Arama

Elealı Zenon

Güncelleme: 10 Nisan 2016 Gösterim: 13.942 Cevap: 3
virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
5 Ekim 2006       Mesaj #1
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi
Elealı Zenon
Ad:  ZENON Elealı.jpg
Gösterim: 1760
Boyut:  14.9 KB

Zenon (M.Ö. V. yüzyıl), Yunan filozofu ve matematikçisi. Aristoteles tarafından diyalektiğin kurucusu olarak nitelenir. Parmenides'in öğrencisi olan Elealı Zenon'un, mantık ve matematiğin gelişmesinde önemli rol oynayan ünlü paradoksları süreklilik ve sonsuzluk kavramlarının açıklık kazanmasına değin çözümsüz kalmıştır.
Sponsorlu Bağlantılar

Zenon, varlığın birliğini ve sürekliliğini ortaya koymak için bulduğu kanıtlarla (ok kanıtı, kaplumbağa kanıtı, vb.) hareketin varlığına karşı çıktı. Parmenides'in soyut, analitik tarzını sürdürmüş, ama rakiplerinin tezlerinden yola çıkarak reducito ad absurdum (saçmaya indirgeme) yöntemiyle bunları çürütmüştür. Aristoteles tarafından diyalektiğin bulucusu kabul edilmesinin nedeni de büyük olasılıkla bu çıkış noktası ve çok etkili olan çürütme yöntemidir.

Zenon'un yaşamı süresince matematik çıkarsamalarının etkili olduğunu düşünmek zordur. Ama paradokslarıyla ortaya koyduğu matematiksel bir sürekliliğe ilişkin mantıksal sorunlar ciddi ve temellidir. Aristoteles'in bunlara getirdiği çözüm de oldukça yetersiz kalır. Zenon, Elea tiranına düzenlenen bir suikaste karıştığı için öldürüldü.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 10 Nisan 2016 20:58
Biyografi Konusu: Elealı Zenon nereli hayatı kimdir.
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
13 Ocak 2010       Mesaj #2
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Elealı Zeno
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Elea'lı Zeno ya da Zenon, Parmenides'in izleyicisi olan Antik Yunan filozofudur. Elea Okulu'nun en önemli filozofları arasında yer alır.
Zeno, hocası Parmenides'in Bir'ci anlayışını ve yalnızca Varlık'ın değişmez gerçek olduğunu öne süren görüşünü geliştirmiş, çokluk ve değişmenin gerçek olduğunu savunan karşıt görüşlerin tezlerine karşı mantıksal güçlükleri gözler önüne seren dolaylı kanıtlarla değişimin olanaksızlığını göstermeye çalışmış, ileri sürdüğü örneklemeleriyle felsefe tarihinde ün kazanmıştır.M.Ö. 490 - M.Ö. 430 yılları arasında yaşadığı rivâyet edilse de doğum ve ölüm tarihi kesin değildir.
Zeno bir mantık ustası ve diyalektik düşüncenin en önemli geliştiricilerinden biridir. İleri sürdüğü önermeler, felsefe tarihinin en önemli paradoksları arasında yer almaktadır. Bunlardan en ünlüleri Aşil paradoksu ve Ok paradoksu olarak belirtilebilir. Zeno bu örneklemelerden hareketle değişimi bir yanılsama olarak formüle eden felsefesini temellendirir.
İlk paradoksta, ünlü bir yunanlı koşucu olan Aşil, bir kaplumbağayla yarışacaktır. Kaplumbağa biraz daha önde olacaktır koşuya başlarken.Zeno, bu koşuda hızlı Aşil'in hiç bir zaman kaplumbağayı geçemeyeceği, bunun mantıksal olarak mümkün olmadığını öne sürer. Çünkü her seferinde Aşil'in aşması gereken bir mesafe kalacaktır, kaplumbağanın bulunduğu noktaya her gelişinde kaplumbağa bir başka noktaya geçmiş olacaktır ve Aşil'in onu geçebilmesi için her seferinde bu noktaları öncelikle geçmiş olması gerekir. Ok paradoksunda da benzer bir sonuca varılır.
Buradaki temel argüman şöyledir: Mesafe sonsuz noktalardan oluşmaktadır ve bunlar sonlu bir süre içinde geçilemezdir. Böylece Zeno mantıksal ve diyalektik olarak bilinen diyalektikcilerin tam karşıt yönünde hareketin ve değişmenin olanaksız olduğunu, bunların bir yanılsama olduğunu ve temelde varlık'ın değişmeyen bir halinde bulunduğunu öne sürer.


Ayrıca bakınız;
Zeno'nun Paradoksları
Son düzenleyen Safi; 10 Nisan 2016 20:57
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
21 Nisan 2011       Mesaj #3
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Elealı ZENON (İÖ 490 - İÖ 430)
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Elealı Zenon Yunanlı filozoftur. Parmenides'in çömezi oldu. Parmenides'in devinimsiz varlık kavrayışını kanıtlamak istedi. Bunun için birkaç kanıt ortaya koydu. O da Parmenides gibi gerçek varlığın, birlikli ve devinimsiz varlığın duyumlarla algılanamaz olduğuna, duyuların ancak fizik dünyayı, görüntü dünyasını, yokluk dünyasını algılayabildiğine inanıyordu. Devinimi anlamsız kılan, uzayın sonsuza kadar bölünür olmasıydı. Buna göre en küçük devinim de sonsuzdu.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
8 Haziran 2015       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM

ZENON Elealı
, yunanlı filozof; Parmenides’in öğrencisiydi, İ.Ö. 490-485 arasında doğdu ve Diogenes Laertios'a göre, doğduğu kentin bir tiranının verdiği işkence cezasında öldü. Varlığın birliğini ortaya koymak için, ünlü kanıtlarıyla hareketin, dolayısıyla çokluğun olanaksızlığını tanıtlamaya çalıştı. Zenon'un paradoks (ya da çatışkı) olarak adlandırılan kanıtları (kaplumbağaya hiçbir zaman yetişemeyen Akhilleus, uçan ve hareketsiz olan ok vb.), düşünce tarihinde büyük bir rol oynadı. Bu paradoksların çûrütülmesi, Zenon’un son derece küçük ve bölünmez öğelere kadar bölünebilir olarak kabul ettiği uzam ve zaman üzerindeki görüşünün eleştirisine dayanıyordu ve bu eleştiri, günümüzde yeni uzam ve zaman görüşleri önerilmesine yol açtı. Elealı Zenon bir doğa incelemesi, tartışmalar, Empedokles üzerine eleştirel bir yorum gibi yapıtlar yazdı. Simplikios felsefi diyaloğu, onun bulduğunu söyler. Zenon'un paradokslarını Aristoteles, Physika adlı yapıtında (kitap 9) açıklayıp eleştirdi.

Kaynak: Büyük Larousse
Son düzenleyen Safi; 10 Nisan 2016 20:56

Benzer Konular

10 Mart 2016 / %%%XXsmallXX%% Cevaplanmış
8 Haziran 2015 / GusinapsE Felsefe ww
8 Haziran 2015 / Safi Felsefe ww
 Zenon
8 Haziran 2015 / Safi Siyaset ww