Üye Ol
Ana SayfaForumlarGünlüklerToplulukVideolarSohbetBize Ulaşın
Forumda Ara
Cevap

Kemalettin Kamu (Kemalettin Kamu Kimdir? - Kemalettin Kamu Hakında)

Eski 29-11-2006 #1 (mesaj-linki)
KisukE UraharA - avatarı

Kemalettin Kamu (Kemalettin Kamu Kimdir? - Kemalettin Kamu Hakında)

Kemalettin Kamu

15 Eylül 1901’de Bayburt’ta doğdu. 6 Mart 1948'de Ankara'da yaşamını yitirdi. İstanbul Darülmuallimini'nde (Erkek Öğretmen Okulu) son sınıf öğrencisi iken Kurtuluş Savaşı'na katılmak amacıyla Ankara'ya geldi. Matbuat ve İstibarat Müdüriyet-i Umumiyesi’nde (bugünkü adıyla Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü) çalıştı. 1923'te İstanbul'a döndü. Erkek Muallim mektebi'ni bitirdi. Anadolu Ajansı’nda çalıştı. 1933’te Paris’e gitti ve siyasal bilgiler okulundan mezun oldu. Rize ve Erzurum'dan milletvekili seçilerek Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girdi. Türk Dil Kurumu Terim Kolu Başkanlığı yaptı. Hakimiyet-i Milliye ve Yeni Gün gazetelerinde yazılar yazdı. Atatürk ve İsmet İnönü'nün çeşitli gezilerine katıldı. İlk şiirleri 1919'da Büyük Mecmua'da yayınlandı. Kurtuluş Savaşı sırasındaki şiirleriyle dikkat çekti. Hece ölçüsü kullandığı şiirleriyle Milli edebiyat akımına bağlı bir şair olarak bilinir. İlk şiirlerinde vatan sevgisi, milli mücadele, sonraki şiirlerinde aşk, gurbet, yalnızlık gibi konuları işledi. Şiirleri ölümünden sonra Rifat Necdet Evrimer tarafından "Kemalettin Kamu, Hayatı, Şahsiyeti ve Şiirleri" (1949) adlı kitapta toplandı.

ŞİİRLERİNDEN ÖRNEKLER

GURBET
GURBET GECELERİ
GURBETTE RENKLER
KİMSESİZLİK
BİNGÖL ÇOBANLARI
GÜZ
İZMİR’E TAHASSÜR
HAZAN YOLCUSUNA
İRŞAD
SÖĞÜT

GURBET

Gurbet o kadar acı
Ki, ne varsa içimde
Hepsi bana yabancı
Hepsi başka biçimde

Eriyorum gitgide
Elveda her umide
Gurbet benliğimi de
Bitirdi bir biçimde

Ne arzum ne emelim
Yaralanmış bir el'im
Ben gurbette değilim
Gurbet benim içimde

.

Son Düzenleyen KisukE UraharA; 03-02-2008 @ 12:35.

Bu Mesajı Yetkililere Rapor Et  Bu mesaja hızlı cevap gönder   
Cevap
Hızlı Cevap
Resim Doğrulama

Etiketler
hakında, kamu, kemalettin, kimdir | kemalettin kamu, kemalettin kamu edebi hayati, kemalettin kamu hayati, kemalettin kamu hayati ve eserleri, kemalettin kamu kimdir, kemalettin kamu nun hayati, kemalettin kamunun eserleri, kemalettin kamunun hayati,
Kemalettin Kamu (Kemalettin Kamu Kimdir? - Kemalettin Kamu Hakında) Konusuna Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevap Son Mesaj
Kemalettin Tuğcu (Kemalettin Tuğcu Kimdir? - Kemalettin Tuğcu Hakkında) Kral_Aslan Edebiyat tr 2 30-12-2009 14:12
Kamu - Kamu Nedir - Kamu Hakkında ThinkerBeLL X-Sözlük 0 22-07-2009 12:41
Kemalettin Tuğcu'nun edebi kişiliği hakkında bilgi verir misiniz,? Ziyaretçi Soru-Cevap 1 31-01-2009 10:55
Kemalettin Şentürk (Kemalettin Şentürk Kimdir? - Kemalettin Şentürk Hakkında) estudiantes Spor tr 2 17-01-2009 23:21
Kemalettin Kami Kamu kimdir, eserleri nelerdir? ziyaretçi Soru-Cevap 1 29-12-2008 14:52