Arama

Moda ve Stil - Kol Düğmeleri

Güncelleme: 30 Ağustos 2017 Gösterim: 19.480 Cevap: 5
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
16 Ocak 2012       Mesaj #1
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Moda ve Stil - Erkeklere Özel Kol Düğmeleri
Kol Düğmesi Tarihi

Sponsorlu Bağlantılar
Kol düğmeleri, kişinin kıyafetine ışıltı veren ve aynı zamanda eşsiz kişiliğini vurgulayan şık ve zarif aksesuarlardır. Günümüzde, kol düğmeleri çoğunlukla takım elbise veya smokin gibi resmi kıyafetlerle kullanılmaktadır. Diğer taraftan, günlük veya rahat kıyafetlerle de kol düğmesi kullanan bir kesim mevcuttur.
Kol düğmeleri, erkeklerin dantelli manşetlere ve süslü fıfırlara sahip gömlekleri giydikleri 17. yüzyılda kullanılırdı. Kurdele ve ipler ise, manşetleri bilek etrafında bir arada tutmak için kullanılmıştır. Zaman geçtikçe, erkekler kurdele ve iplerin yerine her iki ucunda gümüş ve altın düğmeler olan zincirler kullanmaya başlayarak bir yenilik getirdi. Bu zincirler gömlek manşetlerindeki deliklerden geçirilerek manşetleri bir arada tutuyordu. Bu, kol düğmelerinin bilinen ilk halidir.
17. yüzyılının sonunda, bu iplerin yerini değerli metallerden yapılmış, pahalı taşlar ve kristallerle bezenmiş düğmeler aldı. Ancak, bu el yapımı kol düğmelerini sadece seçkin ve varlıklı sınıflara mensup kişiler alabiliyordu.
Teknolojinin gelişmesiyle beraber, her çeşit kol düğmelerinin seri üretimi kolaylaştı. 19. yüzyılının sonlarına doğru, George Krementz düğmelerin ve kol düğmelerinin seri üretimini sağlayan bir makina icat etti, ve böylece kol düğmesi maliyetlerinin düşürülmesi ile kitle pazarlar tarafından talep edilmesine olanak sağladı. Bu yıllarda, orta sınıf kol düğmesi kullacıları kimliklerini ve stillerini ifade etmek için kol düğmesini tercih etmeye başladı.
Aynı zamanda, gömlek üreticileri süslü fırfırlı gömleklerin üretimini bırakarak çift manşet olarak da bilinen Fransız manşetli gömlekler üretmeye başladı. Bu değişim, Fransız manşetler üzerinde çok şık ve zarif görünmesiyle beraber kol düğmelerine duyulacak bir tutkunun doğmasına bir yol oldu. Sonuç olarak, Fransız manşet modası çok popüler oldu ve günümüze kadar da böyle kaldı.
20. yüzyılın başlarında, kol düğmesi stilleri değerli taşlar ve mücevherlerden mineli tasarımlara doğru kaydı. Mineleme ile kol düğmesi tasarımcıları, yaratıcılıklarını yansıtabilecekleri daha özgün tasarımlar ortaya koymaya başladı.
Kol düğmesi kullanımı zirve yaptı ve 20. yüzyılın ortalarına hakim oldu. 1970’lerde manşetlerinde düğmeler olan gömleklerin kullanıma başlanmasıyla popüleritesini yitirdi. Toplumun sadece küçük bir kesimi kol düğmesi kullanmaya devam etti. Ancak, 1990’larda zaman zaman kol düğmeleri tekrar ortaya çıkmaya başladı ve bu zamanlarda kadınlar kendi stillerini ve kişiliklerini vurgulamak için kol düğmelerini sahiplendiler.
Bugün her şekil, boyut, stil ve malzemeden kol düğmeleri bulunabilmektedir. Platinden ve rodyumdan yapılmış daha makul fiyatlı kol düğmeleri gittikçe popüler olmasına rağmen, hala günümüzde altın ve gümüş kol düğmelerinin kullanımı yaygındır. Bu arada, elmas ve değerli taşlarla bezenmiş kol düğmeleri hala popüleritesini koruyarak inci, oniks, mine ve fiber optik gibi daha ucuz çeşitlerine meydan okumaktadır


kol dugmeleri
kol dugmeleri1kol dugmeleri3kol dugmeleri4

kol dugmeleri5
kol dugmeleri7kol dugmeleri8kol dugmeleri11


kol dugmeleri12
kol dugmeleri13

Son düzenleyen Safi; 30 Ağustos 2017 02:00
Sen sadece aynasin...
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
17 Ocak 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Moda ve Stil - Kol Düğmeleri

Sponsorlu Bağlantılar
Kol düğmelerinin kumaştan degilde metal altın gümüş olmasının kıyafete ayrı bir hava katacagını unutmayın.

kol dC3BCC49Fmesi 3 kol dC3BCC49Fmesi 2

kol dC3BCC49Fmesi kol dC3BCC49Fmesi 4



kol dC3BCC49Fmesi 6 kol dC3BCC49Fmesi 5



Sen sadece aynasin...
eku123 - avatarı
eku123
Ziyaretçi
1 Eylül 2012       Mesaj #3
eku123 - avatarı
Ziyaretçi
Son düzenleyen Efulim; 23 Ağustos 2013 17:42 Sebep: Sayfa düzeni.
Şeb-i Yelda - avatarı
Şeb-i Yelda
Ziyaretçi
23 Ağustos 2013       Mesaj #4
Şeb-i Yelda - avatarı
Ziyaretçi
images?qtbnANd9GcScKyMOfGpIkbqlIHqiCCuAl0imEVQBy1nw1X 5hP6RXIgylDCK


images?qtbnANd9GcRnc9Jyd iGk8zztp1V JY2ygGiNsUzDRtETcI7CAgY4m9OIN3t



images?qtbnANd9GcRj5YphdC9Eu7JlGCHho14YsLSgjBLrKfcZ3tbO4FSAViwSbb adg
_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
25 Ocak 2015       Mesaj #5
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
Şık erkeğin ifadesi; iki küçük kol düğmesi
MxXLabs.org


Daha çok resmî toplantılarda ve özel günlerde manşetli gömlekleri süsleyen kol düğmeleri artık günlük hayatımıza da girdi. Kol düğmeleri işlevinden çok erkeği daha karizmatik, ağırbaşlı ve sofistike gösteren bir aksesuar. Hem de şıklık göstergesi.

Birkaç yıl öncesine kadar ‘kol düğmeleri' dendiğinde rahmetli Barış Manço'nun aynı adı taşıyan şarkısı akla gelirdi. Ancak “kol düğmeleri nedir veya nereye takılır” pek merak edenimiz yoktu. Zaten sanatçı da bu nostaljik ve duygusal şarkısında iki küçük düğmeye onların unutulan aşkını sığdırmıştı: “İki küçük kol düğmesi/Bütün bir aşk hikayesi/İki düğme, iki ayrı kolda/Bizim gibi, ayrı yolda.”

Sanatçının şarkısındaki gibi en son sevdiğiniz bir erkeğe ne zaman kol düğmesi hediye ettiniz bilinmez ama artık hediyeleriniz arasında kol düğmeleri mutlaka bulunsun. Çünkü kol düğmesi takmak artık banal değil hatta erkekler arasında revaçta. Bir zamanlar sadece damat olunacağı zaman kullanılan kol düğmeleri artık günlük iş yaşamında kullanılan bir aksesuara dönüştü ve smokinler için yapılan ağır ve taşlı kol düğmeleri yerini daha hafif ve ucuz olan çelik kol düğmelerine bıraktı. Pek çok erkek babadan kalan kol düğmelerini sandıktan çıkarırken, olmayanlar ise rengarenk ve çeşit çeşit modelleri satın alıyorlar.

Damat Aksesuar Ürün Yöneticisi Burçin Erdoğan, kol düğmesinin gündeme gelmesinin sebebinin, ceket ve kol boylarının kısalıp kol manşetlerinin ön plana çıkmasıyla ilgili olduğunu söylüyor. Sadece kol düğmesi değil, son bir yıldır erkek aksesuarlarını ön plana çıkaran kıyafetlerin hazırlandığını belirten Erdoğan, “Bu yılın trend konseyleri erkeklerde kıyafetlerinde aksesuarlara önem verilmesini kararlaştırdı. Kol manşetleri ön plana çıktığı için de erkekler kol düğmesi takmak zorunda hissediyor kendini. Aksesuarların öne çıktığı bir dönemdeyiz.” diyor.

Kol düğmesi erkeği daha karizmatik, ağırbaşlı ve sofistike gösteren bir aksesuar. Küçük bir ayrıntı gibi görünse de basit bir gömlek giyen erkeğin şıklığına şıklık katabiliyor. Bu nedenle kişiye özel gömlek yapan firmaların kol düğmelerine daha çok önem veriyor. Bu önem de kol düğmesinin günlük kullanımda yayılmasını sağlayan etkenlerin başında geliyor. Normal gömlek mağazalarında kol düğmeli gömlek oranı yüzde 5-10 arasındayken, ısmarlama gömlek yapan firmalarda bu oran yüzde 50 civarında. Nitekim kişiye özel gömlek yapan Royal Bred Genel Müdürü Murat Genç, müşterilerine farklı hediyeler sunmak isteyen firmaların tercihlerinden birinin özel hazırlanan kol düğmeleri olduğunu söylüyor. Genç, “Bunu başlatan biziz açıkçası. Kişinin baş harflerinin yazılı olduğu kol düğmeleri ile hazırlanan gömlekler her zaman ilgi gördü. Mesela beyefendinin atlara ilgisi varsa at başından, arabaları seviyorsa araba desenli kol düğ mesi yapıyoruz. Büyükten küçüğe koldüğmesi alanların sayısında bir artış var. Öğrenciler bile öğretmenler gününde özel kol düğmeleri hediye ettiler öğretmenlerine.” diyor.

Ismarlama gömlek yapan Milimetric'in ortağı Kaan Gökalp'a göre kol düğmesinin yaygınlık kazanmasının sebeplerinden biri kravatın artık eskisi gibi kullanılmaması. Gökalp, “Erkekler kendilerini ifade etmek için zaten çok sınırlı aksesuarlar kullanıyorlar. Ben kravat satıyorum, Türkiye'de kravat konusunda öncü firmalardan biriyim; ama üç yıldır kravat takmıyorum. Dünyada kravat kullanımı giderek azalıyor. Kravatın yerini, ipek mendiller (ya da diktirilen gömleğin kumaşından yapılan mendiller), farklı ve iddialı gömlek yakaları ve kol düğmesi aldı.” diyor.

Gençler de kullanıyor

Kol düğmesine artan bu ilgi gençlerin de kol düğmesine olan merakını artırmış durumda. 35 yaş ve üstü işadamlarının kullandığı kol düğmesini iş hayatına yeni başlayan gençler de kullanıyor. Yani kol düğmesi kullanma yaşı da küçüldü. Gençlere özel kol düğmeleri tasarladıklarını belirten Burçin Erdoğan, “Kol düğmesi grubumuz üçe ayrılıyor. Smokinler için gümüşten yapılan pahalı kol düğmeleri, günlük kullanıma yönelik çelik kol düğmeleri ve gençler için eğlenceli, esprili kol düğmelerimiz var.” diyor. Sadece erkekler değil banka, finans ve medya sektöründe çalışan bayanlar da kol düğmesi kullanmayı seviyor. Kadınlar için renkli taşlı kol düğmeleri yaptıklarını belirten Kaan Gökalp, cinsiyetlerin birbirlerine çok yaklaştığını ve iş hayatında ön plana çıkan kadın yöneticilerin maskülin (erkeksi) bir görünüme sahip olmak için kol düğmesini tercih ettiklerini belirtiyor. Daha çok özel gömlek yapan firmalara toptan kol düğmesi satan Orijinal Bijuteri'de ise bugünlerde fuşya, patlıcan moru, yeşil, mavi, oranj, parlament mavisi, gül kurusu, sedef, kırmızı renkteki kol düğmeleri satılıyor. Eskiden kış sezonunda alınan kol düğmesi bu ilgi nedeniyle yazın da satılan bir ürün oldu. Orijinal Bijuteri Satış Sorumlusu Yasemin Kaynarpınar, “Birkaç sene önce siyah renkli kol düğmeleri daha çok alınırdı. Şimdi her rengini satıyoruz. Çünkü erkekler renkli görünmek istiyorlar, canlı renkler ise insanları etkiliyor.” diyor.


Kaynak:
Kaan254 - avatarı
Kaan254
Kayıtlı Üye
13 Şubat 2015       Mesaj #6
Kaan254 - avatarı
Kayıtlı Üye
koldugmesitasarimi2012
Özgürsem sürekli koştuğumdandır

Benzer Konular

21 Temmuz 2008 / Misafir Moda
9 Aralık 2010 / AriThmetiCs Taslak Konular
1 Şubat 2015 / holocoust Taslak Konular
5 Şubat 2008 / KENCISii Taslak Konular
19 Nisan 2009 / KENCISii Taslak Konular