Arama

Arthur de Gobineau

Güncelleme: 14 Ekim 2011 Gösterim: 2.579 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
14 Ekim 2011       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Arthur de Gobineau
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
Arthur de Gobineau (Joseph Arthur, comte de Les Pléiades ya da Joseph Arthur Comte de Gobineau; d. 14 Temmuz 1816, Ville-d'Avray, Paris - ö. 13 Ekim 1882, Torino), Fransız diplomat ve yazardır.
Ari Aryan ırkına dair Irkçılık teorisinin geliştirilmesiyle ünlü olan 1853 ve 1855 yıllarında yazdığı mektuplarını topladığı "İnsan Irklarının Farklılığı Üzerine Denemeler" (Fr: Essai sur l'Inegalite de Races Humaine, İng: An Essay on the Inequality of the Human Races) isimli eseri ile tanınmıştır.

Ad:  471px-Arthur_de_Gobineau.jpg
Gösterim: 183
Boyut:  43.0 KB
  • Doğum: 14 Temmuz 1816, Fransa, Paris, Ville-d'Avray
  • Ölüm: 13 Ekim 1882, İtalya, Torino
  • Milliyet: Fransız
  • Meslek: Diplomat, yazar
Hayatı ve ırkçı görüşleri
Gobineau zorlu bir aile hayatı geçirmişti: Babası bir devlet memuru ve sadık bir kraliyetçiydi. Annesi, Anne-Louise Magdeleine de Gercybir kraliyet vergi memurunun kızı ve Santo Domingo (Haiti) melezi ve sonradan duygusal "Marguerite d'Alby" (1821) romanını ve "Une Vie de Femme, Liée aux Événements de l'Époque" (Zamanın Olaylarına bağlı, Bir Kadın'ın Yaşamı, 1835) kitabında ile hatıralarını yazmış Pauline Bonaparte'ın nedimelerinden birisiydi. Gobineau on dört yaşında iken annesi başka bir adamla kaçtı ve küçük Josef'i de İsviçre'ye birlikte götürdü. İsviçre'de iken oryantalizme ilk defa ilgi duymaya başladı.
Fransa ve İsviçrede okul ve üniversite eğitimi aldı. Fransa'ya döndüğünde, hayatını bilim kurgu romanları ve gerici mecmualarda yayınlanan yazıları ile kazandı. Yakın dostluk kurduğu ve yazıştığı İkinci Cumhuriyet döneminde dışişleri bakanı Alexis de Tocqueville ile tanışmasının faydasını gördü ve Gobineau 1849 yılında Fransız Dışişlerine katıldı. Gobineau İkinci Cumhuriyet döneminin başarılı bir diplomatıydı. Brezilya ve diğer ülkelere atanmadan önce 1855 yılında III. Napolyon tarafından İrana atandı. 1859 yıllında de Gobineau imperatorluk Komiseri olarak ABD'de hizmet sundu, 1861 yıllında ikinci kez olan üstün diplomat elçisi olarak İran'da hizmet sundu aynı hizmeti 1864 yıllında Atinada sundu. Ayrıca Rio de Janeiro ve Stockholm'de Gobineau diplomat olarak hizmet sundu.
Irkların sınıflandırılmasının kültürü oluşturduğu inancına vardı. İnancına göre beyaz ırk, siyah ırk ve sarı ırk (Moğol ırkı) arasındaki farklılıklar tabii bir bariyerdi. Bu ırkların karışması bu bariyerleri yıkıyordu ve kaosa sebep oluyordu. Orta Doğu'yu, Orta Asya'yı, Hindistan'ı, Kuzey Afrika'yı ve dönemin Güney Fransa'yı ırkî olarak karışımış bölgeler olarak sınıflandırdı.
Gobineau, beyaz ırkın diğerlerinden üstün olduğuna inanıyordu. Bunun "Aryan" olarak isimlendirilen kadim Hint-Avrupa ırkı kültürüne uygun olduğunu düşünüyordu. Beyaz ırkın melezleşmesinin kaçınılmaz olduğunu yazmıştı. Fransa'daki iktisadi karışıklıkların çoğunu ırkların kirlenmesine yordu. Hayatının ileriki dönemlerinde fikrini değiştirdi ve beyaz ırkın korunacağına inanmaya başladı.
Gobineau'ya göre imparatorlukların gelişimi farklı ırkların karışımına neden olduğu için "üstün ırk" için son derece yıkıcıydı. Bunu bir ırki dejenerasyon olarak gördü. Tanımlamalarına göre İspanya'nın, Fransa'nın ve Almanya'nın çoğunun, güney ve batı İran'ın ve de İsviçre'nin, Avusturya'nın, kuzey İtalya'nın ve Britanya'nın büyük bir parçasının melez ırkların sebep olduğu dejenerasyona uğramıştı. Ayrıca ona göre kuzey Hindistanın tamamı sarı ırktan oluşuyordu.

Nazilerin fikir babası
Hitler ve Nazizim, Gobineau anti-semitik olmamasına rağmen, onun ideolojisin çoğunu örnek aldı. Gobineau'nun fikirlerini benimseyen Naziler, Nietzsche'nin fikirlerini yeniden yazmaya zorladıkları gibi onunkileri de yeniden kendilerine göre yorumlattılar.
Gobineau ölümünden hemen önce Almanya, Bavaria'daki Bayreuth'ı ziyaret etti. Orada antisemitik karakterdeki Bayreuth camiasının (İng: Bayreuth circle) gelişimine tesir etti.
13 Ekim 1882 yıllında Torino'da öldü.

Bahai elyazmaları
Bahailik'e göre Gobineau İran İmparatorluğunda Babi inanışına ait, 1852 yılında idama mahkûm edilmiş Bahaullah Mirza Hüseyin Ali tarafından yazılmış ilk tarihi elyazmalarının tümünü elde eden kişidir. Elyazmaları, Paris'teki Fransız Milli Kütüphanesi'nde (Fr: Bibliothèque nationale de France) korunmaktadır.

Yeni aristokrat fikirleri
Gobineau ayrıca 1874 yılında önemli eseri Les Pléiades romanını yazdı. 1877 yılındaki çalışması "Rönesans" (Fr: La Renaissance) bugünlerde beğeniyle karşılanmaktadır. Her iki çalışması da kendisinin yeni aristokrat politikalarını ve demokratik popüler kültüre olan bakışını yansıtır.

Yunan hayranı
Gobineau kendisinin nordik Vikinglerin ve Rönesans dönemi paralı askerlerinin ahfadı olduğuna inanır. Ayrıca büyük bir Yunan hayranıdır.

Eserleri
  • An Essay on the Inequality of the Human Races (1855, İngilizce)
  • Religions et Philosophies dans l'Asie Centrale. (1865, Neue Auflage Paris 1957)
  • Les Pleiades (1874)
  • Reiseerlebnisse (1872)
  • Die Renaissance (1877)
  • Versuch über die Ungleichheit der Menschenrassen (1853 ff.)

Biyografi Konusu: Arthur de Gobineau nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

1 Ağustos 2012 / ThinkerBeLL Edebiyat ww
27 Mayıs 2011 / careless_WhispeR Siyaset ww
9 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Sanat ww
16 Nisan 2009 / KisukE UraharA Edebiyat ww
23 Temmuz 2016 / Jumong Siyaset ww