Arama

François Rabelais

Güncelleme: 19 Temmuz 2012 Gösterim: 9.123 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
8 Eylül 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
François RABELAIS (1494-1553)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  rf01553a-RabelaisFrancois-1483MMDDb-15530409d.jpg
Gösterim: 942
Boyut:  49.8 KB

François Rabelais, Fransız edebiyatının Rönesansının en ünlü kurgu yazarı ve döneminin önde gelen tıp otoritelerindendir.
Hoşgörü­yü savunan Fransız yazar François Rabelais, yaşadığı dönemdeki Fransız toplumunu alaya alan bir yergi ustası olarak ün kazanmıştır.
Fransa'nın Touraine bölgesindeki Poitou'da doğan Rabelais, bir süre hukuk öğrenimi gördükten sonra bir manastıra girdi. Daha sonra manastırdan ayrılarak Montpellier Üniversitesi'nde tıp öğrenimi gördü. Paris pisko­posu Kardinal Jean du Bellay onu özel doktoru olarak koruması altına aldı. 1534'te Roma'ya gitti. Yaşamının 14 yılını çoğunlukla orada geçiren Rabelais, daha sonra Fransa'ya döndü ve Paris'te öldü.
İyi bir hekim olan Rabelais'nin tıp ve arkeoloji üzerine birçok yapıtı vardır. Buna karşılık yazar asıl ününü, Gargantua adlı bir dev ile onun oğlu olan Pantagruel'in serüven­lerini anlatan yapıtlarıyla kazanmıştır. 1532-53 arasında yayımlanan ve en ünlüleri Pantagruel (1532) ile Gargantua (1534) olan dört ki­tap yazdı. Yazarı bilinmeyen bir öyküden esinlenerek yazdığı bu kitaplarda Gargantua ve oğlu Pantagruel'in komik serüvenlerini ak­tarırken dönemin bağnazlıklarını sergiler. Eğitim, din, savaş ve evlilik gibi konuları gül­dürü çerçevesinde ele alır.
Doğayı ve insanı sevecenlikle işleyen Rabe­lais, öğrenme ve inceleme özgürlüğünü savu­nur. Rabelais'nin usta bir dille ve engin bir düş gücüyle kaleme aldığı bu yapıtlar sonraki yazarları da büyük ölçüde etkilemiştir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Biyografi Konusu: François Rabelais nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
19 Temmuz 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
François Rabelais (1494 La Devinière/Chinon yakını-1553 Paris)
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Fransız yazar. Bir köy avukatının oğludur, din adamı oldu. Yunanca öğrendi; 1527 başlarında ünlü üniversite kentlerini dolaştı. 1530'da Montpellier Tıp Fakültesi'ne yazıldı, para sıkıntısı yüzünden Lyon'a giderek henüz doktor unvanı almadığı hâlde bir hastanede hekimliğe başladı. Bir fikir ve yayın merkezi olan bu kentte, 1532'de Hippokrates'in "Aphorismi"ini (Aforizmalar) ve "Pantagruel" adlı ünlü gülmece yapıtını yayımladı. "Pantagruel"in gördüğü ilgiden cesaretlenerek 1534'te "Gargantua"yı yazdı. Bu iki yapıt, zamanın insan, bilim, din, terbiye gibi anlayışlarına ters düştüğü için önce Sorbonne Üniversitesi, sonra da Papalık tarafından yasaklandı. Hristiyanlığın insan bedenini hor görmesinden ve batıl inançlarından nefret eden Rabelais, yapıtlarında insan yaratılışına ve insanlığı ileri götürecek olan bilime inancını belirtmekten çekinmedi. Reformların bir an önce uygulanmasını istediği için kiliseye, skolastiğe, geleneksel eğitim düzenine karşı çıktı. Katolikler onu Protestan dostu, Protestanlar da dinsiz saydılar. Ona göre insanoğlunun türlü çılgınlıklarına hoşgörüyle bakmak ve derin bir iç huzuruna kavuşmak için akla başvurulmalıdır. Yazar olarak Rabelais, sözcüklere dans ettiren bir ustadır; ele aldığı her tipi gerçekçi ve ayrıntılı bir biçimde gözler önüne serer. Güldürme sanatının bütün inceliklerinden, bütün olanaklarından yararlanmasını bilmiş, gerçekle hayali, kaba saba şakalarla ince mizahı ustaca bağdaştırmıştır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

6 Ağustos 2011 / KisukE UraharA Siyaset ww
13 Ağustos 2011 / Daisy-BT Edebiyat
2 Ocak 2016 / HipHopRocK Siyaset ww
31 Ağustos 2011 / Jumong Müzik ww
14 Ekim 2015 / Mira Bilim ww