Arama

Leptonlar

Güncelleme: 18 Nisan 2015 Gösterim: 3.435 Cevap: 1
virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
16 Mart 2007       Mesaj #1
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi
Spini 1/2 olan (fermiyon) ve güçlü etkileşime girmeyen parçacıklar lepton olarak adlandırılır.

Sponsorlu Bağlantılar
Leptonların Özellikleri


Bilinen üç lepton çeşnisi bulunmaktadır: elektron, müon ve tau. Her çeşni zayıf dublet olarak adlandırılan bir parçacık çiftine karşılık gelir. Dubletteki parçacıklardan birinin kütlesi ve elektrik yükü vardır ve ismi çeşni ile aynıdır (örneğin elektron). Diğeri nötrino olarak adlandırılan kütlesiz ve yüksüz bir parçacıktır. Bu parçacıkların altısının da kendine ait karşı-parçacıkları vardır.

Bilinen tüm yüklü leptonlar, parçacık veya karşı-parçacık olmasına bağlı olarak artı veya eksi, bir birim elektrik yükü (e) taşır. Tüm nötrinolar veya karşıt-nötrinolar sıfır elektrik yükü taşır. Yüklü leptonların her uzay boyutu için iki olası spin durumu vardır, öte yandan nötrinolar tek bir helisite durumunda bulunur (tüm nötrinolar sol-elli, tüm karşıt-nötrinolar ise sağ-ellidir).
Lepton kütleleri Koide formülü olarak adlandırılan basit bir denkleme uyarlar, ancak bu durumun nedeni henüz temel ilkeler ile açıklanabilmiş değildir.

Parçacık etkileşimlerinde her bir çeşni için etkileşime giren ve çıkan lepton sayısının aynı kaldığı görülür. Bu durum lepton sayısının korunumu yasası olarak adlandırılır. Farklı çeşniler için lepton sayısı korunumu (örneğin elektron sayısı veya müon sayısı) ilkesinin nötrino salınımları gibi bazı özel durumlarda çiğnenebilmektedir. Bu durumda tüm çeşnilere ait lepton sayısı korunumu daha geçerli bir korunum yasasıdır; ancak bu ilke de Standart Model'de kiral anomalisi ile ifade edilen görüngüden ötürü küçük ölçüde çiğnenebilmektedir.


Lepton-ayar bozonu bağlaşımları çeşniden bağımsızdır. Bu özellik lepton evrenselliği olarak adlandırılır ve özellikle SLC ve LEP deneylerinde tau ve müon bozunum süreleri ve Z-bozonu kısmi bozunum genişliği ölçümleri ile sınanmıştır.


Etimolojik Köken

Oxford İngilizce Sözlüğüne göre "lepton" ismi (Yunanca leptos kelimesinden) ilk olarak Léon Rosenfeld adlı fizikçi tarafından 1948 yılında kullanılmıştır: Following a suggestion of Prof. C. Møller, I adopt — as a pendant to "nucleon" — the denomination "lepton" (from λεπτός, small, thin, delicate) to denote a particle of small mass.[1] İsim protonun yaklaşık iki katı ağırlığında olan tau leptonunun 1970'lerde keşfedilmesinden önce ortaya çıkmıştır.

Kaynak: Vikipedi

Son düzenleyen nötrino; 18 Nisan 2015 13:56 Sebep: Yazım yanlışı / Mesaj düzeni!
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
18 Nisan 2015       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Temel Parçacıklar / Leptonlar

Sponsorlu Bağlantılar
Elektron, muon, nötrino gibi parçacıkları içine alan ve güçlü etkileşime girmeyen parçacıklar sınıfıdır. Elektron, şimdilik başka parçacıklardan yapılmamış olarak kabul edilmektedir. Leptonların spini (dönüş), ½ ve elektrik yükleri -1 veya 0'dır. Yunanca lepton, hafif parçacık anlamına gelmektedir. Leptonlar elementer (esas) parçacıklardır. Bu parçacıkların kendilerini oluşturan başka parçacıkları şimdilik bilinmemektedir.

Elektron: Elektriksel ve kimyasal etkileşimden sorumludur.
  • Elektron Nötrinosu: Her saniye milyarlarcası vücuttan geçmektedir.
Muon: Elektrondan daha ağır ve kararsızdır. Ömrü saniyenin 2 milyonda 1'i kadardır.
  • Muon Nötrinosu: Bazı parçacıkların bozunmasıyla muonlarla ortaya çıkar.
Tau: Ağır ve çok kararsız bir parçacıktır. 1975 yılında keşfedilmiştir.
  • Tau Nötrinosu: Henüz gözlenmiş değil ancak bu parçacığın varlığına inanılıyor.

Kaynak: Bilimnet