Arama

Penis Eğrilmesi (Peyronie Hastalığı)

Güncelleme: 7 Şubat 2012 Gösterim: 11.591 Cevap: 2
AeraCura - avatarı
AeraCura
Ziyaretçi
11 Ekim 2008       Mesaj #1
AeraCura - avatarı
Ziyaretçi
Peyronie's hastalığı özellikle penis ereksiyon halindeyken görülen ve ve penisin doğal olmayan bir şekilde eğrilmesi halidir.
Penisin içinde gelişen bazı sert plaklar ve dokular penisin tam olarak kanlanmasına engel olurlar ve bu kısımlara sertleşme için tam kan gidemediği için yeterli bir ereksiyon görülemez.
Sponsorlu Bağlantılar
Bazen bu eğrilmeler şiddetli ağrılara sebep olabilirler ve bazende cinsel ilişki imkansız bir hal ailır. Bu fonksiyon bozukluğunu yapan plakların veya doku parçacıklarının neden oluştuğu tam olarak bilinmemektedir. Ancak penis veya kasık bölgesine gelebilecek travmalar neden olabilir.
Tüm bunların sonucunda tam olmayan sertleşme, ağrılı ereksiyon, penisin eğrilmesi ve penis içinde sert bantlar görülür. Ancak bu durumun sonraki zamanlarda kanserleşmeye neden olmaz. Peyronie’s hastalığı cinsel yolla bulaşmaz.

Peyronie’s hastalığı nasıl tedavi edilir?
Bu hastalığın tedavisi hastalığın şiddetine göre değişebilir. Bazı olgularda hiç bir şey yapılmaz ve eğrilmenin kendiliğinden geçmesi beklenir. Düzelme olmaz ve hastalık ilerlerse tedaviye geçilir. Şikayetlerin derecesine göre Medikal veya Cerrahi olmak üzere iki ayrı yöntem uygulanır.

Medikal
İlaç tedavisinde ağrıyı azaltan,plakları yumuşatan ve azaltan preperatlar kullanılır. Lezyonun içine ilaç enjekte edilerek aynı şekilde plaklar yumuşatılmaya ve ortadan kaldırılmaya çalışılır.

Cerrahi
  • Plakların cerrahi olarak çıkartılması ve yerine doku grefti konulması.
  • Hastalanmamış penis tarafının plikasyonu ve iki taraf arasında uyum sağlanması yöntemi.
  • Penis protezi konularak sertleşmenin ve cinsel ilişkinin sağlanması.

Nephthys - avatarı
Nephthys
Ziyaretçi
1 Nisan 2009       Mesaj #2
Nephthys - avatarı
Ziyaretçi
Penis Eğrilmesi
Peyronie hastalığı da denilen (durumu ilk tanımlayan Fransız doktorun adı verilmiştir) penis eğrilmesi çoğunlukla 40-60 yaşındaki erkeklerde görülür. Penisin içinde, boyunca uzanan ve ereksiyon sırasında kanla dolan silindir biçimindeki cisimlerin çevresinde bir yara izi (nedbe dokusu veya sert bir tabaka) oluşmuştur. Penisin eğrilmesine neden olan bu dokunun oluşma sebebi bilinmemektedir.
Sponsorlu Bağlantılar

Belirtiler
Ereksiyon sırasında peniste meydana gelen ağrılı (bazen) bükülme cinsel ilişkiyi zorlaştırır veya olanaksız hale getirir.

Teşhis
Penis eğrilmesi durumunda, olaya neden olan iz dokunulduğu zaman, cildin üstünden bir kabartı şeklinde hissedilebilir.
Belirtiler genellikle hafiftir ve çoğunlukla zaman içinde daha kötüye gitmez. Birçok yakada hastalık kendi kendine geçer. Ancak bu yıllar alabilir. çok çeşitli tedavi şekilleri denenmiş ise de, gerçek bir başarı elde edilememiştir. En iyisi bir süre kendi kendisine geçmesini beklemektir. Geçmez ise bir üroloğa danışmak gerekir.

Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
7 Şubat 2012       Mesaj #3
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Peyronie Hastalığı
Penis içerisinde sert plakların oluşmasına Peyroni hastalığı deniliyor. İlk olarak 1743 yılında François de la Peyronie adlı cerrah tarafından tanımlanan bu hastalığa ait kayıtlar 1600’lü yıllara kadar gidiyor. Bu plakların oluşum sebebi bilinmiyor, ancak genellikle penisin arka tarafında ve köküne doğru bulunuyor. Hafif bir iltihabi sertlik olarak başlıyor ve zamanla büyüyerek daha sert ve geniş bir yapıya dönüşüyor. Orta yaşlı erkeklerin yaklaşık %1’inde Peyroni hastalığı görülüyor. Bu hastalığı olan erkeklerin %30’unda el ve ayaklarda da sert plaklara rastlanıyor. Hastalık genellikle hafif şekilde kendisini gösteriyor ve 6-15 ay içerisinde kendiliğinden geçiyor. Daha ileri durumlarda plakların sayısı ve genişliği artıyor. Plaklar, penisin eğri bir görünüm kazanmasına ve sertleşme sorunlarına yol açıyor. Penisdeki eğrilik sertleşme sırasında daha da belirginleşiyor. Plakların yerleşim yerine göre eğriliğin yönü ve açısı değişiyor. Penis yukarısındaki bir plak, yukarı doğru eğriliğe yol açıyor. Eğrilik çok ilerlediği zaman cinsel birleşme imkansız hale gelebiliyor. Buna ek olarak sertleşme sırasında şiddetli ağrı görülebiliyor. Bunların sonucunda sertleşme sorunları, psikolojik stres ve cinsel iktidarsızlık oluşuyor. Bu plakların kansere dönüşme riski yok, yani iyi huylu oluşumlar.
Peyroni hastalığı olanların doktora müracaat sebebi ağrılı ereksiyon ve cinsel birleşme yapamama. Hastalığın teşhisi muayene ile yapılıyor, özel bir tetkik gerekmiyor. Peyroni hastalığına, penisi etkileyen, çarpma ve bükülme gibi bir travmanın yol açtığı düşünülüyor. Bu travmalar sırasında meydana gelen kanamalar bu bölgede ilk önceleri iltihabi bir reaksiyona yol açıyor. Travmanın tekrarlandığı durumlarda bu bölgede ileri dönemlerde sert fibrotik bir doku oluşuyor. Bu doku içerisinde kalsiyum kristalleri depolanarak plağın daha da sertleşmesine yol açıyor. Peyroni hastalığının sebebi tam olarak bilinmediği için ilaçlarla kesin tedavisi mümkün değil. Çoğunlukla kendiliğinden geçtiği için, Peyroni hastalığına herhangi bir tedavi uygulamadan önce en az 1 yıl beklemek gerekiyor. Çeşitli araştırmacılar tarafından para-aminobenzoat veya E vitamini denenmişse de bu tedavinin ispatlanmış bir faydası bulunmuyor. Hücreler arasındaki bağ dokusunu parçalayan hyalüronik asit enjeksiyonu da uygulanan tedavi yöntemlerinden. Ancak bu tedavinin de belirgin bir yararı yok. Plak içerisine enjekte edilen ilaçlar içerisinde en etkili olanı “kollagenaz” enzimi. Bu enzim, Peyroni plağının esas maddesi olan kollageni yıkarak etkisini gösteriyor. Peyroni hastalığının kesin tedavisi cerrahi yöntem. Ameliyatla sert plaklar çıkartılarak oluşan boşluğa cilt veya sentetik yama yerleştiriliyor. Bu ameliyat sonrasında penis sertleşme özelliğini kaybedebiliyor. Ameliyat sırasında kişinin isteğine göre penil protez yerleştirilebiliyor. Peyroni hastalığında ameliyat seçeneği sadece ileri derece eğrilik nedeniyle cinsel birleşme yapması mümkün olmayan erkeklerde uygulanıyor.
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

28 Haziran 2012 / Pollyanna Tıp Bilimleri
6 Şubat 2012 / recruit87 Sağlıklı Yaşam
6 Şubat 2012 / BiRuMuT Sağlıklı Yaşam
29 Mart 2009 / HipHopRocK Tıp Bilimleri
7 Şubat 2012 / Nephthys Taslak Konular