Arama

Kemalettin Tuğcu

Güncelleme: 26 Ağustos 2015 Gösterim: 94.253 Cevap: 2
Kral_Aslan - avatarı
Kral_Aslan
VIP MsXTeam
30 Mart 2007       Mesaj #1
Kral_Aslan - avatarı
VIP MsXTeam
KEMALETTİN TUĞCU (1902-1996)

Sponsorlu Bağlantılar
Usta ve kıvrak kalemiyle türk çocuklarına ömrünü ve gönlünü veren Kemalettin Tuğcu, 1902 yılında istanbul'da doğdu.
Çengel köyün'de büyük bir bahçe içindeki köşklerinde, çocukluk çağlarından başlayıp şiir, roman yazdı. Hiçbir okula gitmedi, Hiçbir öğretmenden ders almadı. Kendi kendisini yetiştirmiş ve tercümeler yapacak kadar fransızca öğrenmiştir.
Yazı hayatında sadece kendisi için başlamış, yazarak yaşamış ve eğlenmiştir. bu yazı yazma bir avuntu ve bir tutkudur. kendisi bunu şöyle anlatır.

"Ben yazdığım kadar yaşarım. bana tesir eden bi küçük olayla içimden geldiği gibi yazmaya başlarım. heyecanım süresince yazarım, edebi, ilmi, politik, bir iddiam yoktur.''

Tuğcu ilk yazılarını Yavrutürk çocuk dergisinde neşre başlamıştır. 1936 yılından sonra hemen hemen istanbul'da çıkan Bütün çocuk dergilerinde şiir, hikaye ve çocuk romanları yazmış, bu arada bazı romanları filme alınmıştır.
Romanlarında duygu ve sevgi ağırlıklı temalar işleyen Kemalettin Tuğcu'nun tercüme romanları, on iki adet aile romanı, üçyüz kadar çocuk romanı gazete ve dergilerde çıkmış iki yüzden fazla seçme hikayeleri vardır.
19 Ekim 1996 tarihinde bir cumartesi günü vefat eden Kemalettin Tuğcu'ya sitemiz olarak Allah'tan rahmet dileriz.

Kaynak: Kemalettin Tuğcu Dizisi "36" Hacı Baba

Son düzenleyen Safi; 26 Ağustos 2015 22:05 Sebep: Düzenlendi.
Biyografi Konusu: Kemalettin Tuğcu nereli hayatı kimdir.
Hayatın ne anlamı var.. Yanımda sen olmayınca....
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Aralık 2009       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kemalettin Tuğcu, 1902 yılında İstanbul’da doğdu. Babası, Birinci Dünya Savaşı’nda iki kez yaralanmış bir Binbaşı, annesi, çok güzel keman çalan bir ev hanımı idi. Dört kardeşten ikincisi Kemalettin TUĞCU, sakat doğduğu için, yaşamının ilk yirmi beş yılını Çengelköy’de, dedesinden kalan köşkte, toplumdan uzak kalarak geçirdi. Hiçbir okula gitmedi. Hiçbir öğretmenden ders almadı. Babasının kitaplığındaki kitapları okuyarak, kendi kendini yetiştirdi. On üç yaşında şiir ve roman yazmaya başladı. Bir yandan, avunmak için marangozluk, duvarcılık yaptı; saz ve keman yapımı gibi işlerle uğraştı. 15 yaşlarında iken, babasının görevde bulunduğu Çanakkale’ye gitti. Orada, Çanakkale Boğazı’nın düşman donanması tarafından bombardıman edilmesini izledi. 1928 yılında İstanbul dışına çıktı. Irmak-Çankırı demiryolu yapımında ambar memuru olarak görev yaptı. Bu görevi sırasında, köylü, işçi, binlerce kişiyle birlikte yaşadı. Yazı ve yayın hayatına duyduğu büyük ilgi sonucu Türkiye Yayınevi’ne girdi. Burada çeşitli görevlerde bulundu. 1936 yılında bu kuruluşun Yazı İşlerinde çalışmaya başladı. Yazdığı “ Üç Aylıklar” adlı romanı ile dikkatleri üzerine çekti, büyük ilgi gördü. Bu arada Yavrutürk dergisine şiir, roman ve hikayeler yazan Kemalettin TUĞCU, daha sonraları Ev-İş, Moda Albümü gibi kadın dergilerini yönetti. İstanbul’da yayınlanan tüm çocuk dergilerinde yayınlanan romanları büyük ilgi gördü. Ekspres ve Şehir gazetelerinde de hikayeleri yayınlandı. 1955 yılında Hayat dergisinde Kitaplık ve Arşiv Şefliği görevine geçerek, bir süre için yazılarına ara verdi. 1963 yılında, o zamana kadar yazdıklarının yayın hakkını alan bir yayınevi, bu eserleri yayınlamaya başladı. Böylece Kemalettin TUĞCU, ikinci kez yayın hayatına başlamış oldu. Yazar, elli yaşlarında iken, daha iyi tanınmaya başladı. Çalıştığı kuruluşun yazı yazmamasını istemesi üzerine, buradan ayrıldı. 1974 yılından itibaren serbest yazar olarak çalışmaya başladı. Genç okurların eserlerine gösterdiği büyük ilgi, eserlerinin başka yayınevlerince de yayınlanmasını sağladı.
Sponsorlu Bağlantılar
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Ağustos 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  tugcu.jpg
Gösterim: 830
Boyut:  34.3 KB

TUĞCU
(Kemalettin), türk yazar (İstanbul 1902 - 1996). Ayaklarındaki doğuştan rahatsızlığı yaşamı boyunca çekti. Babıâlı basınında memur olarak çalıştı; Hayat dergisinden emekliye ayrıldı (1972). Yavrutürk, Çocuk haftası gibi dergilerde tefrika edilen ve kenar mahalle çocuklarının, öksüzlerin güçlüklerle dolu yaşamını anlatan duygulu, iyimser çocuk romanlarıyla tanındı. Acıma duygusuna, sevgiye geniş yer verirken toplumsal eleştiriler de getirdi. 300'ü bulan yapıtlarından birkaçı: Hissiz adam (1943), Saadet burcu (1943), Küçük sevgili (1946). Taşyürek (1947). Uçurum (1947).

Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

11 Temmuz 2012 / KisukE UraharA Edebiyat tr
17 Ocak 2009 / estudiantes Spor tr
14 Ekim 2010 / Ziyaretçi Soru-Cevap
24 Nisan 2012 / Misafir Soru-Cevap
4 Kasım 2012 / Misafir Cevaplanmış