Arama

Arminiusçuluk Nedir?

Güncelleme: 23 Kasım 2015 Gösterim: 1.374 Cevap: 1
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
23 Kasım 2015       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
ARMİNİUSÇULUK a. (Arminius'un a- dından). Calvin'in öğretilerinin bir bölümüne karşı çıkan Arminius’un yandaşları tarafından benimsenen öğreti (XVII. yy.).
—AnsIkl. Yurttaşı Coornhert’in bir bölüm düşüncelerini yeniden ele alan tanrıbilimci Arminius, Calvin'in çifte alınyazısı görüşüne karşı çıktı; tanrısal inayetin, iyilikleriyle herkese açık olduğunu, ama karşı konulmaz olmadığını savundu. Arminius'un ölümünden bir yıl sonra, 1610'da, izleyicileri, Hollanda eyalet hükümetlerine, öğretilerini özetleyen bir "Uyarı" sundular; bağnaz bir calvinci olan François Gomar, bir "Karşı-uyarı" ile bu görüşe savaş açtı. Arminiusçuluk, Hollanda, Utrecht ve Overijssel'in cumhuriyetçi ticaret burjuvazisi içinde yandaşlar bulurken, gomarcı- lık, Orange-Nassau ailesiyle Doğu bölgesi soyluları ve bağnaz köylüler tarafından savunuldu. Dordrecht sinodu (kasım 1618- mayıs 1619) arminiusçuluğu ve başlıca şeflerini mahkûm etti: Hollanda eyalet valisi Oldenbarnevelt idam edildi; Grotius da, bu öğretinin pek çok yandaşı gibi, Fransa’ya kaçarak, ömür boyu hapse mahkûm olmaktan kurtuldu. Arminiusçu- luğun mahkûm edilmesi yalnız gomarcı- lığın değil, aynı zamanda Orange-Nassau partisi'nin de zaferi oldu ve cumhuriyetçi burjuvazinin 1650'lere kadar vesayet altında kalmasına yol açtı.
Sponsorlu Bağlantılar

Kaynak: MsXLabs.org & Büyük L.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
🌘 🚀
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
23 Kasım 2015       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  arminiusculuk-260x300.jpg
Gösterim: 268
Boyut:  15.9 KB

Sponsorlu Bağlantılar
Arminiusçuluk; 17. yüzyıl başlarında Tanrı’nın egemenliğiyle özgür insan iradesinin dayanışma içinde olduğu savını ileri sürerek Calvin’in yazgıcı öğretisine karşı çıkan liberal tepkidir.
Leiden Üniversitesi’nin ilahiyat profesörlerinden Jacobus Arminius ile F. Gomarus arasında Calvinciliğin yorumuyla ilgili tartışmadan doğdu. Konu insanın manevi kurtuluşuyla ilgiliydi. Günah işlemek yazgısıyla dünyaya gelen insanı Tanrı bağışlar mı ya da insanoğlu bu yazgısının Tanrı bağışlamaz olduğu için yaşamının sonuna kadar bir yük gibi taşımak zorunda mıdır? Tanrı’nın insanoğlunun günahlarını hiçbir zaman bağışlamayacağını ileri süren katı Calvinci F. Gomarus’a karşı Arminius, Tanrı’nın bağışlayıcı olduğunu, insanın pişmanlık duyma yoluyla Tanrı’nın sevgisine ve bağışlayıcılığına ulaşabileceği görüşünü savunarak Arminiusçuluk öğretisinin kurucusu oldu. Kısaca, Arminiusçuluk, Tanrısal varlığı sürekli acı çektiren bir güç olmaktan çok yüce bir sevgi kaynağı olarak görür. Bu yeni mezhebin üyeleri politik amaçlı, özellikle Cumhuriyetçi oldukları gerekçesiyle kovuşturmaya uğradılar. Daha sonra Arminiusçuluk dört ruhban meclisi taralından yasaklandı. Bu görüşü benimseyenlerin çoğu Hollanda’dan sürgüne gönderildi. Kalanlar ya Katolikliğe döndü ya da suçlanarak hüküm giydiler.
1795’te mezhep Protestocu Kardeşler adı altında Hollanda’da resmen kabul edildi. İngiltere ve Amerika’ya göçenler buralarda çeşitli kollara bölündüler: İngiltere’dekiler Arminiusçuluğa yeni bir yorum getiren Latudia dolayısıyla karşıtlarınca önceleri Latitudinarcılar (geniş mezhepliler), sonraları da Oxford ve Cambridge Platoncuları adıyla anıldı. ABD’de 18. yüzyıl sonlarında Arminiusçular ve Metodist Arminiusçular olarak iki akım geliştirdiler.

''kaynak: nkfu.com''

🌘 🚀