cilt halinde basılmıştı. Ciltler 330'ar sayfaydı. Aynı yayınevi tarafından 1961'de 2., 1965'te de 3. baskısı yapılan roman günümüze kadar aralarında Altın Kitaplar, Can Yayınları, Cem Yayınevi ve Oda Yayınları'nın da olduğu birçok yayınevi tarafından defalarca yayımlanmıştır.

Grapes of wrath kitap ilk baskC4B1


Kitabın ABD'de Viking Press'ten çıkan 1939 tarihli ilk baskısı.


Kaynaklar
  1. ^ "An American Classic:John Steinbeck's The Grapes of Wrath First Edition" (İngilizce). theworldsgreatbooks.com. 17 Nisan 2010 tarihinde erişilmiştir.

Ayrıca Bkz.=)John Steinbeck (John Steinbeck Kimdir? - John Steinbeck Hakkında)
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
15 Ağustos 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Gazap Üzümleri
Sponsorlu Bağlantılar

(The Grapes of Wrath) Amerikan yazarı John Steinbeck'in (1902-1968) romanı.

Roman, II. Dünya Savaşı öncesi ekonomik bunalımın Amerikan toplumunu da sarstığı yıllarda yazılıp yayımlandı (1939). Romancının kendi deneyim ve gözlemlerinden kaynaklanır, kendi doğup büyüdüğü Kaliforniya'da geçer. Konusu, çiftliği yakılıp yıkıldığı için Oklahoma'dan Kaliforniya topraklarına göçen Joad ailesinin karşılaştığı güçlükler ve düş kırıklığıdır. Olaylar, o yıllarda yaşanmış acı, çarpıcı gerçeklerdir. Steinbeck'in usta ve sürükleyici anlatımından bir ailenin karşılaştığı yıkımı, umutlarını, acılarını ve taşkın öfkelerini izleriz. Steinbeck'in gerçekçi edebiyat anlayışı bu romanında belirgin biçimde görülür. Roman, 1940 yılında John Ford tarafından filme alındı.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

merveceylan - avatarı
merveceylan
Ziyaretçi
30 Ocak 2012       Mesaj #3
merveceylan - avatarı
Ziyaretçi
Mükemmel bir kitap daha önceki baskısı kırmızı renkliydi ( http://www.kitapra.com/edebiyat/roman-bati-klasikleri/gazap-uzumleri-3.htm ) Daha sonra bu baskısı çıktı. Neden böyle bir değişikliğe gidildi bilmiyorum ama bu kapak daha sade ve daha güzel olmuş bence. Kitaba gelince de tam anlamıyla mükemmel bir kitap

Benzer Konular

8 Haziran 2013 / GusinapsE Edebiyat ww
14 Aralık 2008 / Ziyaretçi Cevaplanmış
25 Ocak 2008 / MaRCeLLCaT X-Sözlük