Arama

Medici Ailesi

Güncelleme: 28 Nisan 2009 Gösterim: 9.009 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
28 Nisan 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Medici Ailesi
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

Mediciler, İtalya'nın Flo­ransa kentini yönetmiş soylu bir ailedir. İtalya'da ve Avrupa'nın öbür ül­keleriyle yaptıkları ticaret ve giriştikleri iş ilişkileri sonucunda büyük bir servet kazanan bu aile 400 yıl süreyle siyasal gücünü sür­dürmüştür.
Günümüzde Medici ailesi büyük paralar harcayarak yaptırdıkları ya da satın aldıkları olağanüstü güzellikte sanat yapıtlarıyla hatır­lanır. Ailenin en başarılı üyelerinin yaşadığı dönemde yaptırdıkları görkemli kilise ve sa­raylarla Floransa İtalya'nın en güzel kentle­rinden biri oldu. Bu yapıları bugün dünyaca ünlü büyük sanatçıların heykel ve tablolarıyla donattılar. Böylelikle sanat çevrelerini de desteklemiş oldular.
Ne var ki, Mediciler güzel sanat yapıtlarını sevdikleri kadar, yönetmeyi ve güç sahibi ol­mayı da seviyorlardı. Rakiplerini alt etmek için çoğu zaman acımasız ve kurnazca yollara başvurur, hatta onları öldürürlerdi.
İlk ünlü Medici, ailenin zenginlik ve güç kazanmasını sağlayan Giovanni di Bicci de 'Medici'dir (1360-1429). Giovanni'nin oğlu Cosimo de 'Medici (1389-1464), ailenin iyi ve kötü yanlarını kişiliğinde birleştiren bir insan­dı. Kendisini yönetici ilan etmedi, ama büyük bir siyasal güç kazandı. Böylelikle düşmanla­rını sürgüne gönderebiliyordu. Bu arada, ressam ve heykeltıraşlara parasal destek sağ­ladı. Eski Yunan düşünürü Platon'un adına bir akademi ve giderlerini karşıladığı ilk halka açık kütüphaneyi kurdu, kilise ve saray gibi gösterişli yapılar için bol para harcadı. Röne­sans döneminde, güzel sanatlar ve eğitim alanında Floransa'nın Avrupa kentlerinin en ünlüsü olması büyük ölçüde Cosimo sayesin­dedir.
Cosimo'dan sonraki ünlü Medici, Cosimo'nun torunu Lorenzo de 'Medici'ydi (1449-92). Siyaset ve ticarette büyükbabası kadar bece­rikli olmayan Muhteşem Lorenzo acımasızlığı ve kurnazlıklarıyla neredeyse bir dikta­tör olmayı başardı. Çok sayıda casusu vardı ve halkın özel yaşamına karışırdı. Cosimo gibi o da, aralarında heykeltıraş Michelangelo da olmak üzere birçok sanatçının koruyuculuğu­nu yaptı. Lorenzo'nun, yazarları o dönemin edebiyat dili olan Latince yerine, konuşma dili olan İtalyanca'yı kullanma konusunda yüreklendirmesi, İtalyan edebiyatı bakımın­dan önemli bir gelişme sayılmaktadır. Lorenzo'nun büyük sarayı kitap, tablo ve heykeller­le doluydu.
Lorenzo'nun oğlu Piero di Lorenzo de 'Medici, 1494'te Fransa kralının İtalya'yı işgal etmesi üzerine teslim olunca, Medici ailesi bir süre gücünü kaybetti. Tüm aile sürgüne gön­derildi. Ama 18 yıl sonra geri döndüklerinde eskisinden daha fazla güç kazandılar. Piero' nun erkek kardeşlerinden Giovanni de 'Medi­ci X. Leo adıyla ve ailenin öbür üyelerinden Guilio de 'Medici 1523'te VII. Clemens adıyla papa oldular. Lorenzo'nun büyük torunu Caterina de 'Medici (1519-89), 1553'te Fran­sa Kralı II. Henri ile evlenerek Catherine de Medicis adını aldı. Böylece Medici ailesi üye­leri Avrupa'nın en önemli ülkelerinde de güç kazandılar. Catherine de Medicis de sanatın gelişmesine öncülük etti. Oysa siyasette acı­masız ve ikiyüzlüydü. Binlerce Fransız Pro­testan'ın öldürüldüğü Aziz Bartolomeus Yor­tusu Kıyımı'ndan büyük ölçüde Catherine de Medicis sorumluydu.
16. yüzyıldan sonra Medici ailesi yöneticili­ği sürdürdüyse de önemini yitirdi. Zalimce yönetimleri ve halka yüksek vergi yüklemele­ri, Floransa kentinin yoksullaşarak Cosimo ve Lorenzo dönemlerindeki görkemini yitirmesi­ne neden oldu. Medici ailesinin sonuncu üyesi olan Gian Gastone'nin çocuğu yoktu. Bu nedenle 1737'de ölünce yaklaşık 400 yıllık Medici ailesinin yönetimi sona erdi.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Medici Ailesi nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

16 Mayıs 2011 / ThinkerBeLL Siyaset tr
17 Aralık 2015 / Jumong Dünyadan
21 Ocak 2010 / ThinkerBeLL Mimarlık
9 Şubat 2016 / Jumong Siyaset ww
21 Temmuz 2015 / Jumong Siyaset ww