Arama

Sehi Bey

Güncelleme: 9 Eylül 2012 Gösterim: 3.612 Cevap: 0
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
9 Eylül 2012       Mesaj #1
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Sehi Bey (1471'e doğru ?-1548 Edirne)
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Osmanlı tezkire yazarı ve divan şairi. Kanunî Sultan Süleyman'a sunduğu "Heşt Bihişt" adlı tezkiresinde şairin biyografilerine şiirlerinden örneklere yer verdi. Daha sonraki tezkireleri etkileyen bu eseri, "Tezkire-i Sehî" (1907-1980) adıyla yayımlanmıştır. Tek yazma nüsha halindeki "Divan"ı Paris'te Ulusal Kütüphane'dedir.

Sehî Bey onaltıncı yüzyıl divan şairlerindendir. Fakat tezkiresi ile ün yapmıştır. Fâtih devrinde Edirne'de doğdu. Kanunî Sultan Süleyman'ın şehzadeliği ve valiliği sırasında onun divan kâtipliğini yaptı. Asıl adı bilinmiyor. 1548'de Edirne'de öldüğü zaman 80 yaşlarında idi.

Sehî Bey'in en önemli eseri "Heşt Behişt" adını taşıyan tezkiresidir. "Heşt Behişt", (Sekiz Cennet) anlamına gelir. Bu Osmanlı Türkçesi edebiyatının ilk tezkiresi, yani ilk "Bilginler ve Şairler Ansiklopedisi"dir.

SEHÎ BEY tezkiresinden cümleler:
"Mevlâna Ahmed'i tanıtan bölümden:
"Evsâf-ı fezaille mâruf ve esnâf-ı hasa-ille mevsûf fazıl-ı cihan ve kâmil-i devran penc-genc-i Nizâmî'den Iskendernâme adlı bir kitabı Sultan Mîr Sülüman adına ter-cebe idub türkîye döndürmişdur.
Bunca maarif ü letâyif ki ol kitaba dere ü hare eylemişdür..."


Biyografi Konusu: Sehi Bey nereli hayatı kimdir.
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

6 Eylül 2015 / Safi Spor tr
1 Haziran 2015 / _Yağmur_ Siyaset tr
1 Haziran 2015 / _Yağmur_ Siyaset tr
29 Mayıs 2015 / ahmetseydi Siyaset ww
9 Ekim 2015 / Safi X-Sözlük