Arama

Fernand Braudel

Güncelleme: 10 Nisan 2009 Gösterim: 3.604 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
10 Nisan 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Fernand Braudel
Vikipedi, özgür ansiklopedi
braudel
Sponsorlu Bağlantılar
Fernand Braudel (d. 24 Ağustos 1902, Meuse – ö. 27 Kasım 1985), Fransız tarihçidir. Bir köy öğretmeninin oğluydu. 1923'te Sorbonne'da tarih bölümünden üniversite diploması aldıktan sonra 1924-1932 arasında Cezayir'de, 1932-1935 arasında da Paris liselerinde öğretmenlik yaptı. 1935'te Brezilya'ya giderek Sao Paulo'da Sâo Paulo Üniversitesi’nde ders verdi. 1937'de Paris'e dönerek Uygulamalı Yüksek Araştırmalar Okulu'nda öğretim üyesi oldu. NazilerinFransa'yı işgali sırasında Fransız ordusunda teğmen olan Braudel, Almanlar tarafından 1940'ta yakalanarak Lübeck'te bir esir kampına gönderildi, 1945'e değin orada kaldı. Savaş esiri olarak Almanya’da geçirdiği beş yıl içinde, 1949’da yayımlanacak olan doktora tezini hiçbir kaynağa başvurmadan yazdı: La Mediterranée et le monde mediterranéen à l’époque de Philippe II (İkinci Filip Döneminde Akdeniz ve Akdeniz Dünyası). Bu tezle 1947'de Sorbonne Üniversitesi'nce doktora derecesine değer görüldü. Tez 1949'da La Mediterranée et le monde mediterranéen à l’époque de Philippe II (Akdeniz ve Akdeniz DÜnyası, 1990) adıyla iki cilt olarak yayımlandı. 16. yüzyılda İspanya ve Osmanlı imparatorlukları arasında 1571 İnebahtı Deniz Savaşı'yla noktalanan mücadeleyi, dönemin tarih, coğrafya, tarım, teknoloji ve düşünsel çerçevesi içinde ele alan bu yapıt, bu konuda çok kapsamlı bir incelemedir.
1946'da Marc Bloch ile Lucien Fèbvre’in kurdukları Annales dergisinin yayın kuruluna seçildi; Collège de France’da hocalık yaptı. Lucien Fébvre’in ölümüyle, tarih ve diğer sosyal bilim çalışmaları arasındaki ilişkileri teşvik amacıyla kurulan VI ème section de I‘École des Hautes Études’ün başkanlığına getirildi. 1962’den itibaren Maison Sciences de I’Homme’un baş yöneticisi oldu. İkinci büyük eseri olan Civilisation Matérielle et Capitalisme 1400-1800 (Maddi Medeniyet ve Kapitalizm, 1400-1800) 1979’da yayımlandı. Bunlardan başka, çok sayıda makalesi yayımlanan Braudel 1985'te öldü. Tamamlanmamış eseri Fransa’nın Kimliği, ölümünden sonra yayımlandı.
Bir coğrafyacı olmasına rağmen, tarih biliminde neredeyse devrim yaratmış bir ekolün, en ünlü temsilcilerinden biridir. Esir tutulduğu kampta yazdığı ve ülkemizde genellikle kısaca Akdeniz olarak bilinen kitap, tarihin öznesinin ne olduğuna dair tartışmalarda önemli bir dönüm noktasıdır. Annales ekolünün zaten tarihi küçük insanların tarihine dönüştürme çabasına ek olarak; Braudel, coğrafi yapıları, iklimi, gündelik hayatta kullanılan her türlü araç gereci de tarihin öznesi haline getirmiş ve aynı zamanda gerek zaman gerekse mekan algısını kökünden sarsmıştır. Tarihçilerin o devirde kullandığı Newton zamanını dışlamış ve kitabın anlatımını göreceli zaman üzerine kurmuştur. Zamanın hızı gerek mekandan mekana gerekse hangi zaman türünden bahsedildiğiyle ilgili olarak farklılık gösterir. Mekan algısı ise, Akdeniz'in sınırlarının konudan konuya göre değişiyor olmasıdır, yani anlatılan sabit bir Akdeniz bölgesi yoktur.
Maddi Medeniyet ve Kapitalizm ise Braudel'in artık olgunluk dönemi eseri olup, üç ciltte dünya tarihini anlatmak gibi bir işe giriştiği ve bunu yaparken de dünyanın her tarafından tarihçilerin yardımını sağladığı devasa bir yapıttır. Bu yapıt, tüm dünya tarihini piramit bir yapı olarak alır ve kitaptaki her şey bu üçleme üzerinden anlatılır. En aşağıdan yukarıya doğru, kitaplar sırasıyla ilerlerken, zaman ve mekan algısı da bu piramit yapıyla beraber ilerler. Braudel, piramidin en altına gündelik hayatın temel gereksinimlerini koymuş, ve bunları zamansal açıdan da en yavaş ilerleyen yani değişen zaman yapısı olarak nitelemiş, sonra bunların tarih içinde gelişimlerini ve bunların bir sonraki aşamalarını anlatmış, ve üçüncü ciltte de en aşağıdan en yukarıya doğru incelediği tüm yapıyı kapitalizme vardırmıştır. Böylece kapitalizmin gelişimi, en temel bileşenlerinden başlayarak son derece detaylı ve uzun şekilde aktarılmıştır. Ayrıca Braudel modern devletin 15. - 18. yüzyıl arasında gelişememesini o dönemin kapitalizmden yoksun olmasına bağlar.

Başlıca Eserleri
  • La Méditerranée et le Monde Méditerranéen a l'époque de Philippe II 3 cilt.
  • La part du milieu (vol. 1)
  • Destins collectifs et mouvements d'ensemble (vol. 2)
  • Les événements, la politique et les hommes (vol. 3)
  • Ecrits sur l'Histoire (1969)
  • Civilisation matérielle, économie et capitalisme, XVe-XVIIIe siècle (1979)
  • Les structures du quotidien (vol. 1)
  • Les jeux de l'échange (vol. 2)
  • Le temps du monde (vol. 3)
  • La Dynamique du Capitalisme (1985)
  • Ecrits sur l'Histoire II (1990)

Biyografi Konusu: Fernand Braudel nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

2 Ağustos 2012 / _KleopatrA_ Sanat ww