Arama

Carlo Collodi

Güncelleme: 20 Temmuz 2011 Gösterim: 38.484 Cevap: 1
MaRCeLLCaT - avatarı
MaRCeLLCaT
Ziyaretçi
17 Ekim 2008       Mesaj #1
MaRCeLLCaT - avatarı
Ziyaretçi
yazar 799

Sponsorlu Bağlantılar
Carlo COLLODI

Hayatı;

1826 yılında, Floransa’da doğdu. Eserlerinde Carlo Collodi ismini kullanan yazrın gerçek adı; Carlo Lorenzini’dir. Babası; aşçı ve uşak olarak çalışmaktaydı. Bütün çocukluğu ve okul hayatı Floransa’da geçti. Collodi; gazeteci olarak çalışmaya başladı ve çeşitli gazeteler de yazılar yazdı. Kendi gazetesi II Lampione’yi* çıkarmaya başladıysada, hükümet tarafından, gazetesi kapatıldı. Fransız peri masallarından çeviri yapmaya başlayan yazar, büyük bir başarı kazandı. Bu başarı üzerine, sadece çocuklar için yazmaya karar verdi.. 1881 yılında, tahta bir kuklanın hayatından kısa bir kesit anlattığı yazısı arkadaşı tarafından gazetede yayımlanınca, çocuklar tarafından çok beğenildi. 1940 yılında Walt Disney, Pinokyo karakterini çizgi film olarak tasarladı. 1890 yılında, öldü.

Pinokyo:
Tahtadan bir kukla olarak yaratılan Pinokyo’nun tek isteği Gepetto babasının dileği gibi gerçek bir oğlan çocuğu olmaktır. Ama bunu elde edebilmesi için egoist kişiliğinden vazgeçmesi gerekecektir. Bunun için Gepetto’nun sevgi dolu yuvasından ayrılıp dünyayı keşfetmek üzere eğitici bir yolculuğa çıkar.

Diğer Bir Bilgi


Carlo Collodi
Carlo Collodi (Floransa, 24 Kasım 1826 - 26 Ekim 1890), İtalyan gazeteci ve yazardır. Pinokyo romanının yazarı olarak tanınır.

Walter Ellas Disney (5 Kasım 1901 - 15 Aralık 1966), Amerikalı prodüktör, yönetmen, senarist, ses aktörü ve animatördü.

Pinokyo, İtalyan yazar Carlo Collodi’niye ün kazandıran çocuk romanıdır. Önce 1878de tefrika halinde, sonra 1883te kitap olarak yayımlandı. Pinokyo, küçük bir çocuğa dönüşen bir kukladır; fakat bu kukla akıllı uslu bir çocuk olma niyetine rağmen, daha önceki yaramazlık, tembellik, umursamazlık ve muziplik alışkanlıklarını bırakamaz; bu alışkanlıklar onun başına olmadık işler açar. Bu eserin evrensel başarısı, Walt Disney’in Pinokyo’yu film kahramanı yapmasıyla (1939) daha da arttı.

Pinokyo, önce Kiraz usta tarafından sıradan bir odun olarak bulunur. Kiraz usta konuşan kütüğü bulunca çok şaşırır. Bu yüzden arakadaşı Gapetto usta ondan kütük isteyince bu konuyu hiç düşünmeden hem ağlayan hem gülen kütüğü ona verir. Böylece asıl hikâye başlamış olur.

Tahtadan kuklalar yapan Geppeto çocuk şeklinde bir kukla yapar. Pinokyo adındaki bu tahtadan kukla canlanır ve bir insan gibi yaşamaya başlar. Çocuğu olmayan Geppetto ise Pinokyo’yu evladı gibi görmeye başlar.

Yalnız Pinokyo, hiçbir şeyi gizleyememektedir. Çünkü ne zaman yalan söylemeye kalksa tahta burnu uzar. Lorenzini, Pinokyo’nun bu doğaüstü güçlerini görüp ondan faydalanmak ister ama niyeti kötüdür.

Hiç çocuğu olmayan marangoz Geppetto tahtadan yaptığı kuklasının adını Pinokyo koymaya karar verir. Geppetto çok fakirmiş, Ppinokyo’yu okula göndermek ve ona kitap satın alabilmek için çok güçlük çekmektedir.

Pinokyo türlü türlü yaramazlıklar yapar. Bir keresinde arkadaşıyla birlikte oyuncak kentine gitmiştir. Burada Perşembe günleri okul yoktur ve hafta sonu okul tatildir. Bu kentte haftanın 5 günü perşembe günüdür ve geri kalan günler hafta sonudur. Çocuklar burada ders çalışmadıkları için eşeğe dönüşmüşlerdir. Satıcı da onları satarak zengin olmuştur. Pinokyo, eşek haliyle tam ölecekken Mavi peri onu kurtarır.

Tahtadan bir kukla olarak yaratılan Pinokyo’nun tek isteği Gepetto babasının dileği gibi gerçek bir oğlan çocuğu olmaktır. Ama bunu elde edebilmesi için egoist kişiliğinden vazgeçmesi gerekecektir. Bunun için Gepetto’nun sevgi dolu yuvasından ayrılıp dünyayı keşfetmek üzere eğitici bir yolculuğa çıkar.

Bu yolculuk onun için aynı zamanda bir imtihana dönüşür ve sonunda Pinokyo mavi peri tarafından gerçek bir çocuğa dönüştürülür.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Carlo Collodi nereli hayatı kimdir.
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
20 Temmuz 2011       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Carlo Collodi
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
Carlo Lorenzini (d. 24 Kasım 1826, Floransa - ö. 26 Ekim 1890, Floransa) İtalyan İtalyan gazeteci ve yazardır. Pinokyo romanının yazarı olarak ve genellikle Collodi takma adıyla bilinir.
Carlo Collodi

Carlo Lorenzini, yoksul bir ailenin çocuğu olarak Floransa'da dünyaya geldi. Gençliğinde ilahiyat okulunda okudu, ama Avusturya'ya karşı sürdürülen mücadelede Risorgimento (Yeniden Yükseliş) hareketini desteklemek için gazeteciliğe başladı. Ünlü takma adı Collodi, annesinin doğduğu yerin adıdır. Başlangıçta bu adı 1848’de kendi kurduğu mizah dergisi Il Lampione’deki (Sokak Lambası) yazılarını imzalamak için kullanmıştı. Dergi kurulduktan birkaç ay sonra sansür dairesi tarafından kapatıldı; ama Collodi yılmayarak 1853’de La Scaramuccia (Didişme) adlı yeni bir dergi kurdu. 1859’a kadar gazeteciliği sürdürdü, sonra Giuseppe Garibaldi’nin özgürlük mücadelesi veren kuvvetlerine katıldı. 1861'de İtalya Krallığı kurulunca, gazeteciliği ve silahlı eylemleri bırakarak şehri Floransa'ya geri döndü ve resmi görevler üstlendi: Önce sansür dairesinde çalıştı (onun gibi sansürden olumsuz etkilenmiş birisi için ilginç bir seçimdi bu), sonra valilikte görev aldı. Edebiyat çalışmalarına hiç ara vermemiş olmasına karşın, 1875’e kadar dikkat çekici bir başarı sağlayamadı. 1875’de, Floransalı bir yayınevi için Perrault’nun masallarını İtalyancaya çevirdi. Bu çeviri çalışması, çocuk edebiyatının büyülü dünyasını daha yakından tanımasını sağladı ve onu derinden etkiledi. Perrault çevirileriyle başlayan çalışmalarının doruk noktasını Pinocchio (Pinokyo) oluşturacaktı.

Yapıtlarından Giannettino 1876'da, Minuzzolo 1878'de yayımlandı. Pinocchio'nun (Pinokyo 1944, 1991) ilk bölümleri 1880'de Giornale dei bambini adlı çocuk dergisinde çıktı ve çok beğenildi.
Pinokyo
435px Pinocchio

Eserleri
Collodi, masalın sağladığı sonsuz anlatı olanaklarını yakından tanıyınca, mizacına en uygun yazınsal biçimi bulmuş oldu; bu, uzun süre devam edcek olan verimli yazarlık döneminin, çocuk kitapları yazarlığının başlangıcı oldu. 1876-1890 yılları arasında Giannettino’yu yayımladı. Bu yedi ciltlik yapıt, öğretici hikâyeler içerir. Bu arada, 1883’ten itibaren Il Giornale dei bambini’nin yayın yönetmenliğini üstlendi. Ama bu arada bir başka dergide Pinokyo’yu bölüm bölüm yayımlıyordu. Bu eserinin edineceği ün, öteki bütün çalışmalarını gölgede bırakacaktı. Aslında, Collodi yorulmak bilmez bir kalem ustasıydı ve Pinokyo’nun yanı sıra birçok kitap yazmıştı. Bu eserleri arasında şunları sayabiliriz: Occhi e nasi (1811; Gözler ve Burunlar), Storie allegre (1887; Neşeli Öyküler) ve ölümünden sonra yayımlanan Note gaie (1892; Neşeli Notlar) ile Divagazioni critico-umoristiche (Eleştirel-Mizahi Konu Dışına Çıkmalar). Collodi 26 Ekim 1890’da aniden öldü.

Türkçede Pinokyo
Pinokyo, Türkçeye pek çok kez çevrilmiştir. Günümüzde de, yeni çevirileri ve baskıları çıkmaya devam etmektedir. Aşağıdaki liste, bu ilginin nasıl aralıksız sürdüğü konusunda bir fikir verebilir.
  • Le avventure di Pinocchio (1880)..
    • Pinokyo Bir Kuklanın Hikâyesi, çev. Ragıp Önel (Ankara:, 1944).
    • Pinokyo, çev. Muzaffer Reşit (İstanbul: Varlık, 1953).
    • Pinokyo, çev. Necmettin Arıkan (İstanbul: Rafet Zaimler, 1955).
    • Pinokyo, çev. Nurcihan Kesim (İstanbul: İyigün, 1958).
    • Pinokyo Tahta Çocuk, çev. Seyfettin Orhan Çağdaş (İstanbul: Kitap Yayma, 1961).
    • Pinokyo, çev. Yaşar Nabi Nayır (İstanbul: Varlık, 1962).
    • Pinokyo, çev. Bülent Bekdik (İstanbul: Doğan Kardeş, 1968).
    • Pinokyo, çev. Egemen Berköz (İstanbul: Milliyet, 1975).
    • Pinokyo, çev. Vahe Dilaçar (İstanbul: Dilek, 1975).
    • Pinokyo, çev. Babil Çeçen (İstanbul: Orgün, 1983).
    • Pinokyo, çev. Nihal Yeğinobalı (İstanbul: Sosyal, 1985).
    • Pinokyo, çev. Gönül Suveren (İstanbul: Altın Kitaplar
    • Pinokyo, çev. Ülkü Tamer (İstanbul: Remzi, Mayıs 1997).
    • Pinokyo, çev. Melda İmirgi (İstanbul: İthaki, 2002).
  • Pipì lo scimmiotto rosa (1887).
    • Küçük Pembe Maymun, çev. Ülkü Tamer (İstanbul: Varlık, 1964).

🌘 🚀

Benzer Konular

9 Eylül 2011 / KisukE UraharA Tiyatro ww
24 Eylül 2015 / Safi Sanat ww
5 Ağustos 2015 / Safi Basın/Magazin ww