Arama

Dünyadaki Önemli Şelaleler

Güncelleme: 14 Eylül 2008 Gösterim: 36.070 Cevap: 1
Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
29 Ağustos 2008       Mesaj #1
Bia - avatarı
Ziyaretçi
Dünyadaki Önemli Şelaleler

Sponsorlu Bağlantılar
Dünyada her yıl, milyonlarca turistin akınına uğrayan en büyük, bu nedenle de en önemli üç şelale Venezüella’daki Angel, Güney Afrika’daki Tugela ve yine Venezüella’daki Coquenan ile başlamak en doğru tercihler olur. Dünyada, taşıdıkları başka özelliklerle büyük şelaleler kadar önemli olan, ünlü şelaleler var. Kuzey Amerika ile Kanada sınırındaki Niagara yılda 20 milyon turistin ziyaret ettiği, en iyi bilinen şelale. Çin’deki Huangguoshu dünyada elle dokunulabilen şelalelerden. Victoria ise genişliği ile dünyadaki hiçbir şelale ile kıyaslanamıyor; 100 metreden yüksek, 1.5 kilometreden geniş ve tek su yatağından dökülen en büyük şelale sayılıyor.

selale52911065zg9

Angel Şelalesi

Venezüella, Auyantepui’da, Canaima Ulusal Parkı’nda bulunan Angel Şelalesi, 980 metre yüksekliği ile dünyanın en yüksekten dökülen şelalesi unvanına sahip. Yürüyüş yolu bulunmayan şelaleye 50 kilometre uzaklıktaki Canaima köyünden ya da Cuidad Bolivar’dan küçük uçaklarla ulaşım sağlanıyor. Su seviyesinin yüksek olduğu yağmurlu sezonda işleyen teknelerle de hem gezi yapılabiliyor hem de şelaleye ulaşılabiliyor. Paris’teki Eyfel kulesinden üç kat, Niagara şelalesinden 16 kat daha büyük olan bu görkemli şelale, yüzlerce farklı bitki ve hayvan türünü barındırıyor. 1937 yılında, Amerikalı Havacı James Crawford Angel’in küçük uçağının bu bölgeye zorunlu iniş yapmasıyla farkedilen şelale bir tesadüf sonucu bulunmuş.



Tugela Şelalesi
Güney Afrika’daki Tugela Şelalesi, 947 metre yüksekliğiyle, Venezüella’daki Angel Şelalesi’nden sonra, dünyanın ikinci büyüğü olarak biliniyor. Dragon dağlarından dökülen şelale, beş katmandan oluşuyor; tam da bu sebepten hem yukarıdan hem de aşağıdan görünüşu çok etkileyici.

Coquenan Şelalesi
Angel Şelalesi’nden sonra Venezüella’nın ikinci, dünyanın ise üçüncü büyük şelalesi olan Coquenan Şelalesi’nin suları, 670 metre yükseklikten düşüyor. Suyun döküldüğü Kukenan Tepui, Arabopo Nehri’ne karışıyor. Kukenan Tepui, Brezilya, Venezüella ve Guyana’nın sınır çizgisini oluşturan Roraima dağının hemen yanında bulunuyor.

Niagara Şelalesi
Kuzey Amerika’nın orta doğusunda Kanada sınırındaki Niagara Şelalesi, 57 metre yükseklikten düşüyor ve Niagara Irmağı ile buluşuyor. Dünyanın belki de en iyi tanınan şelalesi, çünkü yılda 20 milyon turist ziyaret ediyor. Şeklinden dolayı, Kanadalılar tarafından “at nalı” anlamına gelen Niagara olarak isimlendiriliyor. Niagara ilk defa 1678 yılında bir misyoner tarafından keşfedilmiş. Şelalenin suları dört gölden geliyor ve tamamı üç büyük şelaleden oluşuyor. Horseshoe en büyük olanı, American Falls ve Bridal Veils Fall daha küçük olan diğer iki küçük şelalenin adları. Kuzey Amerika’nın en büyük şelalesi olan Niagara, 10.000 yıl önce buraya gelen buz kütlelerinin yol açtığı çöküntüler sonucunda oluşmuş. Şelalelerin etrafında oluşturulan park, kardeş şehirler Ontario ve New York tarafından doğal koruma altında tutuluyor.

Huangguoshu Şelalesi
Guizhou eyaletindeki Şelaleler Bölgesi’nde bulunuyor. 18 şelalenin bulunduğu bölgede, Huangguoshu en büyük olanı; diğerleri ise dört yanında gerdanlık gibi boy gösteriyor.

Victoria Şelaleleri

Victoria Şelaleleri veya diğer adıyla Mosi-oa-Tunya dünyanın en görkemli şelalelerinden. Zambezi Nehri’nin üzerinde, Zambiya ve Zimbabve sınırları arasında. Yaklaşık 28 metre yüksekliği ve 1.7 kilometre genişliğiyle Niagara Şelalesi’nden büyük. Victoria, 100 metreden yüksek, 1.5 kilometreden geniş ve tek su yatağından dökülen en büyük şelale sayılıyor. Şelaleleri 1855’te ziyaret eden İskoç kaşif David Livingstone, buraya Kraliçe Victoria’nın ismini vermiş. Şelaleler, Güney Afrika’nın en çok turist çeken, iki milli parkın içinde bulunuyor ve parklar UNESCO tarafından korunuyor.

Kaynak : mars logistics

Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
14 Eylül 2008       Mesaj #2
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Venezuela'da, Canaima Ulusal Parkı'ndaki Angel şelalesi tam 979 metrelik yüksekliğiyle adeta dünyaya tepeden bakıyor...


Sponsorlu Bağlantılar

ANGEL FALLS
saltoangel400


Güney Amerika'nın kuzeyinde, Karayip Denizi ve Kuzey Atlas Okyanusu kıyısında, Kolombiya ile Guyana arasında yer alır. 8 00 Kuzey enlemi, 66 00 Batı boylamında, Güney Amerika, Orta Amerika ve Karayipler ile sınırlı, yüzölçümü 916,445 km², sınırları toplam 4,993 km, sınırlarıBrezilya 2,200 km, Kolombiya 2,050 km, Guyana 743 km olup, sahil şeridi 2,800 km, tropikal iklime sahip, Kuzeybatıda And Dağları ve Maracaibo ovaları, orta kısımda ovalar, güneydoğuda Guyana dağlık arazisi yer alır.

Dünyadaki Önemli Şelaleler

Deniz seviyesinden yüksekliği en alçak noktası Karayip Denizi 0 m, en yüksek noktası Pico Bolivar (La Columna) 5,007 m, doğal kaynakları: Petrol, doğal gaz, altın, boksit, diğer mineraller, değerli taşlar Arazi kullanımı: tarıma uygun topraklar: %4 daimi ekinler: %1 otlaklar: %20 ormanlık arazi: %34 diğer: %41 Sulanan arazi: 1,900 km² Doğal afetler: Su baskınları, toprak kaymaları, periyodik kuraklıklar


alıntıdır

Benzer Konular

1 Nisan 2016 / Misafir Soru-Cevap
22 Mayıs 2012 / Misafir Soru-Cevap
12 Mart 2016 / perlina Türkiye Coğrafyası
12 Mart 2016 / perlina Türkiye Coğrafyası