Arama

Maddenin Sıvı Hali

Güncelleme: 15 Aralık 2016 Gösterim: 19.839 Cevap: 4
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
15 Ocak 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye

Sıvı,

maddenin üç temel halinden biri. Gaz hali ile kristal yapıdaki katı hal arasındadır.
Katılarda moleküller arası çekim (kohezyon) kuvveti güçlü olduğundan potansiyel enerji düşüktür, bu da moleküllerin düzenli desenler halinde birbirlerine bağlanmasına neden olur. Buna karşılık gazlarda kohezyon kuvveti zayıf, potansiyel enerji yüksektir, bu da moleküllerin rasgele dağılımına ve serbestçe hareket etmelerine yol açar. Potansiyel enerjileri ve kohezyon kuvvetleri gazlar ile kaklardakilerin arasında yer alan sıvılar ise, ne kristal yapılı bir katının düzenliliğini, ne de bir gazın rasgeleliğini gösterir. Sıvı molekülleri bulunduktan kabın içinde istedikleri gibi hareket edemez, ancak birkaç molekül çapındaki bir boyutta yer değiştirebilirler.
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  sıvı.gif
Gösterim: 19204
Boyut:  888.8 KB
Gaz, sıvı ve katı hal arasındaki kesin ayırım yalnızca molekülleri az sayıda atomdan oluşan maddeler için geçerlidir. Moleküllerindeki atom sayısı 20’nin üzerinde olan bir sıvı çoğunlukla gerçek erime noktasının altına kadar soğutulabilir ve çoğu mekanik özellikleri bir katininki gibi olan, ama molekülleri belirli bir desen oluşturacak biçimde dizilmemiş camsı bir madde oluşturur. Moleküldeki atomların sayısı yaklaşık 100-200’ü aştığında ise, bir maddenin katı, sıvı ve gaz halinden söz etmenin yaran yoktur. Bu tür maddeler düşük sıcaklıklarda çoğunlukla camsı ya da biçimsiz (amorf) katılardır; sıcaklık arttıkça katılıktan azalan bu tür maddelerin sabit bir erime noktası yoktur. Bunlann ancak bazıları gerçek sıvı oluşturabilir. Bu tür büyük moleküllü maddeler gaz haline geçemez çünkü sıvının buharlaşması için gerekli olan sıcaklığa ulaşmadan önce kimyasal olarak bozunurlar. Naylon ve kauçuk gibi çok büyük moleküllü yapay ve doğal polimerler bu davranışı gösterir. Bu nedenle normal sıvılar için geliştirilen kuramlar, basit moleküllü maddelerin davranışını açıklayan kuramlardır.

Sıvı hal, maddenin öbür halleri gibi, ancak kinetik molekül kuramının geliştirilmesiyle tam olarak anlaşılmıştır. Bu kurama göre madde sabit hızla hareket eden parçacıklardan oluşur ve bu hareket ısıl enerjiden kaynaklanır. Parçacığın ısıl enerjisi arttıkça hareket hızı da artar.
Çok genel bir tanımla parçacıklar molekül, atom, iyon ya da elektronlar olabilir. Bir gazdaki parçacıklar aralarında etkileşim olmayacak derecede birbirlerinden uzaktır ve hızlı hareket ederler. Düz bir çizgi üstünde hareket eden parçacıkların birbiriyle çarpışması sonucunda enerji yok olmaz, ama parçacıklar arasında enerji alışverişi olabilir. Bir gaz soğutulduğunda parçacıklar daha yavaş hareket eder ve birbirinden uzaklaşamayacak derecede yavaş hareket edenler, azalan kinetik enerjiyi yenen bir çekim kuvveti nedeniyle birbirine yapışırlar. Her parçacık sıvı hale geçerken sıvılaşına gizli ısısı olarak bilinen bir ısı açığa çıkarır, ama sıcaklık yoğunlaşma noktasında kaldığı sürece sıvı içindeki bütün parçacıklar aynı hızla hareket ederler. Bir sıvı içinde parçacıkların birbirine çarpmadan hareket edebileceği yol molekül çaplan kadardır. Sıvı soğutulduğunda parçacıklar daha da yavaş hareket etmeye başlar ve donma noktasına gelindiğinde moleküller arası çekim enerjisi sıvının donarak katı hale geçebileceği kadar yüksek bir yoğunluk oluşturur. Sıcaklık donma noktasında kaldığı sürece parçacıklar aynı hızla titreşirler ve donma süresince erime gizli ısıları açığa çıkarırlar.

Katı ısıtıldığında, parçacıklar, sıvı halde birbirlerinden etkilenmeyecek ölçüde uzaklaşacakları yeterli erime ısısına ulaşırlar. Isıtma sürdürüldüğünde buharlaşma ısısına ulaşan sıvı haldeki parçacıklar gaz haline geçerler. Maddenin bir halden öbürüne geçişini açıklayan bu çok basitleştirilmiş görüş birçok karmaşık etkeni göz önüne almaz. Örneğin bir katı, sıvı ya da gazdaki hiçbir parçacık aynı hızda olamayacağı gibi, bir katıdaki bazı parçacıklar gaz haline geçebilecek bütün enerjiye sahip olabilirler ya da bir gazdaki bazı parçacıklar kısa bir süre için hareketsiz kalabilirler. Hareketin rasgele olduğu gerçeğiyle birlikte parçacıkların ortalama bir kinetik enerjisi olduğu düşünülmelidir. Bir sıvı ile gazın ya da bir sıvı ile katının arayüzeyinde her zaman parçacık değişimi olur. Yavaş hareket eden gaz molekülleri sıvı yüzeyinde yoğunlaşırken, hızlı hareket eden sıvı molekülleri gaz haline geçebilirler. Kapalı bir sistemde her iki yöndeki değişim sayısının aynı olduğu bir denge durumuna ulaşılır. Sıvı haldeki katı parçacıkların kinetik enerjisi yalnızca istatistiksel terimlerle tanımlanabildiğinden, sıvı halin tartışılması gaz haldeki gibi olasılık fonksiyonlarıyla yapılır.

Sıvıları katılardan ve gazlardan ayıran bir başka özellik de, sıvıların çok küçük bir kayma geriliminin etkisi altında akabilmesidir. Ayrıca, kendi buharlarıyla ya da havayla temas eden sıvılar (karşı koyan dış bir kuvvet bulunmadığında) ara yüzey alanının en küçük olacağı belirli bir yüzey gerilimine sahip olurlar. Yerçekimi ve başka kuvvetlerin etkisi altında olmayan bir sıvı kütlesinin en kararlı biçimi küreseldir. Bir sıvı ile bir katının ya da kendisiyle karışmayan bir başka sıvının arasındaki yüzeylerin de, sıvının öbür madde üzerinde dağılıp dağılmayacağını belirleyen özgün arayüzey gerilimleri vardır. Sıvıların elektrik özelliklerini yüklü parçacıkların yoğunluğu belirler. Sıvı metallerin, erimiş tuzların ve iyonlaştırıcı çözücülerdeki tuz çözeltilerinin dışındaki sıvıların elektriksel iletkenliği düşüktür. Erimiş tuzlarda ve tuz çözeltilerinde akımın tuz iyonları tarafından taşınmasına karşılık, sıvı metallerde akım elektronlar tarafından taşınır.


Son düzenleyen perlina; 15 Aralık 2016 20:37
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
4 Aralık 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  petrol.jpg
Gösterim: 624
Boyut:  54.2 KB

Maddenin Sıvı Hali


Maddenin üç evresinden biri. Sıvılar, içinde bulundukları kabın biçimini alırlar. Belli sıcaklıkta belli bir hacmi kaplarlar. Çok az sıkıştırılabildiklerinden basıncı aynen iletirler. Hemen bütün maddeler uygun sıcaklık ve basınçta sıvı hâlde bulunabilirler.
Sponsorlu Bağlantılar

Normal şartlar altında sıvı halde bulunan birçok cisim vardır. Su, bunun en çok bilinen örneğidir. Madenlerin içinde de cıva, normal şartlar altında sıvı halde bulunarak bir ayrıcalık gösterir.
Sıvılar, dokundukları her yüzeye basınç yaparlar. Bu basınç hem içinde bulundukları kabın yan ve dip yüzeylerine, hem de sıvının içinde bulunan herhangi bir cismin bütün yüzeylerine uygulanır. Derine indikçe bu basınç artar. Denizaltıların uğradığı basınç bunun örneğidir. Hesaplanan derinlikten daha aşağılara inen bir denizaltı, su basıncı yüzünden parçalanabilir.
Ayrıca, sıvıların hareket ve denge durumundaki etkileri de değişiktir. Denge durumundaki sıvıları inceleyen bilim koluna hidrostatik, hareket durumundaki sıvıları inceleyene de hidrodinamik denir. Bu bilim kolları teknik alanlarda sıvılardan yararlanma yollarını açmıştır. Sıvıların kinetik enerjileri (hareket enerjileri) ve potansiyel enerjileri (durumlarından doğan enerji) birçok işte kullanılır.

Sıvılar ısıtılarak gaz haline geçirilebilir. Tekrar soğutulunca da sıvılaşır. Damıtma (bir sıvıyı içindeki yabancı maddelerden temizleme) işleminde bu olaydan yararlanılır. Yalnız, soğutmayı sürdürerek, her sıvının katılaşması sağlanamaz. Birkaç sıvı için bu yapılabilir. Bu sıvılardan biri de sudur. Su 0°C altında katılaşır (buz olur). 0°C ile 100° C arasında sıvı haldedir. 100° C’in üstüne çıkartılırsa gaz haline geçer (buharlaşır).

MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi


Son düzenleyen perlina; 15 Aralık 2016 20:41
Sen sadece aynasin...
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
14 Aralık 2016       Mesaj #3
perlina - avatarı
Ziyaretçi

Maddenin Sıvı Hali


Maddenin hallerinden biri de sıvı halidir. Sıvı haldeki tanecikler birbirleri üzerinden kayarak hareket ederler. Sıcaklık arttıkça sıvı moleküllerinin hareketi artar. Sıvı molekülleri titreşim ve öteleme hareketi yaparlar. Bu hareketler sonucunda bulundukları kabın hacmini alırlar. Sıvı molekülleri arasındaki boşluk, gaz molekülleri arasındaki boşluktan az olduğu için birbirleri arasında daha çok çarpışma yaparlar. Bilinen en önemli sıvı sudur.
Ad:  sıvı.jpg
Gösterim: 3663
Boyut:  76.6 KB

Yüzey Gerilimi


Sıvıların önemli özelliklerinden biri de moleküller arası çekim kuvvetinden kaynaklanan yüzey gerilimidir. Sıvı moleküllerinin yüzey alanını artırmak için gereken enerjiye ya da yapılan işe yüzey gerilimi denir.
Sıvılarda içteki moleküller diğer moleküller tarafından her yönden eşit kuvvetle çekilir. Sıvı yüzeyindeki moleküller içteki moleküller tarafından aşağıya doğru çekileceğinden sıvı yüzeyi küre şeklini alır.
Yüzey gerilimine etki eden çeşitli faktörler bulunur. Bu faktörleri sıvının cinsi, sıcaklık, sıvının saflığı şeklinde sıralayabiliriz.

Sıvının Cinsi


Tanecikler arasındaki çekim kuvvetleri büyük olan (kohezyon kuvvetleri) sıvıların yüzey gerilimleri daha büyüktür. Su molekülleri arası hidrojen bağlarından dolayı diğer birçok sıvılara göre daha yüksek yüzey gerilimine sahiptir.

Sıcaklık


Sıcaklığın artmasıyla tanecikler arası etkileşim azalır ve yüzey gerilimi düşer. Sıcaklıkla yüzey gerilimi ters orantılıdır. Sıcaklığın düşmesiyle tanecikler arası etkileşim artacağından yüzey gerilimi de artar.

Sıvının Saflığı


Bir sıvı içerisine eklenen safsızlık, taneciklerin birbirleri içerisinde çözünmesiyle meydana gelir. Sıvının kendi molekülleri arasındaki çekim kuvvetleri değişeceği için yüzey gerilimi değişir. Çözücünün yüzey gerilimini düşüren maddelere yüzey aktif, değiştirmeyen maddelere ise yüzey inaktif madde denir.
Yüzey aktif maddeler deterjan, organik asitler, alkoller, esterler, ketonlar, aminler. Yüzey inaktif maddeler ise organik asit tuzları, bazlar, şeker ve gliserin gibi maddeler örnek verilebilir.

Adhezyon ve Kohezyon Kuvvetleri


Sıvı moleküllerinin bir yüzeyi ıslatması ya da ıslatma­ması iki kuvvetin etkisine bağlıdır. Bunlar adhezyon ve kohezyon kuvvetleridir.
Sıvı molekülleri ile temas ettiği yüzey arasındaki çe­kim kuvvetleri adhezyon kuvvetleri olarak adlandırılır.
Sıvının kendi tanecikleri arasındaki çekim kuvvetleri ise kohezyon kuvvetleri olarak adlandırılır.
Eğer adhezyon kuvvetleri, kohezyon kuvvetlerinden büyükse, sıvı yüzeye yayılır ve ıslatır.
Kohezyon kuvvetleri, adhezyon kuvvetlerinden büyük olduğu durumlarda ise sıvı damlası biçimini korur ve yüzeyi ıslatmaz.
Adhezyon kuvvetleri, kohezyon kuvvetlerinden büyük olduğu durumlarda sıvı kapiler boru içerisinde kendili­ğinden yükselir (Kapiler etki).
Kağıt peçetenin, havlunun ya da süngerin suyu em­mesi kapiler etki ile ilgilidir.

Viskozite


  • Sıvıların akmaya karşı gösterdiği direnç viskozite olarak adlandırılır.
  • Viskozitesi büyük olan sıvılar küçük olanlara göre daha yavaş akar. Örneğin balın akıcılığı, suyun akı­cılığından daha küçüktür. Çünkü balın viskozitesi suyunkinden büyüktür.
  • Sıcaklık arttıkça sıvıların viskozitesi azalır, akıcılığı artar. Örneğin viskozitesi yüksek olan asfalt yola dö­külmeden ısıtılır viskozitesi azaltılarak akışkan hale getirilir.
  • Sıvıların molekülleri arasındaki çekim kuvvetinin bü­yüklüğü ile viskozite doğru orantılıdır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 15 Aralık 2016 20:32
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
14 Aralık 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM

SIVI HALİ


Termodin. Sıvı haldeki maddeler gaz halinde olduklarından çok daha yoğundur. Gerçekten de bu maddelerde moleküller arasındaki uzaklık katılardakiyle aynı düzeydedir. Ancak, katıların tersine, sıvılarda moleküller düzenli değildir ve ısıl çalkalanmalardan doğan hareketler rasgele ve katılardakine oranla daha önemlidir. Moleküller arasındaki uzaklık küçük olduğundan etkileşim kuvvetleri göz ardı edilemez; sıvıların çok az sıkıştırılabilmelerinin nedeni de budur. Sıvılar katılaşabilir (KATILAŞMA) ve buharlaşabilir. (BUHARLAŞMA) .Tüm sıvıların belli bir akışmazlıkları vardır.

Kaynak: Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 15 Aralık 2016 20:44
SİLENTİUM EST AURUM
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
15 Aralık 2016       Mesaj #5
perlina - avatarı
Ziyaretçi

Maddenin Sıvı Hali




Benzer Konular

14 Aralık 2016 / Misafir Cevaplanmış
15 Aralık 2016 / ThinkerBeLL Fizik
15 Aralık 2016 / asla_asla_deme Fizik
15 Aralık 2016 / ThinkerBeLL Fizik
10 Ocak 2017 / Misafir Cevaplanmış