Arama

İbrahim Balaban

Güncelleme: 25 Nisan 2011 Gösterim: 5.288 Cevap: 1
The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
6 Nisan 2010       Mesaj #1
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sponsorlu Bağlantılar


İbrahim Balaban (1921, Bursa, - *). Ressam, yazar.
1921'de Bursa - Seçköy, Osmangazi'de dünyaya geldi. Doğduğu köyün 3 yıllık okulunda eğitim gördü. 1937 yılının son günlerinde, henüz 16 yaşındayken hint keneviri yetiştirmek suçundan cezaevine girdi, böylece ilk defa köyünden dışarı çıktı. Cezaevinde kendini avutmak için resim çizmeye başladı. Resimlerini zeytinyağına batırdığı renkli kalemlerle yapıyordu. Altı ay hapis ve üç ay da para cezasına çarptırılmıştı. Ancak para cezasını ödeyemeyince üç yıl cezaevinde kaldı. Cezasının bitmesine çok az bir zaman kala dört mahkumun saldırısına uğrayan Balaban, cezaevinden çıktıktan sonra evlendiği gün düğün evini basan hasmını öldürdü ve yeniden cezaevine girdi. 1942 ile 1945 ve 1948 ile 1950 yılları arasını Bursa Cezaevi'nde geçirdi.
Cezaevindeyken önce babası Hasan Çavuş'un cinayete kurban gittiği; daha sonra da doğumda karısının öldüğü ve çok kısa bir süre sonra da çocuğunun ölüm haberini aldı.
Balaban, Bursa Cezaevi'nde kendisinden 20 yaş büyük olan Nazım Hikmet Ran'la tanıştı. Onun desteği ve ilgisi sayesinde resim yeteneği ortaya çıktı ve gelişti. Nazım Hikmet, Orhan Kemal’i hikâyeci, Balaban’ı ise ressam olarak yetiştirmek istiyordu. İbrahim Balaban cezaevinde resmin yanı sıra felsefe, sosyoloji, ekonomi-politik konularında pratik bilgiler edindi. Ressam, Nazım Hikmet'li günlerini ileriki yıllarda yazdığı Şair Baba ve Damdakiler kitabında anlatmıştır. İstanbul Şehir Tiyatroları'nda sahneye konan "Aslolan Hayattır" adlı tiyatro oyununda ve "Mavi Gözlü Dev : Nazım Hikmet" adlı sinema filminde (Yönetmen: Biket İlhan) bu kitaptan alıntılar vardır. Ayrıca kitabın oyunlaştırılmış hali Devlet Tiyatroları repertuarına alınmıştır.
180px BalabanTablo
Balaban'ın bir tablosu


Balaban, “Konu bir özdür, her öz kendi kabuğunu, yani sanatsal biçimini oluşturur. “ kuramını ortaya koyduktan sonra yaptıklarını sanat olarak değerlendirmeye başladı ve ilk sergisini 1953'te İstanbul’da, Fransız Kültür Merkezi'nde açtı. Sonraki yıllarda hem Türkiye'de, hem de yurtdışında pek çok sergi açtı. 1961'de Yeni Dal Grubu sergisindeki bir tablosundan dolayı yargılandı, ancak aklandı. Yine 1968'de Gazi Dergisi'nde basılan bir tablosundan dolayı yargılandı; ondan da aklandı. 1969’da Adana’da sergilediği resimleri saldırıya uğradı.
Resim eleştirmenleri kendisini "Anadolu insanının yaşamından ve halk efsanelerinden yola çıkarak toplumsal gerçekçi yapıtlar üreten ressam" olarak tanımlarlar. Balaban, sanat hayatını Dağınık, Nakışsı, Ağır Aksak, Oyuncaksı, Tutsak, Özgürlük gibi dönemlere ayırır. Önceleri köy yaşamının yoksulluğunu, köylü üretim araçlarını resmeden sanatçı, giderek destanlara, halk inançlarına, kahramanlarına, söylencelere, mitolojiye uzanır. Giderek kente göçü, kentteki yaşam ve demokrasi mücadelesini ele alır. Son dönemde Anadolu Erenleri ve Bereket Anaları'nı resimler.
Kendisi aynı zamanda yazar olup, yayımlandığı çeşitli kitapları bulunmaktadır.
Ressam, son olarak desen çalışmalarını 2005'te İstanbul'da sergilemiştir. Bu desenler Balaban-Yaşamın Çizgileri / Desenler (Remzi Oğuz Yılmaz) kitabında toplanmıştır.
1990 yılında yayınlanan İbrahim Balaban-yaşamı sanatı anılar yankılar (Ahmet Köksal) kitabından sonra; resimlerini içeren Balaban-Yaşantının İzdüşümü (Zafer E. Bilgin) 2008 yılında yayınlanmıştır.
Hapiste birlikte yattığı Nazım Hikmet de, onun "Bahar" adlı tablosundan etkilenerek "İbrahim Balaban'ın Bahar Tablosu Üstüne" adlı şiri yazacaktır: "İşte seyreyle gözüm, hünerini Balaban'ın /.........../İşte sürülen toprak / İşte insan: / dağın, taşın, kurdun kuşun efendisi. / İşte çarıkları, işte poturunda yamalar / İşte karasaban. / İşte sağrılarında kederli, korkunç oyuklarıyla öküzleri. / On yıl ma****a yattı ama, kaybetmedi umudunu Balaban. / İşte Seçköyünden Ali'nin kızı geliyor al taylarıyla tarlaya. "
Ayrıca Nazım Hikmet, İbrahim Balaban'ın "Mapushane Kapısı" ve "Harman" tabloları için de birer şiir yazmıştır.
Mart 2008 de vizyona giren Reis Çelik'in yönetmenliğini yaptığı "mülteci" filminde "Bülbül hoca" rolüyle yer almıştır.
İkinci evliliğinden iki erkek, bir kız çocuğu ve beş torunu vardır. 1955 doğumlu oğlu Hasan Nazım Balaban da kendisi gibi ressamdır.
Kitapları

  • Balaban (1962)
  • İz (1965)
  • Şair Baba ve Damdakiler (1968)
  • İzdüşümü (1969)
  • Dağda Duruşma (Roman-1990)
  • Kalıba Sığmayanlar( 1997)
  • Nazım Hikmet Ve Biz (1998)
  • Avrupa'da Dolaşanlar (Gezi Notları-1999)
  • Tahliyeci Yusuf(Hikayeler-2000)
  • Tek Bıyık (Hikayeler-2002)
  • Nazım Hikmet'le Yedi Yıl (2003)

Biyografi Konusu: İbrahim Balaban nereli hayatı kimdir.
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
25 Nisan 2011       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
(1921 Bursa), ressam ve yazar. Seç Köyü İlkokulu'nu bitirdi (1931). Bir cinayet suçundan girdiği cezaevinde Nâzım Hikmet'in yardımıyla resim çalıştı. Bursa'da, İstanbul'da, Ankara'da sergiler açtı (1953-1960). İnsan-üretim ilişkilerini belirli konular üzerinde vurgulayan resim dizilerini son yıllarda "oyma-çizim" tekniği ve ışık etkileriyle geliştirdi. "Kaldırımda Dolaşanlar" (1977), "Atalarımızın Sûretleri" (1978), "Ana-Çocuklar" (1980), "Erenler" (1981), "Bereket Anaları" (1983) adlı resim dizilerini oluşturdu. Frankfurt, Mainz, Berlin, Essen, Münih, Nürnberg (1979), Hannover, Evangeles Akademisi ve Rotterdam'da (1980) resimlerini sergiledi. 1982-1985 yıllarında hazırladığı "Bereket Anaları" ve "Çocuklarımızın Sevinci" adlı resim dizilerinde, Anadolu insanının tarih öncesinden bu yana karasabanla sürdürdüğü üretim çabasını yansıttı. 1984 Mart'ında sergilediği "Yaşam Kavgası" dizisinde, insanın doğa ile mücadelesini on yıldır geliştirdiği yetkin bir işçilikle biçimlendirdi. 1985 sonlarında düzenlediği sergide Anadolu kadınlarına geniş bir yer ayırdı. ("Sivaslı Zühre" "Gözerli Kezban", "Oraklı Zeynep"). 1990'da açtığı son sergiyle birlikte, Ahmet Köksal'ın hazırladığı yaşamı, sanatı, anıları ve yapıtlarının yarattığı yankılarla ilgili derlemelerin yer aldığı albümü yayımlandı.

Sponsorlu Bağlantılar
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....

Benzer Konular

20 Kasım 2006 / Misafir Sanat tr
9 Mart 2010 / Misafir Sanat
5 Aralık 2015 / Harry Kewell Spor ww
10 Mart 2009 / Harry Kewell Spor tr
8 Şubat 2016 / Baturalp X-Sözlük