Arama

Bilinçli Alışverişin Püf Noktaları

Güncelleme: 27 Kasım 2008 Gösterim: 10.961 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Ekim 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bilinçli Alışverişin Püf Noktaları

Sponsorlu Bağlantılar
fayd00201
Meyvelerin iri ve gösterişli olanları değil, düzgün, çürüksüz, pörsümemiş, sulu ve lezzetli olanlarını seçilmeli. İri, gösterişli starking elmanın içi unlandığından, küçük Amasya elmasından daha lezzetsizdir. Portakalın kabuğu ince olanı, mandalinanın çekirdeksiz olanını seçiniz.

fayd00202
Yeşil yapraklı sebzelerin yaprağı bol ve yeşil olanları, patatesin yeşillenmemiş ve çillenmemiş olanları iyidir. Yeşil fasulyenin kırıldığında gevrek ve kılçıksız olanını seçiniz.

fayd00203
Yumurtanın en kalitelisi taze ve iri olanıdır. Yumurtanın sarısının koyu ve açık sarı olması besin değerini fazla etkilemez; taze yumurtanın hava boşluğu küçüktür, hafif değildir ve sallanırken ses gelmez.

fayd00204
Balığın iri veya küçük olması besin değerini etkilemez, taze olması önemlidir. Taze balığın solungaçları kırmızı, pulları yapışık, görünüşü diridir.

fayd00205
Etin yağsız olanının besleyici değeri daha yüksektir. Süt kuzusunun etinin önemli bölümü sudur. Kahvaltılık margarinlerin su oranı da yemeklik margarinden daha yüksektir. Saklama imkanı yoksa israfı azaltmak için gerektiğinden çok besin almayınız.

fayd00206
Un, bulgur, pirinç, makarna, nohut, mercimek, şeker gibi kuru besinler ile kapalı teneke, şişe veya kutularda satılan yemeklik margarin, sıvı yağ, zeytin ve salçaların aylık olarak satın alınmalı, et mutlaka buzlukta dondurularak ya da kavrularak saklanmalıdır.

fayd00207
Alışverişe giderken mutlaka nelerin satın alınacağını gösteren bir liste yapılmalı ancak, listede yeralmasına rağmen pazara az geldiği için fiyatı yüksek olan bir yiyeceğin yerine başka bir yiyecek tercih edilmelidir.

fayd00208
Turfanda sebzeden daha ucuz, lezzetli ve besleyici olan mevsimlik sebze ve meyve tercih edilirse az parayla daha dengeli beslenme sağlanmış olur.

fayd00209
Paketlenmiş besin satın alırken de dikkatli olunması gerekiyor. Çünkü, ödenen paranın bir bölümü kullanılan ambalaj için alınıyor. Paketlenmiş yiyecek ve içeceklerden en çok satın alınan; konserve, süt, meyve suları, bisküvi ve meyve esansları, besin boyaları ve katkı maddeleri eklenerek hazırlanmış gıdalardır. Bunların hepsinin doğal ve taze olanları daha ucuz ve besleyicidir.

fayd002010
Paketin veya ambalajın delik, hasarlı olmamasına ve son kullanma tarihine dikkat ederek alınız. Konserve ve süt kutularında yarık, çatlak, kapaklarda bombe (dışa dönüklük) olmamalıdır. Kuru fasulye, nohut, mercimek, un, bulgur ve pirincin taşlı, topraklı, böceklenmiş ve küflenmiş olmamasına dikkat edilmelidir.

fayd002011
Satın alacağınız malları ve şartlarını iyi inceleme imkanı bulabilecek kadar alışverişe zaman ayırın.

fayd002012
Aç, yorgun ve hastaysanız, keyfiniz yoksa alışverişe çıkmayın.

fayd002013
Alışveriş için en uygun zamanı bekleyin. Mümkünse mağazaların tenha olduğu gün ve saatleri seçin. Böylece çok daha dikkatli alışveriş yapabilir ve satıcılardan daha iyi hizmet alabilirsiniz.

fayd002014
Satın alınacak malın çeşidine göre kullanım ve bakım özelliklerini öğrenin.

fayd002015
İndirimli satışların çekiçiliğine kapılıp, ihtiyacınız olmayan ve az kullanacağınız malları satın almayın.

fayd002016
İndirimli satışlarda dikkatli olun, malın modeli eski, serisi bitmiş defolu veya bozuk olabileceğini unutmayın.

fayd002017
Tartı ve ölçü aletlerinin kullanımına dikkat edin.

fayd002018
Taksitli satışlarda ödeme vadelerini ve diğer yükümlülükleri mutlaka öğrenin.

fayd002019
Kapınıza gelen satıcılardan alışveriş etmeyin.

fayd002020
Alışveriş sırasında yaptığınız sözleşmeyi dikkatlice okuyun.

fayd002021
Alışveriş sırasında alacağınız malı kontrol edin. Aldığınız malın garanti belgesini ve etiketini inceleyin. Her türlü malda iade veya değiştirme yapılıp yapılmayacağını öğrenin.

fayd002022
Gıda maddelerinin ve ilaçların imalat ve son kullanma tarihlerine bakın. Satın aldığınız mal bozuksa aldığınız yere başvurun. Şikayetci olmaktan çekinmeyin, sonuca ulaşmada kararlı olun, hemen pes etmeyin.

Kaynak: Milliyet

HerHangiBiri - avatarı
HerHangiBiri
Ziyaretçi
27 Kasım 2008       Mesaj #2
HerHangiBiri - avatarı
Ziyaretçi
Alışverişin yeni kuralları

Sponsorlu Bağlantılar

modaa


Kadınların çoğu bir şekilde görüntüsünden hoşnutsuzdur. Yeni giysiler alarak ve gardıroplarını zenginleştirerek kendilerini daha iyi hissederler. Alışveriş yapma dürtüsünün arkasında yatan işte bu umuttur.Alışveriş çılgınlığı küresel krizle birlikte sona ererken, alıcıların bilinçlendiği bir döneme girildi.Ama alışverişe bilinçli çıkmanın birinci kuralını iyi öğrenin: Alışverişin mutluluk vereni 'kararında' yapılan alışveriştir.Burada dikkat edilmesi gereken nokta, ucuz ürün almanın her zaman tasarruf yapmak anlamına gelmediğidir.Bildiğimiz anlamda alışverişin modası geçiyor, haberiniz olsun. Artık tercih ettiğimiz mağazalarla 'duygusal' bir bağ kurmak ihtiyacındayız.

İŞİNİZE YARAYACAK BAZI İPUÇLARI

• Alışverişe çıkarken dersinizi çalışmış olun. Internet ve medya üzerinden araştırma yapın. Daha önceden ne kadar bilgili olursanız alışverişte yanlış karar verme olasılığınız o kadar düşecektir.

• Unutmayın, konu her zaman para değil. Kimin hangi koleksiyonu en iyisidir, en iyi seriler nerede ne zaman bulunur, bunlara dair bir fikriniz olmalı. Size hitap eden tasarımcıları ve markaları tanıyın.

• Girdiğiniz mağazada en iyi satış hizmetini beklemelisiniz. Eğer satış görevlilerin hal ve tavırları size yeterince tatmin edici gelmediyse, cüzdanınızı çantanızdan çıkarmayı düşünmeyin bile!

• Alışverişte yapılacak en büyük hata, ihtiyacınız olmayan bir şeye ihtiyacınız olduğunu sanmanızdır. Satın almadan önce kendinize o 'muhteşem' soruyu sorun "Bu ürün benim yaşam kalitemi artıracak ve beni muhteşem hissettirecek mi?" Eğer değilse, almayın onu.

• Sorulacak diğer bir soru ise "İleride bundan bıkacak mıyım?" Bir kaç ay sonra artık işinize yaramayacak bir şey için para ödemeye değer mi? O ürün gerçekten sizin zevkinize ve beklentilerinize uyuyor mu?

• Bütün mesele güven duymakta, kendinizi tanımakta ve yaşam tarzınızı iyi anlamakta yatıyor. Bunun kolay olmadığı doğru. Herkes alışverişte hata yapar ve kendi tarzına uymayan şeylere bir sürü para öder. Ama kendi stilinizi ve kendi güveninizi oluşturdukça, kendi alışveriş tarzınızı da yaratacaksınız.

Benzer Konular

13 Ocak 2014 / UnknowN Bilgisayar
1 Kasım 2017 / NervouS Motorlu Araçlar
4 Nisan 2013 / _EKSELANS_ Astroloji/Fallar
29 Ocak 2013 / KAPTAN Sosyal Ağlar
13 Ocak 2009 / selenmi Soru-Cevap