2009 Formula 1 Sezonu - İspanya Grand Prix Üye Ol (Üye olduğunuzda tüm reklamlar gizlenecektir) Soru/Cevap
Geri Dön   MsXLabs MK > :: Spor :: > Formula 1
Facebook Hesabınızla Bağlanın (Connect with Facebook)
Cevap Yeni Konu Aç
Eski 04-05-2009   #1 (mesaj-linki)
RuffRyders - avatarı
2009 Formula 1 Sezonu - İspanya Grand Prix



2009 Formula 1 Sezonu - İspanya Grand Prix




İspanya Grand Prix'i 8 Mayıs 2009 tarihinde başlayacaktır. Yarış ile ilgili bilgileri bu konu başlığı altından bulabilirsiniz...



Brawn GP hızını koruyabilecek mi? Ferrari'nin revize edilmiş F60B'si ne kadar hızlı? McLaren Mercedes nasıl bir difüzör ile piste çıkacak? Red Bull yeni difüzör'ünü İspanya'ya yetiştirebilecek mi?

şte tüm bu sorulara bu hafta sonu İspanya Grand Prix'sinde cevap bulacağız. Uzak Doğu'da gerçekleşen 4 yarışın ardından takımlar Avrupa'daki ilk yarış için bu hafta sonu Barcelona'ya gidiyorlar.

Çok yoğun ve yorucu geçen 1 ayın ardından Formula1 Dünyası 1 haftalık dinlenme sürecinin sona ermesi ile İspanya'nın Katalan pistinde tekrar mesaiye başlayacak. Geçtiğimiz yıl Kimi Raikkonen'in kazandığı ve Heikki Kovalainen'in ağır bir kaza geçridiği İspanya Grand Prix'sinin hafta sonu yarış programı şu şekilde.

8 Mayıs 2009, Cuma
1. Antrenmanlar: 11:00 - 12:30
2. Antrenmanlar: 15:00 - 16:30

9 Mayıs 2009, Cumartesi
Cumartesi Antrenmanları: 12:00 - 13:00
Sıralama Turları: 15:00

10 Mayıs 2009, Pazar
Yarış: 15:00

  Bu Mesajı Yetkililere Rapor Et Bu mesaja hızlı cevap gönder
Eski 07-05-2009   #2 (mesaj-linki)
RuffRyders - avatarı
Cvp: 2009 Formula 1 Sezonu - İspanya Grand Prix

İspanya Grand Prix - Barselona Pist Rehberi

Barselona'daki olimpiyat oyunlarına hazırlık programı kapsamında inşa edilen Circuit de Catalunya pisti, Katalan bölgesinin başkentinden 20 kilometre kuzeyde, Real Automovil Club de Catalunya (RACC) tarafından satın alınan alanda yer alıyor.



Proje, RACC'nin, Formula 1'i, İspanya'nın motor sporlarının merkezi haline gelen bölgeye geri getirme ve Circuit de Catalunya'yı, tamamlanacağı tarih olan 1991'den sonra İspanya GP'ye ev sahipliği yapma arzusundan kaynaklanıyordu.

Eski Minardi pilotu Luis Perez Sala, pistin tasarımı konusunda tavsiyelerde bulundu. Ardından uzun bir düzlüğü olan, çok sayıda hızlı geçilen virajdan oluşan, aerodinamik etkinliğin ön planda olduğu, birçok modern pistteki özelliklerden esinlenildi.

Pist son yıllarda birçok kez değişiklik geçirdi. Tur sonuna, son virajdan geçen araçları yavaşlatmak için bir şikan inşa edildi. Pist yüzeyi ise 2006'da tümüyle yenilendi. Başlangıçta yol tutuşunun zayıflaması üzerine yeni asfalt birkez daha düzenlendi ve eskisinden daha hızlı hale geldi. Bununla birlikte pist düzlüğünde yüksek hızda giden araçlarda orta frekansta bir dalgalanma oluşuyor.

Teknik olarak zorlu olması zayıf bir araca bu pistte şans tanımazken, iyi araçları ön plana çıkarıyor.

Pistin doğası, hızlı olmak için aracın hemen her alanında ideal ayarları zorunlu kılıyor. Takımların testlerini burada gerçekleştirmelerinin en büyük nedenlerinden biri de bu zaten. Pistin yapısı nedeniyle özellikle aracın ön sol tarafına daha fazla yük biniyor. Bu alandaki lastiklerde aşınma daha fazla olurken, understeer problemlerine de yol açabiliyor bu durum.

Uzun pit düzlüğü, iyi bir aero etkinlik gerektiriyor. Düşük hızda geçilen bazı zorlu virajlar var. Aynı şekilde yüksek hızda geçilen birkaç viraj da araçları zorluyor. Önemli eğitim değişiklikleri ve çok uzun düzlük, motor ve lastikler üzerinde iyi bir çalışma gerektiriyor. Turun yüzde 65'i tam gaz geçiliyor. Bu da bir motorun tek bir turda yaklaşık 3 litre yakıt sarfettiği manasına geliyor.

Rubens Barrichello ve Jenson Button'ın BGP 001'i bu yüzden sıralamalarda ve yarışta 200 litrenin üzerinde bir yakıt kullanacak.

Katalunya pistinde dolu depo ise diğerlerine göre, daha büyük bir dezavantaj demek. 10 kilogramlık ilave ağırlık kabaca tur başına 0.402 saniye kayba yol açabiliyor.

Ayrıca pistte sık sık yapılan testler nedeniyle sürücülerin F1 takviminde en çok tanıdığı pistlerin başında geliyor. Bununla birlikte yüksek hızdaki doğası, sürücüler henüz sezonun bu bölümünde fiziksel olarak yarışa iyi bir hazırlık seviyesinde bulunsalar da, pisti pilotlar açısından fiziksel olarak yıpratıcı bir yer halien getiriyor.

Pist seyirciler açısından ise oldukça iyi bir tasarıma sahip. Bir gün içinde piste giriş çıkışlar kolay bir şekilde gerçekleştiriliyor ve seyircilerin stadyumda yarışı izlemek için görüş mesafesi bulunan çok sayıda koltuğu bulunuyor.

Honda burada ilk puanını 2001'te Jacques Villeneuve ile kaydetmişti. Honda motoru kullanan araçların ise burada Nigel Mansell, Alan Prost, Ayrton Senna ile zaferleri bulunuyor.

TurkiyeF1.com
  Bu Mesajı Yetkililere Rapor Et Bu mesaja hızlı cevap gönder
Eski 08-05-2009   #3 (mesaj-linki)
RuffRyders - avatarı
Cvp: 2009 Formula 1 Sezonu - İspanya Grand Prix

Raikkonen daha hafif daha hızlı araca geçiyor

Ferrari, hafta sonunda İspanya Grand Prix'de Kimi Raikkonen'e daha hafif bir araç vererek, yeniden rekabetçi yarışlar çıkarması için önünü açacak.



Son zaferini geçtiğimiz yıl Circuit de Catalunya'da yaşayan 2007 şampiyonu Finlandiyalı sürücü, Avrupa sezonuna takım arkadaşı Felipe Massa'dan daha hafif bir araçla start verecek.

Ferrari'nin internet sitesinde yer alan açıklamada, hafifletilmiş aracın; Raikkonen'in takım arkadaşından daha kilolu olduğu ve doğal fiziki yapısından dolayı, KERS sisteminin aracındaki ağırlık dezavantajını ortadan kaldırmaya yönelik olduğu belirtildi.

Hafifletilmiş araçtaki yeni şasinin kaza testlerinden geçtiği ifade edilirken, aracın Raikkonen'in sürüş stiline uygun hale getirilmesine yönelik daha esnek ayarlarla donatıldığı da belirtildi.

Kurallara göre aracın 605 kilogramdan daha hafif olmaması gerekiyor. KERS sisteminin ağırlığı ise yaklaşık 25-30 kg. Rakiplerine göre kilolu olan sürücülerin KERS'den elde ettikleri avantajı, diğerlerine kıyasla daha az oluyor. Ferrari, İspanya'da KERS sisteminin avantajlı şekilde kullanılacağına inanıyor.

Takım bu arada kapsamlı yeni aero paket kapsamında, Brawn GP ve diğer bazı takımların kullandığı ve tartışmalara neden olan türde benzer bir arka difüzer tasarımı kullanacak.

Ferrari geçen hafta Vairano'daki düzlük testlerinde yeni difüzer konseptini test etmiş ve ilk sonuçlar aracın daha hızlı hale geldiğini göstermişti.

TurkiyeF1.com
  Bu Mesajı Yetkililere Rapor Et Bu mesaja hızlı cevap gönder
Eski 09-05-2009   #4 (mesaj-linki)
RuffRyders - avatarı
Cvp: 2009 Formula 1 Sezonu - İspanya Grand Prix

İspanya GP - 3. Antrenmanlar - Ferrari uyanıyor mu?

İspanya Grand Prix'si sıralama turları öncesinde gerçekleştirilen son antrenman seansında Ferrari pilotları 1 ve 2. sıraları aldılar.



Felipe Massa 18 tur attığı antrenmanlarda 1:20.553'lük derecesi ile en hızlı sürücü olurken takım arkadaşı Kimi Raikkonen de +0.082 saniye fark ile ikinci sırada yer aldı.

Ferrarileri Brawn GP pilotları takip etti. Seansın büyük bir kısmında bu iki takım pilotları liderlik için mücadele ettiler. Ancak Ferrari bu mücadeleden galip çıkan takım oldu. Şampiyona lideri Jenson Button +0.497 saniye fark ile 3. sırayı alırken Rubens Barrichello da 1:21.163'lük derecesi ile antrenmanların 4. hızlı ismi oldu.

Barcelona'da bugün hava sıcaklığı yaklaşık 21. derece civarında ve pist sıcaklığı ise 33 derece. Güneşli bir hava ile uyanan Barcelona için gün boyunca herhangi bir yağış tahmini bulunmuyor.

1 saatlik antrenman süresince pistte bazı olaylar yaşandı. Force India takımından Giancarlo Fisichella virajda pist dışına çıkınca pist görevlileri tarafından yardım aldıktan sonra piste geri dönebildi. Ardından BMW Sauber'den Nick Heidfeld pist dışına çıkıp bariyerlere çarparak durabildi. Heidfeld'işn sol ön süspansiyonu zarar görünce Alman pilot garaja dönmek zorunda kaldı. Antrenmanların 2. hızlı ismi Raikkonen'de şikanda aracının arkadan kayması sonucu sopin attı ancak Kimi pistte kalmayı başararak turuna devam etti.

BMW Sauber'in Polonyalı pilotu Robert Kubica son antrenmanlarda 5. sırayı alırken Toyota'dan Jarno Trulli 6. ve McLaren Mercedes'ten Lewis Hamilton 7. oldular.


1. Massa Ferrari (B) 1:20.553 18

2. Raikkonen Ferrari (B) 1:20.635 + 0.082 22

3. Button Brawn-Mercedes (B) 1:21.050 + 0.497 19


4. Barrichello Brawn-Mercedes (B) 1:21.163 + 0.610 17

5. Kubica BMW Sauber (B) 1:21.239 + 0.686 21

6. Trulli Toyota (B) 1:21.256 + 0.703 23

7. Hamilton McLaren-Mercedes (B) 1:21.346 + 0.793 16

8. Glock Toyota (B) 1:21.377 + 0.824 26

9. Buemi Toro Rosso-Ferrari (B) 1:21.424 + 0.871 19

10. Alonso Renault (B) 1:21.499 + 0.946 17

11. Kovalainen McLaren-Mercedes (B) 1:21.519 + 0.966 15

12. Rosberg Williams-Toyota (B) 1:21.594 + 1.041 20

13. Webber Red Bull-Renault (B) 1:21.629 + 1.076 19

14. Bourdais Toro Rosso-Ferrari (B) 1:21.649 + 1.096 19

15. Piquet Renault (B) 1:21.685 + 1.132 18

16. Vettel Red Bull-Renault (B) 1:21.689 + 1.136 18

17. Fisichella Force India-Mercedes (B) 1:21.909 + 1.356 19

18. Nakajima Williams-Toyota (B) 1:22.043 + 1.490 19

19. Sutil Force India-Mercedes (B) 1:22.232 + 1.679 19

20. Heidfeld BMW Sauber (B) 1:23.457 + 2.904 8

TurkiyeF1.Com
  Bu Mesajı Yetkililere Rapor Et Bu mesaja hızlı cevap gönder
Eski 09-05-2009   #5 (mesaj-linki)
RuffRyders - avatarı
Cvp: 2009 Formula 1 Sezonu - İspanya Grand Prix

İspanya Grand Prix Sıralama Turları - Son noktayı Button koydu

Jenson Button son anda İspanya'da pole pozisyonunu kazanmayı başardı. Brawn GP pilotu sıralama turlarının bitmesine saniyeler kala başladığı turunda harika bir sürüş sergileyerek yarın yapılacak yarışa ilk sırada başlama hakkını elde etti.



Sebastian Vettel 1:20.660'lık derecesi ile seansın sonunadoğru liderliği ele geçirdi ancak Vettel'in bu sene ikinci pole pozisyonunu kazanmasına izin vermeyen isim Jenson Button oldu. Button 1:20.527'lik derecesi ile pole pozisyonunu kazandı.

Button'ın takım arkadaşı Barrichello ise yarın yarışa 3. sırada başlayacak. Ferrari'den Felipe Massa için umut verici bir sıralama günü oldu. Massa 4. sırayı alarak Ferrari taraftarlarını sevindirdi. Ancak Kimi Raikkonen elemelerin ilk bölümünde saf dışı kalarak büyük bir sürpriz yaptı.

1. Button Brawn-Mercedes (B) 1:20.707 1:20.192 1:20.527

2. Vettel Red Bull-Renault (B) 1:20.715 1:20.220 1:20.660

3. Barrichello Brawn-Mercedes (B) 1:20.808 1:19.954 1:20.762

4. Massa Ferrari (B) 1:20.484 1:20.149 1:20.934

5. Webber Red Bull-Renault (B) 1:20.689 1:20.007 1:21.049

6. Glock Toyota (B) 1:20.877 1:20.107 1:21.247

7. Trulli Toyota (B) 1:21.189 1:20.420 1:21.254

8. Alonso Renault (B) 1:21.186 1:20.509 1:21.392

9. Rosberg Williams-Toyota (B) 1:20.745 1:20.256 1:22.558

10. Kubica BMW-Sauber (B) 1:20.931 1:20.408 1:22.685

11. Nakajima Williams-Toyota (B) 1:20.818 1:20.531

12. Piquet Renault (B) 1:21.128 1:20.604

13. Heidfeld BMW-Sauber (B) 1:21.095 1:20.676

14. Hamilton McLaren-Mercedes (B) 1:20.991 1:20.805

15. Buemi Toro Rosso-Ferrari (B) 1:21.033 1:21.067

16. Raikkonen Ferrari (B) 1:21.291

17. Bourdais Toro Rosso-Ferrari (B) 1:21.300

18. Kovalainen McLaren-Mercedes (B) 1:21.675

19. Sutil Force India-Mercedes (B) 1:21.742

20. Fisichella Force India-Mercedes (B) 1:22.204


Elenen pilotların ilk demeçleri:

Lewis Hamilton: "Yani biraz hayal kırıcı bir sıralama oldu. Tur mükemmel değildi. Lastikler de pek iyi durumda değildi. Daha üst sıralarda olmayı umuyorduk. Fakat henüz bitmedi, önümüzde uzun bir yarış var. Puan almayı umuyoruz. Araçsa daha kötü durumda"

Kimi Raikkonen: "Demek istediğim benim hatamdı. İlk hız turumda ideal bir sürüş çıkaramadım. O yüzden biraz hayal kırıklığı yaşadım. İşler böyle gidyiro. Yarın elimden gelenin en iyisini yapacağım. Bu zor durumu atlatacağımdan çok emindim"

Heikki Kovalainen: "Nick yavaş geçilen virajlarda önümdeydi. Sanırım yeterli hıza sahip değildik. Takımın beni içeri alması gerekip gerekmediği konusunda birşey söylemek güç. Ancak aracın yol tutuşu zayıftı. Bu yüzden araca güvenerek basamadım. "

Son bölüm

İspanya'da pole pozisyonunun belirleneceği son bölümde Jarno Trulli ilk piste çıkan isim oldu. Rubens Barrichello 1:21.442'lik derecesi ile şu anda lider.

Vettel 2. hızlı turunda liderliği eline geçirdi. Son iki dakikaya girilirken Barrichello 2 ve Button da 3. sırada.

Son turlarda ilk önce Barrichello liderliği eline geçirdi. Webber'in derecesi Barrichello'yu geçmeye yetmedi. Vettel Barrichello'yu geçmeyi başararak liderliğe yükseldi.

Massa son turunda 3. sıraya yükselmeyi başardı. Button ise pistteki son turunu attı ve sıralamara noktayı koyru. Button İspanya Grand Prix'si sıralama turlarını kazanarak büyük bir avantaj sağladı.

İlk 10 şu şekilde: Button - Vettel - Barrichello - Massa - Webber - Glock - Trulli - Alonso - Rosberg - Kubica.

2. eleme bölümü

İkinci bölüm için yeşil ışıkların yanmasının ardından yaklaşık 2 dakika sonra piste ilk olarak Kazuki Nakajma çıktı. Hemen ardından Buemi Trulli ve Ğiquet pistteki turlarına başladılar.

Sebastien Buemi ilk hızlı turunda spin atarak pist dışına çıktı. Kum havuzuna giren Buemi daha sonra piste dönmeyi başlardı.

Bitime 5 dakika kala Mark Webber 1:20.007'lik derecesi ile lider durumnda. Bu derece bugün alınan en iyi derece. Massa 1:20.149 ile ikinci sıraya yükseldi.

Fernando Alonso son anda attığıtur ile ilk 10'a kalmayı başardı.

Seans tamamlandı. İkinci bölümde Hamilton sürpriz yapan isim oldu. Son turundaki turu Hamilton'ın son bölüme kalmasına yetmedi.

İkinci bölümde elenen isimler şunlar: Nakajima - Heidfeld - Hamilton - Buemi.

1. eleme bölümü

Sıralama turlarının ilk eleme bölümünde Heikki Kovalainen piste çıkan ilk isim oldu. Son antrenmanlarda Felipe Massa ve Kimi Raikkonen 1:21'in altına inmeyi başarmışlardı. Kovalainen ilk hızlı turunda 1:23.718 yaptı.

Sebastian Vettel 2. hızlı turunda 1:22.192 ile liderliği eline geçirdi. İlk 4 dakikalık bölüm geride kaldığında Hamilton halen garajda bekliyor.

Michael Schumacher İspanya'da Ferrari garajında. Adrian Sutil ilk virajda pist dışını ziyaret etti ancak Alman pilot turuna devam ediyor.

Vettel 1:20.715'lik derecesi ile lider. Hamilton pistteki ilk hızlı turunda 1:21.244 ile 4. sırada kendine yer buldu. Son 3 dakikaya girilirken Felipe Massa lider ve Vettel ikinci sırada.

Kovalainen bitime 2 dakika kala garaja döndü. Finli pilot 17. sırada. 15 dakikalık eleme bölümünün bitimine 1 dakika kala 4 pilot haricinde tüm sürücüler pistteler.

Son anda gelen derecelerden sonra günü ilk sürprizi Kimi Raikkonen'den geldi. Raikkonen 16. sırayı alarak sıralamaların ilk bölümünde elenen isimlerden biri oldu. Elenen diğer isimler ise şöyle: Raikkonen - Bourdais - Kovalainen - Sutil - Fisichella.

TurkiyeF1.Com
  Bu Mesajı Yetkililere Rapor Et Bu mesaja hızlı cevap gönder
Eski 10-05-2009   #6 (mesaj-linki)
RuffRyders - avatarı
Cvp: 2009 Formula 1 Sezonu - İspanya Grand Prix

İspanya'da Button kaldığı yerden devam etti



Brawn GP dışındaki takımların Avrupa başlangıcı hayalleri Button ve Barrichello'nun finiş çizgisini ilk iki sırada geçmeleri ile suya düşmüş oldu. Brawn GP bu sezon 2. kez bir yarışı duble ile bitirmeyi başardı.



Sorunsuz bir yarış çıkartan Jesnon Button startta takım arkadaşına geçilmesine rağmen 2 pit stop stratejisi ile yarışı 1. sırada bitirmeyi başardı. Aynı şekilde sorunsuz bir yarış geçiren takım arkadaşı Barrcihello ise 3. pit stop stratejisi nedeniyle 2. sırada kaldı.

Kaza ile başlayan yarışta ilk turda 4 pilot yarış dışı kaldı ve güvenlik aracı piste girdi. Yarışta daha sonra herhangi bir kaza yaşanmadı. Ancak Kimi Raikkonen ve Heikki Kovalainen mekanik sorunlar nedeniyle yarış dışı kaldılar.

Yarışta Mark Webber etkileyici pit stop stratejisi ile 3. sırayı almayı başarırken takım arkadaşı Vettel de 4. sırada kaldı. İspanyol pilot Alonso'da son turda yakıt sorunu yaşayan Massa'yı geçerek yarışı 5. sırada tamamladı.

Son turlarda takımın direktifi ile yavaşlayan Massa ilk önce Vettel'e ve ardından 16 saniye gerisindeki Alonso'ya geçilmekten kurtulamadı.

İyi bir yarış çıkartan Nick Heidfeld yarışı 7. sırada bitirirken yarışta son puan Nico Rosberg'e gitti.

İspanya Grand Prix'sinde en hızlı turu Barrichello 1:22.762'lik zamanı ile 28. turda attı.


1. Button Brawn GP-Mercedes (B) 1h37:19.202

2. Barrichello Brawn GP-Mercedes (B) + 13.056

3. Webber Red Bull-Renault (B) + 13.924

4. Vettel Red Bull-Renault (B) + 18.941

5. Alonso Renault (B) + 43.166

6. Massa Ferrari (B) + 50.827

7. Heidfeld BMW Sauber (B) + 52.312

8. Rosberg Williams-Toyota (B) + 1:05.211

9. Hamilton McLaren-Mercedes (B) + 1 tur

10. Glock Toyota (B) + 1 tur

11. Kubica BMW Sauber (B) + 1 tur

12. Piquet Renault (B) + 1 tur

13. Nakajima Williams-Toyota (B) + 1 tur

14. Fisichella Force India-Mercedes (B) + 1 tur


En hızlı tur: Barrichello, 1:22.762


Yarış dışı:

Sürücü Takım Tur

Raikkonen Ferrari (B) 18

Kovalainen McLaren-Mercedes (B) 8

Trulli Toyota (B) 1

Buemi Toro Rosso-Ferrari (B) 1

Bourdais Toro Rosso-Ferrari (B) 1

Sutil Force India-Mercedes (B) 1



Puan durumu:

Sürücü: Takım:

1. Button 41 1. Brawn GP-Mercedes 68

2. Barrichello 27 2. Red Bull-Renault 38.5

3. Vettel 23 3. Toyota 26.5

4. Webber 15.5 4. McLaren-Mercedes 13

5. Trulli 14.5 5. Renault 9

6. Glock 12 6. BMW Sauber 6

7. Alonso 9 7. Ferrari 6

8. Hamilton 9 8. Williams-Toyota 4.5

9. Heidfeld 6 9. Toro Rosso-Ferrari 4


YARIŞ RAPORU

İspanya’da formasyon turu öncesinde hava sıcaklığı 34 derece ve pist sıcaklığı da 43 derece civarındaydı. İlk iki çizgide Button, Vettel, Barrichello ve Massa bulunuyor. Bu dörtlü içeriisnde sadece Massa’nın aracında KERS donanımı var.

İlk çizgide bulunan Button ve Vettel yumuşak lastiklerle yarışa başlayacaklar. Formasyon turunun başında Mark Webber’in geç kalkışından dolayı kısa süreli sarı bayraklar sallandı. Ancak Webber devam edince bir problem oluşmadı.

Sorunsuz bir formasyon turunun ardından pilotlar start düzlüğündeki ceplerine yerleşmeye başladılar. Yeşil ışıkların sönmesi ile birlikte pilotlar gazlarına yüklendiler. Massa iyi bir çıkışla Vettel’i geçmeyi başarırken Barrichello’da Button’ı geçerek ilk viraja lider olarak girmeyi başardı.

İlk virajda yaşanan kazanın ardından güvenlik aracı piste girdi. Trulli, Suti, Bourdais ve Buemi bu kazadan sonra yarış dışı kalan pilotlar oldu.

Lewis Hamilton start düzlüğünde çim alana taşınca en arkaya geriledi. Kazuki Nakajima güvenlik arajı periyodunda pite giren ilk isim oldu. Güvenlik aracı ile 2. tur geçilirken sıralama şu şekilde oluştu - Barrichello - Button - Massa - Vettel - Webber - Alonso - Rosberg - Glock - Heidfeld - Nakajima.

Yarışa 16. sırada başlayan Raikkonen iyi bir çıkışla 10. sıraya kadar yükseldi. Alonso'da startta 2 sıra kazandı. 4. tur geçilirken güvenlik aracının bu tur içerisinde pistten ayrılacağı bilgisi geldi.

Yarışın tekrar başlaması ile birlikte pilotlar yerlerini korurken Fernando Alonso start düzlüğünde Webber'in yanına kadar geldi ancak Webber sıkıştırınca yerini koruyamadı.

6. tur geçilirken Lewis Hamilton start düzlüğünde Nelson Piquet'i geçerek 13. sıraya yükseldi. Aynı turda Kovalainen yavaşlamaya başladı. Barrichello 1:24.581'lik derecesi ile en hızlı turu eline geçirdi. Kovalainen bu turun sonunda pite girerek yarışa son noktayı koydu.

9. tur içerisinde Jenson Button 1:23.849 ile en hızlı turu attı. Bu arada Raikkonen'de 9. sırada bulunan Heidfeld'e yaklaşmaya başladı. Bir tur sonra bu sefer Barrichello en hızlı turu tekrar elkine geçirdi. 1:23.719.

12. turda Barrichello ile 3. sıradaki Massa arasında 5 saniyelik bir fark oluştu. Bu turda Raikkonen ile Heidfeld start düzlüğünde yan yana geldiler ancak Heidfeld yerini korumayı başardı.

Jenson Button 14. turda 1:22.950'lik derecesi ile bir kez daha en hızlı turu eline geçirdi. Raikkonen ise Heidfeld üzerindeki baskısını arttırdı. 15. tura girildiğinde ilk 6 pilot 10 saniyelik dilim içerisinde yarışı sürdürmeye devam ediyorlar.

Ön tarafta Massa ile lider Barrichello arasındaki fark biraz daha açıldı. Şimdi bu fark 6 saniyenin üzerinde. Vettel ise Massa'ya yaklaşmaya devam ediyor.

17. turda Toyota'dan Timo Glock ilk planlanmış pit stop için pite girdi. Glock 8.8 saniye pitte kaldıktan sonra yumuşak lastiklerle beraber tekrar piste döndü. Bir sonraki turda yarışı ikinci sırada sürdüren Button pite girdi. Aynı anda Alonso da pite giren isim oldu.

18. turda Kimi Raikkonen yavaşlayarak yarış dışı kaldı. Raikkonen son 5 turda Heidfeld'i geçmek için yoğun çaba sarfetmişti. Yarışın lideri Barrichello ve Webber aynı anda pite girdiler.

1 tur sonra Massa ve arkasındaki Vettel de pite girdiler. Bu pitstoparın ardından ilk 4 sırada değişme yaşanmadı. Williams'tan Nico Rosberg ön bölümde pite girmeyen isimlerden ve Rosberg şu an 2. sırada.

İlk pit stopların ardından Barrchello yaklaşık 7 saniye kazanarak ikinci sıradaki Button ile arasındaki farkı 11 saniyeye kadar çıkarttı.

30. tur geçilirken pistte pite girmeyen 2 isim var. Lewis Hamilton ve önündeki Nick Heidfeld henüz pite girmediler. Heidfeld 5 ve Hamilton 6. sıradalar. Aynı turda lider Barrichello 2. kez pite girdi. Barrichello 6.6 saniye gibi kısa bir süre pitte kaldıktan sonra sorunsuz şekilde piste geri döndü.

Hamilton ve Heidfeld 30. turda pite girdiler. Hamilton piste döndükten sonra Glock ve Kubica'nın mücadelesinin ortasına düştü. Glock Hamilton'ı sıkıştırmaya başlarken arkasından gelen Kubica'yada geçilmemk için mücadele veriyor.

Yarışın yarısı geçildiğinde 6 pilot yarış dışı kaldı. Sutil - Bourdais - Buemi - Trulli - Kovalainen - Raikkonen.

39. turda yarışı 2. sırada sürdüren Felipe Massa'nın aracından bir jant kapağının fırladığı yavaşlatılmış görüntüde ekranlara yansıdı. Massa 43 turda 2. kez pite girdi. Aynı anda Vettel de pite girdi. İki sürücü de sert lastikleri takarak tekrar piste geri döndüler.

44. turda Fernando Alonso 2. pit stopunu yaptı. İspanyol pilot pit çıkışında 8. sıra için hamilton ile yan yana geldi. Ancak içeriden viraja giren Alonso 8. sırayı bırakmadı.

Yarışın lideri Button 48. turda ikinci kez pite girdi. Button'ın pit alanındaki kaldığı süre 8.7 saniye. Button 3. olarak piste geri döndü.

2 tur sonra Barrichello 3. kez pite girdi. Planlı pit stopların ardından Barrichello liderliği Button'a bırakmış oldu.

2. pit stopların ardından sıralam şu şekilde oluştu: Button - Barrichello - Webber - Massa - Vettel - Heidfeld - Alonso - Rosberg - Nakajima - Hamilton

Yarışın son 10 turuna girildiğinde Webber Barrichello ile ikincilik mücadelesine tutuşurken hemen arkalarında da Massa ve Vettel yarışın başından bu yana devam ettiği gibi bir sıra kazanmak için savaş veriyorlar.

Massa'ya takım telsizden yakıt tasarrufu yapması gerektiği ve bu şekilde yakıt tüketimi devam ederse bir kez daha pite girmeleri gerektiği bilgisi verildi.

Bitime 4 tur kala Vettel Massa'yı geçmeyi başardı. Vettel'in geçişinin hemen ardından Massa ile arasındaki fark açılmaya başladı. Son 2 tura girilirken Alonso Massa'ya yaklaştı. Bu iki pilot 5. lik için kapışmaya başladı. Ve Alonso Massa'yı geçerek 5. sıraya yükseldi.

Son turda başka bir aksiyon yaşanmayınca Button finiş çizgisini ilk sırada geçmeyi başardı. İkinci sırayı ise Brawn GP'nin diğer pilotu Rubens Barrichello kazandı. Podyumda 3. basamağa çıkan isim ise Red Bull'dan Mark Webber oldu.

  Bu Mesajı Yetkililere Rapor Et Bu mesaja hızlı cevap gönder
Eski 11-05-2009   #7 (mesaj-linki)
RuffRyders - avatarı
Cvp: 2009 Formula 1 Sezonu - İspanya Grand Prix

İspanya GP Yarış Grafiği


  Bu Mesajı Yetkililere Rapor Et Bu mesaja hızlı cevap gönder
Cevap Yeni Konu Aç

Etiketler
2009, formula, grand, prix, sezonu, İspanya
Hızlı Cevap
Resim Doğrulama
Mesaj:
Seçenekler
2009 Formula 1 Sezonu - İspanya Grand Prix Konusuna Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevap Son Mesaj
2009 Formula 1 Sezonu - Çin Grand Prix RuffRyders Formula 1 2 26-04-2009 22:45
2009 Formula 1 Sezonu - Bahreyn Grand Prix ThinkerBeLL Formula 1 2 26-04-2009 22:39
2009 Formula 1 Sezonu - Avustralya Grand Prix RuffRyders Formula 1 9 02-04-2009 13:50
2009 Formula 1 Sezonu - Malezya Grand Prix RuffRyders Formula 1 0 01-04-2009 14:04
2008 Formula 1 Sezonu - İspanya Grand Prix RuffRyders Formula 1 2 29-04-2008 03:49