Arama

Doğan Yarıcı

Güncelleme: 2 Nisan 2009 Gösterim: 2.639 Cevap: 0
HipHopRocK - avatarı
HipHopRocK
Ziyaretçi
2 Nisan 2009       Mesaj #1
HipHopRocK - avatarı
Ziyaretçi
Doğan Yarıcı

Sponsorlu Bağlantılar
Doğan Yarıcı, Türk yazar. 1 Haziran 1967'de Beykoz'da doğdu. Selanikli Selime Vardar Hanım ve Kafkaslardan aşçıbaşı Hasan Yarıcı'nın oğludur. İlk ve ortaöğrenimini 1984'de İstanbul'da tamamladı.

Yazarlığı

İlk öyküsü (Bir uzun yol sürücüsünün bilinç akışını anlattığı: Ama) 1986 yılında Ankara merkezli Özgürlük (dergi) dergisinde yayımlandı.
İlk öykü kitabı Evlâ, Oğlak Yayınları İlk yapıtları Serisi'nden 1993 yılında çıktı. İkinci öykü kitabı Kemik, Oğlak Yayınları Edebiyat Dizisi'nden 1994 yılında çıktı. 1994 Yaşar Nabi Nayır Ödülü birinciliğini aldığı Kemik Dosyası bu kitabın üç öyküsünü oluşturur.
Daha sonra Aşk ve Sair adlı bir şiir kitabı, Mehmet Koyunoğlu tarafından resimlenmiş özel bir baskıyla Şiir Atı Yayıncılık tarafından 1995 yılında basıldı. Kitap, Memet Fuat'ın Cumhuriyet (gazete) gazetesindeki olumlu eleştirisinden başka hiç dikkat çekmedi ve kaynaklara geçmedi.
Doğan Yarıcı, Mehmet Koyunoğlu'nun zamansız vefatından sonra uzun bir süre herhangi bir kitap yayımlamadı. Bu arada öykü, şiir ve denemeleri Gösteri, Nar, Varlık, Çalıntı, Adam Öykü, Sanat Dünyamız, Sanat Olayı, Kitap-lık dergileri ve Cumhuriyet gazetesinde yer aldı. 10 yıldan fazla emek verdiği Aykırı Sözler Derleme Sözlüğü internette (az bir bölümüyle) yayımlandı; ancak bu çalışmayı da kitaplaştırmadı.
NanKör Coğrafya adlı uzun şiiri Nar Selection '96'da İngilizce olarak basıldı.
Gece Kelebekleri öykü kitabı, Yapı Kredi Yayınları'nın "Yeni Yazı" dizisinden 2004 yılında çıkmasıyla uzun süren sessizliğini bozan yazar, bu kitapta yer alan kısa öyküleriyle ilgi çekti.
Mart 2007'de Kıyıda adlı romanı Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlandı. Edebiyat çevrelerinde beğeni topladı.
Kendi ifadesiyle "dile, akan bilince, bireyin içsel bilinmezliğine" uzanan öykülerinde imgelemin öne çıktığı görüldü. Kısa, kesik kesik, sayıklar gibi ya da kekeler gibi kurduğu cümlelerle ayrıntıya inen, sağlam bir dille geliştirdiği yoğun ve özenli öykü dünyasında "yalnızlık, ölüm, ayrıksılık, cinsellik, sapkınlık, ille de ayrıntılar ve eşya" önemli yer tutar.

Tiyatro, film ve televizyon oyunları

Yazar, tiyatroya da yakın ilgi duymuştur. 1985-1988 yılları arasında Hodri Meydan Levent Kırca Tiyatrosu'nda ve Masal Gerçek Tiyatrosu'nda (1988-1990) oyuncu ve yönetmen yardımcısı olarak çalışmıştır. 1990 yılında Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın "Balina ile Mandalina" adlı şiirini oyunlaştırmış ve yönetmiştir. Gogol'un meşhur Burun adlı öyküsünü senaryolaştırmıştır. Yazarın senaryolaştırdığı Burun, yönetmen Metin Günay tarafından 28 dakikalık bir film olarak çekilmiş ve aynı yıl Marmara Üniversitesi Kısa Metrajlı Film Yarışması'nda en iyi film seçilmiştir. Burun öyküsünün dünyada ilk ve tek çekilen filmidir.
Doğan Yarıcı, 1985-1990 yılları arasında TRT'de gösterilen kültür ve eğlence programlarında yazar, oyuncu ve yönetmen olarak görev almıştır. 1987 yılından beri reklam sektöründe yazarlık ve yaratıcı yönetmenlik yapmaktadır. Reklamcılık konusunda yazılar yazmakta, eğitmenlik yapmaktadır. 1992-2007 yılları arasında kurucu ortağı olduğu 3.Kuşak reklam ajansında yaratıcı yönetmen olarak çalışmıştır. Kendi Yayını adıyla kurduğu yayınevinden kendi kitaplarını basmamaktadır, fakat seyrek de olsa (yirmiden fazla) başka kitaplarda basmıştır. 1 Haziran 2007 tarihinde Kendi Ajansı adı altında reklam ajansı kurmuştur.

Yapıtları

  • Evlâ, Oğlak 1993 (Öykü)
  • Kemik, Oğlak 1994 (Öykü)
  • Aşk ve Sair, Şiir Atı 1995 (Şiir)
  • Türkçe Aykırı Sözler Derleme Sözlüğü, kendiyayini.net (Derleme)
  • Gece Kelebekleri, YKY 2004 (Öykü).
  • Kıyıda, YKY 2007 (Roman).

Biyografi Konusu: Doğan Yarıcı nereli hayatı kimdir.

Benzer Konular

2 Temmuz 2010 / SUNU Müzik tr
27 Temmuz 2008 / TiglonBoYs Sinema tr
16 Ekim 2008 / Gabriella Asker tr
10 Temmuz 2008 / TiglonBoYs Spor tr
28 Mayıs 2014 / Jumong Müzik tr