Arama

Evcil hayat; Akvaryum

Güncelleme: 26 Mayıs 2014 Gösterim: 237.656 Cevap: 35
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
25 Mart 2006       Mesaj #1
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Evet arkadaşlar burda Akvaryum üzerine deneyimlerimi ve uygulamaları hakkında sizlerle paylaşımda bulunucam:

Sponsorlu Bağlantılar


Ad:  1.jpg
Gösterim: 2589
Boyut:  192.8 KB

Öncelikle doğal hayat ile yapay hayat arasında en önemli farkı bellirtmem gerek. Doğal hayat; dengelerini kendisi hazırlayan gelişim evrelerini tamamen doğasıyla bütünleştirip gelişen bir çevre bütünlüğüdür. Yapay hayat ; dengeleri tamamen biz belirleriz. Bunu kuralları cerçevesinde yaptığımız sürece dengeyi doğla yakın tutar yasamı uzun kılarız. Bu mantıkla;

Akvaryum Dünyası:

camaqua


Yapay ortamda balık su bitkileri ve canlılarıyla oluşturulan yapay dünya. Bir tablo ama devamlı gelişen bir manzara her şey canlı ve siz bu hayata yön veriyorsunuz.

Öncelikle basit prensiplerle başlıyacağım.

Kurulum:

öncelikle cam Akvaryum genellikle ilk tercih edilendir. Ebat olarak sizlere detay vermiyeceğim bu ebatlar kurulucak ortama göre değişiklik gösterir. Ben size temel olorak cam akvaryumda (üstteki resim ) ufak floresans ebatında
yaklaşık 50 cm boy 35 cm en olan dört tarafı cam silikonla yapılmış çercevesiz örneğinden yola çıkıcam.

Aquarium 990906 400
(Güzel bir dengelenmiş zengin bitkilerle donanmış örnek akvaryum)

Bu tip benzer ebatlarda akvaryumları hazır olarak alabileceğiniz gibi el becerisine güvenen arkadaşlar kendileride yapabilirler (bu ilerde anlatılacak)

Akvaryumuzu aldığımızdan yola cıkarak;

İlk önce deterjan kullanmadan (kimyasallar zehirli içerik biriktirir) temiz suyla yeni temiz bir sünger aracılığıyla iç ve dış camlarını yıkamakla başlayalım. Bu işlem sonunda uygun gördüğümüz odada sağlam bir zemine yerleştirmeden önce benim tavsiyem akvaryum ebadında altına koymak için beyaz köpük (strafor) bunu akvaryumun gönyesine yardımcı olmak için koymalıyız ki yamuk zeminlerde olası cam kaymasını engelliyebilelim.

Şimdi yapay doğayı hazırlamamız için gerekli materyalleri sıralıyalım:
- Hava komprosörü
- Yeterli miktarda akvaryum hortumu (3-4 mtr.)ve muslukları
- Ebatına göre akvaryumumuza uygun ısıtıcı termostatlı (muhtemelen akvaryumu aldığınız yer size tavsiye eder (ortalam 100 ile 150 Wat)+ derece
- cam içn yapışkan vantuz ve hava taşı
-Temizleme için ufak tip akvaryumlarda içten temizleme motoru
- Akvaryum kumu

(Ana temel parçalar bunlar detay parçalar ise daha sonra anlatılacak)

Akvaryumun yerini bellirledik şimdi yapay doğa dengesini sağlamaya yarıyan parçalarımızı yerleştiricez:


503px Aquarium

İlk önce hava taşını akvaryumun ortasına gelicek bir sekilde vantuzla dip cama sabitliyelim ve vantuzları kullanarak dipten devam edip yan camdan yukarıya (arka tarafataki cama yakın göze batmayacak sekilde) montaj etmeli, akvaryumun dışından Hava motoruna kadar bağlantıyı saglayalım

Daha sonra Akvaryum için kumu önceden güzelce yıkayıp tozunu çamurunu akıttığımızı varsayarak akvaryumun dibine yerleştirelim tercihen akvaryumun dikdortgen yapısına göre bir tarafa tepe gelicek gibi diğer ucuna doğru kum yuksekliğini düşürelim. (Bu akvaryum içinde sirkilasyonu sağlıyacak iç temizleme motorunun suyu cevirirken artık yem ve pisliklerin bir tarafa yığılmasını sağlar.

Şimdi iç temizleme motorunu (filtre) tepenin tam karşı taraftaki cama (muhtemelen motorla gelen vantuzlarla) cama sabitleyelim



Şimdilik yaptıklarımız oksijen için hava taşı ve motorunun montajıyla iç su temizliği filtre eden motorun montajını bitirmiş oluyoruz. Sıra akvaryuma koyacağımız suya geldi; Tavsiyem Buyuk bir ebatta değilse akvaryuma hazır damacana sulardan koymanız. Bu suların ph değerleri suyun sertliği cok uygun ama buna imkan yoksada sebeke suyunu da kullanabilirsiniz. Şebeke suyunda bulunan klorun uçması ve kreç sertliğini ortadan kalması için bir takım ilaçlarla da kullanabilirsiniz. Kısacana dinlenmiş su en idealidir.

Doğallığı sağlamak için bir kaç akvaryum bitkisi yerleştirelim
Kısa boylu olanları ön cam cepheye doğru daha uzun boyluları arka cama doğru yerleştirelim.(tropikal balık ve bilhassa canlı doğuran balıklardan (lapistes blak molly kılıckuyruk plati vb.) ufak yavruların kacıp saklanabileceği ortam yaratmak avantaj sağlar yavrular acısından bu nedenle alınacak bitkilerin bu tür balıklar beslenecekse sık yapraklı olması yavruların diğer balıklara yem olmasını daha güçleştirir.

Bu arada tropikal balıklar ortalama 23-28 derece arasında ideal ısıda yasarlar bunu sağlamak için aldığımız termostatlı ıstıcıyıda arka camın ortalarına termostat ayar düğmesi su seviyesinde kalıcak cam tüp olduğu gibi suyun içersinde kalmalı. Şimdi dinlenmiş suyumuzu akvaryumumuza dökelim bunu yaparken bir tabak yada benzer bir cisimi akvaryumun içine yerleştirmeliyiz ki döktüğümüz suyun hızıyla akvaryumun içindeki kumlar ve bitkiler yerinden cıkmasın suyu bu tabaga gelecek şekilde döküp suyun hızını keselim ve su seviyesi ısıtıcının cam tüpünün bitimine kadar dolduralım.

Isıtıcı hiç bir zaman elektrikle çalışırken ne akvaryuma nede akvaryum dışına çıkartmayın sıcak soğuk ortamında cam tüp çatlar. Evet şimdi Hava motoru iç temizleme filtre motoru ısıtıcı montajlanmış suyu koyulmuş bitkileri yerleştirilmiş bir vaziyette akvaryum hazır gibi Msn Grin

Hemen balıkları koymayın mümkünse bir kaç gün balık almak için sabredin. Isıtıcının akvaryum suyunu ideal ısıya getirmesi için hava motorunun suyu havalandırması oksijen vermesi için calıştırabilirsiniz artık.Bu arada ideal ısıyı olçmek için derecemizi akvaryumun içine koyalım. Isıtıcı faal olduğunda kendi üstünde bulunan ışık yanar ortala 24 dereceyi ayarlamak için dereceyi takip edin eger ısı bu dereceye gelmeden ısıtıcının ısıgı sönerse uzerindeki ayar düğmesiyle seviyeyi yükseltin (bu işlemde ısıtıcının faal olduğunu gösteren ufak ışığı yanacaktır) derceyle ısı seviyesine ulaştığı halde ısıtıcının ışığı yanmaya devam ediyorsa yani ısıtmaya, bu sefer termostat düğmesini aksi istikamate cevirip sonmesini sağlıyın. Söndüğü an dercedeki gösteren ısıya artık akvaryum suyu sabitlenmiş demektir. Bundan sonra su soğuduğunda otomatik ısıtıcı devreye girecek ve ayarladığımız su ısısına gelene dek aktif olucaktır.

2 gün boyunca (eğer sebeke suyu kullandıysak) akvaryumu boşta çalıştırıyoruz. Bu arada bitkiler için gerekli fotosentezi sağlaması için akvaryumun floresansını yakmakta fayda var tıpkı akşam olduğunda evde lambaları yakma ihtiyacı duydugumuz gibi tüm gün yakmanın gereği yok eger birde akvaryumun ortamı gün ışığını alıyorsa (direkt almaması iyidir yosunlamayı engeller) akşamları yakılabilir.

Gelelim balıklara: Tavsiyem bu işi amatör olarak başlayanlar canlı doğuran balıklara yönelsinler tecrübe kazandıkca geliştirebilirler. Tipik tropikal balıklardan renkleriyle vaz gecilmez olan lepistes beyaz molly black molly kılıc kuyruk (kırmızı ve turuncu renklerdedir) plati neon balıkları zebra balıkları vb. İlk tercihleriniz bunlar olmalıdır. Bu tip balıkları tercih etmememin nedeni canlı doğurmalarıdır. Genelde alınırken dişi miktarının fazla olmasını tercih edin 1 erkek 2 veya 3 dişi yukarda saydığım cinsler aynı ortamı paylaşabilen ılıman türlerdir. Gelişimleri ve beslenmeleri ortaktır. Genelde pul yem dediğimiz yemlerle yada granur tip yemlerle beslenebilirler. Balık adedine göre yem atılması olası azot kirliliğini önler cok az biktarda ortalama 10 balık için bir çay kaşığının 3 te biri yeterli olur tercihen daha azla başlayın ve ilk gün balıkları aldığınızda poseti açmadan akvaryumun içine koyun ısı dengesini sağlayana dek bekleyin ortalama 20 dakkika posetin ağzı açık bir şekilde bekletin . Bu süre sonunda akvaryumun suyundan posetin içine takviye edin su sertliğini dengelemek için daha sonra akvaryumun içine boşaltın. Balıklar yeni bir ortama girdiklerinden muhtemelen bir alan belirlemeye ve alışma evresine girerler. Bu alışma devresi 1 gün olarak düşünerek yem vermeyin. Çünki alışana dek verdiğimiz yemler dibe çöküp çürümeye yani tüketilmeden heba olmaya başlar.

black molly
Black Moly

Canlı Doğuranlar Ailesi (Poeciliidae) - Arap-Black Molly (Poecilia sphenops)

Ad:  black-molly-siyahmoli.jpg
Gösterim: 1044
Boyut:  55.6 KB
Bir erkek black molly
Aquarium Atlas Vol. I Sinonim Mollienesia sphenops, Gambusia modesta Habitat Orta Amerika: Teksas'dan California'ya kadar Boy Erkekler 6-8cm, dişiler 7-10cm Akvaryum suyu pH 7,5-8.2, GH 10°-30°, 24°-28°C En küçük akv. En az 80cm ve 80 litre. Yüzme seviyesi Üst - Orta Bakımı Biraz tecrübe gerektirir
Görünüş:
Özellikle erkekler ince uzun, dişiler biraz daha topludur. Karışık renklerde ve beneklileri de olmakla birlikte en beğenilen ırklar simsiyah olanlarıdır. Bizde ay moli olarak tanınan, kuyrukları ay biçiminde olanları da vardır.
Cinsiyet ayrımı:
Genelde yüzgeçleri daha gelişkin olan erkekler dişilere göre daha ince uzundurlar ve gonopodları vardır.
Beslenme:
Spirulina yosunu da içeren kaliteli kuru yemler, yosun. Tubifex kurtları kesinlikle verilmemelidir.
Gerekli akvaryum şartları ve bakımı: Hem kendi türleriyle, hem de diğer türlerle iyi geçinen barışçıl balıklardır. İyi bir yosun yiyicisidirler. Güneş ışığı alan geniş ve bol yosunlu akvaryumlarda daha iyi gelişirler. Soğuğa ve ani ısı düşmelerine karşı hassastırlar; çok çabuk beyaz benek veya mantar hastalıklarına yakalanabilirler. Mantara karşı dirençlerini arttırmak için akvaryuma her 3 litre için 1 çay kaşığı tuz atmak yararlı olur.
Diğer canlı doğuranlar ve melek balığı, mozayik gurami gibi fazla hızlı yüzmeyen sakin balıklarla beraber yaşayabilirler.
Moliler oldukça kısa ömürlüdürler; akvaryum şartlarında nadiren üç yıldan uzun yaşarlar.

Üreme: Yetişkin moliler oldukça doğurgandırlar ve genellikle yavrularını yemezler. Eğer akvaryumda başka türlerden balıklar da varsa salvinia, lemna minor (su mercimeği) ve pistia gibi su üstünde yüzen bitkiler yavruların saklanmaları ve beslenmeleri için uygun ortam yaratırlar. Ancak yavru moliler siyah renkleri nedeniyle çok çabuk dikkat çekip yem olabilirler. Toz yemlerle beslenebilirler. Akvaryumda yosun bulunuyorsa ve düzenli su değişimleri aksatılmıyorsa (örneğin haftada bir %15) çok çabuk gelişirler.

b lepistes
Lepistes
Canlı Doğuranlar Ailesi (Poeciliidae) - Lepistes (Poecilia reticulata)

Erkek Lepistes

images?qtbnANd9GcR1pnLfSe b72vlGD2Y5J7jxXFovm2rplMbH60BRReY 0cQTz21
Dişi Lepistes

images?qtbnANd9GcSTAYeoQbw9qYlF eB2FvT5DIgdddrzPa dDx WNM9HLQaYR2jCQQ
Yılan derisi desenli erkek Lepistes
The Proper Care of Guppies
Daha açık renkli ve zarif yılan derisi
The Proper Care of Guppies
Sinonim Lebistes reticulatus, Acanthocephalus guppii Habitat Orta Amerika'dan Brezilya'ya Boy Erkekler 3cm, dişiler 6cm. Akvaryum suyu pH 5.5 - 8.5, GH 10°-30° , 24°-28°C En küçük akv. En az 40cm ve 20 litre Yüzme seviyesi Üst - Orta Bakımı Yeni başlayanlar için de uygun
Görünüş:
İnce uzun balıklardır. Erkekler daha küçük ve renklidirler. Doğadaki basit örneklerinden seçici üretim yöntemleriyle çok çeşitli renklere ve kuyruk biçimlerine sahip gösterişli ırklar üretilmiştir. Dişiler genelde renksizdirler; daha çok grinin açıklı koyulu tonlarını taşırlar.
Cinsiyet ayrımı:
Erkekler daha küçük ve renklidirler. Dişilerde anal yüzgeç üçgen biçimindeyken erkeklerde gonopod adı verilen ince uzun üreme organına dönüşmüştür.
Beslenme:
Kaliteli kuru yemler.
Gerekli akvaryum şartları ve bakımı: Çok çeşitli su şartlarına uyum sağlayabilen oldukça dayanıklı balıklardır. Yanlız düzenli su değişimleri ihmal edilmemelidir. Örneğin: 2 haftada bir %15-20 oranında eski akvaryum suyu dipten çekilerek yerine en az 2 gün dinlenmiş musluk suyu. Musluk suyundaki kloru ve ağır metalleri nötralize etmek için dinlenmiş suya iyi bir su hazırlayıcı (örn. BioPlast AquaClean) eklemek yararlı olacaktır.
Lepistes, bir grup balığıdır; en az 6'lık gruplar halinde gruplar halinde bakılmaları önerilir. Bir erkeğe iki dişi düşebilir. Dişi sayısının erkeklerden fazla olması sürekli erkekler tarafından kovalanan dişilere ara sıra dinlenme şansı verecektir.
Lepistesler, plati, neon balığı, rasbora gibi diğer küçük sakin balıklarla bir arada tutulabilirler. Akvaryum yeterince büyükse ramirezi, kakadu ve agassizi gibi cüce çiklitlerle de beraber beslenebilirler.
Bol bitkili akvaryumlardan hoşlanırlar. Akvaryumculuğa yeni başlayanlar için de önerilebilecek bazı bitki türleri: Cryptocoryne wendtii, vallisneria spiralis, anubia barteri, vesicularia dubyana. Salvinia, lemna minor (su mercimeği) ve pistia gibi su üstünde yüzen bitkiler yavru lepisteslerin saklanmaları ve beslenmeleri için çok yararlı olurlar.

Üreme: Çok kolaydır. Kullanılacak akvaryum en az 20 litrelik olmalıdır. Dişiler ortalama ayda bir, 10-40 arasında yavru balığı canlı olarak dünyaya getirirler. Daha çok genç dişiler kendi yavrularını yeme eğilimindedirler. Toz yem de yiyen yavrular, yumurtadan yeni çıkmış artemia larvalarıyla beslenebilirlerse çok daha hızlı gelişirler. Dişiler üç ayda, erkekler daha da çabuk cinsel olgunluğa ulaşabilirler.
Stresli bir ortam, örneğin akvaryumda rahatsız edici kuyruk yiyen balıkların bulunması, lepisteslerin sağlığını olduğu kadar dişilerinin düzenli yavrulayabilmelerini de olumsuz yönde etkiler.

Kılıçkuyruk
images?qtbnANd9GcTRvu9p5mdRwToyATW ahiDV3D4CIGHWK04WTTyjx5MCeFAenw2
Lir kuyruklu erkek kılıçkuyruk

Sinonim Mollienisia helleri, Xiphophrus jalapae Habitat Orta Amerika'nın tatlı suları Boy Erkekler kuyruk hariç 10cm, dişiler 12cm Akvaryum suyu pH 7.0-8.3, GH 10°-25°, 20°-28°C En küçük akv. En az 60cm ve 40 litre. Yüzme seviyesi Orta - Üst Bakımı Yeni başlayanlar için de uygun
Görünüş:
İnce uzun balıklardır. Erkeklerde kılıç şeklinde kuyruk uzantısı bulunur. Çeşitli renklerde ırklar üretilmesine rağmen halen en tanınmışları kırmızı renklileridir.
Cinsiyet ayrımı:
Kılıç şeklinde kuyruk uzantıları olan erkekler daha ince ve küçüktürler.
Beslenme:
Kaliteli canlı ve kuru yemler, yosun.
Gerekli akvaryum şartları ve bakımı:
Genelde diğer türlere karşı barışçıl balıklardır. Erkekler kendi aralarında kavgacıdırlar. Genellikle akvaryumdaki en büyük ve güçlü erkek diğerlerini ezerek hükmeder. Bu yüzden akvaryum çok büyük olmadığı sürece ya bir tek ya da saldırganlığın farklı hedeflere dağılması için en az 4 kılıçkuyruk erkeği bulundurulması önerilir.
Yüzmek için açıklıkları da bulunan iyi bitkilendirilmiş ve su dolaşımı güçlü akvaryumlardan hoşlanırlar. Salvinia, lemna minor (su mercimeği) ve pistia gibi su üstünde yüzen bitkiler yavru kılıçkuyrukların saklanmaları ve beslenmeleri için çok yararlı olurlar.
Yaşlı veya parazitlerin saldırısına uğramış dişilerin bazen cinsiyet değiştirerek erkekleştikleri görülür.
Kılıçkuyruk, sayika (cichlasoma sajica) ve ateş ağız (cichlasoma meeki) gibi orta boylu ve nispeten barışçı çiklitlerin yanında da en az 4'lü gruplar halinde beslenebilir. Ancak bu çiklitlerin yanında kılıçkuyruk yavrularının kurtulma şansları yok sayılır. Grup halinde yüzen küçük sürü balıkları bu tür çiklitlerin kendilerini daha güvende hissetmelerini sağlarlar. Böylece daha az saklanıp canlı renklerini ortaya çıkarabilirler.

Üreme: Üretimin yapılacağı akvaryum en az 50 litrelik olmalıdır. Dişiler her seferinde 30-100 arası yavru dünyaya getirebilirler. Yetişkin balıklar zaman zaman kendi yavrularını yiyebilirler. Su üstünde yüzen bitkiler yavru balıklar için sığınak görevi yaparlar. Yavru balıklar toz yemlerle ve/veya küçük canlı yemlerle bütütülebilirler.

Canlı Doğuranlar Ailesi (Poeciliidae) - Plati (Xiphophorus maculatus)

Bir çift kırmızı plati
images?qtbnANd9GcSpG0KmVMoYNXvfvDZaS9a5jy0KQOrDrdrUnBZy47vKW 0QyTXG
Erkek plati
images?qtbnANd9GcRSvyeUfSQTSr8evAk7QUygZNO7ve8sup3oXwKdAgvCM4rD35uT

Sinonim Platypoecilus maculatus, Poecilia maculata Habitat Orta Amerika'nın Atlantik tarafının tatlı suları Boy Erkekler 5cm, dişiler 6cm. Akvaryum suyu pH 7.0 - 8.2, GH 10°-25° , 20°-26°C En küçük akv. En az 40cm ve 20 litre. Yüzme seviyesi Orta Bakımı Yeni başlayanlar için de uygun
Görünüş:
Yuvarlak, küçük ve sevimli balıklardır. Canlı renkleriyle karma akvaryumlara renk katarlar. Seçici üretim yöntemleriyle çok çeşitli renkte ırklar türetilmiştir. Genelde en yaygın olanları kırmızı renklileridir.
Cinsiyet ayrımı:
Erkekler daha küçük ve canlı renklidirler. Ayrıca erkeklerin gonopodları vardır.
Beslenme:
Kaliteli kuru yemler, yosun.
Gerekli akvaryum şartları ve bakımı: Hem kendi türleriyle, hem de diğer türlerle iyi geçinen barışçıl balıklardır. Bitkilendirilmiş, sakin ve küçük balıkların yaşadığı her türlü karma akvaryuma kolaylıkla uyum sağlayabilirler.
En az 2 çiftlik gruplar halinde bakılmaları önerilir. Lepistes, ay moli gibi diğer barışçıl canlı doğuranlarla ve neon balığı, rasbora, labirentliler ve bazı cüce çiklitler gibi küçük sakin balıklarla birlikte yaşayabilirler.
Akvaryumlarının cryptocoryne wendtii, vallisneria spiralis, anubias barteri, vesicularia dubyana ve sagittaria gibi dayanıklı türlerle bitkilendirilmesi önerilir. Salvinia, lemna minor (su mercimeği) ve pistia gibi su üstünde yüzen bitkiler yavru platilerin saklanmaları ve beslenmeleri için çok yararlı olurlar.

Üreme: Doğurmak üzere olan dişiler iyi bitkilendirilmiş küçük bir akvaryuma ayırılarak yavruların çoğu kurtarılabilir. Yetişkin balıklar genellikle kendi yavrularını yemezler. Dişiler her seferinde 10-50 arasında yavru balığı canlı olarak dünyaya getirirler. Yavru balıklar toz yemler ve artemia larvalarıyla beslenebilirler. Cinsel olgunluğa 3-4 ayda ulaşırlar. Çok kalabalık olmayan karma akvaryumlarda da doğan yavruların bir kısmı kendilerini kurtarıp erişkinliğe ulaşabilirler.
Kardinal Neon,
images?qtbnANd9GcR7dIo7MIRP8P0EyL558qb e0y4tZWCDCtmQ91QbjOyrFS0kZkZ0g

Red Nosed Tetra.
images?qtbnANd9GcQV9xzH9kwXiUiyjmYC6nezMvEj5sD3hm799nx YXi78ReXMnNu

Sol köşede Cryptocoryne
wendtii green, sağda önde
Anubias barteri nana bitkileri
images?qtbnANd9GcROXSONAE0kgV9 8BVCuG7ldQ3P7ZBtlUrpxzVQscU6vXADDjEkimages?qtbnANd9GcTroA9Njlm6vq6k W0X tVRxPffZDH62bjR 0Nhnb4H azKRBfTdg

Cryptocoryne
wendtii brown bitkileri
images?qtbnANd9GcS WyYqLI7q4ZQ 62 EEsmjcyTgI9s12uHYW6iIBmxNBR3b8IyH4Q
Akvaryumumuz genel olarak hazırdır artık ama dengeleri biz sağlıyacağız. Hava miktarı oksijen fazlalığı varsa ki bu balıkların üstünde hava kabarcıkları camlarda yada hava hortumlarının üstünde birikir havayı azaltın. Eğer balıklar huysuz davranışlar göstermiyorlarsa şimdilik dengeleri sağladık demektir.

Characins:
Genellikle akvaryumun orta kısımlarında yaşar. Sürü olarak yaşar ve aynı cinsten ne kadar fazla sayıda balık olursa görünüşleri o kadar güzel olur.
Kardinal Neon (Paracheirodon axelrodi)
images?qtbnANd9GcTudf rEfpnwiGdiX2f68AIGMeCwCBTrZHeGmXJAbo0HPDYHTX0Tw
Neon tetra, güzel renklere sahip olduğundan ve deyenimsiz akvaryumcular için bile bakımı oldukça kolay olduğundan çok popülerdir.

Kardinal tetra cinsi gereksimleri bakımından neon tetrayla aynıdır.

Tetraların Hemigrammus familyası farklı renklere sahiptir. Bunlar çok barışçıl ve dayanıklı sürü balıklarıdır.

Barbus:
Gürbüz ve renkli bir balık türüdür çok hareketli olduğundan akvaryum asla sıkıcı gelmez. Bazı barbus türleri (örneğin Bala shark [balantiochecheilus melanopterus]) karma akvaryumlar için fazla büyük boyutlara erişir.

images?qtbnANd9GcRR0WDsaVexMjdAkh7nrHZoj7azs4pqfwcB17v9Guay70xF9Esi
Kiraz barbus (Barbus titteya) çok güzel ve barışık bir balık türüdür.


Sumatra barbuslar çizgilerinden ileri dikkat çekiyorlar. Bu hareketli balıklar uzun kuyruklu balıklarla (örneğin melek balığı, grami, tülkuyruklu türleri ile bir arada tutulmamalıdır. Çünki diğer balıkların kuyruklarını didikliyebilir.
images?qtbnANd9GcRGRqhsaj5DCFdaiOj2mzpwONc6vfoqbsKPx6xvzwA29IjmJ61IOA


Zebra türü oldukça farklı bir sürü davranışına sahiptir.
images?qtbnANd9GcSlcboxnXUcaJEGySze5DAyAanQ5JsjJUufHptLRrvwouYPEUdFmQ
Çiklit:

Pek çok ilgi çekici davranışları vardır ancak bazı türleri tecrübesiz akvaryumculara uygundur. Daha büyük cinsler oldukça saldırgan ve aç gözlüdür. Melek balıkları ve cüce ciklitler tecrübesiz akvaryumcular tarafından kolayca beslenebilir.

Kribensis türü içersinde saklanabileceği ve üreyebileceği mağralara ihtiyaç duyar.
images?qtbnANd9GcTNMQFsUopsxbdFrl0X 1RPXRuWfwq7mEYuVk5n4x12pAGJE7U3vQ
Kelebek ciklitler oldukça güzel balıklardır fakat sadece uysal balıklarla bir arada tutulmalıdırlar.

Melek balıkları bakımı oldukca kolay çiklit türleridir. Bunlar neon yada kardinal tetralar ile bir arada tutulmamalıdır çünkü daha irice olan melek balıklarına yem olabilirler.
images?qtbnANd9GcSOUIPT9rIZ8 idYKb0 DWCALMxPZNebEaIDtUkSCgW9Y LV0Ss4g

Zırhlı Kedi Balıkları:
Bütün gün suyun aşağısında yem ararlar. Asla tek bırakılmaması gereken bir sürü balığı türüdür.Aynı türden en az 5 balığı bir arada tutulması tavsiye olunur.Zırhlı kedi balığı bazılarının belirttiği gibi çöp toplayan bir cins değil aksine tüm diğer akvaryum balıkları gibi yüksek kaliteli ve çok dengeli beslenmeye ihtiyaç duyarlar.
images?qtbnANd9GcQoCQeLWe0oz89pR7kFkjc0uwDcYkru9GdAXt1oaCwXI2 jcMgwRAimages?qtbnANd9GcR63Jhpr5H1NR m1YcKmc71NZLL zHOB5Jlw 8GJcXVkZ32rthh
Son düzenleyen kompetankedi; 10 Nisan 2008 18:21
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
8 Nisan 2006       Mesaj #2
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Bitkiler:

Sponsorlu Bağlantılar
Bitkiler akvaryum içersinde pek çok önemli görevi yerine getirirler:

Yeşilin farklı tonları akvaryuma sükunet ve ahenk verir. Güzel bitkilerle donatılmış olan bir akvaryum eviniz için rahatlatıcı ve dikkat çekici bir dekor olacaktır.

Çakılların arasındaki bakterilerle birlikte bitkiler etkin bir filitreleme sistemi oluşturur. Bitkiler arasında, ilk günden itibaren suyun içindeki azot ihtiva eden kirletici maddeleri çektiklerinden Ceratophyllum demersum ya da Elodea ve Egeria türleri gibi hızlı büyüyen türler bulunmalıdır.

Fotosentez esnasında bitkiler besin olarak karbondioksit alır ve suya oksijen verir. Bitkiler balıklar için saklanacak yer sağlayarak balıklarda oluşan stresi azaltır. Yavru balıklar aç komşularından saklanmak için büyük yapraklı yoğun bitkilere ihtiyaç duyar.

Kaç Tane Bitki Dikilmeli?
Akvaryumunuzdan uzun süre keyif alabilmeniz için bitki ekerken şu temel kurallara uymalısınız;
akvaryum boyu (cm) X akvaryum derinliği(cm)
50
Akvaryumunuz 100 x 40 cm ise ise 80 bitki gerekir.(Saksısız bitkilerden her sırık bir bitki gibi sayılır)

Anubias türleri - Anubias barteri "coffeefolia"
images?qtbnANd9GcQtkaqXRQebcDP8iZ5DTjQZqOeZkYuDdE 6ROW5 yrjiPThkfHQaQ
Bölge Kültür Yükseklik 15-25 cm Genişlik 10-+ cm Işık şiddeti Düşük-Yüksek Sıcaklık 20-30°C Suyun sertliği Yumuşak-Çok sert pH 5,5 - 9,0 pH Büyüme hızı Çok yavaş Bakımı Çok kolay Anubias barteri'nin kısa boylu bir varyasyonudur. Yeni çıkan yaprakları kırmızı-kahverengi renklidirler. Renkleri ve yaprak biçimiyle hem küçük, hem de büyük akvaryumlara çekicilik katabilecek bir türdür. Suyun altında da sıkça çiçek açarlar. Sert yapraklarıyla otçul balıklardan korunurlar.

Anubias türleri - Anubias barteri var. angustifolia ("afzelii")
images?qtbnANd9GcS6044isfunJur6Fa15wVwncOUyeN0J5cJFN UDuwqQThhigjW8VA
Bölge Batı Afrika Yükseklik 10-15+ cm Genişlik 15-+ cm Işık şiddeti Çok düşük-Yüksek Sıcaklık 20-30°C Suyun sertliği Yumuşak-Sert pH 5,5 - 8,0 pH Büyüme hızı Yavaş Bakımı Kolay İnce uzun yapraklı güzel bir bitkidir. Bazen Anubias afzelii adı altında satılırlar fakat afzelii esasında biraz daha büyük olan başka bir bitki türüdür. Çoğu bitki yiyen balık türüne dayanacak kadar sert yaprakları vardır.

Anubias türleri - Anubias barteri var. barteri
images?qtbnANd9GcQ5LnAkjyTri8RIE2lg6K3NWGbouU9nx1BYf3X3jbd3phb3gfgSTA

Bölge Batı Afrika Yükseklik 25-45 cm Genişlik 15-+ cm Işık şiddeti Çok düşük-Orta Sıcaklık 20-30°C Suyun sertliği Yumuşak-Çok sert pH 5,5 - 9,0 pH Büyüme hızı Çok yavaş Bakımı Kolay Bakımı oldukça kolay bir bitkidir. Anubias barteri var. nana'dan biraz daha fazla büyür. Nemli ortamlarda suyun dışında da gelişebilir.

Anubias türleri - Anubias barteri var. caladiifolia "1705"
images?qtbnANd9GcSvzGjG9q01i3CUO27rMX5uqfvushHB0c94kee88urqAWKybybS
Bölge Batı Afrika Yükseklik 7-30+ cm Genişlik 15-+ cm Işık şiddeti Düşük-Yüksek Sıcaklık 20-30°C Suyun sertliği Yumuşak-Sert pH 5,5 - 8,0 pH Büyüme hızı Yavaş Bakımı Çok kolay Kalp şeklinde yaprakları olan çok güzel bir türdür. Her yaprağı birkaç yıl yaşayabilen bu bitki, bu sayede, yavaş büyümesine rağmen akvaryumda kolayca büyük guruplar oluşturabilir.

Anubias türleri - Anubias barteri var. nana
images?qtbnANd9GcSlyQtd2nITTCb1jSAsFFPyBrI5UfO3yTNhQcXGFNf9lCOoaISa

Bölge Afrika; Kamerun Yükseklik 5-15 cm Genişlik 8-+ cm Işık şiddeti Çok düşük-Orta Sıcaklık 20-30°C Suyun sertliği Yumuşak-Çok sert pH 5,5 - 9,0 pH Büyüme hızı Çok yavaş Bakımı Çok kolay Hemen her akvaryuma uyum sağlayabilen, küçük ve güzel bir türdür. Yavaş büyüyen ve yıllarca yaşayan yaprakları zamanla yosunla kaplanabilir. Misinayla kısa zamanda kökleriyle saracakları bir kök veya kayaya tutturulabilirler. Kuma dikilirlerse yaprakların çıktığı ana gövdenin gömülmemesine dikkat etmek gerekir; çürüyebilir. Suyun altında sık sık çiçek açarlar. Otçul balıklar bu bitkiyi yemezler.

Cryptocoryne türleri - Cryptocoryne beckettii
images?qtbnANd9GcTILIQ6sOmwPUL6Egnk4uqLy NbEkjrTF9M8hQoVDGOD7BWqXP3
Bölge Güneydoğu Asya; Sri Lanka Yükseklik 15-20 cm Genişlik 10-15 cm Işık şiddeti Çok düşük-Yüksek Sıcaklık 20-30°C Suyun sertliği Yumuşak-Sert pH 5,5 - 8,0 pH Büyüme hızı Orta Bakımı Çok kolay Kırmızı-kahverengi yapraklarıyla akvaryumlara renk katan, sevilen bir bitki türüdür. Fazla ışık gerektirmezler fakat iyi bir gelişme için akvaryum kumuna mineral katkısı (demir içeren laterit kumu gibi) gerekebilir. Sert suda da gelişebilirler. Yumuşak yapraklı oldukları için bitki yiyen balık türlerinin bulunduğu akvaryumlarda yaşayamazlar. Akvaryumculuğa yeni başlayanlar için de önerilebilecek bir tür.

Cryptocoryne türleri - Cryptocoryne beckettii "petchii"
images?qtbnANd9GcRHHWJrsjOOcCPVsNrc5TWx7fpLop6o07fA5Ra cBfIbZ9F72T1
Bölge Güneydoğu Asya; Sri Lanka Yükseklik 10-15 cm Genişlik 8-15 cm Işık şiddeti Düşük-Yüksek Sıcaklık 20-30°C Suyun sertliği Yumuşak-Sert pH 5,5 - 8,0 pH Büyüme hızı Yavaş Bakımı Kolay Cryptocoryne beckettii'nin biraz daha küçük bir varyasyonudur. Diğer birçok kripto türünde olduğu gibi, yaprakların rengi ve şekli ışık, su, kum tabanı gibi akvaryum şartlarına bağlıdır. Zarif yaprakları dalgalı kenarlıdır. Alçak boyuyla akvaryumların ön ve orta planına dikmek için uygundur.

Cryptocoryne türleri - Cryptocoryne crispulata var. balansae
images?qtbnANd9GcQos05tHCNk 7bcfnkMEQt4XjYe6EieiiMLRXrEjafZHN7P esoNw
Bölge Güneydoğu Asya; Tayland Yükseklik 20-60+ cm Genişlik 10-15+ cm Işık şiddeti Düşük-Çok yüksek Sıcaklık 20-28°C Suyun sertliği Yumuşak-Çok sert pH 5,0 - 9,0 pH Büyüme hızı Orta Bakımı Kolay Bu bitki, Cryptocoryne crispulata'nın bilinen en eski varyetesidir. Doğal ortamı olan Güney Tayland'da, kireç taşı zeminli oldukça sert sularda yetişirler. Yeni dikildikleri akvaryumlarda, diğer birçok kripto türü gibi, gerçek anlamda gelişmeye başlamadan önce bir uyum sağlama dönemi geçirirler. Son yıllarda, bu türün, daha dar bir varyetesi olan Cryptocoryne crispulata var. Flaccidifolia piyasada satılmaktadır.

Cryptocoryne türleri - Cryptocoryne undulata
images?qtbnANd9GcSBUy71Vi5XisBMkkZwUPU WmzJTO9AKVwgjvy0XnD9ozRxNHw2
Bölge Güneydoğu Asya; Sri Lanka Yükseklik 10-15+ cm Genişlik 10-15 cm Işık şiddeti Düşük-Çok yüksek Sıcaklık 20-28°C Suyun sertliği Yumuşak-Sert pH 5,5 - 8,0 pH Büyüme hızı Orta Bakımı Kolay Bu bitkinin özelliği, yapraklarının sadece kökten değil, gövdedeki bir birleşme noktasından da çıkabilmesidir. İyi bir gelişme ve yayılma için, küçük bir gurup olarak saksıda satılan bitkiler, toplu olarak değil, 2-3 cm'lik aralıklarla dikilmelidir.

Cryptocoryne türleri - Cryptocoryne walkeri (lutea)
images?qtbnANd9GcQUGSazJY01RU29oW7CdqwlHnSmC9kEEZraDkUvCJKR OPt1Fh6
Bölge Güneydoğu Asya; Sri Lanka Yükseklik 12-15+ cm Genişlik 8-12 cm Işık şiddeti Düşük-Yüksek Sıcaklık 20-28°C Suyun sertliği Yumuşak-Sert pH 5,5 - 8,0 pH Büyüme hızı Yavaş Bakımı Orta Eski adı Cryptocoryne lutea olan bu bitkinin diğer kriptolara göre daha dar ve dik bir yapısı vardır. Yeni alındıklarında, 3-4 cm aralıklarla dikilmelidirler. Uygun akvaryum şartlarında, 6 ay kadar bir süre içinde sık bir gurup oluştururlar.


Son düzenleyen kompetankedi; 9 Nisan 2006 18:53
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
9 Nisan 2006       Mesaj #3
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
DENİZ AKVARYUMLARI
images?qtbnANd9GcTn8 Lb5t899kltx5d1UHUOJ8jWxiusLOvzYUeOLq8KuHZT2j8Eimages?qtbnANd9GcSr2tbmG aSBo Bz  ASD39wfs4CrYyBUZmG31wT541aLrWT nM

Kuşbakışı uzunluğu 2000 kilometreyi aşan Büyük Set Resifi'nden bir görüntü, Avustralya Tropik mercan kayalıkları: Denizlerin yağmur ormanları
Binlerce canlının yaşama ortamı bulduğu tropik mercan kayalıkları, barındırdıkları tür çeşitliliği açısından dünyanın en zengin biyotopları olan yağmur ormanlarıyla karşılaştırılabilir. Balıklar dışında kalan mercanlar, karides yengeç gibi kabuklular ve diğer deniz böcekleri, süngerler, istridyeler; deniz kurtları, hıyarları ve kestaneleri ve diğer omurgasız canlıların hepsi omurgasızlar adı altında toplanırlar. Bu tanımlamaya göre, suni denizaltı biyotopları denilebilecek tropik deniz akvaryumları üç grup canlıdan oluşur: Balıklar, omurgasızlar ve yosunlar (algler). Bütün yıl boyunca 25°-30°C arasında kalan su sıcaklıklarını tercih eden, bol ışık ve berrak sular gerektiren tropik mercanların yaşama alanı, genelde 30° Kuzey ve 30° Güney enlemleri arasında sınırlı kalmıştır. Hint Okyanusu'nda Maldiv Adaları, Pasifik Okyanusu'nda Filipinler ve Endonezya, Karayipler ve Kızıldeniz göz alıcı tropik mercan kayalarının bulunduğu önemli bölgeler arasında sayılabilir.

images?qtbnANd9GcS2 EDSC8lFx1g2vvBYAtkCjhL SDJQnMpTPEAvyr 0KENtDNIENA
Bir deniz akvaryumunda, çeşitli renklerdeki Acropora cinsi sert mercanlar Mercanların yaşama savaşındaki başarılarının sırrı: Simbiyoz
Yaşayan tek bir mercan bireyine polip adı verilir. Ağız, mide ve dokungaçlardan oluşan polipler kolonileşerek büyük mercan topluluklarını oluştururlar. Bazı mercan türlerinin polipleri, kendilerine sürekli besin sağlayabilmek için zooxanthellae cinsi sarı-kahverengi simbiyotik alglerle çok ilginç bir ortak yaşam biçimi geliştirmişlerdir. Bu alg hücreleri, mercan dokusunun epidermis tabakasında, ikinci hücre sırasında dizilmişlerdir. Böylece polipin içinde yaşamalarına rağmen dışarıdan ışık enerjisi alıp fotosentezle kendilerinin ve polipin ihtiyaç duyduğu besin maddelerini üretebilirler. Polip, zooxanthellae'sına karbon kaynağı olarak solunum artığı karbondioksit, azot ve fosfat kaynağı olarak da başta amonyak (NH3) olmak üzere sindirim artıklarını verir. Buna karşılık zooxanthellae, polipten aldığı hammaddeleri kullanarak ürettiği karbohidrat ve proteinlerin %98'ini polipe verir. Böylece polip, simbiyotik yosuna güvenli bir yaşama ortamı ve gübre, yosun da polipe sürekli besin garanti eder.
images?qtbnANd9GcQueoZ7w5J4P0EktnhhnRK7V2Jq bR10aeGjUooIRBDOHLly89LONkfJ8XP
Yumuşak mercanlar grubundan rengarenk mantar anemonları Dokusunda simbiyotik algleri barındıran mercanlara hermatipik veya simbiyotik, bulundurmayanlara ise ahermatipik denir. Hermatipik mercanlar besin gereksinimlerinin çoğunu simbiyotik yosunlarının kendilerine sunduklarıyla karşılarlar. Geri kalan açığı da dışarıdan yakaladıkları artıklar, plankton, bakteri ve diğer küçük canlılarla kapatırlar. Deniz akvaryumlarında hermatipik mercanlara ayrıca yem atmaya gerek yoktur; uygun spektrumlu özel metal-halid (HQI) lambalarıyla sağlanabilecek güçlü ışık ve akvaryumdaki diğer canlıların artıkları yeterlidir. Zooxanthellae algleriyle kurdukları ortaklık, hermatipik mercanlar için organik besin maddesi bakımından fakir fakat ışığı bol olan berrak tropik sularda milyonlarca yıldır başarının anahtarı olmuştur.
Fakat günümüzde, özellikle de son yüz yıl içinde ortaya çıkan ciddi boyutlardaki deniz kirlenmesi, binlerce canlıya yaşama alanı sağlayan mercanları tehdit etmektedir. Suların organik atıklarla yüklenmesi ve tortulanarak berraklığını yitirmesi sonucu simbiyotik mercanlar avantajlarını yitirmekte ve yerlerini hızla sünger gibi suyu filtreleyerek beslenen canlılara ve her tarafı kaplayan yosunlara bırakmaktadır. Mercan kayalıkları (resifleri) nasıl oluşur?
images?qtbnANd9GcQVhUnpgQbKob4O9ry4Gu 0Kdu2ceqnvbmJSnRctDrz fftxYy7ygimages?qtbnANd9GcTDkNupfAgx MnJrTYUNMtYgNqAeVOkNobMXE27pLfKzwI9hDtl
Mercanlar sert (stony corals) ve yumuşak (soft corals) olmak üzere iki gruba ayrılırlar. Sert mercanlar, korunmak ve belirli bir yapı içinde kolonileşmek için iskelet oluştururlar. Yumuşak mercanlar iskelet oluşturmazlar. Yumuşak mercanların bir bölümü, sert mercanların büyük bir çoğunluğu simbiyotiktir. Sert mercanların son derece karmaşık yapıda olan iskelet yapıları, kalsiyum (Ca), magnezyum (Mg) ve strontyum (Sr) elementlerinin karbonat (CO3) bileşiklerinden oluşur. Üst üste gelerek büyüyen ve yayılan iskelet yapısının altta kalan bölümleri zamanla dağılıp ezilerek sıkışır ve kristalleşerek kireç taşına dönüşür. Kireç taşının binlerce-milyonlarca yıl birikmesiyle de günümüzde bilinen en büyük yapılar, yani mercan kayalıkları (resifleri) oluşur. Bu şekilde oluşmuş en büyük mercan kayalığı, Avustralya'nın Kuzeydoğu kıyısındaki Büyük Set Resifi'dir (Great Barrier Reef). Deniz akvaryumunun tatlısu akvaryumundan farkı nedir?
Deniz gibi dev bir su kütlesinde fiziksel ya da kimyasal (sıcaklık, pH, oksijen, tuzluluk, suyun bileşimi...) her türlü günlük ya da mevsimsel değişim yok denecek kadar azdır; olsa bile çok yavaştır. Bu nedenle deniz canlıları genel olarak, sudaki her türlü değişime karşı, değişimlere daha alışık tatlısu canlılarına göre çok daha az toleranslıdır. Deniz akvaryumları, çok bilinçli kurulması ve bakılması gereken, tatlısu akvaryumlarına göre daha hassas ekosistemlerdir. Bir deniz akvaryumunu kurmak kadar devamını getirebilmek de önemlidir. Büyük resif akvaryumlarında gerçek sonuç kendisini 1-2 yıl sonra belli eder.

Deniz tuzu
images?qtbnANd9GcQ5MdmlkUXu4495h01m5A2kw4BkGnpqsQJYhJbdhQElwamFhJFXzg
Deniz suyu, sadece su, sodyum ve klorürden oluşmayan, yeryüzündeki hemen her elementi içeren kompleks bir çözeltidir. Çevresiyle sürekli biyokimyasal alışveriş içinde olan deniz canlıları, yaşam fonksiyonlarını sürdürebilmek için tamamen bu çözeltinin bileşimine bağımlıdır. İşin ilginç yönü, kutup denizlerinde olsun, tropik denizlerde olsun, tuzun yoğunluğu değişmesine rahmen bileşimi, yani içerdiği inorganik (karbon içermeyen) bileşiklerin relatif oranları hemen hemen aynıdır. Deniz suyunda en çok bulunan elementler birim hacimdeki toplam ağırlıklarına göre sırayla klorür (Cl), sodyum (Na), magnezyum (Mg), sülfür (S), kalsiyum (Ca) ve potasyumdur (K). Sonra bromin (Br) ve karbondan (C) başlayıp altına (Au), iridyuma (Ir) ve hatta platinyuma (Pt) kadar sıralanır. Deniz akvaryumlarında kullanılacak tuzun hem doğru kimyasal bileşimde, hem de doğru miktarda olması gerekir. Pratikte tuzun yoğunluğu genellikle özgül ağırlık/konsantrasyon skalasına sahip hidrometreyle ölçülür. Tropik akvaryumlar için optimal özgül ağırlık 1.022-1.025 g/ml arası değerlerdir. Bu da yaklaşık % 3.3 yoğunluğa karşılık gelir; yani 1 litre suya yaklaşık 33 gram deniz tuzu. Özellikle de hassas omurgasızları yaşatabilmek için, piyasada özel olarak deniz akvaryumları için satılan en kaliteli deniz tuzları kullanılmalı ve bir kez başarılı sonuç alındıktan sonra marka hiç değiştirilmemelidir.

Bitkisel yaşam açısından çoğunluk, tatlısularda bitkilerde, denizlerde ise yosunlardadır. Yapraklı Caulerpa yosunları, çok çeşitli renkte ve biçimdeki tatlısu bitkilerini aratmazlar. pH ve amonyak
Tatlısu akvaryumlarının pH (asitlik) değeri genelde 7.0-7.8 arası, deniz akvaryumlarının ise 8.0-8.5 arasıdır. Suyun pH değeri yükseldikçe, sudaki amonyum (NH4) ve amonyak (NH3) ikilisinde amonyuma göre çok daha zehirli olan amonyağın payı yükselir. Sudaki amonyak konsantrasyonunun 0.01 mg/litrenin üzerine çıkması, balıklar da dahil deniz canlıları için ölümcüldür. Diğer bir deyişle, amonyak birikimi, pH değeri yüksek tuzlusuda daha ciddiye alınması gereken bir tehdittir. Bu nedenle deniz akvaryumlarına, tatlısu akvaryumlarına göre daha az sayıda balık konabilir. Tatlısu akvaryumları için önerilen ölçü 1 cm balık boyu başına 1 litre su iken bu, deniz akvaryumları için 1 cm balık boyu başına 10 litre sudur.
Üç tip deniz akvaryumu: Balık, omurgasız, resif
Bakımları açısından kolaydan zora doğru üç tip akvaryum tanımlanabilir:
1) Sadece balıkları içeren balık akvaryumu
Balıklar, suyun bileşimine karşı omurgasızlar kadar hassas değillerdir. Nitratın 30 mg/litreye kadar yükselmesi önemli bir sorun yaratmaz. Simbiyotik mercanlar gibi fotosentez yapan canlılar olmadığı için özel metal-halid lambalarına gerek yoktur. Uyumlu türlerin seçilmesi önemlidir.
2) Sadece omurgasızları içeren omurgasız akvaryumu
images?qtbnANd9GcRy1yjUvf3gnvNi3 CYr9af jNu momR4kXSGyWeiJEfZnSsUQTfQ
Simbiyotik mercanları yaşatabilmek için, mavi renk spektrumunu da yeterli miktarda içeren özel ışıklandırma gerekir. Nitratın 10mg/litrenin üzerine çıkması yosunları arttıracağı için hassas omurgasızlar için tehlikelidir. Sudaki nitratı ve diğer organik atıkları düşük düzeylerde tutmak için genellikle bir protein toplayıcı (skimmer) kullanılır. Uyumlu türlerin seçimi önemlidir; birçok mercan türünün bir arada uzun süre yaşayamadığı tespit edilmiştir.

3) Hem balıkları, hem omurgasızları içeren resif akvaryumu

images?qtbnANd9GcQKI F1NcNyOcPRT3kvsyhh4DUsQfYnF88NEGFG AcP3tAaE vt
Omurgasız akvaryumunda dikkat edilmesi gereken konular resif akvaryumları için de aynen geçerlidir. Organik atıkların, omurgasızları tehdit edecek düzeye çıkmaması için ancak çok az sayıda balık konabilir. Balıklar, biribiriyle uyumlu ve omurgasızlara zarar vermeyen türlerden seçilmelidir. Akvaryumu organik atıklarla kirletmeden balıkların yeterli besini almasını sağlamak bu tip akvaryumların ayrı bir zorluğudur.
Akvaryum tekniği
Kullanılan teknik donanım açısından en önemli farklar, resif akvaryumlarında simbiyotik mercanlara uygun özel ışıklandırma (genellikle metal-halid lambaları) ve protein toplayıcı kullanılmasıdır. Protein toplayıcı, türlü organik atıkları henüz bakteriler tarafından parçalanmadan bir kapta toplayarak akvaryumdan uzaklaştırılmasını sağlar. Böylece akvaryumda nitrat gibi azotlu bileşikleri ve organik maddeleri (karbon bileşikleri) düşük düzeylerde tutmak mümkün olur.

Pembe-kırmızı koralin yosunlarıyla kaplı Endonezya kökenli canlı kayalar ve bir mantar anemonu Biyolojik filtrasyon için canlı kayalar
Çok çeşitli yöntemler kullanılmakla birlikte, büyük resif akvaryumlarında biyolojik filtrasyonun önemli bir bölümü canlı kayaların içinde ve kumda gerçekleşir. Canlı kaya, içinde çok çeşitli bakterilerin, küçük kabukluların, süngerlerin, kurtların, istridyelerin ve daha henüz tanınmayan canlıların yerleşmiş olduğu, sert mercanların ve diğer canlıların iskeletlerinin ve kabuklarının birikimiyle oluşmuş, gözenekli kalkerli taşlara verilen isimdir. Canlı kayalar doğadan toplanır. Hayat barındırmayan kalkerli taşları akvaryumda canlı kayalarla aşılayarak canlı kaya haline getirmek mümkündür. İnce gözenekli yapıları nedeniyle canlı kayalarda farklı grup bakteriler tarafından nitrifikasyonla (amonyağın oksitlenerek nitrata dönüşümü) denitrifikasyon (nitratın deokside olarak serbest azot gazına dönüşümü) aynı anda gerçekleştirilir. Bilinç = Bilgi + Duyarlılık
Özellikle omurgasız ve resif akvaryumlarını kurup birkaç yıl başarıyla işletebilmek için pratik tecrübe gereklidir, ancak yeterli değildir. Başarı için mutlaka kimya, biyoloji ve ekolojinin temel kurallarını bilmek, bunun için de çoğu yabancı dillerde yazılmış kaliteli yayınları dergilerden, kitaplardan ve internetten takip etmek gerekir. Bu konuda tatlısu akvaryumlarından elde edilecek tecrübeler de çok yararlı olabilir.

Tabanda yaşayan Gobiler, saklanmak ve besin aramak amacıyla kazdıkları kumu havalandırarak sağlıklı tutarlar. Deniz akvaryumlarına yeni başlanıyorsa, önce kolay akvaryum tipleriyle tecrübe kazandıktan sonra zorlarına geçmek doğru yöntemdir. Tatlısu balık ve bitkilerinin büyük bir bölümü akvaryumda üretildiği halde, halen deniz canlılarının çoğu insan eli altında üretilemiyor ve doğrudan doğadan, üstelik bütün kontrollere rağmen bazen çevreye çok zararlı kimyasal maddeler kullanılarak yakalanıyor. Özellikle kimyasal maddelerle uyuşturularak yakalanmış balıkların büyük bir çoğunluğu, kronik karaciğer bozuklukları nedeniyle ya yolda, ya da konuldukları akvaryumda ilk birkaç ay içinde ölüyor. Bazı türler ise, gerçekte hiçbir zaman akvaryumlara tam anlamıyla uyum sağlayamadığı halde, renklerinin güzelliği nedeniyle geçici bir dekor anlayışıyla pazarlanıp yavaş bir ölüme mahkum ediliyor. Deniz akvaryumu kurmaya girişen bir akvarist bunların bilincinde olmalı, akvaryumlara zor uyum sağlayan türleri kesinlikle satın almamalı, hatta canlıların nereden ve hangi şartlarla getirildiğini soruşturmalıdır. Her zaman için bakımı kolay ve akvaryumda üretilebilen türler tercih edilmelidir. Hem güzel, hem de bakımı nispeten kolay birçok balık ve omurgasız türü vardır.

Kuru temizleme istasyonuna gelen Melek Balığının deri parazitlerini yiyen bir temizlikçi karides. Deniz akvaryumları çevreye zararlı mıdır?
Tarım artıklarına bağlı çevre kirlenmesi ve aşırı avlanma yüzünden günümüzde zarar görmemiş çok az sayıda tropik mercan biyotopu kalmıştır. Getirilmeye çalışılan bütün uluslararası kurallara rağmen balıkçılar halen, dinamit ve dibi tarayan ağlarıyla mercan kayalıklarına büyük zararlar veriyorlar. Bilinçsizce avlanma sürdükçe balık azalıyor, balık azaldıkça da kalanları adeta kazımak için kullanılan yöntemler sertleşiyor. Bu kısır döngü içinde nüfusu hızla artan, geçimleri için balıkçılığa bağımlı halklar gittikçe fakirleşiyor. 1994 yılında, irili ufaklı toplam 7017 adadan oluşan Filipinler'de yeni bir proje başlatıldı. Bu projeyle, bilinçsizce avlanma sonucu tahrip edilmiş kıyılarda, resif akvaryumlarından elde edilen tecrübelerle mercan tarlaları oluşturup bazı mercan türlerinin suni olarak üretilmesi hedefleniyor. Amaç, üretilen mercanların eczacılık endüstrisine, halka açık büyük akvaryumlara ve akvaryum sektörüne pazarlanarak yöre halkına ek bir gelir kaynağı yaratılması.
Böylece mercan yetiştirmeyi öğrenen halkın daha bilinçli davranacağı ve kendi geçim kaynaklarını yok etmeyeceği, tersine koruyacağı düşünülüyor. Bu proje tabi ki doğal mercan resiflerini korumak için yeterli değildir; fakat bir başlangıçtır. Bu girişimi başlatanlar da bilim adamlarıyla birlikte organizasyonlar kuran bilinçli akvaristler olmuşlardır. Deniz akvaryumlarının çevreye zararlı olup olmadığı, tamamen bu işle uğraşanların konuya yaklaşımına bağlıdır. Doğru yaklaşımla bakıldığında deniz akvaryumları, doğal zenginliklere karşı duyarlılığı arttıran ideal bir ekoloji öğretmenidir. Bilinçli akvaristler, çevre etiklerine bağlı kalarak doğaya zarar verecek isteklerden kaçınır; tam tersine, yukarıdaki örnekte olduğu gibi doğal zenginlikleri koruyacak yöntemler araştırırlar.
Deniz akvaryumunu klas bir renkli canlılar koleksiyonu düzeyinde algılayanlar ise, bilgi düzeyleri ne olursa olsun doğayı değil, kendi bencilce isteklerini ön planda tutarlar. Sırasında akvaryumda bir yıldan fazla yaşamayacağını bile bile doğada ömrü on yılı aşan gösterişli bir balığı ya da çok hassas bir mercanı satın almaktan kaçınmazlar. Böylece, doğaya zarar vermek pahasına bu canlıları toplayanlara da pazar yaratmış olurlar.
Bu görüşlerden ortaya çıkan sonuç şudur: Deniz akvaryumlarının en önemli altyapı unsuru, malzeme veya canlıdan önce bilinçtir.


yazı ve yorumu için: Tunç Ali Kütükçüoğlu na teşekur ederiz.


Neden Deniz Akvaryumu
Deniz ve okyanuslar insanoğlunu sürekli olarak cezbetmektedir. Çünkü kendi dunyamızın çok dışında olan bu ortamlarda canlıların yaşamları, renkleri, karaktersitik özellikleri gibi konular insanlarda merak uyandırmakta ve şaşkınlık yaratmaktadır.. Bu muhteşem dünyayı görebilmek ve bu dünyanın sakinlerini evlerimize, işyerlerimize konuk edebilmek için deniz akvaryumu son yıllarda en çok tercih edilen hobiler arasında birinci sırayı almaktadır. Renkli su dünyası bizi sadece dinlendirmekle kalmaz aynı zamanda birçok bilgi edinmemizi sağlar.. Tatlı su akvaryumlarına göre çok daha fazla rengi ve canlı türünü beslememize olanak sağlayan deniz akvaryumu aynı zamanda omurgasız ve mercan beslemenin tek yoludur.
images?qtbnANd9GcTEmk0eAmtsSwy6Mae1erWyVenojV50rWbjyzuIqEfuH6n24DdMYg
Kurulum
Deniz akvaryumları için genel geçer kural olarak "akvaryum ne kadar büyük olursa bakım o kadar kolay olur" kuralı doğrudur. Peki neden? Çünkü akvaryumun sahip olacağı su hacmi fazladır ve daha fazla canlı beslemek için olanak sağlanmaktadır. Kurulacak olan akvaryumun hacmi göz önüne alınarak uygun kalınlıkta cam seçilmelidir.. Camların bilgisayar kesimli ve rodajlanmış olması gerekmektedir. Özel akvaryum silikonuyla yapıştırılan camların kayıtlarla desteklenmesi gerekmektedir.
images?qtbnANd9GcQP8gVWFkBx01dO6KFyuaITei i9HkEu4zK3U J0Ssq xoID7uT0Q
Filtrasyon
Öncelikle şunu bilmelisiniz deniz akvaryumu kapalı dış filtrelerle filtre edilemez.. Kapalı dış filtreler sadece fiziksel olarak gözle görülebilen atıkları tutmaktadır. Suyun oksijenlenmesi ve biyolojik filtrasyondan geçmesi için kule sistemli filtre tankının kullanılması gerekmektedir. Kule içerisinde yeterli miktarda bioball ve mercan kırığı bulunmalıdır.. Su bioballer üzerinden yağmurlama sistemiyle geçmelidir. Mercan kırıklarının suyun altında kalmasında fayda vardır. Hepsinden önemlisi protein skiimerin kalitesi ve çalışma kapasitesidir. Protein skimmer akvaryumun su hacminin iki katı kapasitede çalışması gerekmektedir.

Bakım
Deniz akavaryumu sürekli kontrol gerektiren bir sistemdir. Su kalitesinin haftalık periyotlarla kontrol edilmesi gerekmektedir. Başlıca kontrol edilecek parametreler nitrit, nitrat, amonyak ve pH değerleridir. Su değerlerine bakılarak su değişimleri veya bakteri ekimleri yapılabilir. 15 günde bir dip çekimi yapmakta fayda vardır.

Deniz Akvaryumu kurarken mutlaka profesyonel bir ekipten yardım alın.. Baslangıçta ucuza kaçmak uzun vadede çok daha fazla masrafa neden olacaktır.. Balık kayıpları zamanla sistemi yenilemenizi gerektirecektir. Bu nedenle kurulum yaparken mutlaka kaliteli malzeme ile doğru sistemi kullanın..

*********************
Son düzenleyen kompetankedi; 17 Ocak 2009 14:05
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
17 Nisan 2006       Mesaj #4
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Akvaryumda Dekarasyon:

Taşlar:
images?qtbnANd9GcR WDeRyvSBN330dJPpgR fF1U7U hPJ nwESl8Nofv OtXIqRn
Tatlı su akvaryumları için örneğin granit ve bazalt uygundur. Yağdan kirlenen taşlar, maden taşları, kireç ve metal içeren taşlar akvaryum için uygun değildir, her ne kadar dekoratif gözükseler bile.

Her taşı kaynar su ile iyice temizleyin ve çok fazla taş kullanmayın . Taşların sürekli eşelemeye çalışan balıklar nedeniyle devreilmemesi için dekor oluştururken taşları silikon(yapı malzemesi olarak kullanılan silikon zehirli olduğundan sadece akvaryum silikonu kullanın!!) ile yapıştırın.


kök:
images?qtbnANd9GcQZjJEiosFKXgxYs7pROuv KT9IMCPa7Np8F6Uk92MTw vfBMyxMApWH47y
Pek çok evcil hayvan mağazasında bulabilen bataklık kökleri neredeyse tüm tatlı su akvaryumları için uygundur. (Doğu Afrika çiklitlerinin bulunduğu akvaryumlar hariç) Bataklık ağacı dekoratiftir ve çürümez. Düz ve verimsiz arazilerde yetişir ve çok iyi korunmuştur. Suyu emdikten sonra dibe oturur. Kökleri sadece akvaryumculardan almanız gerekir!. Kendi topladığınız kök veya tahtalar akvaryumun içinde çürüyebilir kirliliğe neden olabilecek maddeler açığa çıkarabilir. Hindistan cevizi ce salyangoz kabukları ilginç bir dekorasyon ve balıklar için saklanma yeri oluştururlar.

Teknik Ekipman:

Aydınlatma:
images?qtbnANd9GcRdmCki3zatrDW1SSJ24qS3hP63DBlM5RazwUG7DeAZI8j9924P
Sera floresan tüpler en ileri aydınlatma teknolojisi kullanılarak üretilmektedir. Uygun seceneklerde istediğiniz akvaryum modeline ihtiyaç duyduğumuz degişik türde aydınlatma ceşitleri vardır. Bitki akvaryumu için farklı diğer türler için farklı aydınlatmaya yarıyan modelleri mevcuttur. Bu modelleri akvaryumcunuza danısarak olması gereken flerosans modelini almalısınız. (Evlerde kullandığımız flerosan lardan çok farklı yapıları vardır )

Isı:
images?qtbnANd9GcT4GewrBMytRKkWrAj5b0lSIUrAXLZjssPaAum3n87cXQaoFMH1dA
Akvaryum balıkları genellikle yaklaşık 25 derece sıcaklığındaki suda yaşarlar. Bu nedenle akvaryum suyu doğru bir şekilde ısıtılmalıdır. Akvaryum ısıtıcısı watt ısı değeriyle sınıflanmıştır. Size gerekli ısıyı sağlabilecek watt değeri az ısınan odalarda litre başına yaklaşık 1,5 watt olarak hesaplayabilirsiniz. 25 watt ile 300 watt ve hatta daha yukarsı derecelerde ısıtıcı bulmanız mümkündür.

Aquarium Systems Visi-Therm ısıtıcı-termostat
Suya tamamen batırılabilen otomatik akvaryum ısıtıcı-termostatı.
Derece göstergesi sayesinde kolayca ayarlanabilir sıcaklık
Sıcaklığı ayarlandığı noktada sabit tutan termostat
Az yer kaplayan verimli ısıtıcı gövdesi
Uzun dönemli ve güvenli kullanım
Tutturucu çengelleri ve vantuzlarıyla birlikte


kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
17 Nisan 2006       Mesaj #5
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Kendimiz Bir Akvaryum Yapalım... derseniz işte size püf noktaları:

Öncelikle yapıcağımız akvaryumun ebadına göre camın kalınlığını seçmeliyiz. Basit bir deneyim için 4mm cam uygundur 35 lt bir akvaryum için 80*40 bir akvaryum içinse 6mm yada 7 mm sağlamlık açısından gecerli bir ölçüdür.

80*40 örneğinden yola çıkarak öncelikle kullanacağımız malzemede camları yapıştırmak için akvaryuma özel silikon kullanmalıyız. Diğer silikonlar zehirli madde içerirler.

düzgün kesilmiş (gönyeli ) alt taban camımızı yerleştiriyoruz
80 cm 40 cm alt camımızın hemen hemen bir boş cerceve gibi olucak şekilde 4 cm eninde ve camın kalınlığıyla eşit kenarlara boşluk vererek taban camının üstüne cerve yapıcak şekilde çıta camları silikonluyarak yapıştıralım
Burda dikkat edilecek husus tüm yapıştırmalarda camın tek harekette birbirlerine temasını sağlayıp aralarda hava boşluğu bırakmamaktır.
Ad:  silikon.jpg
Gösterim: 666
Boyut:  4.9 KB
Silikon maddesi katılaşma süreci normalde 20 saat olsada bize calışma vakti olarak 45 dakikka ile 1 saatlik zaman verebilmektedir.
taban camı ve kenar cıtalrı tabana yapışık bir halde iken (akvaryum ölçünüz sizin tercihinize göre ayarlanıcagından) ana ön ve arka camlar için boyuna göre 2 adede çıta ayarlarsanız kaymaları engellemede tam sonuç alırsınız.

şimdi yan cam olculerimiz camın kalığınlığı (mm cinsinden) normal bouyutumuz 40 cm olucağına göre cam kalınlığının 2 katı enden ölçümüzün ufak olması gerekiyor. Yani cam kalınlığı 5 mm ise 2 x 5= 10 mm (1 cm) 40 cm enden cıkarılarak yan cam ölçümüzü bulabiliriz. Bu hesapta yan cam 39 cm olmalıdır.silikonumuzu taban camının yan camlarla temas ediceği alt tarafa sürüyoru bu işi karşılıklı her iki yan cam için aynı anda yapıyoruz. ve 79 cm çıta ile destek vererek içeriye düşmesini engelliyoruz ve silikonun üstüne tek bir hamlede yerleştiriyoruz. Arada kullandığımız çıta(ağaç parçası) bize dengede durması için yan camlara destek vermeyi sağlar. yan camların her 2 tarafında destek sağlamak için kitap vs. araçlardanda faydalanabiliriz.

Hemen Ardından ön ve arka buyuk camları yerleştirmeye geçebiliriz. Silikonu taban camına ve yan camlara dikkatli bir şekilde sürüyoruz.ve gene dikattli bir şekilde hava bırakmadan önce alt tabana gelebilecek şekilde ön camı yerleştirip yavaşça yan camlara doğru iteleyerek bir birlerine yapışmasını sağlıyoruz. Olası kaymaları engellemek içinse kağıt ban kullanarak yancamla buyuk ön ve arka camları bir birlerine bandlayabilirsiniz yada aynı sekilde destek vermek için kitap vb. agır malzemeyle bu desteği sağlayabilirsiniz.

Basitcene bir akvaryumumuz ortaya çıktı. Şimdi tabandan olucak bir çekilde taban cıtalarıyala ön arka ve yan camların birleştiği alt tarafa extradan silikon geçip dahada sağlamlaştıralım. Artık camdan bir köşe kavanoz gibi görünen akvaryumuz şekillenmiştir. Bundan sonrası için görüntüyü ve olası darbe alabilecek olan alt ve ust kenarlara köşebentten çıta cevirmeye geldi. Bunuda Plastik pvc maddede olusan düz kenarlı (genelde nalbur ve panjur imalatçılarında bulunan plastik çıta ile akvaryumumuzdaki silikonla yapıştırdığımız yerler kuruduktan sonra ters cevirerek alt tabanı üste getirelim ve plastik köşebendle etrafını sararak bir şablonunu çıkartıp yapışmaya hazır hale getirelim. Burda dikkat edilecek 1 mm kalın olmamalıki suyu doldurduğumuzda basınç alt tabanda boşluk bırakıp zorlamasın. Tüm çerceve olcülerine uygun cıtalarımızı hazırladıktan sonra tıpkı camları yapıştırdığımız gibi bu sefer cıtanın içine tüm yüzeyleri kapsayacak şekilde silikonlayıp plastik çıtayı yapıştıralım gene kagıt band ile başlangıç ve bitiş noktalarını silikonun kurumadan acılmasını engellemek için bandlıyalım ve kurumaya bırakalım.

Evet basitcene bir akvaryumu kendimiz yaptık sıra test etmeye geldi Tüm kagıt bandları sökerek silkonla yapıştırdığımız cam yuzeyleri tektek kontrol edelim hava boşluğu yada silikonu surerken atladığımız yerler var mı? bakalı. Sonuç olarak silikon maddesi kuruduğunda lastik gibi esnek bir madde oluşturur. Kenarlardan dışarı taşmış olan bu fazlalıkları jilet yada falçada marifetiyle kazıya bilirsiniz. Her şey yolunda gözüküyor ise su koyarak test edin 1 saatte su testi için yeterlidir. Kaçırma yok ise herşey hazır demektir.

Olası su sızıntısı tespitinde ise sızan bölge tespit edilip nemi alındıktan sonra silikonla tekrar doldurulabilir.

Kendi el becerisine güvenen arkadaşlar bu yolu izleyip daha hesaplı akvaryum yada kendi ölçülerinize özel ebatlarda yapabilme özgürlüğünüzü kullanmış olursunuz Msn Happy

Benim tavsiyem hazır akvaryum almak ama ölçülerinize uygun ebatta akvaryum bulamaz iseniz bu yol geçerli olabilir. Tamamen amatör tecrübe ile uygulaması tarafımdan yapılmış ve sonuç almış bir yöntemdir.
Son düzenleyen kompetankedi; 17 Nisan 2006 19:37
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
17 Nisan 2006       Mesaj #6
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Hastalıklar
Genel
BELİRTİLER: Dışa fırlamış gözler

NEDENLERİ: Bakteriyal enfeksiyon genellikle suyun pis olmasından ileri gelir.

TEDAVİSİ: Derhal su değiştirilir. 1 tablet Oxazole, 100 lt. suya atılır. 4 gün Sonra suyun %50'si değiştirlir.İki gün hiçbir değişiklik olmazsa ise yarım dozajı tekrar edersiniz.

BELİRTİLER: Deride oluşan lekeler.

NEDENLERİ: Costia ya da Ichthyodo

TEDAVİSİ: 1 tablet Cortim Oxazole, 100 lt. suya atılır. 1 gün Sonra suyun %50'si değiştirlir.İki gün sonra da kalan %50'si değiştirilir. BELİRTİLER: Saldırganlık, zor solunum, akvaryumun içinde sinirli dolaşma

NEDENLERİ: Solungaç kutları

TEDAVİSİ: Masoten'de çok kısa (zehirli) bir banyo. 10 mg., 100 lt. suya atılır (10-30 dakika) (Masoten'de uzun bir banyo için, 50 mg. 100 lt. suya ). Dört gün süreyle banyo. Dördüncü günden sonra su değişimi ve charcoal filtrasyonu. Aynı olayı 1 hafta sonra tekrar ediniz. BELİRTİLER: Yemek yememe ve jel şeklinde dışkı

NEDENLERİ: Kurtlar ve intestinal hastalık

TEDAVİSİ: Zehirli Masoten'de uzun bir banyo. Günlük suyun 1/4'ünü değiştirir ve üzerine 1/4 doz Masoten ekle. 4 gün sonra suyun bir kısmını değiştir. ve charcoal filtrasyonu BELİRTİLER: Pis, beyaz uzun dışkı.

NEDENLERİ: Nematodelar tapaworms fish leaches

TEDAVİSİ: 100 mg. Praziquantel (a) ya da 500 mg. yomesan (a) 100 ml. suda çözülür.İçerisine canlı sivrisinek larvası atılır. Larva ölmeden balığa verilir. Aynı dozajı 25 gr. flaks ve az miktarda yağ ile karştırınız. 5 gün için 15 yem tableti ya da şırıngayla verebilirsiniz. Discus'un büyüklüğüne göre dozajı 5 şırıngaya bölüp, her gün 5 ml. verebilirsiniz. BELİRTİLER: Yem yememek, koyu bir renk almak, anormal hareketler, jel gibi dışkı.(Hole in the head hastalığında, gözlerin üzerinden bir sıvı süzülür. Sert kısmında delikler oluşur)

NEDENLERİ: Flagellates Örn. Hexamita Octemitus Spironucleus

TEDAVİSİ: Flagyl (A) da uzun bir banyo. 50 lt. suya 1 tablet metronodazol ya da eczaneden sağlayacağınız metronidazol. Dört gün sonra suyun %50'si değiştirilir. Ve aynı tedavi uygulanır. Yem tabletleri ya da şırıngayla verilebilir. Ya da tetra medica hexex ile tedavi edilebilir. BELİRTİLER: Deri hastalığı, akvaryum dekoruna saldırma

NEDENLERİ: Bakteri deri hastalığı

TEDAVİSİ: 150 mg. Cpyorampenicol (A) ile 10-30 dakika arası kısa bir banyo ya da 1.gr. (ACRIFLAVINE-TRYPAFLAVIN olarak satılır 2-3 gün için) 100 lt. suya konulur. Daha sonra kısmi su değişimi ve Charcoal filtrasyonu.

Balık Bitki bakımı hastalıklarının tedavileri:(örnek resimler eklenecek)
Son düzenleyen kompetankedi; 17 Ocak 2009 14:05
arwen - avatarı
arwen
Ziyaretçi
18 Nisan 2006       Mesaj #7
arwen - avatarı
Ziyaretçi
Potasyum Permanganate
1 g/100 litre su oranı ile kullanılır. Bu yoğunlukta balıklar 10-30 dakika banyo yaptırılır. Bazı balıklar Potasyum Permanganata karşı hassastırlar. Bu nedenle uygulama sırasında balık dikkatlice izlenir ve herhangi bir aksilik görülür ise banyo hemen durdurulur ve balık normal akvaryumuna geri konulur. Larnea hastalığında %0.1 eriyiği ile lokal (balığın üzerindeki belli bir bölge) tedavi yapılır.
Potasyum İodide ve İodine
Bu madde uzun süreli banyo için kullanılır. 1g iodine ve 100g potasyum iodide 1 litre suda eritilir. Bu eriyikten her litre akvaryum suyuna 0.5 ml. hesabı ile ilave edilir(10 litre su için 5ml).
Concurat
Bir firmanın çıkardığı özel ilaç ismidir. İlaç 2.3.5.6 tetrahvdro-6-phenyl imidazo (2,1-6) thiazol hydrochlorides ihtiva eder.Capillaria'nın konrtolü için bu ilaçtan 2-4 gr. 1 litre suya konulur. Bu su içerisinde tubifex (canlı yem) konulur ve kurtlar ölmeye başladığı an veya ölmeye başlayacakları hissedildiği an kurtlar alınır ve hasta balıklara yedirilir.
Bakır Sülfat
Mavi kristaller şeklinde olan bakır sülfat (CuSo4-5H2O) 1 gramı 1 litre suda eritilir ve bu eriyikten 1.5cm3'ü akvaryumdaki her 1 litre su için verilir. Bu uzun süreli banyolar için önerilir. Tatlı su akvaryumlarında bakır sülfat çok dikkatli olarak kullanılmalıdır. Deniz akvaryumlarında ise bakır suyun kirliliğine bağlı olarak süratle çökeltilir. Bu nedenle uygulamanın 3-5 ve 7.gününde tekrarlanmasında fayda vardır. Eğer deniz suyu taze ise uygulama bir iki defa daha yapılabilir. Eğer su eski ise uygulamalar daha az yapılır. Bakır sülfat uygulamalarından amaç sudaki bakır sülfat oranını litrede 1-1.5 mg. dolaylarında tutmak içindir. Özellikle oodinium dış parazitine karşı 0.1-0.4 ppm ortamında devamlı banyo etkili olur.
Lindane
Lindane çok etkili bir haşere ilacıdır. Suda çözülmez, zehirli bir maddedir. Balık üzerine bulaşmış bazı parazitlerin imhasında kullanılabilinir isede akvaryum balıklarında dikkatli kullanmak gerekir. Direkt olarak akvaryum içerisine kullanmak uygun olmayacaktır. Pazazitli balık dışarıda ayrı bir kapta veya karantina akvaryumunda ilaçlanmalıdır. Bu amaçla balık, içi su dolu bir kaba alınır. Suyun üzerine çok az lindane serpilir ve balık burada 10-15 dakika tutulduktan sonra tekrar akvaryuma döndürülür.
Malagit Yeşili
Malagit yeşili cholorid ve oxalate halinde pazarlanır. Oxalate olarak pazarlananları balıklar için daha zehirli fakat parazitler ile mücadele için daha etkilidir. Önerilen doz 0.03 mg/litredir. Standart olarak 1.5 gr. Malagit yeşili bir litre suda eritilir. Bu eriyikten 2-6 ml/100 litre suya uygulanır. 2-6 ppm dozlu eriyikte balıklar 30 dakika banyo yapılır ise dış pazazit ve mantarlara karşı etkili mücadele yapılmış olur.
Metronidazol
Metronidazol (1-b(hydroxyethyl)-2-methyl-5 nitroi-midazol) formülündedir. İnsanlar için de kullanıldığından kimyasal madde satılan yerlerden temin edilebilinir. Akvaryumlara 4mg/litre olarak 3-4 gün süre uygulanılabilinir. Bu süre sonunda su aktif karbon kömürlü filtreler ile temizlenmeli veya bu mümkün değil ise akvaryum suyunun yarısı kullanım bittikten sonra ilk gün %25'i ise üçüncü gün değiştirilmelidir. Metraljil adı ile eczanelerde satılan ilaçla bu tedavi yapılabilmektedir. Nitrofuran ihtiva eden ilaçlar bakteriyel ve bazı durumlarda mantar hastalıkları için çok etkili olan bir maddedir. Bakteriyel enfeksiyonlar için 20 ppm'lik solusyonda 4-5 gün banyo önerilebilir.
Rivanol
100 mg. rivanol 100cm3 sıcak suda eritilir. Eriyik soğutulur. Balıkların yaraları üzerine pamukla sürülür. Gerekli gürülür ise 48 saat sonra tedavi tekrarlanılabilinir. Uygulama sırasında balığın gazlamalarına ve gözüne ilacın kaçmamasına dikkat edilmelidir. Bunun için balığın üzerine ilaç sürülürken balığın kuyruk hizası yere bakacak şekilde elde tutulup yaranın üzerine bu şekilde sürülebilinir.
Sülfanomidler
Akvaryumda hastalık amili olan bakterilerden antibiyotik ve sülfanomidli ilaçlara dayanabilmeleri hemen hemen yok gibidir. Sulfanilamide veya sülfathizol kullanımında, hasta balıklar 2-3 gün süre ile 100mg./Litre oranındaki suda tutulurlar. Eğer uygulama bu oranda akvaryuma yapılır ise 3 gün sonunda suyun %50'si değiştirilmelidir. Bu maddeler suda pek iyi erimedikleri için suda bulanık bir görüntü yaratabilir fakat bu durum balıklara bir zarar vermez.
Trichlophon
Bu maddenin kullanılacağı akvaryumlarda su sıcaklığının 20-22C dereceden aşağı 27-28C dereceden yukarı olamaması lazımdır. 0.2-0.3 mg./Litre oranındaki suda hasta balıklar 3-4 gün banyo edilir.
Antibiyotikler
Bakteriyel hastalıkların tedavisinde çok yararlı olan antibiyotiklerin dış ülkelerde pek çok çeşidi akvaryum balıkları hastalıkları için piyasaya çıkarılmış bulunmaktadır. Ülkemizde de bu konuda bazı girişimler vardır. Akvaryumlarda en çok kullanılan antibiyotiklerden bir kaçı aşağıdadır.
Terramycin 10-20 mg./Litre Eriyikte balıklar uzun süre banyo yaptırılabilinir.
Chloromycetin 50-80 mg./Litre Eriyikte balıklar uzun süre hasta balıklar tutulabilir.
Oxytetracycline 5-8 mg./Litre Eriyikte balıklar uzun süre hasta balıklar tutulabilir.
Bactrim 1 tablet/100 Litre 3 gün boyunca uygulanır.Sonunda %50 su değiştirilir.
Kinin
Litrede 0.001 gr.=1 mg. oranında uygulanabilir. (Akvaryuma bu kadar küçük dozda vermek için önce 1 gr. Kinin 1 litre suda eritilir.Daha sonra litre başına 1 ml. gelecek şekilde uygulanır.
Formalin
0.2ml/litre oranındaki karışımda balıklar 1 saat banyo yaptırılır. Dış pazazitler için akvaryumlara 10 litre su için 2-4 damla kullanılabilinir.
Tuz
%3-5 ihtiva eden suda balıklar 2 dakika tutulur ise bu tedavi sülüklerden kurtulmak için yeterlidir. %1'lik tuzlu suda 1 saat balık tutulur ise dış parazitlere karşı mücadele yapılmış olur. Akvaryumlarda temizlenmiş kaya tuzu kullanılır. Özel olarak tuzluklardan akması için içerisine magnezyum sülfat ilave edilmiş masa tuzları kullanılmamalıdır.
Acriflovine
Dış parazitlere, kuyruk çürümesine ve mantarlara karşı kullanıldığında 0.02 ppm konsantrasyonda balıklar 3 gün süre ile tutulur.
Phenoxethol
Dış mantarlara ve kuyruk çürümesine karşı 10ml/litre oranındaki karışımda balıklar devamlı olarak tutulabilinir.
Metilen Mavisi
Özellikle mantar ve parazitlere karşı etkili olan bir kimyasal maddedir. Akvaryumculukta çok kullanılan bir maddedir. Uzun süreli tedavi için %5'lik eriyinden 5 litre suya 3 damla hesabı ile kullanılabilinir.
Son düzenleyen kompetankedi; 18 Nisan 2006 16:14
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Nisan 2006       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Akvaryum'dan Kaçış.. Banana

Ad:  Escape_by_mskate.jpg
Gösterim: 970
Boyut:  44.2 KB
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Nisan 2006       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
AKVARYUMDA BİYOLOJİK DENGE
Akvaryumdaki balıklar, bitkiler ve mikroorganizmalar, biribirleriyle biyolojik etkileşim içindedirler. Amaç, akvaryum ekolojisi içinde biribirlerini tamamlayan bütün bu canlıları uyum içinde yaşatabilmektir. Akvaryumdaki iki temel biyolojik dönüşüm zincirine bakmak, bu biyolojik etkileşim hakkında bir fikir verecektir:


Karbondioksit (CO2) - Fotosentez - Oksijen (O2) - Solunum zinciri
Fotosentez
Bitkiler, güneş enerjisinin yardımıyla birtakım inorganik bileşikler ve mineralleri ham madde olarak kullanıp ihtiyaç duyduklarında kendileri için enerji kaynağı görevini yapacak glikoz, üzüm şekeri gibi organik bileşikleri sentezlerler. Böylece güneş enerjisini bu organik bileşikler içinde depolamış olurlar. Bu arada karbondioksitteki karbonu (C) kullanıp suya oksijen verirler. Bitkilerin güneş enerjisini kullanarak gerçekleştirdikleri bu biyolojik dönüşüme fotosentez (asimilasyon) denir.
Bitkiler fotosentezle solunumda kullandıklarından daha çok oksijen üretirler
Gündüzleri (ya da ışık açık olduğu sürece) fotosentez yapan bitkiler, besin maddelerinde depolanmış enerjiyi açığa çıkarabilmek için balıklar ve aerobik bakteriler gibi hem gece hem gündüz oksijenli solunum yaparlar. Solunumda fotosentezin tersine oksijen kullanılır ve karbondioksit açığa verilir. Normal şartlar altında akvaryum bitkilerinin fotosentezle suya verdikleri oksijen, kullandıklarından çok daha fazladır. Bu yüzden bitkiler akvaryumda önemli bir oksijen kaynağıdırlar.
Geceleri balıkların çoğu (nokturnal -gece aktif- türler hariç) uyur veya haraketsiz kalırlar ve daha az oksijen tüketirler. Bu yüzden bitkilerin geceleri oksijen üretmemeleri bir sakınca yaratmaz.
Bitkilerin besinlerini sentezleyebilmeleri için sudaki karbondioksite (CO2) ihtiyaçları vardır
Bitkilerin yeterince hızlı fotosentez yapabilmesi için gerekli besin maddeleri ve minerallerin yanında suda yeterince karbondioksit de olmalıdır. Sudaki karbondioksit konsantrasyonu düşükse fotosentez, dolayısıyla oksijen üretimi de yavaş olacaktır. Bir akvaryumdaki en önemli doğal karbondioksit kaynakları aerobik bakterilerin ve balıkların solunumları sonucu açığa çıkan karbondioksittir. Özellikle bitkilerinin iyi gelişmesini isteyenler için geliştirilmiş, suya karbondioksit veren sistemler geliştirilmiştir.
Akvaryumdaki canlılar dışında ışık ve su dolaşımı, karbondioksit-oksijen dengesini etkileyen iki önemli fiziksel unsurdur:
Işığın etkisi:
Bitkilerin özellikle hızlı büyüyen bazı bazı türlerini yaşatmak bir bakıma balıklardan daha zordur. Çoğu yetişkin balık, bir, hatta iki hafta açlığa dayanabilir. Bitkiler ise ihtiyaç duydukları çeşitli besin maddeleri ve minerallerden herhangi birinin dahi eksikliğinde hemen bozulup çürümeye başlarlar. Işık ne kadar güçlüyse fotosentez o kadar hızlı olur; dolayısıyla sudaki besin maddeleri de o derece hızla tükenir. Işıklandırması çok güçlü akvaryumlara bu yüzden daha sık bitki gübresi ve hatta karbondioksit eklemek gerekir. Çünkü güçlü ışıklandırmalı ve bol bitkili bir akvaryumda balık ve bakterilerin açığa çıkarttıkları karbondioksit çoğu zaman bitkiler için yeterli olmayacaktır. Daha doğal bir çözüm ise ışığı biraz daha zayıf ayarlayıp, balık ve bakterilerin karbondioksit üretimiyle bitkilerin tüketimi arasındaki dengeyi kurmaktır.
Akvaryumdaki su dolaşım (sirkülasyon) hızının etkisi
Oksijen akvaryuma iki yolla kazandırılır:
Havadan suya difüzyon. (Bu difüzyon su yüzeyinin hareketiyle hızlanır.)
Bitkilerin fotosentezi. Balıklara oksijen, bitkilere karbondioksit
Balıkların sağlıklı yaşamaları için suda yeterince oksijen olmalıdır. Buna karşılık bitkiler de karbondioksite gereksinim duyarlar. Unutmayalım ki sudaki karbondioksit miktarı fotosentez hızını, dolayısıyla oksijen üretim hızını etkiler.
Akvaryumda fazla hızlı su dolaşımı
Su çok hızlı havalandırılır ya da filtre edilirse bitkiler için gerekli olan karbondioksit havaya uçar. Zamanla bozulup çürüyecek bitkilerin fotosentezi, bunun sonucu olarak da ve oksijen üretimi durur.
Akvaryumda uygun hızda su dolaşımı
Su uygun bir hızda filtre edilirse suda yeterli karbondioksit ve oksijen bulunacağından hem bitkiler, hem de balıklar sağlıkla yaşayabilecektir. Burada akvaryumdaki balık ve bitki miktarlarının dengesi de önemlidir.
Akvaryumda çok yavaş su dolaşımı
Su dolaşımı çok yavaşsa sıcaklık, oksijen ve çeşitli besin maddeleri akvaryumun her köşesine eşit dağılamayacaktır. Bu da hem balık hem de bitki sağlığını olumsuz etkileyecektir.
Dozaj sorunu gözünüzü korkutmasın!
Verilen bilgilerden anlaşılacağı gibi, ışık şiddeti kadar su dolaşımının da dozunu ayarlayabilmek akvaryumun biyolojik dengesi için önem taşır. Yanlız bu ayrıntılar gözünüzü korkutmasın. Uygun ışıklandırma ve filtrasyon çok hassas ayarları gerektirmez. Biraz tecrübe, okuma ve gözlemle bu zorlukların üstesinden gelebilirsiniz.
Azot zinciri
Biyolojik arınma: Başrolde bakteriler, yanrolde bitkiler
Kum, filtre malzemesi, bitki yaprakları gibi yüzeylere yerleşen aerobik (oksijenle soluyan) ve anaerobik (oksijensiz soluyan) bakteriler akvaryumdaki çeşitli biyolojik dönüşümleri gerçekleştirirler. Bu dönüşümler sırasında sudaki balık dişkısı ve üresi, artık yemler, çürüyen bitki yaprakları gibi organik artıklar en küçük yapı taşlarına kadar ayrıştırılırlar. Bu ayrışım ürünlerinin bir kısmı bitkiler tarafından besin maddesi olarak değerlendirilir (örneğin nitrat NO3 ), bir kısmı gaz
halinde havaya karışır (örneğin azot gazı N2 ), bir kısmı da suda birikir. Düzenli su değişimlerinin en önemli yararı bu biriken maddelerin konsantrasyonlarının belli sınırların altında tutulmasıdır.
azotch1 Aerobik (oksijenli soluyan) ve anaerobik (oksijensiz soluyan) bakteriler Yeni kurulan bir akvaryumda ancak aerobik ve anaerobik bakteri gruplarının uyumlu çalışmaları sonucu zamanla biyolojik denge kurulur. Bu uyumu sağlayabilmek için filtre malzemelerinin çoğu hem aerobik hem de anaerobik bakteri kolonilerine uygun ortamlar sağlayacak şekilde üretilir. Kumda ya da filtre malzemesi içinde su dolaşımının hızlı olduğu bölgelerde yeterince oksijen bulunur ve buralarda anaerobik bakteriler yerleşir. Su dolaşımının yavaş olduğu bölgelerde ise oksijen azlığı nedeniyle daha çok anaerobik bakteriler kolonileşir.
Bir akvaryumdaki en temel biyolojik dönüşümlerden biri azot zinciri adı verilen azotlu bileşiklerin bakterilerce ayrıştırılması sürecidir.
Etkin bir biyolojik filtrasyon için gerekenler: İyi havalandırma; suda yeterince oksijen bulunması. Oksijen sadece havalandırmadan değil bitkilerden de gelebilir.
Akvaryumda ve filtre malzemelerinde aerobik arıtım bakterilerinin yerleşebileceği yeterince yüzey bulunması (geniş filtre hacmi, kum). Birim hacim başına geniş yüzeylere sahip seramik köpüğü, cam köpüğü gibi biyolojik filtre malzemeleri.
Düzenli filtre temizliği
Amonyum ve amonyak
Akvaryumda yaşayan balık, bitki ve diğer canlıların organik artıklarının parçalanması sonucu amonyum (NH4) ve amonyak (NH3) oluşur. Amonyak amonyuma göre çok daha zehirlidir. Sudaki amonyak konsantrasyonu
0.1 mg/litre 'nin üzerine çıkarsa akvaryum canlıları için tehlike çanları çalmaya başlar. Suyun pH değeri yükseldikçe, yani su alkalileştikçe, ve sıcaklık yükseldikçe amonyumun amonyağa göre oranı yükselir. Yani, akvaryumda pH ve sıcaklık yükseldikçe etkin bir biyolojik filtrasyon daha da önem kazanır. Örneğin pH derecesinin yüksek olduğu (yaklaşık 8.3) deniz akvaryumlarında, bir de deniz canlılarının tatlı su balıklarına kıyasla amonyağa karşı daha hassas oldukları göz önüne alınırsa, amonyum/amonyak bileşiklerinin düşük konsantrasyonda tutulmasına daha da büyük özen göstermek gerekir.
Aşağıdaki tabelada pH ve sıcaklık faktörlerine bağlı olarak sudaki zehirli amonyağın, amonyum/amonyak toplamına göre yüzde (%) olarak payını görebilirsiniz.

% Amonyak / (Amonyum + Amonyak)

Sıcaklık ° C pH 22 24 26 28 7.8 2.8 3.2 3.6 4.0 8.0 4.3 5.0 5.6 6.2 8.2 6.7 7.7 8.5 9.3 8.4 10.2 11.6 12.9 14.0
Nitrit ve nitrat
İkinci aşamada aerobik nitrosomonas bakterileri amonyum ve amonyağı nitrite (NO2) dönüştürürler. Üçüncü aşamada da yine oksijenli solunum yapan nitrobacter bakterileri nitriti nitrata (NO2) çevirirler. Fazla miktarları balık sağlığını ve gelişimini olumuz etkilemekle birlikte, nitrat, nitrite göre çok daha az zehirli bir bileşiktir. Ayrıca nitrat birçok akvaryum bitkisi tarafından besin maddesi olarak kullanılabilir.
Yüksek nitrat konsantrasyonu balıklarda bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve büyümenin durmasına neden olabilir. Bu yüzden, özellikle genç balıkların yetiştirildiği akvaryumlarda nitrat konsantrasyonunu düşük tutmak için bitki, etkin anaerobik biyolojik filtrasyon ve düzenli su değişimleri çok önemlidir.
Anaerobik filtrasyon derken: Bazı biyolojik filtre malzemelerinin hem aerobik (oksijenle soluyan) hem de anaerobik (oksijensiz soluyan) bakteri kolonilerini barındırabilme özellikleri vardır. Genelde filtre malzemeleri arasında su dolaşımının hızlı olduğu oksijence zengin bölgelerde aerobik, su dolaşımının yavaş olduğu oksijence fakir olduğu bölgelerde ise anaerobik bakteriler kolonileşirler. Bu anaerobik bakteri gurupları nitratı da parçalayarak çoğu uçup havaya karışan azot gazına dönüştürürler. Son yıllarda su çıkışının özellikle çok yavaş ayarlandığı bazı nitrat filtreleri piyasaya çıkmıştır.
Sudaki amonyak konsantrasyonu 0,1 mg/litre'yi aşarsa balıklarda olumsuz etkileri görülmeye başlanır. Nitrit konsantrasyonu 0,5 mg/litre'nin üzerine çıkarsa balıklar için zehirlidir. Nitrat ise 25 mg/litre'yi aşmamalıdır.
Tehlikeli üst sınırlar: Amonyak 0.1 mg/litre Nitrit 0.5 mg/litre Nitrat 25 mg/litre
Akvaryum: Ekosistem
Biyolojik dengesi oturmuş bir akvaryum, balığı, bitkisi, bakterileri ve diğer mikrobik canlılarıyla birlikte, unsurları biribirleriyle uyum içinde çalışan tek bir organizma ya da ekosistem gibi düşünülebilir. Bu uyum bozulursa kötü sonuçları şaşılacak kadar çabuk görülür. Örneğin akvaryuma bilinçsizce atılan bir ilacın nitrobacter grubu bakterileri öldürdüğünü, böylece nitriti nitrata dönüştüren dönüşüm zincirinin kırıldığını varsayalım. Böyle bir durumda nitrit konsantrasyonu 6-12 saat içinde sıfırdan balıklar için zehirli olacak düzeylere (0.5 mg/litre üzeri) çıkabilir.
Biyolojik dengenin tam anlamıyla oturması zaman alır
Akvaryumda azot zincirinin dışında bir kısmı hala bilimsel olarak açıklanmamış birçok biyolojik dönüşüm süreci yer alır. Bitki köklerinin de karıştığı bu karmaşık dönüşümlerin yer aldığı akvaryum kumunda dengelerin tam anlamıyla kurulması 6 ay ile 1 yıl arası bir zaman alabilir.
Nitrit konsantrasyonu; biyolojik dengenin bir göstergesi
Yeni kurulmuş bir akvaryumda çok az sayıda bakteri olduğu için biyolojik dönüşümler başlangıçta çok yavaş olur. Özellikle dengenin henüz kurulmamış olduğu bu kritik devrede akvaryum testleriyle suyun amonyak, nitrit ve nitrat değerlerini ölçmek yerinde olacaktır. Biyolojik dönüşüm zincirinin kurulup kurulmadığını anlamak için ölçülebilecek pratik bir indikatör (gösterge) sudaki nitrit konsantrasyonudur. Yeni kurulmuş bir akvaryumda ilk önce nitrit bir noktaya kadar artar, sonra nitriti nitrata dönüştüren nitrobacter bakterilerinin sayısı yeterli bir düzeye ulaştığı zaman düşmeye başlar; bir süre sonra da hemen hemen sıfıra iner.
arwen - avatarı
arwen
Ziyaretçi
21 Nisan 2006       Mesaj #10
arwen - avatarı
Ziyaretçi
Yavruların Büyütülmesi
Bu bölümde biraz da yavruların büyütülmesinde uygulanabilecek pratik yöntemlerden bahsetmek istiyorum.

Yavru balıkların ilk günlerde karın bölgelerinde bulunan yumurta sarisi ile beslendiklerinden ve bu süre sonunda da ezilmiş yumurta sarısı ile beslenebileceklerinden bahsetmiştik.

Fakat bu yavruları nerede büyüteceğiz. Bazı akvaryum severler için bu bir sorundur. Ayrı bir akvaryum, ayrı bir ısıtıcı, ayrı bir filtre ve aksesuarlar maliyeti açısından sorun olabilir. Yavruları yavrulukta büyütmek suyun çok çabuk bozulması göz önüne alınırsa hiç de sağlıklı olmayacaktır. Çünkü bir süre sonra yavruluğun delikleri yosun, pislik gibi şeylerle tıkanacak ve sirkülasyon olmayan yavruluğun suyu bozularak yavruların ölümüne neden olacaktır. Bu durumda bir zamanlar benim de uyguladığım bir yöntemi tavsiye edebilirim.

İyice temizlenmiş pet bir şişenin ağız kısmını kestikten sonra içine bir miktar akvaryum kumu koyarak suyla doldurun. Akvaryumunuzun yüksekliğine göre şişenin ağız kısmı su seviyesinin birkaç cm. üzerinde olacak şekilde sabitleyip yavruları bunun içine koyabilirsiniz. Ben bu yöntemi uyguladıktan sonra biraz daha geliştirme imkanı buldum ve önce şişe üzerinde çeşitli yerlere küçük pencereler açarak buralara yavruların geçemeyeceği büyüklükte delikleri olan tül parçaları diktim. Sonra bunu da biraz daha geliştirerek şişeyi ortadan yatay olarak tül ile ikiye ayırdım ve bu tül altında kalan pencerelerin tüllerini söktüm. Böylece ortadaki tül nedeni ile alta geçemeyen yavrular üstte kalırken pisliklerin birçoğu tülden aşağıya geçerek açık olan pencerelerden filtre ile çekildi. Bu şekilde oluşturulan sistemde erişkin balıkların yavru balıkları yemek için şişenin etrafında dört dönmeleri izlemeye değer.

Tabi ki bu düzeneği dört adet camı birbirine yapıştırarak ve belli bölgelerine silikon yardımı ile tüller yapıştırarak daha estetik yapabilirsiniz.

Çiklit akvaryumunda ise, balıkların saklanabileceği, yavrularını büyütebilecekleri optik bölgeler oluşturulursa bu tip sorunlarımız hiç olmayacaktır. Çiklitin türüne göre gerek anne gerekse hem anne hem baba ortaklaşa yavruların bakımını ve korumasını üstlenerek onları büyüteceklerdir.




Beslediği balıkları üretebilmek her amatör aquarist için en büyük mutluluktur... ...

Benzer Konular

18 Ocak 2017 / Misafir Cevaplanmış
10 Ekim 2018 / CrasHofCinneT Zooloji
25 Ocak 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap
2 Haziran 2015 / Demir YumruK X-Sözlük