Arama

Eldorado Efsanesi

Güncelleme: 25 Temmuz 2011 Gösterim: 6.368 Cevap: 2
HipHopRocK - avatarı
HipHopRocK
Ziyaretçi
25 Mart 2009       Mesaj #1
HipHopRocK - avatarı
Ziyaretçi
Eldorado Efsanesi

Sponsorlu Bağlantılar
Eldorado (İspanyolca: Altın kaplı, altından), Güney Amerikalı bir kabile reisinin vücüduna altın tozu dökerek göldeki ritüel yıkanmalarının yarattığı bir efsanedir.

Efsanenin kökeni

Mit, 1530’lu yıllarda conquistador (İspanyolca: fatih) Gonzalo Jiménez de Quesada’nın günümüzdeki Kolombiya’nın And Dağları’nda karşılaştığı Muiska yerlilerinden edindiği duyumlarla başlar. İspanyollar yerlilerin köylerini ve hazinelerini çok çabuk ele geçirdiler. Zaman içinde Muiskaların altınları madenlerden çıkarmadıklarını, dağlardan kazandıkları tuz karşılığında başka kabilelerle yaptıkları ticaret sayesinde elde ettiklerinin farkına vardılar.
Daha sonra Sebastian de Belalcazar’in adamları, Muiska ritüelleri ile ilgili hikâyeyi diğer söylentilerle de karıştırarak ağızdan ağıza Quito’ya kadar taşıyıp efsaneyi yarattılar. El Dorado’nun bir yer olduğu sanılarak, efsane zamanla gittikçe büyüyerek, içinde altından bir kralın yaşadığı imparoturluğa kadar vardı.
Gonzalo Pizarro ve Francisco Orellana 1541 yılında Quito’dan yola çıkarak Amazon Nehri’nin havzasına kadar hiç bulamıyacakları mistik yeri aradılar. Orellano, Rio Napo Nehri’ni Amazon Nehri’ne kadar takip ederek, bu sayede koca nehri çatalağızınına kadar boydan boya aşan ilk Avrupalı oldu.

Kutsal şölen

Hikayenin aslına Juan Rodriguez Freyle’nin 1636 yılı tarihli ’El Carnero’ adındaki günlüğünde rastlanıyor. Freyle’den arkadaşı Don Juan'a yazdığından alıntılar: Anlatılanlara göre dini şölen yeni liderin ilan edilmesiyle başlıyordu. Muiska kralı ya da başrahibi, göreve başlamadan önce bir süre için kadınsız, tuz yemeden, bir mağarada inzivaya çekilirdi. Sonra ilk yaptığı, Guatavita Gölü’ne gidip ilah diye taptıkları iblise hediyeler ve kurbanlar sunmaktı. Gölün etrafındaki şölen esnasında tahtın yeni varisinin derisi yüzülüp, yapışkan çirişle kutsal yağlama sonrası üstüne boydan boya bütün vücudunu kaplayana dek altın tozu dökülürdü. Bunun ardından kral ve çıplak halde dört önde gelen reis çeşitli altın eşyalarla ve mücevherlerle bir sala yerleştirildi. Gölün ortasına yaklaşıldıktan sonra saldakiler tarafından kıyıdakilere sessiz olunması için işaret verilirdi ve yanında getirdikleri hediye olarak göle atılırdı. Sonra kralın kendisi suya atlardı ve üstündeki altın tozu diğer mücevherlerle birlikte dibe gömülürdü. Kıyıya tekrar dönerken şarkıcıların ve dansözlerin bağrışmaları yeniden başlardı.

Arama seferleri

1541-1545 yıllarında Philipp von Hutten, 1569’da Bogota’dan yola çıkarak Gonzalo Jiménez de Quesada ve 1595’de Sir Walter Raleigh efsanevi ülkeyi bulmak için seferler yürüttüler.
1969 yılında, yörede, anlatılanların doğru olduğunu kanıtlayan altından bir sal bulundu (Eldorado salı).



volture - avatarı
volture
VIP "Ipıslak Balık"
6 Ocak 2010       Mesaj #2
volture - avatarı
VIP "Ipıslak Balık"
Efsane kayıp şehir bulundu mu?

Sponsorlu Bağlantılar

Amazon Havzası’nda araştırmalar yapan bilim adamları çok geniş bir alana yayılmış dev höyüklerin kayıp şehir El Dorado’nun kalıntıları olduğunu savunuyor.

El Dorado hakkında yüzyıllardır dev kalelerine gömülü hazineler hakkındaki efsanelerle maceracıların ve kaşiflerin peşinden koştuğu bir hedef oldu. İspanyol denizciler bu hazinelerin için yağmur ormanlarının derinliklerine yaptıkları seferlerde Azteklere ve İnkalara rakip kayıp bir medeniyet bulacaklarına inandılar.

Uydu fotoğraflarıyla ortaya konan ve Brezilya toprakları içinde, Bolivya sınırı yakınlarında bulunan 200 adet dev geometrik şekil bu anlatılanların efsane değil gerçek olduğuna işaret ediyor.

250 kilometre çapında bir alana yayılan çemberler ve diğer geometrik şekillerin Kristof Kolomb, Amerika kıtasına ayak basmadan çok önce MS 200 yılında yapıldığı söyleniyor.

Araştırmayı yayımlayan Antiquity dergisi, tarım yapmak için orman arazisinde ağaçların kesilmesiyle ortaya çıkan yapıların “Kolomb öncesi döneme ait sofistike bir toplum”a ait olduğunu belirtiyor.

eldorado200 5216 334

ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
25 Temmuz 2011       Mesaj #3
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs.org

Eldorado Efsanesi

Güney Orta Amerika'da bulunduğuna inanılan, efsanevi, zenginlik ve altın ülkesi. 15., 16. ve 17. yüzyıllarda birçok keşif gezisinin konusu olan Eldorado, sık sık, büyük bolluğun ve zenginliğin hüküm sürdüğü herhangi bir yeri anlatmak için de kullanılmıştır. Efsaneye göre, şimdi Kolombiya denilen yerde bulunan bir göl üzerine kurulmuş bir Kızılderili kentinin şefi olan "El Hombre Dorado" (Altın Adam), vücudunu altın tozuyla kaplayarak gölde yüzmeyi bir alışkanlık hâline getirmişti. Kent halkı da, geleneklerinin bir parçası olarak, göle çeşitli hazineler atarlardı. Böylelikle, Eldorado, zenginlik ve altın kaynağı olarak ün yaptı. Eldorado'yu aramaya çıkan İspanyol kâşifi Francisco Orellana, Amazon Irmağı'nın büyük bir bölümünü keşfetti.

Benzer Konular

9 Ekim 2008 / Pasakli_Prenses Mitoloji
4 Mart 2010 / Misafir Mitoloji
10 Ekim 2008 / Pasakli_Prenses Mitoloji
21 Temmuz 2009 / ThinkerBeLL Mitoloji
29 Ağustos 2007 / _PaPiLLoN_ Mitoloji