Arama

Hobiler - Telkari Yapımı

Güncelleme: 20 Aralık 2009 Gösterim: 12.467 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Ekim 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Telkari - Telkari Nedir


Sponsorlu Bağlantılar
159ro

Telkari Nedir?

Telkari' nin sözcük anlamı tel ile yapılan sanattır. Telkari'ye aynı zamanda 'vav işi' de denilmektedir. Bu isim, Osmanlıca vav harfinin, uygulamada motif olarak sıkça kullanılmasından dolayı verilmiştir. Fakat bu tanım, tel ile yapılan her sanatsal çalışmanın telkari olduğu anlamını doğurmaz. Örnek olarak, 'Trabzon işi' hasır örgü bileziğe tel ile yapılmasına rağmen telkari denilmez. Yine, ağaç üzerine yollar açıp içine döverek tel gömme işinin de telkari olduğu sanılmaktadır; oysa bunun adı 'tenzil' sanatıdır.

Telkari sanatının bir diğer anılma biçimide çift işi'dir. Bu ismin kaynağı ise, işin yapımı sırasında parçaların teker teker biraraya getirilmesinde kullanılan, cımbıza benzer ancak ucu daha ince olan ve 'çiff' olarak isimlendirilen alettir. 'Vav' ve 'çift işi' isimleri genellikle sanatkarlar, arasında kullanılır.



telkari11


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Ekim 2008       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Sanatı konusu için bakınız: Türk Süsleme Sanatları - Telkari Sanatı
Konu altında lütfen nasıl yapıldığını işleyiniz.
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Aralık 2009       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kısaca gümüş tel işleme sanatı anlamına gelen “telkari”, ince tel haline dökülen gümüşün bükülmesiyle oluşturulan küçük motiflerin bir araya getirilmesi olarak tanınır. Tümüyle el işçiliğine dayalı bir sanattır. Telkari sanatı ile yaygın olarak tütün kutusu, sigara ağızlıkları, aynalar, tepsiler, kemerler, küpeler, kolyeler, düğmeler ve yüzükler yapılabiliyor.

Benzer Konular

8 Aralık 2009 / CaNaRY Taslak Konular
23 Ekim 2008 / HeliX Taslak Konular
14 Ocak 2009 / ghfbvhgtf Soru-Cevap
9 Ekim 2008 / Lavie Taslak Konular
3 Ağustos 2015 / Safi X-Sözlük