Arama

Samed Behrengi

Güncelleme: 21 Eylül 2008 Gösterim: 34.883 Cevap: 0
Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
21 Eylül 2008       Mesaj #1
Bia - avatarı
Ziyaretçi
Samed Behrengi (Samed Behrengi Kimdir? - Samed Behrengi Hakkında)

Sponsorlu Bağlantılar
(1938-1968). İran ço­cuk edebiyatının dünyaca ünlü yazarı Samed Behrengi 1938'de Tebriz'de doğdu. İlkokul öğretmeni olarak hayata atıldı. Bu arada Azeri halk edebiyatını inceledi ve kuşaktan kuşağa anlatılıp gelen halk masallarını derle­yerek kaleme aldı. Kendi öykülerinde, çok iyi bildiği halk edebiyatının ve masalların izleri görülür.

Behrengi öykülerini yazdığı sırada İran'da Muhammed Rıza Şah Pehlevi yönetimdeydi. Bu dönemde yönetimi eleştiren aydınlar ve vazarlar ile öteki gruplar yoğun bir baskı altında tutuluyor, izlenip denetleniyorlardı. Buna karşın yazmayı sürdüren Behrengi öy­külerinde sık sık simge, alegori, teşhis (kişi­leştirme) ve çağrışımlardan yararlanarak ülke gerçeklerini anlattı. Bu yazış biçimi masala uygun olduğu için bu alanda da başarılı örnekler verdi ve masal türüne yenilik getirdi. Çocuklara yönelik bu çalışmalar ele aldığı konuların özellikleri nedeniyle aynı zamanda büyüklerin de ilgisini çekmiştir. Genellikle coşkulu ve duygulu bir anlatımın ağır bastığı Behrengi'nin yapıtlarında büyüklerin dünya­sı küçükler aracılığıyla anlatılırken, toplum­sal sorunlarla ilgili eleştiriler içeren bir yakla­şım da sergilenir.

Behrengi, 1968'de Aras Irmağı'nın Tebriz vilayeti sınırları içinde kalan kıyısında ölü olarak bulunmuş ve ölüm nedeni anlaşılama­mıştır.

Behrengi'nin yapıtları arasında en ünlü olanı, İtalya ve Çekoslovakya'da ödüller ka­zanmış olan Küçük Kara Balık (1975) adlı öykü kitabıdır. Bihruz Dihkânî ile birlikte hazırladığı "Azerbaycan Masalları" adında büyük bir derlemesi de bulunan Behrengi'nin öykü ve masallarının çoğu Türkçe'ye çevril­miş ve bazıları Bir Şeftali Bin Şeftali (1975), Kel Güvercinci (1975), Kargalar (1976), Ko­nuşan Bebek (1976), Pancarcı Çocuk (1977), İnatçı Kediler (1979), Bir Günlük Düş ve Gerçek (1980) ve Altın Civciv (1980) adların­daki kitaplarda toplanmıştır.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica

Biyografi Konusu: Samed Behrengi nereli hayatı kimdir.

Benzer Konular

27 Mart 2009 / yakup emre Soru-Cevap