Arama

Jean Calvin

Güncelleme: 11 Aralık 2015 Gösterim: 6.856 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Eylül 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Jean CALVIN (1509–1564)
Ad:  Calvin_portrait.gif
Gösterim: 800
Boyut:  58.2 KB
Sponsorlu Bağlantılar
16. yüzyılda Avrupa'da gelişen Reform hareketinin en önemli önderlerinden olan Jean Calvin, Kal­vencilik mezhebinin kurucusudur.
Calvin, Fransa'da Noyon Picardie'de doğ­du. İş adamı ve aynı zamanda Noyon piskoposluğunda görevli olan babasının etkisiyle küçük yaşta dinsel konularla ilgilenmeye başladı. 1523'te Paris'e giderek, felsefe, mantık ve hukuk öğrenimi gördü. Bu dönemde Luther'in görüşlerini inceleyen Calvin Pro-testanhk'a yakınlık duymaya başladı. Katolik inançların egemen olduğu Fransa'da yaşamı tehlikeye girince İsviçre'ye kaçtı. 1536'da, başyapıtı Christianae Religionis lnstitutio ("Hıristiyan Dininin Kurumları") adlı kitabını yayımladı. Calvin'in inanışına göre din yöneticilerin ve kurumla­rın elinde bir baskı ya da çıkar aracı olmama­lıdır. Din yalnızca insan ile Tanrı arasında bir inanç sorunudur. İnsan dini kilise ya da öğretim kurumları aracılığıyla değil, doğru­dan Kutsal Kitap'a (Tevrat-İncil) başvurarak öğrenmelidir. Tanrı ile insan arasında İsa'dan başka bir aracı söz konusu olamaz.
Calvin ulus yönetiminin ve toplum düzeni­nin Hıristiyanlık'ın özüne uygun olması görü­şünü savunuyordu. Cenevre'de bu düşüncele­rini yaşama geçirme olanağı buldu. Sınavla seçilen papazların oluşturduğu örnek bir kili­se kurdu. Din öğreniminin ilkelerini saptadı, din okullarının sayısını artırdı. Calvin'in öğre­tilerini yaymak amacıyla, Cenevre hükümeti 1559'da yeni bir akademi kurarak, bugünkü Cenevre Üniversitesi'nin temelini attı. Böyle­ce Cenevre, Protestan din bilginlerinin top­landığı büyük bir öğrenim merkezi durumuna geldi.
Calvin Cenevre'de bulunduğu sırada, bir yandan kentin yönetim ve eğitim sorunlarıyla ilgilenirken, öte yandan görüşlerine ve öğreti­sine karşı çıkanlarla da uğraşmak zorunda kaldı. Calvin'e karşı çıkanlardan biri de İs­panyol din bilgini Miguel Serveto'ydu. Serveto 1553'te tutuklandı, daha sonra kazığa bağlanarak yakıldı.
Düşünceleri ölümünden sonra izini sürdürenlerce geliştirildi.

MsXLabs.org & Temel Britannica

Son düzenleyen Safi; 11 Aralık 2015 01:14
Biyografi Konusu: Jean Calvin nereli hayatı kimdir.
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
13 Nisan 2011       Mesaj #2
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi&MsXLabs

Sponsorlu Bağlantılar
Jean CALVIN

(1509 Noyon/Picardie-1564 Cenevre), Fransız din adamı ve reformcusu; Kalvinizm'in kurucusu. Babası, Noyon Piskoposluğu'nda görevli bir din adamıydı. Önce Noyon ve Paris'te dinbilim, daha sonra Orléans ve Bourges'da hukuk öğrenimi gördü. 1533'te Katolik kilisesinden koptu ve reform hareketine katıldı. Bu yüzden Fransa'dan kaçmak zorunda kaldı. Basel'e yerleşti. Burada 1536'da Kalvinizm'in temel ilkelerini içeren "Christianae Religionis İnstitutio" (Hristiyan Dininin Kurumları) adlı başyapıtını yayımladı. Aynı yıl Cenevre'ye gitti ve reformcu Farel'in ısrarıyla orada kalarak, kendi öğretisini uygulamaya başladı. Fakat sert disiplini nedeniyle Cenevre'den uzaklaştırıldı (1538). Bunun üzerine Strasbourg'da bir kilise kurdu, dinbilim dersleri verdi. 1541'de belediye meclisi ve yandaşları tarafından geri çağrılınca Cenevre'ye döndü. Siyasî ve dinî muhalefeti bastırarak teokratik bir cumhuriyet kurdu. Düşmanlarını ve rejim aleyhtarlarını Cenevre'den sürdürdü. 1555'te her türlü muhalefet susturulmuştu. Calvinciler 1561'de öbür Protestan reformculardan ayrıldılar. Calvin, Cenevre'yi reformcu öğretinin merkezi hâline getirdi. Kalvinizm, kısa sürede İsviçre'de ve birçok Avrupa ülkesinde yayıldı.

Benzer Konular

30 Ağustos 2008 / Misafir Moda ww
16 Mart 2010 / Misafir Bilim ww
23 Ekim 2015 / Princess_Seo Müzik ww
26 Aralık 2015 / KisukE UraharA Siyaset ww
14 Ekim 2015 / buz perisi Bilim ww