Arama

Hipospadiyas (Peygamber Sünneti, Yarım Sünnet)

Güncelleme: 27 Kasım 2016 Gösterim: 10.957 Cevap: 1
BiRuMuT - avatarı
BiRuMuT
Ziyaretçi
6 Ocak 2010       Mesaj #1
BiRuMuT - avatarı
Ziyaretçi

Hipospadiyas

Ad:  (Peygamber Sünneti, Yarım Sünnet).jpg
Gösterim: 1085
Boyut:  37.6 KB


Sponsorlu Bağlantılar
Halk dilinde peygamber sünneti veya yarım sünnet.
Peygamber sünneti ya da yarım sünnet olarak da bilinen hipospadiyas erkek çocuklarda görülen doğumsal bir anormalliktir. Bu çocuklar ameliyat öncesinde asla sünnet ettirilmemelidir. Hipospadyasın tedavisi cerrahidir. İdeal tedavi yaşı 6 ay ile 1 yaş arasıdır, geciktirilmemelidir.

Erkek çocuklarda cinsel organlarının ucunda olması gereken dış idrar deliğinin, penisin alt yüzeyinde bir yere açılması şeklindeki anormalliğin ismi tıp dilinde hipospadyastır. Böyle çocuklar adeta yarım sünnet olmuş gibi doğarlar, dikkatle bakıldığında idrarlarını bacaklarına doğru ve penisin altından yaptıkları farkedilir. En uçta deliğe benzer bir görünüm olsa bile burası kördür ve idrar buradan gelmez.

Hipospadyas, oldukça sık rastlanan bir doğumsal anormalliktir.Ortalama 150 erkek çocuktan birisinde bulunur. Ailevi geçiş vardır ve hipospadyaslı babaların çocuklarında görülme riski fazladır.

Halk arasında peygamber sünnetli veya yarım sünnetli deyimleri hipospadyaslı çocuklar için kullanılır. Gerçekten böyle çocuklarda hem idrar deliği uçta olmaz, hem de alt yüzde sünnet derisi olmaz. Sünnet derisi penisin sırtında yarım olarak yaratılmıştır ve penisin baş kısmını örtmez. Peygamber sözcüğü elbette olumlu bir ifade taşıdığı için, bu durumun bir lütuf olduğu düşünülmemelidir.

Böyle çocuklarda sünnet derisi adeta bir horoz ibiği gibi penisin sırtında toplanmıştır. Peygamber sünneti deyimi olumlu izlenim bıraksa da, bu durum bir lütuf değil tam tersine hipospadyas anomalisinin bir parçasıdır. Pratik olarak her hipospadyaslı çocuk aynı zamanda yarım sünnetlidir.

Nasıl farkedilir?


Dikkatli anne-babalar sünnet derisinin yarım şeklini farkederler ve bu durumun anormal olduğunu düşünerek çocuk hekimlerine başvururlar.

Bazen idrarın uçtan fışkırmadığını, altta bir delikten yapıldığını farkederler. İdrarın yapıldığı delik çoğunlukla uca yakın olsa da bazı çocuklarda hatalı delik torbaların arasında veya anüsün önünde bile olabilir. Böyle çocuklar çişlerini aynı kız çocukları gibi yapabilirler.

Hatalı idrar deliği olması gereken yerden, yani penisin ucundan ne kadar uzaktaysa anormallik o denli ağır olur. Bazen de cinsel organdaki eğrilik anne-babaların dikkatini çeker.

Çocuk sahibi olabilirler mi?


Yanlış tedaviler uygulanmazsa hipospadyaslı çocuklar da ileri de çocuk sahibi olabilirler. Özellikle eğriliğin tam düzeltilmesi, hem çocuk sahibi olma yönünden hem de cinsel münasebette sorun olmaması yönünden çok önemlidir. Ancak zamanında ve modern cerrahi tedaviler ile yapılan müdahale ile bu sorunlara karşı tam düzelme sağlar.

Diğer sorunlar neler?


Hipospadyaslı çocukların yüzde 10 kadarında hatalı delik dar olur. Böyle vakalar incecik işerler ve çişlerini bitirmeleri uzun zaman alır. Tedavi edilmezse bu darlık nedeni ile böbrekler bozulabilir. Ayrıca hipaspadyaslı çocuklar bu olayı farkettiklerinde ciddi psikolojik rahatsızlıklar gelişebilmektedir.

İdeal tedavi yaşı nedir?


İdeal ameliyat yaşı 6 aylık ile 1,5 yaş arasıdır. Bu yaştaki çocuklarda hem ameliyat, hem ameliyat sonrası bakım büyüklere oranla çok daha kolaydır. Ayrıca bu yaşlarda ameliyat edilerek tedavi olan hastalar ileride başlarından böyle bir olay geçtiğini de hatırlamazlar. Bu da önemli bir avantajdır. Bu yaşları kaçırmış olan çocuklarda ise daha fazla bekletmeden bir an önce ameliyat yapılmalıdır. Üst yaş sınırı yoktur.

Hipospadyas ameliyatının hedefleri


Cerrahi tedavideki ana hedefler 4 tanedir:
  • Eğriliği tamamen düzeltilmiş, özellikle sertleşme olduğunda tam düz bir penis.
  • Pipinin tam ucundan karşıya doğru fışkırtarak işeyebilme.
  • Dış görünüm olarak sünnetli bir çocuk görünümünü elde etme.
  • Böyle bir anormalliğin olduğunun farkına varmadan küçük yaşta tedavi.

Asla sünnet yapılmamalı!


Bu çocukların ameliyatlarında yarım sünnet derisi çok işe yarar. Öncesinde bu çocuklar asla sünnet ettirilmemelidirler. Ameliyatın bitiminde zaten sünnet de olmuş olurlar.

Ameliyatı çok mu zor?


Ameliyat, hayati risk taşımasa da son derece hassas ve ince bir iştir. Büyüteçli gözlüklerle, özel iplikler kullanılarak bu işte uzmanlaşmış çocuk cerrahisi veya çocuk ürolojisi uzmanlarınca yapılmalıdır. Tecrübenin rolü o denli önemlidir ki, yurt dışında işlerinin büyük bir bölümü sadece bu ameliyatları yapmak olan hipospadyologlar vardır. Tecrübeli ellerde genellikle tek ameliyatla netice almak ve düzgün görünümlü penisler elde etmek mümkündür. Çok nadir olarak ikinci ameliyat gerekir. Ameliyat esnasında, eğrilik varsa düzeltildikten sonra çoğunlukla sünnet derisi kullanılarak idrar borusu uca kadar uzatılır. Çocuk böylece sünnet de olmuş olur.

Ameliyatın kendisi gibi, ameliyat sonrası bakımın da birçok incelikle dolu olduğu unutulmamalıdır. Uygun modern yöntemlerle yapılan ameliyat sonrası da, ameliyat kadar rahat ve başarılı geçebilir. Hastalar genellikle bir gece hastanede tutulduktan sonra evlerine yollanılır. Yaklaşık 10 gün içinde ameliyatın başarısı anlaşılır.
Son düzenleyen perlina; 27 Kasım 2016 00:10
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
6 Şubat 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Hipospadias veya halk arasında bilinen ismi ile peygamber sünneti erkek çocuklarda yüzde 1-2 sıklıkla görülen bir bozukluktur.

Sponsorlu Bağlantılar
Bu bozukluğa sahip olan çocuklarda çocuğun çişini yaptığı delik pipinin alt kısmında bulunmaktadır.Bu delik hemen normal yerinin biraz altında olabileceği gibi pipinin torbalarla birleştiği yere kadar pipinin herhangi bir yerinde alt kısma açılabilir. Buna ek olarak pipinin yarım sünnetli gibi bir görüntüsü de muvcuttur.

Aslında pipideki yapısal bozukluk bununla da kalmamaktadır, büyük kısmında pipide öne veya yana doğru bir eğrilik de bulunmaktadır. Biz buna kısaca “kordi” diyoruz.

Hipospadias tanısı nasıl konur?
Hipospadias ( peygamber sünneti ) aslında tanısının konulması çok kolay olan ancak tedavisinin özellik taşıdığı bir bozukluktur. Pipideki bozukluğu fark eden ailelerin çocuklarını vakit geçirmeden bir çocuk cerrahisi hekimine veya merkezine götürmeleri gerekmektedir.Bir çocuk cerrahi tarafından muayene edilen böyle bir çocuğun tanısının konulması bu hekim için son derece kolaydır.

Hipospadias'ın tedavisi nasıl yapılır?
Hiposadias'lı erkek çocukların ileriki seksüel ve psikolojik yaşamını etkileyecek ciddi bir bozukluk olduğu için kesinlikle cerrahi bir müdahale ile düzeltilmesi gereken bir durumdur. Bunun için, çocuklarının pipilerindeki yarım sünnetli görüntüyü fark eden ailelerin çocuklarını vakit geçirmeden bir çocuk cerrahisi hekimine veya merkezine götürmesi gerekmektedir.

Bunun yanında çok önemli olan bir konuda böyle yarım sünnetli ( peygamber sünnetli ) çocukların kesinlikle herhangi bir yerde sünnet ettirilmemesidir.Çünkü sünnet derisi pipinin altındaki deliğin kapatılması ve normal yerine götürülmesi sırasında kullanılmaktadır. Sünnet derisi ameliyat için gereklidir.

Hipospadias ameliyatı ne zaman yapılmalıdır?
Pipideki bozukluğun düzeltilme yaşı genellikle 6 aylıktan sonra olmalıdır. Ameliyatın zamanlaması önemlidir. Çünkü bu ameliyat uygun zamanlama ile yapıldığı takdirde hem pipi istenilen bir büyüklüğe ulaşmış olacak hem de hastanın ameliyat sonrası bakımı kolaylaşacaktır.

Ameliyata hazırlık nasıl yapılır?
Hipospadias ameliyatından önce hasta çocuk cerrahisi polikliniğine gelerek kontrol olur ve gerekli birkaç tetkik istenerek ameliyata hazırlanır. Tetkiklerde bir anormallik yoksa hasta randevu gününde çağrılır. Ameliyatın bir gece önce saat sabaha karşı 4’den sonra hastanın beslenmesi kesilmektedir. Bu hastanın sabaha karşı saat 4’den sonra ne katı nede sıvı gıdalarla beslenmemesi anlamındadır. Hasta ameliyat sabahı adeta oruçlu gibi ameliyathaneye getirilmelidir. Hastanın bir gece önceden aç kalması ertesi sabah anestezi alacağı için gerekli bir durumdur.

Hipospadias ameliyatı nasıl yapılır?
Hipospadias ameliyatı KESİNLİKLE bir ÇOCUK CERRAHİSİ VE ÇOCUK ÜROLOJİSİ UZMANI tarafından yapılması gereken özellikli bir ameliyattır. Bunun nedeni ameliyat için çalışılan bölgenin çocuğun hayatında çok önemli bir yere sahip olması ve yeterli bilgi ile yapılmamış bir ameliyatın başarısızlıkla sonuçlanma riskidir. Ameliyat genel anestezi altında yapıldığı için çocuğun ne ameliyat sırasında ne de ameliyattan sonra ağrısı olmamaktadır. Ameliyat süresi pipideki bozukluğun derecesine göre değişmekle beraber genellikle 1 saat ile 3 saat arasındadır.
Hipospadias ameliyatı belli teknikler kullanılarak çocuk cerrahisi uzmanları tarafından pipinin deliğinin normal yerine taşınması, pipideki eğriliğin düzeltilmesi ve pipinin normal bir görüntüye kavuşturulması için yapılan bir ameliyattır. Ameliyat genellikle tek safhada tamamlanmaktadır ancak pipideki bozukluğun çok ağır olduğu durumlarda bir ikinci ameliyat gerekebilmektedir.

Ameliyat sonrası bakım nasıl olur?
Hipospadias ameliyatından sonra genellikle pipideki bozukluğun derecesine göre 1-10 gün arasında hastanın hastanede yatması gerekmektedir.
Pipideki bozukluğun çok az olduğu vakalarda hastaneye yatmaya gereksinim olmadan hasta ameliyat günü taburcu edilebilmektedir ancak bu Hipospadias hastalarının çok küçük bir bölümünü oluşturmaktadır ve genellikle hastalar yukarıda bahsedilen sürelerde hastanede yatmaktadırlar.

Hasta hastanede kaldığı süre içinde pipide yeni yapılan deliğin daralmaması yaranın çişle ıslanmaması için bir sonda ile takip edilmektedir. Bu dönem içinde hastaya antibiyotik tedavisi ve pipisine takılan sondanın rahatsız etmemesi için bir şurup verilir. Ameliyattan sonraki 7-10.gün hastanın sondası alınmakta ve çiş yapması gözlendikten sonra hasta taburcu edilmektedir. Bu ameliyatlardan sonra çocuk normal yaşantısına hızla dönmekte, akranları arasında kendisine bir utanç konusu olabilecek pipisinin anormal görünüşünden kurtulmakta ve yaşantısında da tamamen normal bir erkek olarak aile kurabilmektedir.

Op. Dr. Aziz Serhat BAYKARA
Çocuk Cerrahisi Uzmanı

Son düzenleyen perlina; 13 Temmuz 2016 20:51
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

27 Temmuz 2009 / namazcı Soru-Cevap
9 Kasım 2011 / Misafir Soru-Cevap
30 Nisan 2009 / UnknowN Hz. Muhammed
8 Ekim 2008 / Pasakli_Prenses Taslak Konular