Arama

Ege Bölgesi Akarsuları

Güncelleme: 26 Kasım 2016 Gösterim: 111.223 Cevap: 2
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
17 Kasım 2009       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Ege Bölgesi Akarsuları

Bakırçay, Gediz, Büyük Menderes ve Küçük Menderes nehirleri başlıca akarsularıdır. Bunlar Ege Denizi'ne dökülürler. İç kısımlarda Susurluk ve Sakarya nehirlerine ait kollar da bulunmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar
Akarsular Graben ovaları üzerinde akışını sürdürmektedir.Graben ovalarında eğim az olduğu için akarsular sık sık yatak değiştirerek menderesli vadi oluştururlar. Akarsuların yatak eğimi az olduğu için hidroelektrik potansiyelleri de azdır.

Ege Bölgesi'nin Akarsuları:
  • Bakırçay
  • Gediz Nehri
  • Büyük Menderes Nehri
  • Küçük Menderes Nehri
  • Susurluk Nehri'nin kolları
  • Sakarya Nehri'nin kolları
BAKINIZ
Ege Bölgesi - Genel Bilgi
Türkiye'deki Akarsular ve Genel Özellikleri
Son düzenleyen Baturalp; 26 Kasım 2016 15:04
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
21 Mayıs 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
AKARSU VE GÖLLERİ
Bölgenin başlıca akarsuları Bakırçay, Gediz, Küçük Menderes ve Büyük Menderes akarsularıdır. Bu akarsular İç Batı Anadolu dağlarından doğar ve çöküntü ovalarından geçerek Ege Denizi’ne dökülür.
Sponsorlu Bağlantılar
Yatak eğimleri az olduğundan akarsularda menderes olayının en fazla görüldüğü bölgemizdir.
Başlıca gölleri Marmara ve Bafa( Çamiçi) gölleridir. Bu göller oluşum bakımından alüvyon set gölüne örnektir.
Bölgede ayrıca Gediz’de Demirköprü, B.Menderes üzerinde Kemer ve Adıgüzel baraj gölleri vardır.

DEVAMI Ege Bölgesi - Genel Bilgi
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
21 Mayıs 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
EGE BÖLGESI’ DE KI AKARSULAR
GEDIZ IRMAĞI
Uzunluğu 350 km. , akaçlama havzası 17 500km2′ dir. Murat Dağı’ nın batı ve kuzey yamaçlarından inen derelerin, Şaphane Dağı’ ndan inen akarsularla bileşmesi ile oluşur. Dalgalı yaylalar içinde önce güneybatı sonra batı yönünde akar. Kunduzlu, Selende, Deliinis ve Demrek çaylarını, Kula kesiminden gelen suları aldıktan sonra güneye döner. Salihli yakınlarında dar bir boğazdan geçerek Gediz Ovası’ na iner. Ovayı geçerken de Alaşehir ve Kum Çaylarını alan Gediz, Manisa ve Menemen önünden bir delta ovasına çıkar. Izmir Körfezi’ nin kuzeyinde Foça ile Çamaltı tuzlası arasından denize dökülür. Taşıdığı alüvyonlarla Izmir Körfezi’ nin ağzını tıkama tehlikesini doğuran Gediz Irmağı’ nın ağzı, 1886′ da batıya çevrilerek bugünkü yatağına oturtuldu.
BÜYÜK MENDERES IRMAĞI
Eski adı Maiandros olan Büyük Menderes, Banaz Çayı ve Küfi Suyu’ nun kollarının birleşmesi ile oluşur. Sarayköy önünde ovaya çıkarak, Denizli önünden geçip Çürüksu’ yla birleşir ve batıya doğru yönelir. Nazilli, Aydın, Söke kentlerinin önünden geçer, güneybatıya dönüp Ege Denizi’ ne dökülür. Uzunluğu 450 km., havzası 24 250 km2′ dir. Büyük Menderes Menteşe yöresinden gelen Vandolas Çayı, Akçay ve Çine Suyu ile birleşip alüvyonlarıyla Söke’ ye dek uzanan bir ovayı doldurur.
KÜÇÜK MENDERES IRMAĞI
Bozdağı’ ndan doğan akarsu, birleşen küçük kollarla büyüyerek güneye doğru iner. Beyder kasabası yakınlarında, Boz ve Aydın Dağları’ nın birbirinden giderek açılan ve alçalan tepeleri arasındaki geniş havzasında batıya doğru akar. Torbalı yakınlarında güneye dönen akarsu, Selçuk önünde Ege Denizi’ ne delta yaparak dökülür. Uzunluğu 175 km.’ dir. Irmak kışın kabarır ve sağnak yağışlar olduğunda, özellikle delta alanı üzerinde yatağından taşarak geçici bataklıklar oluşturur. Yazın ise, suları çok azdır. Getirdiği alüvyonlar tarihi Efes kentinin kıyıdan uzaklaşmasına neden olmuştur.

DEVAMI Türkiye'deki Akarsular ve Genel Özellikleri
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

17 Kasım 2009 / Daisy-BT Türkiye Coğrafyası
15 Aralık 2008 / Daisy-BT Türkiye Coğrafyası
17 Kasım 2009 / Daisy-BT Türkiye Coğrafyası
17 Ekim 2012 / Misafir Cevaplanmış