Arama

Facebook Dünyasından Son Haberler

Güncelleme: 2 Şubat 2016 Gösterim: 24.376 Cevap: 40
byseus - avatarı
byseus
Kayıtlı Üye
14 Nisan 2012       Mesaj #1
byseus - avatarı
Kayıtlı Üye
Facebook Dünyasından Son Haberler

Sponsorlu Bağlantılar
Facebook Dünyasında Neler Oluyor?
MsXLabs.org

Facebook ile ilgili tüm medya haberleri bu başlık altında toplanacaktır.


Facebook'tan yeni dayatma


Facebook, kullanıcıları için başlangıçta isteğe bağlı olarak sunduğu başka bir hizmeti daha zorunlu hale getiriyor.
120414 fb2hlarge

Facebook kullanıcılarına 2010 yılından beri isteğe bağlı e-posta hizmeti sunuyordu. Facebook son aldığı kararla bu hizmeti zorunlu hale getirdi. Bundan böyle her Facebook kullanıcısının kullanıcı ismiyle başlayan ve @facebook.com şeklinde devam eden birer elektronik posta adresi olacak.

Uygulama aktif hale getirildiğinde kullanıcılara bu durum bir e-posta yoluyla bildirilecek. Kullanıcılara kullanıcı ismini ve böylelikle kullanacağı email adresini değiştirme imkânı da sunulacak.

Bazı bilişim uzmanları bu adımı "Facebook'un internet ve kişisel veriler üzerinde daha fazla hâkimiyet sağlama çabası" olarak değerlendiriyor.

Facebook daha önce de başta isteğe bağlı sunduğu "zaman tüneli" (timeline) seçeneğini de kış aylarından itibaren kademeli olarak zorunlu hale getirmişti.

120414 fbstandard

Birçok kullanıcı Twitter ve bloglar üzerinden Instagram'daki fotoğraflarını silmeye başladığını duyurdu.

INSTAGRAM'DA FACEBOOK PROTESTOSU
Facebook'un bu son dayatmasına kullanıcıların nasıl tepki vereceği merak konusu. Zira Facebook'un büyük ilgi gören fotoğraf paylaşım uygulaması Instagram'ı satın alacağı haberi basında yer aldığından bu yana, birçok kullanıcı Twitter ve bloglar üzerinden Instagram'daki fotoğraflarını silmeye başladığını duyurdu.

Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg her ne kadar kendi Facebook sayfasından Facebook ve Instagram'ın birbirinden ayrı tutulacağını duyurmuş olsa da, bu açıklama pek de ciddiye alınmış görünmüyor.

Kaynak:Ntvmsnbc

Son düzenleyen _Yağmur_; 16 Haziran 2013 10:07 Sebep: Sayfa düzeni
byseus - avatarı
byseus
Kayıtlı Üye
16 Nisan 2012       Mesaj #2
byseus - avatarı
Kayıtlı Üye
Facebook ve Apple internete en büyük tehdit
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Google’ın kurucularından Sergey Brin, internetin bugün giderek daha kapalı ve kısıtlayıcı hale geldiğini belirtti.

esh9671

Brin, Google arama motorunu, şirketin bir diğer kurucusu Larry Page ile "internetteki bilginin isteyen herkese açık olduğu bir dönemde kurduklarını" belirtti ve "Bugün böyle bir girişimde bulunmayı asla düşünmezdim" ifadesini kullandı.

38 yaşındaki iş adamı, "Google'ı içinde oluşturduğumuz çevre ve böyle bir girişimi oluşturmamızı sağlayan faktör, internetin herkese açık olmasıydı... Çok fazla kural koymaya başladığınız zaman, yeniliği de kısıtlamış oluyorsunuz" dedi.

Brin, "devlet sansürü, verilere yapılan müdahaleler, fikri hakları korumaya yönelik gereğinden sert hukuki eylemler ve internet teknolojilerini kullanan, katı şirket kontrolü altındaki yeni iletişim portallarının, açık internete saldırılar düzenlediğini" söyledi.

Moskova doğumlu Brin, "Açık internetin karşısına her yönden çok büyük kuvvetler sıralanmış durumda ve durum dünyanın dört bir yanında geçerli... Cini tekrar lambasına koymanın mümkün olmadığını düşünüyordum ama görülüyor ki belli alanlarda cini lambanın içine koymayı başardılar" ifadesini kullandı

BRIN'İN TEHDİT LİSTESİ
Brin'in tanımını yaptığı tehditler arasında şaşırtıcı olmayacak biçimde Google'ın en büyük baş ağrıları yer aldı. Google arama motoru, Facebook'un milyarlarca sayfasındaki bilgilere ulaşamadığı gibi, Apple'ın akıllı telefon uygulamalarında da gezinemiyor. Google'ın 2006 yılında aldığı YouTube, kitap arama motoru Google Books ve diğer temel Google hizmetleri, sahip oldukları içerikler için medya şirketleri ve yerel yönetimlerin kuralları veya yasalarıyla boğuşmak zorunda.

Tüm bunların yanında, Google Temmuz 2010'da maruz kaldığı siber saldırılar nedeniyle Çin arama motoru piyasasından çekilmek zorunda kalmıştı. Yetmezmiş gibi, Google ABD'deki internet güvenliği düzenleyici devlet kurumu Federal İletişim Komisyonu'yla (FCC) olan kavgası nedeniyle kullanıcılarına ait bilgilerin bir bir kısmını açıklamak zorunda kalmıştı.

Brin, "Eğer dünyadaki herkese güvenebileceğimiz sihirli bir yargının kapsamında olsaydık, bu harika olurdu... Biz elimizden geldiğince bunun için uğraşıyoruz" dedi.

Brin, açık internete (ve Google'a) tehdit olarak gördüğü şirket, yasa ve eylemleri listeledi:

- Apple'ın başını çektiği akıllı telefon uygulamaları. Brin: Bu uygulamalardaki bilgilere internet kullanıcıları tarafından erişilemiyor.

- Facebook, verinin girdiği ancak çıkamadığı yer. Brin: Facebook, yıllardan beri Gmail (Google'ın e-mail hizmeti) iletişim bilgilerini 'yutuyor'.

- SOPA (Siber Korsanlığı Önleme Yasası) ve PIPA (Fikri Hakları Koruma Yasası). Brin: Bu yasalar ABD'ye, İran ve Çin'in sahip olduğu bir internet filtremele sistemi getirebilir. Bu yasalar, medyayı "kendini ayağından vurmaktan daha beter edebilir."

GOOGLE'DA TARTIŞMALARIN İÇİNDE
Analistler, Brin'in internet sansürü uygulayan ülkeleri açıkça eleştirmesini cesur bir yaklaşım kabul etse de, Google'ın açık internet için verdiği mücadele çok kolay olmayacak gibi görünüyor.

Giderek daha büyük bir eğlence ve hizmet şirketi haline gelen Google, kendisi gibi orijinine odaklı kalmayarak birçok alanda faaliyet göstermeye başlayan rakipleriyle her geçen gün daha büyük bir rekabetin içine giriyor.

Analistler, Google'ın FCC'den 25 bin dolar ceza aldığı gün gelen açıklamaların ardından, Brin'in eleştiri oklarını yönelttiği şirket ve kurumların nasıl bir cevap vereceğini merak ediyor.

Kaynak:Ensonhaber

Son düzenleyen _Yağmur_; 16 Haziran 2013 10:09 Sebep: Sayfa düzeni
byseus - avatarı
byseus
Kayıtlı Üye
21 Nisan 2012       Mesaj #3
byseus - avatarı
Kayıtlı Üye
Facebook Zaman Tüneli Markalara Yaramadı

Facebook'un son dönemdeki en büyük yeniliklerinden olan Zaman Tüneli markaların sayfalarında gerilemeye neden oldu. Peki yeni tasarım nasıl bir dalgalanmaya sebep oldu?

Sosyal ağ ve internet kavramlarıyla bütünleşen Facebook, bir süre önce Timeline yani Zaman Tüneli'ni üyelerin beğenisine sunmuştu. Kişilerin sanal alemdeki aktivite ve paylaşımlarını adına yakışır bir biçimde, film şeridi tadında yayınlayan bu yeni özellik kısa sürede büyük ilgi gördü.

Facebook Dünyasından Son Haberler

Yaklaşık 6 hafta önce markaların kullanımına açılan Timeline firmaların da beğenisini topladı. Kısa sürede 8 milyon sayfa yeni tasarıma geçti. Fakat durum kullanıcı verilerinde bu kadar parlak değil.

Sosyal medya araştırma şirketlerinden Wildfire Interactive'in site üzerinde yaptığı inceleme Zaman Tüneli'nin sayfalara olan etkisini gözler önüne serdi. Buna göre 67 isimde yapılan inceleme neticesinde gönderilerin beğenilme oranları %22 arttığı görüldü.

a11335001668

Fakat içeriklere yapılan yorumlar ileti başı %6.5 ile yavaş bir şekilde düşmeye başladı. Elbette milyonlarca hayranı olan sayfalar durumdan daha az etkilenirken daha küçük markalar ise olayın ilgili ismi oldu.

Firma adına açıklama yapan Wildfire CEO'su Victoria Ransom, haber akışında kişilerin yorunlarını görmenin artık daha zor olduğunu, üstelik diğer üye yorumlarının eskisi gibi açıkça yayınlanmadığını, bunun da kullanıcının iletiyi beğenip paylaşmaya yönelttiğini söyledi.

Böylece daha canlı bir tartışma ortamı yerine kişinin sadece okuyucu rolünde olmasını sağlayan Facebook, üzerine düştüğü Zaman Tüneli'nde daha çok görsel medya içeriğine önem veriyor. Ancak yeni tasarım diğer yandan kimi mesajların gözden kaçmasını da oldukça kolaylaştırıyor.

Kaynak: Shiftdelete
byseus - avatarı
byseus
Kayıtlı Üye
21 Nisan 2012       Mesaj #4
byseus - avatarı
Kayıtlı Üye
17 Mayıs'ta Facebook'a dikkat!

850 milyonu bulan üye sayısıyla dünyanın en büyük sosyal ağı olan Facebook‘un merakla beklenen halka arzının 17 Mayıs'ta gerçekleşeceği öne sürüldü. Teknoloji haber sitesi Techcrunch‘ın kendi kaynaklarına dayanarak verdiği bilgiye göre Facebook'un halka arzı 17 Mayıs'ta gerçekleştirilecek ve söz konusu halka arz tarihinde Nasdaq borsasında Facebook için açılış gongunu şirketin kurucusu ve CEO'su Mark Zuckerberg çalacak. Facebook'un yasal işlemlerini de yürüten Morgan Stanley ve Goldman Sachs'ın Mayıs ayını Facebook'a ayırdığı için bir diğer halka arzını üstlendikleri Millennial Media adlı şirketin halka arz işlemini Nisan'a çektiği ifade ediliyor. Facebook'un halka arz ile 100 milyar dolar civarında bir değerleme beklediği tekrar ediliyor. Hisselerine 40 dolar/hisse fiyatla alıcı bulması beklenen sosyal ağın, 10 milyar dolar tutarında bir halka arz işlemi yapacağı belirtiliyor.

735646 detay?1334992292

DEĞERİ 104 MİLYAR DOLARA ÇIKTI

ABD Sermaye Piyasası Kurulu SEC'e bildirilen verilere göre Facebook'un 3.1 milyar doları reklamlardam olmak üzere 2011 yılnda toplam gelirleri 3.7 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2004 yılında kurulan ve şu anda 850 milyonu bulna kullanıcı sayısına ulaşan Facebook, SEC'e geçen yıl için geçen yıl 1 milyar doalr net kar açıkladı. Geçtiğimiz hafta fotoğraf paylaşım uygulaması Instagram'ı 1 milyar dolar karşılığında almak için anlaşmaya varan Facebook'a bu operasyon için SEC'ten izin çıkması durumunda, sosyal ağın değerinin de artması bekleniyor. New York Times gazetesinin konuya ilişkin haberine göre Instagram'ı bünyesine katması sonuncunda Facebook'un ikincil piyasadaki toplam değeri 104 milyar dolara (daha önce 100 ile 102 milyar dolar arasında idi) yükseldi.

Kaynak:Haberturk
byseus - avatarı
byseus
Kayıtlı Üye
24 Nisan 2012       Mesaj #5
byseus - avatarı
Kayıtlı Üye
2012'nin ilk rakamlarını açıkladı

Facebook, 2012’nin ilk çeyreğine ait rakamları açıkladı. Dünyanın en büyük sosyal medya ağı, üye sayısını 901 milyona çıkarırken, ilk mali dönemde 1.06 milyar dolar gelir elde etti.

120424faceboook2hlarge

Facebook’un ABD Menkul Kıymetler Borsası’na sunduğu rapor, şirketin inanılmaz büyüme hızına ait birçok rakam sundu. Mayıs ayında halka arza hazırlanan Facebook, geçtiğimiz mali dönemde 845 milyon olan üye sayısını yüzde 33 artırdı. Böylece, Facebook’un Mart 2011’de 680 milyon olan aktif üye sayısı (ayda en az bir kere hesabına giren kullanıcılar), Mart 2012’de 901 milyona ulaştı.

Facebook kullanıcılarının küresel alanda en çok bulunduğu ülke ve bölgeler sıralandığında, Avrupa 241, Asya 230 ve ABD ile Kanada 188 milyon üye ile ilk üçe yerleşti. Facebook’u her gün kullanan üye sayısı ise, Mart 2011-Mart 2012 arasında yüzde 41 artarak 372 milyondan 526 milyona yükseldi.

MOBİL CİHAZLARDA UÇUŞA GEÇTİ

Facebook’u dünya genelinde mobil cihazlarda kullanan üye sayısı 31 Mart itibariyle 488 milyon iken, bu rakam geçtiğimiz Cuma günü 500 milyonu geçti. Facebook, mobil kullanıcıların bir gün kişisel bilgisayar kullanıcılarını geride bırakacağına inanıyor. Facebook mobil cihazlarda giderek daha fazla kullanılsa da, çok az gelir elde ettiği bu alanı Aşil’in topuğu olarak kabul ediyor.

Facebook’un bu ayın başında 1 milyar dolarlık teklifle fotoğraf paylaşım sitesi Instagram’ı satın alması, şirketin mobil cihazlarda daha da güçleneceğine işaret ediyor. Instagram’ın alımını 23 milyon adi hisse senedi ve 300 milyon dolar nakitle gerçekleştirdiğini açıklayan Facebook, anlaşmanın iptal edilmesi halinde Instagram’a 200 milyon dolar ödeyecek.

1204234facegrapstandard

RAKAMLAR TAVAN YAPTI

Facebook, bu hafta başında yaptığı açıklamada Microsoft’tan 650 patent almak için 550 milyon dolar ödemeyi kabul ettiğini açıkladı. Microsoft, söz konusu patentleri 5 Nisan’da AOL medya grubundan almıştı.

Mali açıdan bakıldığında, Facebook’un geliri 2012’nin ilk çeyreğinde, geçen yıl aynı döneme oranla yüzde 45 artış gösterdi ve 731 milyon dolardan 1.06 milyar dolara çıktı. Ancak net gelir 233 milyondan 205 milyon dolara geriledi.

Facebook, net gelirin azalma nedenlerini altyapısının genişlemesi ve daha fazla çalışan alınması olarak belirtti. Şirketin gelirinin büyük kısmını sağlayan ve 2011’in ilk mali döneminde 637 milyon dolar olan reklam getirisi, 872 milyon dolara yükseldi. Bu rakam, 2011’in son çeyreğinde 943 milyon dolardı. Facebook, reklam gelirlerinin dördüncü çeyreklerde her zaman daha yüksek olmasının doğal olduğunu belirtti.

eMarketer araştırma şirketi, 2011’in son çeyreğiyle 2012’in ilk çeyreği arasında ABD’deki reklam piyasasındaki gelirin yüzde 3.2 azaldığını, bunda Facebook’un da payı olduğunu belirtti.

TAHMİNLERİN YİNE DE ALTINDA

Facebook’un ortaya sunduğu finansal tablo, her ne kadar etkileyici olsa da bazı analistlerin beklentilerinin altında kaldı.

eMarketer şirketinden analist Debra Aho Williamson, San Francisco Chronicle gazetesine, “ilk çeyreğin Facebook için geçiş sürecini temsil ettiğini, reklama ve mobil cihazlara yapılan yeni yatırımların sonraki mali dönemlerde geliri artıracağını” söyledi.

ÜYE BAŞINA GELİR ARTTI

Facebook’un raporunda yer verdiği bir diğer rakam, kişi başına mali dönem başına elde edilen ortalama gelir oldu. Bu rakam, son bir yıl içinde yüzde 6 artarak 1.21 dolara yükseldi. Bu rakam, Facebook’un altyapısının ve reklamlarının güçlü olduğu bölgelerde daha yüksek çıktı.

Facebook, ilk çeyrekte gelirinin yarısının ABD ve Kanada’daki kullanıcılardan geldiğini belirtti. Bu oran, bir yıl önce yüzde 54’tü. Şirket, yaşanan değişimi, Almanya, Brezilya, Avustralya ve Hindistan gibi ülkelerdeki gelişime bağladı.

Kaynak:Ntvmsnbc
byseus - avatarı
byseus
Kayıtlı Üye
26 Nisan 2012       Mesaj #6
byseus - avatarı
Kayıtlı Üye
Facebook'la ilgili şaşırtan gerçek

İngiltere’de yayınlanan The Guardian gazetesi internette saklanan kişisel bilgilerin oranını araştırdı.

esh 56316

Gazetenin muhabiri James Ball hem Google hem de Facebook sitelerinin sakladığı kişisel bilgilerini araştırınca ortaya ilginç sonuçlar çıktı.

FACEBOOK 3 AY SONRA YOLLUYOR

Sitelere başvuruları karşılığında kişisel bilgilerini döküm halinde alamayan Ball sonunda internetten araştırma yapmaya karar verdi. Google'ın 'dashboard' adlı uygulamasını kullanan Ball, sitenin Google ve şirketin sahip olduğu Youtube'da yapılan tüm aramaların kaydedildiğini gördü. Google'ın e - posta hizmeti Gmail'de yaptığı tüm konuşmaların da saklandığını gören Ball 177 arkadaşıyla yaptığı tam 500 konuşmaya ulaştı. Ball'un facebook üzerinde yaptığı araştırma Google'dan daha endişe verici çıktı. AB kurallarına göre kişisel bilgilerinin dökümünü bir miktar para ödeyerek facebook'tan isteme hakkına sahip olan Ball sitenin bilgileri 3 ay sonra yolladığını öğrendi.

Google'ın İngiltere şubesi kişisel bilgileri saklamadığı için internete başvuran Ball facebook için de aynısını uyguladı.

Ball, facebook'un yaklaşık 7 yıl önce yazılanları, siteye koyulup silinen fotoğrafları, alınan davetleri ve benzeri birçok özel bilgiyi sakladığını tespit etti. Ancak iddialara göre facebook kişisel bilgilerin sadece yüzde 29'una internet üzerinden ulaşmaya izin veriyor.

Kaynak:Ensonhaber
byseus - avatarı
byseus
Kayıtlı Üye
9 Mayıs 2012       Mesaj #7
byseus - avatarı
Kayıtlı Üye
Türkiye Facebook'ta 7. sıraya geriledi
MsXLabs.org
Socialbakers, dünyada Facebook kullanımına ilişkin son güncel rakamları kurumsal blogunda yayımladı.

esh 49523

Brezilya'da Facebook kullanıcı sayısı son üç ayda 8 milyon 432 bin kişi (yüzde 22) artarak 46 milyonu geçti. Türkiye'de ise aynı dönemde üye sayısı 496 bin 300 azalarak (yüzde 1.59) 30 milyon 700 bin oldu. Türkiye böylece kullanıcısı 538 bin (yüzde 1.78) artarak 30 milyon 782 bine yükselen Birleşik Krallık'ın gerisine düştü.

ABD'den sonra uzun süre ikinci sırada kalan Hindistan ise kullanıcısı 2 milyon 276 bin artsa da 45 milyon 774 bin kullanıcıyla Brezilya'nın ardından üçüncülüğe yerleşti. İlk 30 ülkeyi gösteren liste aşağıda.

Türkiye'de en çok hayranı bulunan Facebook sayfaları sıralaması da güncellendi. Socialbakers ölçümlerine göre Galatasaray en çok 6 milyon 791 hayranla lider konumunu sürdürürken, onu 5 milyon 624 bin ile Fenerbahçe ve 3 milyon 541 bin ile Beşiktaş izliyor. Dördüncü ve beşinci sıralarda 3 milyon 428 bin ile Cem Yılmaz ve 3 milyon 519 bin ile Emre Aydın bulunuyor.

Küresel sıralamadaysa Facebook'un kendi kurumsal sayfaları 66 milyonar hayranla ilk iki sırayı alıyor. Onu 60 milyon 850 bin hayranla TexasHoldEm Poker izliyor. 50 milyondan fazla hayranı bulunan diğer sayfalarsa sırasıyla YouTube, Eminem, Rihanna (iki ayrısayfa) ve Lady Gaga'ya ait.

Kaynak:Webrazzi
Son düzenleyen _Yağmur_; 16 Haziran 2013 10:10
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
14 Mayıs 2012       Mesaj #8
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
'Bilgilerinizi sildirmekle uğraşmıyoruz'
Facebook’un veri kullanım politikasında yapacağı değişiklikler yeni tartışmalara neden oldu. Yapılan açıklamaya göre, üçüncü partilerin elde ettiği kullanıcı bilgilerini silmenin tek yolu uygulama üreticileriyle doğrudan temasa geçmek. Dahası, bu bilgilerin talep halinde silinip silinmeyeceği de kesin değil.

face lockhlarge

Facebook, geçtiğimiz hafta Cuma günü yaptığı açıklamada, veri kullanım politikasında şeffaflığı artırmaya” yönelik değişikliklere gideceğini açıkladı. Yapılacak güncellemeler arasında, daha detaylı açıklamalar, örnekler, metinlerin içinde ampulle belirecek olan ipuçları ve üçüncü partilerin, kullanıcıların verilerini nasıl değerlendirdiğine dair bazı bilgiler olacak. Güncellemede en ilgi çeken kısmı da, üçüncü partiler hakkındaki bilgiler oluşturuyor. Yeni veri kullanım politikası, Facebook’ta bir uygulama, oyun veya sayfadaki uygulamalara girebildiğiniz ortak bir siteyi kullandığınız zaman, kullandığınız himetin size ait olan ve kamuya açık tüm bilgileri üçüncü partilere ilettiğini açıkça belirtiyor. Kamuya açık temel bilgiler, genelde isminiz ve profil resminizi içeriyor. Ancak, Facebook’taki tüm bilgilerinizin kamuya açık olduğunu varsayılırsa, tüm bu bilgiler üçüncü partilerin eline geçiyor.

BİLGİLERİ SİLDİRME BAŞVURUSU
Facebook, “eğer bir uygulamayı silmek istiyor ve silinmesiyle beraber bu uygulamayla paylaştığınız bilgilerin de kaldırılmasını istiyorsanız, uygulamanın üreticileriyle temasa geçip bunu talep etmelisiniz” uyarısını yapıyor. Bu açıklama şunu ima ediyor: Eğer üçüncü parti bir uygulama kullanmaya başladığınızdan bu yana gizlilik kurallarını değiştirmiş olsanız bile, söz konusu uygulamayı silseniz bile bilgileriniz siz silinmesini talep etmediğiniz sürece üçüncü partilerin elinde olacak. Facebook, silinme sürecinde aracı olmadığını ve yapılan sözleşme gereği, bilgilerin talep edilmesi şartıyla silindiğini belirtiyor.
Sen sadece aynasin...
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
22 Mayıs 2012       Mesaj #9
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Gong Facebook için çaldı
Sosyal paylaşım sitesi Facebook, kurucusu Mark Zuckerberg’in açılış gongunu çalmasıyla birlikte bugün New York borasında halka açıldı. 421 milyon hisseyi, 38 dolardan satışa koyan şirketin değeri 104 milyar dolara denk düşüyor.

120518 facebook gonghlarge

Facebook, bugün New York borsasında halka açıldı. Açılış gongunu 900 milyon kullanıcısı olan sosyal paylaşım sitesinin kurucusu 28 yaşındaki Mark Zuckerberg şirketin Kaliforniya'daki merkezinden çaldı.
Facebook, hisse başına fiyatını 38 dolar olarak belirledi.

Bu fiyattan halka arzedilen 421 milyon adet hisse, şirketin toplam değerinin 104 milyar dolara denk düştüğünü gösteriyor. Bu beklenti gerçekleşirse Facebook, ABD’nin Disney ve Ford gibi dev şirketlerinden daha büyük olacak.
Sekiz yıl önce kurulan Facebook'un hisselerine talebin yüksek olması bekleniyor. Gözlemciler bugün New York borsasında, Visa ve General Motors'un ardından ABD tarihindeki en büyük üçüncü halka arza tanık olmayı beklediklerini söylüyorlar.
Halka arzdan en çok Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg'in karlı çıkacağı anlaşılıyor.
Facabook'ta yüzde 25 payı olan Zuckerberg'in hisselerinin toplam değeri, bu satışla birlikte 17 milyar doları aşacak.

Sen sadece aynasin...
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
23 Mayıs 2012       Mesaj #10
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Facebook üç günde 20 milyar dolar eridi
MsXLabs.org
Facebook uc gunde 20 milyar dolar eridi 1337758962

Facebook’un Cuma günü işlem görmeye başlayan hisselerinde yaşanan değer kaybı, yatırımcıların öfkesini giderek artırıyor. Yatırımcılar, değer kaybının hisselere aşırı değer biçilerek halka arz edilmesinden kaynaklandığını savunurken, Cuma günkü açılışta milyonlarca işlemin iptal edilmesine neden olan teknik aksaklığa yönelik inceleme devam ediyor.

NASDAQ borsasının dünkü kapanışında 31 dolara inen Facebook hisseleri, Cuma günü işlem görmeye başladığı 38 dolardan yüzde 18’lik bir düşüş yaşadı. Cuma günü 104.1 milyar dolar piyasa değeri olan Facebook’un mevcut değeri, 84.9 milyar dolara indi. Borsa kapanışından sonra devam eden işlemlerde, hisseler 25 sent daha düşerek 30.75 dolara geriledi.

“FİNANSAL TAHMİNLER HATALI”
Wall Street Journal’ın (WSJ) konuya yakın kaynaklardan elde ettiği bilgiye göre, Facebook halka arzında baş sigortacı olan Morgan Stanley (MS) ve Goldman Sachs (GS), Facebook’un halka arzdan bir ay önce mobil cihazlardaki kullanımının giderek arttığına dair rapor sunması üzerinde finansal tahminlerini değiştirdi.
ABD Menkul Kıymetler Borsası’nın kuralları kapsamında, bankalar rol alacakları halka arzların öncesinde kamu araştırması yapamasa da, analistlerin yatırımcılarla olan görüşmeleri bir diğer sigortacı kurum J.P. Morgan Chase & Co. (JPM) şirketinin de halka arza olan finansal bakışını değiştirdiğini ortaya koydu. Sonuç olarak, halka arzdan bir gün önce hisse değerlerinin tavan fiyatı artırarak 38 dolara çekildi.
WSJ’ye konuşan analistler, hisse değerlerinin belirlenmesinde atılan adımların normal olmadığını belirtirken, New York merkezli araştırma şirketi Hudson Square Research analisti Daniel Ernst, “Hisse değerlerinin son günde yukarı çekilmesinin, hisseleri halka arzın esaslarından kopardığını” ifade etti.

NASDAQ MAHKEMELİK OLDU
NASDAQ CEO’su Bob Greifeld, dün yaptığı açıklamada Facebook’un halka arzında yaptıkları hataları kabul ettiklerini söyledi. Greifeld, yatırımcılara, “Bugüne kadar karşılaştıkları en büyük işlemin Facebook’un halka arzı olduğunu ve ilk günkü işlem hacminin yönetim kapasitelerini aştığını” ifade etti.
Cuma günü yaşanan teknik sorundan kaynaklanan gecikme, gün içindeki işlemlerin gecikme esnasında iptal edilen milyonlarca işlemle karışmasına ve NASDAQ’ın alım ve satım işlemlerini eşleyen sisteminin çökmesine neden olmuştu.
İlk gün yaşanan aksaklığın ardından, dünkü işlemlerde bazı yatırımcıların beklediklerinden daha düşük veya daha fazla hisseye sahip olduklarını belirtmesi, işlemlerde belirsizliğe neden oldu. Hisselerde ikinci gün yaşanan yüzde 11'lik değer kaybının ardından, öfkeli yatırımcılar NASDAQ’ı mahkemeye verdi.
New York Güney Bölge Mahkemesi’ne yapılan başvuruda, “Nasdaq, bazı işlemlerin saatlerce gerçekleştirilememesine, talep edilmesine rağmen bazı işlemlerin de iptal edilememesine neden oldu” ifadesi kullanıldı.
NASDAQ, konu hakkında açıklama yapmazken, bir yetkili, “Eğer yaşanan teknik hatanın boyutunu bilseydik ilk gün halka arzın fişini çekerdik” dedi.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 16 Haziran 2013 10:11 Sebep: Sayfa düzeni
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

12 Ekim 2014 / Misafir Sanat
9 Eylül 2008 / kompetankedi Bilgisayar
27 Ekim 2015 / _EKSELANS_ Sosyal Ağlar
28 Ağustos 2013 / _Yağmur_ Arşive Kaldırılan Konular