Arama

Küçük Prens - Antoine de Saint-Exupéry

Güncelleme: 15 Mayıs 2012 Gösterim: 3.470 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
15 Mayıs 2012       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Küçük Prens (Le Petit Prince)
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  Küçük_prens.jpg
Gösterim: 533
Boyut:  34.2 KB
Yazan: Antoine de Saint-Exupery
Çeviri: Tomris Uyar
Yayımlanma tarihi: 1943
Sayfa Sayısı:112

Kitap Hakkında
Küçük Prens
(Fransızca Le Petit Prince), Fransız yazar ve pilot Antoine de Saint-Exupéry'nin en ünlü hikayesidir. 1943'te yayımlanmıştır. Hikaye New York'ta bir otel odasında yazılmıştır. Kitapta Exupéry'nin çizimleri de bulunur.
Dünya çapında çok okunan ve çok sevilen bu kitabın yazarı Saint Exupéry, kitabı yazdıktan altı yıl sonra Le Petit Prince adlı bir uçakla keşif uçuşu yaparken Akdeniz üzerinde kaybolur ve bir daha kendisinden haber alınamaz. Fransa'da çok sevilen Küçük Prens'in resmi, 50 franklık banknotların üzerine basılmıştır.

Konusu

Kitabın yazarı aynı zamanda ana kahramanımız bir pilottur. Afrika üzerinde uçuş sırasında uçak bozulur. Çölde kalır. Başka bir gezegenden dünyaya gelmiş ve kendisiyle karşılaşan Küçük Prens’le tanışır. Bundan sonraki kısımlar ikisi arasındaki konuşmalar, olaylar, geriye dönüşlerle aktarılmış bir eserdir.

Özeti

Yazar kendi yaşadığı bir olayı anlatmıştır. Yazarımız bir pilottur. Bir gün Afrika üzerinde uçarken uçağının motoru bozulur, zorunlu iniş yapar. Yardım isteyecek kimse yoktur. Çölün ortasında yapayalnızdır.
Gün doğarken uykusunun arasında garip, incecik bir ses duyar. Karşısında ilginç, minik biri durmaktadır. Bu, Küçük Prens’tir. Yani yazar Küçük Prens adında birisiyle gelmiştir. Gezegeninde tek başına yaşamaktadır. Biri sönmüş ikisi hala lavlar püskürten üç tane yanardağa vardır. Ayrıca hiçbir gezegende bulunmayan eşsiz güzellikte bir tek de çiçeği vardır. Küçük Prens pilotumuza “Bana bir koyun çizer misiniz?” diye bir soru yöneltir. Pilot Küçük Prens’in bu sorusuna cevap vermek için uyanmıştır. Etrafına bakınır. Şaşkındır. Ama gördüğü gerçektir. Rüya değildir. Pilotumuz büyük bir şaşkınlık içerisinde “iyi resim yapmayı beceremem” der. Bu yeteneğini büyüklerin küçükken söylediği sözler yüzünden geliştiremediğini söyler.
Küçük Prens “önemli değil” der. Aynı soruyu tekrar eder. Yazar altı yaşındayken çizdiği boğa yılanını çizer. Bu resmi altı yaşındayken büyüklerine de göstermiştir. Onlar hiç beğenmediklerini, resmin bir şapkaya benzediğini söylemişlerdir. Bunun üzerine pilot resim yapma isteğini kaybetmiştir. Çünkü büyüklerin hepsi resim çizmek yerine tarih, coğrafya, matematik ve dilbilgisiyle ilgilenmesini öğütlemişlerdir.
Küçük Prens ise pilotun kendisine çizdiği resme bakar ve “Ben boğa yılanı içinde bir fil çizmeni istemiyorum. Bana bir koyun çizer misin?” diye sorusunu tekrar eder. Yazar Küçük Prens’in çizdiği resmi anlamasından dolayı şaşkındır, işte şimdi bir koyun çizmeye karar verir. Küçük Prens çizilen resmi beğenmez. Pilot bu sefer bir kutu çizer ve koyunun kutunun içinde olduğunu söyler. Şimdi olmuştur Küçük Prens bu resmi beğenir.
Bundan sonra aralarındaki iletişim artar. Birbirleri hakkında bilgi edinirler. Pilot bu farklı dünyadan gelin küçük adamın sırrını çözmeye, onu anlamaya çalışır. Pilot çizdiği koyun resmi ile ilgili Küçük Prens’in ona sorduğu sorulardan Küçük Prens’i daha iyi tanır. Yanı Küçük Prens’in gezegeninin küçük olduğu, üç yanardağının ve bir çiçeğinin olduğunu öğrenir. (“Koyunlar kaçar mı? Koyunlar çiçekleri yerler mi?”).
Küçük Prens yaşadığı yerden bahseder. Yaptığı gezileri anlatır. Bu gezileri, değişik gezegenlerde yaşayan insanlar ve bu insanların meslekleri, ilgi alanları, huylan ile ilgili edindiği izlenimleriyle birlikte pilotumuza anlatır.
Örneğin bir gezegende kırmızı suratlı bir adam olduğunu ve onun hiç çiçek koklatmadığını anlatır. Gezegen iri birinde her şeyi yönettiğini söyleyen kral, bir diğerinde kendini beğenmiş bir adam, bir başka gezegende unutmak için içtiğini söyleyen bir adam, sayılarla uğraşan işadamı ve buluşlarını kaydeden bir coğrafyacıyla da tanıştığı ve pilota anlattığı kişilerdir.
Küçük Prens bundan bir yıl önce dünyaya gezmek için geldiğini zamanda şimdiki bulundukları yerde olduğunu söyler. Diğer gezegenlere! olan şeylerden dünyada binlerce olduğunu görür.
Yazar Küçük Prens’in anılarını, yaşam hakkındaki düşüncelerini dinler. Ayrılık vakti gelir. Yazarın evine, Küçük Prens’in geldiği gezegene dönme zamanıdır.
Pilot yaşadığı bu güzel anıyı kimseye anlatmaz. Üzerinden altı yıl geçtikten sonra küçük dostunu unutmamak için kaleme almaya karar verir.
Çocukların ve büyüklerin zevkle okuyacağı içinden kendilerine göre dersler çıkaracağı bu öykü oluşur.

Ana Karakterler
  • Yazar (Pilot): Altı yaşındayken resim yapmasına izin verilmeyen, uçağı bozulduğu için çölde kalan pilottur. Bekleyiş sırasında tanıştığı Küçük Prens onun dostu olur.
  • Küçük Prens: Gezegeninde yalnız başına yaşayan ve bir çiçeği olan çeşitli gezegenleri dolaşan ve dünyada da yazarımızla karşılaşan hikayenin önemli kahramanıdır.
  • Kral: Gezegeninde yalnız yaşayan ve her şeye hükmettiğini sanan birisidir.
  • Kendini Beğenmiş Adam: Küçük Prens’in gezdiği bir gezegende tanıştığı adının özelliğini taşıyan biridir.
  • Sarhoş: Utancını unutmak için içki içen ve aynı gezegenin vatandaşı olan hikaye kahramanıdır.
  • İş Adamı: Sürekli hesap yapan, bu işi çok önemseyen, yıllardır yaptığı hesabın başından ayrılmamış (2 defa hariç) birisidir.
  • Bekçi: Gezegendeki fenerleri gece-gündüz durumuna göre yakıp söndürme görevini üstlenmiş birisi.
  • Kaşif: Masa başından kalkmadan kaşiflerin edindikleri bilgileri not eden kişidir. Coğrafi olaylarla ilgili değerlendirmeler yapar.
  • Demiryolu Makasçısı: İnsanları taşıyan trenleri bazen sağa bazen de sola gönderme görevini üstlenen kişidir.
  • Diğer Canlılar: Çiçek, yılan, gül, tilki.
  • Satıcı: İnsanlara zaman kazanmaları için susuzluk giderici haplar satan kişidir.
Yorum
Basit bir çocuk öyküsü gibi görünen ama aslında yaşam, sevgi ve aşk hakkında derin anlamlar içeren Küçük Prens’te bir çocuğun gözünden büyüklerin dünyası anlatılır.
Sahra Çölü’ne düşen pilotun Küçük Prens’le karşılaşması ile başlayan öykü Küçük Prens’in ağzından Saint-Exupery, insanların hatalarını ve aptallıklarını, büyüdükleri zaman unuttukları yalın çocuk bakışını vurgular. Bu eğlendirici masal, bir yetişkinin kendi içindeki çocukla karşılaşmasını anlatır. Sahra Çölü’nün ortasında geçen roman, Saint-Exupery’nin öyküsünün anlatıcısı olan pilota Küçük Prens, "çok fazla soru" sorar.
Anlatıcı ile çocuk arasındaki diyalog, insanın kendi kendisine yaptığı bir konuşma niteliği taşır.
Küçük bir çocuğun kısıtlayıcı bağlardan kurtaran düşleri ve istekleri yoluyla kendi içindeki çocukla konuşan bir yetişkin söz konusudur. Saint-Exupery’nin öyküsü, gerçekliğin kabul edilen düzenine meydan okuyan ve düşlerin egemen olduğu rüyalar aleminin krallığına giren bir öyküdür. Saint-Exupery’nin yazdığı Küçük Prens, bir yetişkinin yaşamının nasıl yaşanabileceğine ve yaşanması gerektiğine ilişkin bir manifesto olarak okunabilir.

Yazar Hakkında
(bak. Antoine de Saint-Exupéry)
Fransız havacı ve yazar Antoine de Saint-Exupéry, 1900'de Lyon'da doğdu. Askerliğini 1920'de hava kuvvetlerinde yaptı, sonra Latécoére şirketinin Toulouse - Casablanca hattında posta pilotu olarak çalıştı. Rio de Oro'da Juby burnu iniş şefliğine atandı, ardından, Patagonya hava seferlerini hizmete açmakla görevlendirildi (1929). Ancak, kısa bir süre sonra havayollarını bırakarak deneme pilotu oldu (1933), birçok önemli deneme uçuşunda görev aldı. 1944 yılında Korsika açıklarında öldü.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

2 Mayıs 2015 / Misafir Soru-Cevap
15 Eylül 2015 / KisukE UraharA Edebiyat ww
15 Eylül 2015 / Safi Edebiyat ww
15 Eylül 2015 / Safi Edebiyat ww