Arama

İbrahim Tennuri

Güncelleme: 28 Kasım 2012 Gösterim: 2.471 Cevap: 2
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
19 Haziran 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
İbrahim Tennuri
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

İbrahim Tennuri;, (? Amasya - 1482 Kayseri ), 15. yüzyıl tasavvufçularından, Aşık takma adıyla şiirler yazmıştır, Amasya 'da doğmuş, 1482`de Kayseri'de vefat etmiştir.
XV'inci yüzyılda Kayseri'de yaşamış mutasavvıf şair, ilim ve hikmet sahibi bir zattır. Ailesine "Sarrafzadeler" denilen İbrahim Tennuri'nin sarraflıkla uğraşan babası Hüseyin Efendidir.

Hayatı

Şeyh Tennuri, Sivas'taki ilköğrenimi ardından Konya'ya gitti; Mevlana Sarı Yakup'un öğrencisi oldu. Sarı Yakup'un 1438'deki ölümününü ardından Hunad Hatun Medresesi'ne müderris olması sebebiyle Kayseri'ye geçti. Ancak birkaç yıl sonra medresenin vakfiyesinde, sadece Hanefi müderrislerin görev alabileceği şartı üzerine Şeyh Tennuri görevi bıraktı. Çünkü kendisi Şafii mezhebindendi. Fatih Sultan Mehmed'in hocası Akşemseddin'in ününü duyunca, Beypazarı'na gidip ona intisap ederek Bayramiye tarikatına girdi. Üç ay dünya nimetlerinden uzak durup inzivaya çekildi. Ardından tasavvuf eğitimi tamamladı. Akşemseddin'den icazet ve hilafet alarak tekrar Kayseri'ye döndü. Bu kez kendi tekkesini kurup, öğrenci kabul etmeye başladı. Bu arada, kendi geliştirdiği kabızlık hastalığını tedavi şekli, "İbnü's Sarraf" olan lakabının değişmesine neden oldu. Kabız olan müritlerini, sıcak fırın (tennur) üzerine oturtup, su içirip terleterek tedavi etmesi üzerine, "Tennuri" lakabını aldi. Bir gün, Kayseri'de irşad faaliyetlerini sürdürürken, aldığı haber üzerine alel acele hocası Akşemseddin'in yanına gitti. Telaşının sebebi sonra ortaya çıktı: Hocasıyla birlikte İstanbul'un fethinde bulunmuştu. Fetihten üç ay sonra tamamladığı, 5140 beyitlik mesnevi tarzındaki manzum eseri "Gülzar-ı Manevi"yi, Fatih Sultan Mehmed'e ithaf etti. (Bu eser halen Sülaymaniye Kütüphanesi'ndedir.) Bu jest karşısında Fatih Sultan Mehmed, Şeyh Tennuri ve oğullarının vergiden muaf olduklarına dair ferman çıkardı. Şiirlerinde "Aşık" mahlasını kullanan Şeyh İbrahim Tennuri'nin mezarı ve oğulları Şeyh Lütfullah ve Şeyh Ali'nin sandukaları da, Kiçikapı'dan Talas Caddesi'ne çıkılan ve kendi adını taşıyan sokakta, kendi yaptırdığı Şeyh Camii haziresindedir.

Meşhur şiir kitabının adı: Gülzar-ı Manevidir.
Yazmış olduğu bir şiir ;
"Câna cefa ya kıl vefa Kahrın da hoş, lûtfun da hoş Ya dert gönder, yahut deva Kahrın da hoş, lûtfun da hoş"

Yapıtları

  • Gülzar-ı Manevi (Gülzârnâme)
  • Gülşen-i Niyaz

Biyografi Konusu: İbrahim Tennuri nereli hayatı kimdir.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
sade - avatarı
sade
VIP hazan
28 Kasım 2012       Mesaj #2
sade - avatarı
VIP hazan
amasya saat kule resmi1
Amasya saat kule resmi
Sponsorlu Bağlantılar



sade - avatarı
sade
VIP hazan
28 Kasım 2012       Mesaj #3
sade - avatarı
VIP hazan
amasya2006
Amasya Resimleri



Benzer Konular

23 Mart 2012 / Jumong Sinema tr
2 Temmuz 2010 / ener Müzik tr
12 Ocak 2010 / BiRuMuT Edebiyat tr
30 Ağustos 2012 / _AERYU_ Taslak Konular