Arama

Pertev Naili Boratav

Güncelleme: 22 Eylül 2008 Gösterim: 5.957 Cevap: 0
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
22 Eylül 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
BORATAV, Pertev Naili (doğumu 1907). Pertev Naili Boratav, Türk halk edebiyatı ve folkloru üzerine değerli araştırmalar yapmış, Köroğlu destanını incelemiş, çok sayıda halk öyküsü ve masal derlemiş bir bilim adamıdır. Bulgaristan'ın Darıdere (Zlatograd) kasaba­sında doğan Boratav, "Bana masal dünyası­nın sihirli perdelerini aralayan kişi" dediği annesinin anlattığı masallarla büyüdü. Çocuk­luğu, kaymakam olan babasının görevli ola­rak bulunduğu Arapsun (bugünkü Gülşehir), Develi ve Mudurnu'da geçti.

Sponsorlu Bağlantılar
pertevnailiboratavtd3

1924'te İstanbul'da Kumkapı Fransız Kole-ji'nde başladığı ortaöğrenimini 1927'de İstan­bul Erkek Lisesi'nde tamamladı. Boratav, lisenin son sınıfındayken Mudurnu halk tür­külerini derleyerek yaşamı boyunca sürdüre­ceği folklor çalışmalarına başlamış oldu.
1927-30 arasında öğrenim gördüğü İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ni "Köroğlu Destanı" adlı teziyle bitirdi. Boratav'ın bu çalışmasıyla, geniş bir alanda yüzyıllardır anla-tılagelen Köroğlu destanı üzerine ülkemizde ilk kez bilimsel çalışma yapılmış oluyordu. Boratav, aynı üniversiteye bağlı Türkiyat Enstitüsü'nde 1932'ye kadar hocası Fuad Köprülü'nün asistanlığını yaptı. Konya Lisesi'nde dört yıllık edebiyat öğretmenliği göre­vinin ardından kazandığı bir bursla Alman­ya'ya gitti. Berlin'de folklor konusunda ince­lemeler yaptı. Boratav, bir yıl kalabildiği Almanya'dan dönünce Ankara Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nde yeni kurulan Halk Edebiyatı bölümüne doçent olarak atandı. Bunu izleyen yıllarda Anadolu'nun birçok yerini dolaşarak folklor ve halk edebiyatı ürünlerini derledi. 1945'te Hasanoğlan Yük­sek Köy Enstitüsü'nde Sabahattin Eyuboğlu ile birlikte geleceğin öğretmenlerine folklor derlemelerinin yol ve yöntemlerini öğretti. Yetiştirdiği öğretmenlerin çoğu folklor araştırmalarında verimli çalışmalar yaparak bu alanda başarı kazanmış ve uzmanlaşmışlardır. 1941'de Behice Boran ve Niyazi Berkes'le birlikte kurduğu Yurt ve Dünya dergisinde incelemelerini yayımlayan Boratav siyasal nedenlerle soruturmaya uğradı. 1950'de soruşturma aklanmayla sonuçlandıysa da, dö­nemin iktidarı baskısını sürdürdü. Bölümü kapatılan Boratav bir süre işsiz kaldı. Daha sonra 1952'de bir Fransız meslektaşının çağrı­sı üzerine Fransa'ya gitti. Boratav, Türk folkloru ve halk edebiyatı konusundaki çalış­malarını Fransa'da sürdürdü. Türk folklorunu batıda tanıtmak amacıyla yapıtlarını Fransız­ca, Macarca ve Almanca olarak yayımladı. Ayrıca ünlü Türkoloji bilgini Louis Bazin'le birlikte bir Kırgız destanı olan Er-Töştük'ü (1965) ve Türkmen şairi Mahtumkulu Firaki' nin şiirlerini Fransızca'ya çevirdi. Türk halk edebiyatı konusunda dünya çapında bir uz­man olarak birçok uluslararası kongre ve kon­feransa katıldı. 1972'de Fransa'da Bilimsel Araştırmalar Ulusal Merkezi'nin ödülünü al­dı. İlk baskısı 1939'da yapılan Folklor ve Edebiyat adlı yapıtının geliştirilmiş yeni baskı­sı ile 1983'te Sedat Simavi Vakfı Edebiyat Ödülü'nü kazandı.

Pertev Naili Boratav sözlü kaynaklardan Türk folkloru ve halk edebiyatıyla ilgili derle­meler yapmıştır. Bu ürünlerin ortaya çıkış koşullarını, bu koşulların ürünlere yansıyış biçimlerini incelemiştir. Öykü ve masalların zamanla uğradıkları değişimlerde, toplumda­ki değişimlerin etkisine dikkat çekmiştir. Bo­ratav derlemelerini ve çıkardığı sonuçları başka ulusların benzer edebiyat ürünleriyle de karşılaştırarak halk edebiyatının evrensel özelliklerini ortaya çıkarmayı amaçlamıştır. Boratav'ın W. Eberhard ile birlikte yazdığı Typen Türkischen Volksmârchen (1953; "Türk Halk Masallarında Tipler") adlı çalış­ması Türk masallarıyla ilgili araştırmalarda yeni bir çığır açmış, genç Türk folklorcularına örnek olmuştur.

Boratav'ın öbür başlıca yapıtları şunlardır: Köroğlu Destanı (1931, 1984), Pir Sultan Ab­dal (Abdülbaki Gölpınarlı ile, 1943), Halk Hikâyeleri ve Halk Hikâyeciliği (1946, 1988), Zaman Zaman İçinde (1958), 100 Soruda Türk Halk Edebiyatı (1969, 1982), Az Gittik Uz Gittik (1969), 100 Soruda Türk Folkloru (1973, 1984).

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica

Biyografi Konusu: Pertev Naili Boratav nereli hayatı kimdir.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....

Benzer Konular

 Naili
19 Temmuz 2013 / Misafir Edebiyat tr
12 Nisan 2016 / ThinkerBeLL Asker tr
22 Eylül 2007 / Tiglon Spor tr
9 Nisan 2010 / LaSalle Edebiyat tr
1 Aralık 2015 / Safi X-Sözlük