| | #1 (mesaj-linki) |
Metin Eloğlu (Metin Eloğlu Kimdir? - Metin Eloğlu Hakkında) METİN ELOĞLU 11 Mart 1927’de İstanbul'da doğdu. 1985’te yine İstanbul’da yaşamını yitirdi. Üsküdar Sultantepe Ortaokulu'nu bitirdi. 1945'te Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’ne girdi. Seyfi Toroy, Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Zeki Kocamemi'nin atölyelerinde çalıştı. 1946'da siyasal suçlamayla bir süre tutuklu kaldı. Akademiden kaydı silindi. 1947'te gittiği askerliği, aldığı cezalar nedeniyle 5 yılda tamamlayabildi. Dönüşte bir süre İstanbul Belediyesi'nin Park ve Bahçeler Müdürlüğü'ne bağlı bir dairesinde çalıştı. Bu işi bıraktı, yaşamını resimlerini satarak ve süsleme yaparak kazandı. "Sabah Şarkısı" ismindeki ilk şiiri "Mehmet Metin" imzasıyla İzmir'de "Kovan" dergisinde 1943'te yayınlandı. "Garip" akımı doğrultusundaki şiirlerinde kendisine özgü bir mizahla dikkat çekti. Daha sonra Varlık, Yaprak, Yenilik, Şiirler Yaprağı, Türk Dili Dergisi'ndeki şiirleriyle genç şairlerin önde gelen temsilcilerinden biri oldu. Şiirinde, toplumsal yaşamı, yeni ve yapay olmayan bir İstanbul argosuyla somutlaştıran bir dil örgüsü kullandı. Üçüncü şiir kitabı "Odun"dan sonra İkinci Yeni'ye yaklaştığı görüldü. Şiirlerinde imgeyi iyice ön plana çıkardı, sözcükleri düşüncenin egemenliğinden uzaklaştırmaya çalıştı. 1960'lardan sonra İkinci Yeni etkinliğini yitirirken yeni bir arayışa yöneldi. Kapalılığa ve soyuta çok yaklaşan aşırı deneylere girişti. Öyküler, denemeler de yazdı. Yazı ve şiirlerinde "Ali Haziranlı", "Etem Olgunil", "Nil Meteoğlu" gibi takma isimler kullandı. ESERLERİ ŞİİR: Düdüklü Tencere (1951, 1962) Sultan Palamut (1957) Odun (1959) Horozdan Korkan Oğlan (1960) Türkiye’nin Adresi (1965) Ayşemayşe (1968) Dizin (1971) Yumuşak G (1975) Bektaşi Dedikleri (Oğuz Tansel ile birlikte, 1977) Rüzgar Ekmek (1978) Hep (1982) Ay Parçası (1983) Önce Kadınlar (1984) Yine ve Şiirce (İlk 9 kitaptaki şiirlerle, 1982) ÖDÜLLERİ 1972 Türk Dil Kurumu Şiir Ödülü, Dizin kitabıyla | |
|
| | #2 (mesaj-linki) |
Cvp: Metin Eloğlu AYŞEMAYŞE Tüyü bitmemiş yetimliğimde miydin neydin, oysa babam yine sağ Ama adın Ayşe'ydi, ya da ayşemayşeydi ki Seni sırtımda bir küfe ana-kız gibi sevdim Değdim de denebilir - bakışıyorduk ya - xxxx Kış aksırığı hohlanmış ellerine Sonra senler bir başıboşluğa tüydü gitti Çalpara eteklerin çapraz ellerimde Sen de öyle mi yap dedim kendi kendime Coş savrul koşukoşuver esri - Ne haddime? - Ne haddime mi Oh, her çimdik morartısına indiğimde Bir dişi çukur - çıkmak belki de - Basamaklar noksandı hep Tabanlarımla merdiven içiçe Yepyeni bir göz takınıyordum tez Senin senden önceni görmeyesiye Adın Ayşe miydi, ayşemayşe miydi ne Kıraça daldım çok, kireç ker***e som buğday ekercesine Yufkayı un-ufak edercesine, ne ki en acıkımlık Gölgesinde bir leş yatırın çınarına ilk balta bu sevi İçi vıyıl vıyıl kurt, o da bir çeşni Ama kıç cebinde hep o yassı şişe İlle seni övdüm seni bildim seni sevdim yaşadım Yani bir gidişat ki pırnakıl bencesine Herkese duyur emi Ötesi tüm ayşemayşe Ha, bir de dulun penceresine tırmanmıştım yaz serinliğinde İbrişim dokurcasına keten kenevir yerine Ah ödünç Ayşe, ah yaşamın eğirdiği kıvrak yün Kâh kendini didiklercesine edindiğim büklüm filoş Dur, tâ gitme Bülûğ gövdede bir yanı gevşek örgüm Varını nakışlarcasına mıydı beni sevmen Alı al molu mor kilimler saçağında Bir azman çiçek gibi bükülmezliğimde, hoş Dipdiri sırmayı tiftikleyip de püskül kılmacasına Sımsıcak, yorgan-döşek, bitirim Maraş'ları Muş'ları hep geze geze İstanbul'dan hiç mi hiç çıkmadım Nice senler saysam yol boyunca sevdiğim Tepeden tırnağa ayşemayşe Sana bağdaş kuruşlarım mı? tuzuyaş'ın biriydim Hep o ben yaşımda İster şuydun de, ister buydun; doğrusu Metin Eh, bana bir türkü şimdi, ilki Karacaoğlan'dan Hasan yanım hâlâ çocuk tâ Alamanya'larda Özetleyeyim mi? Bu bir sevi tınazı Ve de ben kırık-dökük bir yaba | |
|
![]() |
| En popüler 10 etiket
Bu Konunun Etiketleri
|
| ali ve ayşemayşe, metin eloğlu, metin eloğlu eserleri, metin eloğlu hayatı, metin eloğlu kimdir, metin eloğlu nun biyografisi, metin eloğlu nun hayatı, metin eroglu, metin eroğlu, metin eroğlunun şiirleri, |
Metin Eloğlu (Metin Eloğlu Kimdir? - Metin Eloğlu Hakkında) Konusuna Benzer Konular | ||||
| Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevap | Son Mesaj |
| Metin And (Metin And Kimdir? - Metin And Hakkında) | ThinkerBeLL | Edebiyat tr | 0 | 23-10-2008 11:12 |
| Metin Serezli (Metin Serezli Kimdir? - Metin Serezli Hakkında) | GÜLGECELER | Sinema tr | 1 | 12-08-2008 16:14 |
| Metin Sayın (Metin Sayın Kimdir? - Metin Sayın Hakkında) | TiglonBoYs | Spor tr | 0 | 03-08-2008 18:31 |
| Metin Emiroğlu (Metin Emiroğlu Kimdir? - Metin Emiroğlu Hakkında) | TiglonBoYs | Siyaset tr | 0 | 25-07-2008 10:57 |
| Metin - Metin Nedir - Metin Hakkında | nünü | X-Sözlük | 0 | 07-05-2008 11:56 |
| |||||
| MsXLabs® MK - Copyright ©2005 - 2009 | MsXLabs® ve Mavi Karanlık® tescilli markalardır. Başka adreslerde içeriğimizi paylaştığınızda lütfen kaynak belirtmeyi unutmayınız, duyarlılığınız için teşekkürler. Sayfalarımızda bulunan içeriklerin telif haklarıyla ilgili bir şikayetiniz / sorunuz varsa bize ulaşmak için tıklayınız. If you OWN the copyrights to any content we publish or offer for download & you want them to be REMOVED from our web site, please contact us with some proof of ownership of copyright and they will be removed immediately. | |||||