Arama

Daniel Defoe

Güncelleme: 29 Mart 2012 Gösterim: 16.271 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
9 Nisan 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Daniel DEFOE (yaklaşık 1660 - 1731)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Ad:  Defoe.jpg
Gösterim: 574
Boyut:  9.6 KB
Sponsorlu Bağlantılar
Robinson Crusoe'nun yaratıcısı olan Daniel Defoe İngiliz yazarlarının en ünlülerindendir. Bir deniz kazası sonucu ıssız bir adaya sığınan Robinson Crusoe adlı denizcinin heyecan dolu serüvenleriyle dünyada ünlenen Defoe, bundan başka romanlar ve çok çeşitli konu­larda kitaplar yazdı. Bunlardan kimi yaşadığı dönemin sorunları ve olayları üzerinedir. Eğitim, yolların yapımı, ticaret, bankacılık ve ruh hastalarının bakımı gibi çeşitli konularda yol gösterici niteliktedir.
Defoe Londra'da doğdu. Çeşitli güçlükler ve tehlikelerle dolu bir yaşam geçirdi. 1685'te İngiltere Kralı II. James'e karşı başlatılan ayaklanmaya katıldı. Bu olay yaşamının ilk serüvenlerinden biriydi ve şansı yardım ede­rek ayaklanma bastırıldığında kaçmayı ba­şardı. Birbirinden değişik konulara ilgi duyan Defoe, yaşamının çeşitli dönemlerinde tüc­carlık, fabrikatörlük, devlet memurluğu ve hatta casusluk yaptı. 40 yaşında gazetecilikte karar kıldı, bundan birkaç yıl sonra da roman yazmaya başladı. Yayımladığı siyasal yergi kitapçıklarındaki sert tutumu yüzünden bir­çok kez hapse girdi. İlk kez arandığında, "orta boylu, sıska, esmer, koyu kahverengi saçlı ama peruk kullanan, gaga burunlu, sivri çeneli, gri gözlü, ağzının kenarında iri bir ben bulunan..." diye, bulunmasını sağlamak için betimleyici bir ilan çıkmıştı. Tutuklandık­tan kısa bir süre sonra serbest bırakıldı. Defoe 1704'te The Review adlı haftalık bir edebiyat ve düşün dergisi çıkarmaya başladı. Bu, halk arasında geniş yankı uyandırmayı başaran, yayıncılık tarihinin ilk dergilerinden biriydi.
Robinson Crusoe'nun ilk cildi 1719'da "The Life and Strange Surprising Adventures of Robinson Crusoe" (Robinson Crusoe'nun Yaşamı ve Şaşırtıcı Serüvenleri) adıyla basıl­dı ve piyasaya çıkar çıkmaz büyük bir ilgi gördü. Defoe bu romanını, kazaya uğrayarak ıssız bir adaya sığınan Alexander Selkirk adlı İskoçyalı bir denizcinin anlattıklarından yola çıkarak yazmıştı. Robinson Crusoe'nun geçir­diği kaza ve adadaki yaşamı okuyanlara gerçek olduğundan kuşku duyurmayacak bir inandırıcılıktaydı.
Bu yapıt, Defoe'nun yaşadığı döneme ışık tutması, olayları ve ayrıntıları son derece canlı ve gerçekçi bir dille aktarması bakımın­dan öteki kitaplarının arasında ayrı bir değer taşır. Defoe 1666'da Londra'da baş gösteren veba salgınını konu alan "A Journal of the Plague Year" (1722; Veba Yılı Günlüğü) adlı yapıtında, olayları doğrudan kendisi yaşamış gibi, gerçek ayrıntılardan yararlanarak yazdı. "Yosma, Moll Flanders "(The Fortunes and Misfortunes of Moll Flanders; 1722) adlı romanında ise, yaşamının bir döneminde yan­kesicilik yapmış bir kadının heyecan ve güçlüklerle dolu öyküsünü anlatır.
Defoe döneminin güncel olaylarına günü­müz gazetecileri kadar sık eğilen ilk yazarlar­dan biridir.


Robinson Crusoe için
bakınız > Robinson
Biyografi Konusu: Daniel Defoe nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
10 Haziran 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Daniel Defoe
Sponsorlu Bağlantılar

Doğum: 1660, Cripplagate
Ölüm: 1731, Moorgate

İngiliz romancısı ve gazetecisi.

Asıl adı Daniel Foe'dur. Babası kasaptı. Papaz olmak üzere eğitim gördü. Tüccarlık, gizli ajanlık, gazetecilik gibi çeşitli işlere girip çıktı. Birçok dergi çıkardı, broşür ve bildiriler yayımladı. Yergi dolu kitapçıkları yüzünden iki yıl hapis yattı. Roman yazmaya ancak altmış yaşındayken başladı. Adını ölümsüzleştiren "Robinson Crusoe"yu yayımladı (1719). Bu romanın kazandığı şaşırtıcı başarı üzerine birbiri ardından yeni romanlar kaleme aldı. Defoe'nun, aydınlanma çağında İngiliz edebiyatında önemli bir yeri vardır. Ana yapıtı sayılan "Robinson Crusoe", "Don Kişot"un yanı sıra dünya edebiyatının ilk modern romanıdır. Romanda, bindiği gemi batınca ıssız bir adaya sığınan ve orada yirmi sekiz yıl tek başına yaşayan bir insanın serüveni anlatılır. Yapıtın odak noktasını, insanın doğayla savaşımı oluşturur. Bireyin kendine güvenerek her türlü güçlüğü yenebileceğini gösterir Defoe. Anlatımı duygusallıktan uzak, yalın ve gerçekçidir. "Robinson Crusoe" günümüze değin, dünya edebiyatının en çok okunan serüven romanı olagelmiştir.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

apache - avatarı
apache
Ziyaretçi
29 Mart 2012       Mesaj #3
apache - avatarı
Ziyaretçi
Daniel Defoe (1659-1731), İngiliz yazar ve gazeteci.
1660 yılında Londra'da doğdu. Çeşitli güçlükler ve tehlikelerle dolu bir yaşam geçirdi. 1685'te İngiltere kralı II. James'e karşı başlatılan ayaklanmaya katıldı. Yaşamının çeşitli dönemlerinde tüccarlık, fabrikatörlük, devlet memurluğu ve hatta casusluk yaptı. 40 yaşında gazetecilikte karar kıldı, bundan birkaç yıl sonra da roman yazmaya başladı. Yayımladığı siyasal yergi kitapçıklarındaki sert tutumu yüzünden birçok kez hapse girdi. 1731 yılında doğduğu yerde, Londra'da öldü.

Daniel Defoe Başlıca Eserleri

  • Robinson Crusoe (1719),
  • Robinson Crusoe'nun Yeni Serüvenleri (1719),
  • Robinson Crusoe'nun Yaşamı ve Olağanüstü Serüvenleri Boyunca Ciddi Düşünceleri (1720),
  • A Journal of the Plague Year (1722; Veba Yılı Günlüğü),
  • Colonel Jack (1722; Albay Jack),
  • Moll Flanders (1722; Yosma, Moll Flanders),
  • Roxana (1724)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

5 Ağustos 2012 / BrookLyn Edebiyat
20 Kasım 2008 / KisukE UraharA Sinema ww
17 Mart 2012 / Misafir Soru-Cevap
9 Ağustos 2010 / *TeoDora* Müzik ww
27 Haziran 2009 / careless_WhispeR Edebiyat ww