| | #1 (mesaj-linki) |
15 Eylül 1901’de Bayburt’ta doğdu. 6 Mart 1948'de Ankara'da yaşamını yitirdi. İstanbul Darülmuallimini'nde (Erkek Öğretmen Okulu) son sınıf öğrencisi iken Kurtuluş Savaşı'na katılmak amacıyla Ankara'ya geldi. Matbuat ve İstibarat Müdüriyet-i Umumiyesi’nde (bugünkü adıyla Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü) çalıştı. 1923'te İstanbul'a döndü. Erkek Muallim mektebi'ni bitirdi. Anadolu Ajansı’nda çalıştı. 1933’te Paris’e gitti ve siyasal bilgiler okulundan mezun oldu. Rize ve Erzurum'dan milletvekili seçilerek Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girdi. Türk Dil Kurumu Terim Kolu Başkanlığı yaptı. Hakimiyet-i Milliye ve Yeni Gün gazetelerinde yazılar yazdı. Atatürk ve İsmet İnönü'nün çeşitli gezilerine katıldı. İlk şiirleri 1919'da Büyük Mecmua'da yayınlandı. Kurtuluş Savaşı sırasındaki şiirleriyle dikkat çekti. Hece ölçüsü kullandığı şiirleriyle Milli edebiyat akımına bağlı bir şair olarak bilinir. İlk şiirlerinde vatan sevgisi, milli mücadele, sonraki şiirlerinde aşk, gurbet, yalnızlık gibi konuları işledi. Şiirleri ölümünden sonra Rifat Necdet Evrimer tarafından "Kemalettin Kamu, Hayatı, Şahsiyeti ve Şiirleri" (1949) adlı kitapta toplandı. ŞİİRLERİNDEN ÖRNEKLER GURBET GURBET GECELERİ GURBETTE RENKLER KİMSESİZLİK BİNGÖL ÇOBANLARI GÜZ İZMİR’E TAHASSÜR HAZAN YOLCUSUNA İRŞAD SÖĞÜT GURBET Gurbet o kadar acı Ki, ne varsa içimde Hepsi bana yabancı Hepsi başka biçimde Eriyorum gitgide Elveda her umide Gurbet benliğimi de Bitirdi bir biçimde Ne arzum ne emelim Yaralanmış bir el'im Ben gurbette değilim Gurbet benim içimde . Son Düzenleyen KisukE UraharA; 03-02-2008 @ 13:35. | |
|
![]() |
Kemalettin Kamu ( Kemalettin Kamu Kimdir? - Kemalettin Kamu Hakında ) Konusuna Benzer Konular | ||||
| Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevap | Son Mesaj |
| Kemalettin Şentürk (Kemalettin Şentürk Kimdir? - Kemalettin Şentürk Hakkında) | estudiantes | Spor tr | 1 | 22-07-2008 21:30 |
| Kamu Araştırmaları - Niceliksel (Kantitatif) Yöntemler | ThinkerBeLL | Bilim | 1 | 19-09-2007 12:44 |
| Kamu Araştırmaları - Niteliksel (Kalitatif) Yöntemler | ThinkerBeLL | Bilim | 1 | 19-09-2007 12:42 |
| Kemalettin Tuğcu ( Kemalettin Tuğcu Kimdir? - Kemalettin Tuğcu Hakkında ) | Kral_Aslan | Edebiyat tr | 0 | 30-03-2007 01:21 |
| İstiklal Marşı'nı Bilmeyen Kamu Yöneticileri Var | recruit87 | Resimlerle/Fotoğraflarla Türkiye | 10 | 17-03-2007 04:12 |
| |||||
| MsXLabs® MK - Copyright ©2005 - 2009 | MsXLabs® ve Mavi Karanlık® tescilli markalardır. Başka adreslerde içeriğimizi paylaştığınızda lütfen kaynak belirtmeyi unutmayınız, duyarlılığınız için teşekkürler. Sayfalarımızda bulunan içeriklerin telif haklarıyla ilgili bir şikayetiniz / sorunuz varsa bize ulaşmak için tıklayınız. If you OWN the copyrights to any content we publish or offer for download & you want them to be REMOVED from our web site, please contact us with some proof of ownership of copyright and they will be removed immediately. | |||||