Arama

Sabit

Güncelleme: 24 Temmuz 2012 Gösterim: 2.291 Cevap: 0
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
24 Temmuz 2012       Mesaj #1
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Sabit (Bosna Uziçe 1650 - İstanbul 1712)

Sponsorlu Bağlantılar
Türk divan şairi. Öğrenimini yaptıktan sonra İstanbul'a geldi. Bir süre Seydi Mehmet Paşa dairesi imamlığında, daha sonra Bosna, Konya, Diyarbakır kadılıklarında bulundu. İstanbul'da öldü. Divan şiirinin en parlak yüzyılında yaşayan Sabit daha çok mesnevileriyle tanındı. Genellikle atasözleri ve tekerlemelerin bulunduğu dizelerinde öz şiir ögelerine seyrek olarak rastlanmakla birlikte bu yönüyle etkileri görüldü.

Bosna vilayetinin Uzica kasabasında doğdu. Memleketinde başladığı tahsilini ilerletmek için İstanbul'a geldi. İlim tahsili yanında şiirle de uğraşmaya başladı. Bu arada kaptan-ı derya Seydizâde Mehmed Paşa'nm dairesine imam oldu. 1678'de müderrisliğe başladı. Daha sonra kadılığa intisab etti. Kırım'da Kefe kadılığında, Tekirdağ müftülüğünde (1693), Saray-Bosna (1700), Konya (1706), Diyarbakır (1708) mevlevîyetlerinde bulundu. 1709'da son vazifesinden azlolundu. Bundan sonra ölumüıe kadar İstanbul'da mazuien yaşadı. Kabri Topkapı dışında medfun San Abdullah Efendi'nin ayak ucundadır.

Edebi Kişiliği
Çağdaşı olan ve etkisinde kaldığı Nâbi'nin, Türk şiirinde tek isim olarak varlığını sürdürdüğü bir sırada adını duyuran Sabit'ten çağdaşları daima takdirle bahsetmişlerdir. Şiirinde, atasözleri, halk tâbirleri, günlük konuşma dilinin özellikleri önemli bir üslub özelliği olarak görünür. Kaside, terci-bend ve mesnevi aibi nazım sahalarında daha başarılıdır. Bilhassa kasideleri, kaside şeklindeki Mirâciye ve Ramazaniye'si, mesnevi tarzındaki Zafernâme'si ile dikkat çekti. Asıl şöhretini mesnevileri ile yaptı.

Eserleri
  • Zafernâme (Kırım Hanı Selim Giray'a takdim edilen 462 beyittik bir mesnevidir.)
  • Edhem ü Humâ
  • Hadîs-i Erbain tercüme ve tefsiri
  • Berbernâme
  • Derename
  • Amr-u Leys

Biyografi Konusu: Sabit nereli hayatı kimdir.
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

10 Kasım 2008 / MelissaM Kimya
20 Mart 2008 / asla_asla_deme Taslak Konular
2 Nisan 2009 / Nephthys Edebiyat tr
19 Eylül 2011 / ThinkerBeLL Dinler Tarihi
29 Mart 2016 / Safi X-Sözlük