Arama

Jonathan Swift

Güncelleme: 31 Ocak 2016 Gösterim: 42.215 Cevap: 2
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
15 Mart 2007       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Jonathan Swift

Sponsorlu Bağlantılar
Jonathan Swift, 1667-1745 yılları arasında yaşadı
'Gulliver'in Gezileri'nin yazarı Jonathan Swift, 1745'de İrlanda'da öldü.

İngiliz edebiyatının büyük hiciv ustası Swift, 30 kasım 1667'de İrlanda'nın başkenti Dublin'de doğdu. 1689'da Trinity College'ı bitirdi ve İngiltere'ye gitti. Siyasetçi ve yazar Sir William Temple'ın sekreteri oldu. İlk şiirleri ve Stella'ya olan aşkı da bu tarihlere rastlar (1691).

Jonathan Swift'in yaşamında William Temple'ın etkisi önemlidir. O yılların kültürel ortamıyla ve etkili kişileriyle tanışıklığı onun sayesinde olmuş, Oxford Üniversitesi'nde lisansüstü eğitimi yapmasını yine Temple teşvik etmiştir.

Temple'ın ölümünden sonra Dublin'e giden ve Lord Berkeley'nin yanında çalışan Swift, 1701'de Londra'ya döndüğünde, artık tanınan bir yazardı. Siyaset, din ve edebiyat alanlarında giriştiği polemiklerle etkiliydi.

Art arda yayımlanan kitapları da oldukça ilgi görmüş ve parlak zekası hayranlık uyandırmıştı. Siyasi olarak liberallerin yanında yer alan Swift, aynı zamanda kiliseye ve dine de bağlıydı.

Belki bu nedenle, belki de muhafazakar partinin iktidarı almasının etkisiyle, 1710'dan sonra muhafazakar Troy partisini desteklemeye ve bu partinin ileri gelenlerinin yer aldığı 'The Examiner' dergisinde çalışmaya başladı.

Ancak 1714'de Troy'ların siyasi gücü azaldı ve Swift düş kırıklığı ile Dublin'e geri döndü. Bu tarihten 1745 yılındaki ölümüne kadar geçen sürede, Swift kendini İrlanda'nın sorunları üzerinde çalışmaya ve yazmaya verdi.

İngiltere'nin baskıcı politikalarına karşı yaptığı mücadelesinde birbiri ardına çıkardığı siyasi broşürlerle İrlanda'da ulusal bir kahramana dönüştü. 1726 yılında tamamladığı 'Gulliver'in Gezileri' ile de tüm zamanlara yayılan bir ün kazandı.

Mezarının başında kendisinin yazdığı şu cümle, onun karakterini yansıtır niteliktedir: "Burada, vahşi haksızlıklar karşısında kalbi pararamparça olan biri yatıyor..."

Gulliver'in Gezileri

'Gulliver'in Gezileri', dört ayrı yolculuğu anlatır. İlk yolculuk cüceler ülkesine, ikincisi devler ülkesine, üçüncüsü ise bilim adamlarının yaşadığı uçan adayadır. Bu üç bölüm de siyasetin ve bilim dünyasının bir parodisini içerir.

Son bölüm ise Houyhnhnm'ler ile Yahoo'ların ütopik ülkesine yapılan yolculuktur. Bu ülkede atlar, yani Houyhnhnm'ler, aklı başında yaratıklardır ve kardeşlik için kurdukları uygarlıkta yaşamaktadırlar. Dillerinde, 'yalan' sözcüğü bile yoktur.

Bioylojik olarak insan türünden gelen Yahoo'larsa, tamamen vahşi ve erdemden yoksundurlar. Atların, insanları ahırların hizmetçileri olarak kullandıkları bir ülkede yaşarlar.

Gulliver, atların uygarlığını anlata anlata bitiremediği gibi onlara öyle hayran olur ki, ülkesine döndüğünde insanların ne görüntüsüne ne de kokusuna dayanamaz. Kendisine iki at satın alıp bütün vaktini onlarla birlikte ahırda geçirmeye başlar.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 31 Ocak 2016 15:35
Biyografi Konusu: Jonathan Swift nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
17 Temmuz 2011       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Jonathan swift


Sponsorlu Bağlantılar
Jonathan Swift (30 Kasım 1667 - 19 Ekim 1745) İrlandalı şair, yazar ve siyasetçi.
“Burada, vahşi haksızlıklar karşısında kalbi paramparça olan biri yatıyor...„
_mezartaşından


Vikipedi, özgür ansiklopedi



🌘 🚀
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
14 Eylül 2012       Mesaj #3
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
SWİFT, Jonathan (1667 Dublin - 1745 Dublin/İrlanda)
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

İngiliz yazar ve şair. Yoksul bir İngiliz ailesinin çocuğudur. Dublin'de din öğrenimi gördü. İngiltere'ye giderek yakzar Sir William Temple'in özel sekreterliğini yaptı (1689-1694). Temple'in kendisini yeterince desteklememesi üzerine İrlanda'ya döndü ve rahiplik yapmaya başladı. Temple'in isteği üzerine yeniden İngiltere'ye gitti (1696). Yergi türündeki ilk yapıtlarını kaleme aldı. Temple'in ölümünden sonra İrlanda'ya döndü. Dublin'deki St. Patrick Katedrali'nin başrahipliğini yaptı (1713-1745). Sık sık Londra'ya gitti, bir ara sürekli olarak orada kaldı (1708-1714). Siyasî ve dinî konularda yazılar yazdı. Tutucu Tory'lerin partisi yönetimdeyken büyük siyasî etkenlik kazandı ve yaşamının en görkemli dönemini yaşadı. Onların iktidardan düşmesi üzerine Dublin'e döndü (1724). Onu dünya çapında üne kavuşturacak olan "Gulliver's Travels" (Gulliver'in Yolculukları, 1726) adlı yapıtını yayımladı.

Yaşamının son yıllarını beynindeki bir ur yüzünden kör ve sağır olarak geçirdi. İngiliz edebiyatının büyük yergi ustalarından biridir. Toplumdaki aksaklıkları düzeltmek için onun çarpık yanlarını alaycı ve yergici bir tutumla sergilemiştir. "Gulliver'in Yolculukları", Batı edebiyatının en çok okunan kitaplarından biri olmuştur. Bu yapıtında, gemilerde cerrahlık yapan Gulliver'in dört hayali ülkeye yaptığı gezileri, bu ülkelerde görüp geçirdiklerini anlatmıştır. Bunları anlatırken çağının İngiliz toplumunu ve insanlığı eleştirmiştir. Devlet adamlarının, siyasî ve bilimsel kurumların gülünç yanlarını göstermiştir. Dört bölümden oluşan kitabın ilk iki bölümünü içeren kısaltılmış basımları, dünya çocuk edebiyatının klasik romanları arasında yer almaktadır. Öteki yapıtları: "The Battle of the Books" (Kitapların Savaşı, 1669-1704), "The Tale of a Tub" (Bir Fıçının Öyküsü, 1704), "Drapier's Letters" (Kumaşçının Mektupları, 1724). (bakınız)
theMira

Benzer Konular

19 Temmuz 2012 / BrookLyn Edebiyat
11 Ağustos 2015 / Jumong Ünlülerin Fotoğrafları
2 Nisan 2014 / Jumong Müzik ww
26 Mart 2016 / DomatesSosu Cevaplanmış