Arama

İnsan gözü kaç megapixeldir?

Güncelleme: 22 Mayıs 2016 Gösterim: 7.564 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
2 Eylül 2012       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
İnsan Gözü Kaç Megapixeldir?
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Günlük hayatta "vay be, adamın cep telefonunun kamerası 2.0 mp" ya da bende bir makina var "12 MP" gibi sözler duyarız ve "vay be, teknoloji nerelere kadar geldi" deriz. Hatta bazen "ya bu kamera benim gözümle gördüğümden de net çıkarıyor görüntüleri" falan bile deme cüretinde bulunuruz. İşin aslını yapılan araştırmalar gösteriyor ve bakın teknoloji hala ne kadar aciz; ne kadar basit ve kainata kıyasla ne kadar geride kalmış.Açıklamayı size çeviriyorum:

Gözümüz tek bir taslak üzerinde kurgulanmış anlık çekimleri yakalayan bir fotoğraf makinası değildir. Daha çok bir video silsilesine benzemektedir. Gözümüz, küçük açılarla, anlık hareket eder ve etrafımızdaki detayları beyne yansıtmak için sürekli kendisini günceller. Ayrıca iki tane gözümüz vardır ve beynimiz, çözünürlüğü daha da arttırmak için her iki gözden gelen sinyalleri toplamaktadır. Daha fazla bilgi toplamak için de haliyle gözümüzü, gördüğümüz şeyin etrafında hareket ettiririz. Bu nedenlerden dolayı, göz ve beyin birlikteliği, retinadaki fotoalıcıların sayıca fazlalığı sayesinde,bir makinada olabileceğinden çok daha yüksek çözünürlükte veriler elde etmemizi sağlar. Aşağıda verilen eşdeğer megapiksel değerler, insan gözünün bir manzarayı ne kadar netlikte gördüğünü açıklayan bilimsel bir detaydır.

Yukarıdaki insan gözünün çözünürlüğünü sağlamaya neden olan veriler ışığında,şimdi önce küçük bir örnekle başlayalım: Şimdi önünüzde 90'a 90 derecelik açıda (gözümüzün açıları yani) bir görüntünün olduğunu farzedelim, aynen pencereden dışarıdaki bir manzarayı seyredermiş gibi. Bu durumda piksel sayıları ortalama bir göz için:
90 derece * 60 arc-dakika/derece * 1/0.3 * 90 * 60 * 1/0.3 = 324,000,000 pixels (324 megapiksel) olur.

Gerçekte her an bu kadar çok çözünürlük elde etmiyoruz, ama gözümüz bir manzarada istediğiniz tüm detayları görmenize olanak sağlamak için sürekli istediğiniz detayın etrafında hareket eder. Ama insan gözü, bu açıdan çok daha fazla bir açı görür ki bu da 180 dereceye yakındır.Biraz küçük düşünüp 120 derecelik bir açıyla bakabildiğimizi varsayacak olsak bile:
120 * 120 * 60 * 60 / (0.3 * 0.3) = 576 megapiksel verisini elde ederiz.

İnsan gözünün görebileceği gerçek açı değeri şüphesiz ki çoook daha fazla çözünürlüğe tekabul eder. Bu yapıdaki (çözünürlükteki) bir veriyi kaydetmek içinse, çok fazla alana kayıt imkanı sağlayabilecek kadar gelişmiş bir kamera olması lazım.

Şimdi teorik bilgiyi bir kenara bırakıp , sözün özünü aktaracak olursak, pencere gibi sınırları olan bir alandan dışarıya baktığınızda gördüğünüz manzara, beyninizde 324 megapiksele eşdeğer olarak yer alıyor. Eğer görüntünüzü engelleyecek bir maniniz yoksa, 576 MP. Şimdi kameralardaki özellikler benim gözümde solda sıfır kaldı dogrusu.

Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
7 Ocak 2015       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Öncelikle şunu belirtmekle başlamak istiyorum, insan gözü analog bir yapıdır ve dijital bir terim olan piksel boyutuyla ölçülmesi tam olarak mümkün değildir. Beyindeki görme merkezi gözlerden gelen ışık bilgisini aynen bir film perdesi gibi algılayamaz. Beyin gelen ışık bilgisini yorumlayarak görüntü oluşturur. Bu görüntü gözden beyne giden sinir hücrelerinin yani nöronların hızına bağlı olarak sürekli yenilenir. Örneğin bunu FPS (frame per second) değeri olarak göz önüne alırsak, bir video filmindeki 30FPS değeri gözümüzün görüntüyü tümüyle akıcı olarak görmesi için yeterlidir. Fakat bu olay, insan gözünün 30FPS olduğu anlamına gelmez. İnsan gözünün de belli bir eşik değeri vardır ve o değerden daha hızlı geçen bir cisme baktığında onun hareketini yakalayamaz ve hiçbirşey geçmemiş gibi görür. Günümüzde kullanılan yüksek çekim hızına sahip kameralar kullanılarak bir merminin hareketi milisaniye mertebesinde rahatlıkla incelenebilmektedir.
İnsan gözünün hızı için basit bir test yapabiliriz. Öncelikle CRT (tüplü) bilgisayar monitörünüzün dikey tarama frekansını 60 Hz’e getirin. Bunun için, masaüstüne sağ tıklayıp özellikler > ayarlar > gelişmiş > monitör sekmelerini takip edip Hz ayarlarına ulaşabilirsiniz. 60 Hz’e getirdikten sonra ekrana 30cm mesafeden bakarken, monitörün yan tarafında bir nesneye odaklanın ama göz ucuyla da monitörü görün. Normalde düz bakarken hissetmediğiniz ekran yenilemesinin nasıl yukardan aşağıya taranarak sayfa sayfa geçtiğini bu şekilde farkedeceksiniz. Eğer normal bakarken de 60 Hz’i farkediyorsanız bunu bir de 75 Hz’de deneyin. Kendim 75 Hz’e kadar farkedebiliyorum fakat 85 Hz ve üstünde artık sayfa sayfa geçişleri göremiyorum. Gözün bu hızı kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Gözleriyle sürekli detaylı ve hareketli şeyleri takip eden ve işi gereği yüksek dikkatle çalışan kişilerde daha hızlı göz refleksleri görülür.
Sponsorlu Bağlantılar
Gözümüzün ışık algılayıcılarının bulunduğu retina, sinirsel yapıdan oluşan bir zardır. Retinadaki ışık algılayıcıları, sayısal kameraların algılayıcılarında olduğu gibi sayılabilir büyüklüklerdir. Hatta, retinanın çukur kısmında (fovea) bu algılayıcıların sayıları diğer bölgelere oranla daha fazladır ve retinanın üzerine düşen ışık beyine sıkıştırılarak iletilir. İşte bu nedenle gözümüz bazen bize oyun oynar ve şekilleri olmadığı gibi görürüz. Gözümüzdeki ışık algılayıcı hücre sayısı (ya da piksel deyin) belli bir kritik değerin üstünde olduğu sürece görme kalitesi etkilenmez. Çünkü görüntüyü beyin tamamlar. Hatta tek gözümüz olmasa bile görüntü çözünürlüğümüz azalmaz, yalnızca derinlik hissimiz bir miktar kaybolur. Retina “dekolmanı” olarak adlandırılan ve göz içindeki ışık hücrelerinin büyük kısmının harap olduğu durumlarda bile görüntünün bir kısmını eksik görmeyiz. Bunu şöyle benzetebiliriz: Elinizdeki kameranın merceğinin yarısını kapatıyorsunuz ama ekranda görüntüyü hala tam görüyorsunuz; çünkü kameranın işlemcisi eksik kısmı tamamlıyor.
Gözün görme kapasitesinin megapiksel olarak ifade edilebilmesi için, gözdeki reseptörleri piksel olarak düşünüp bir sahneyi beynin hangi detay seviyesinde oluşturabildiğini test etmek gerekir. İnsan gözü küçük bir organdır ve üzerine gelen ışığın çok az bir miktarı ile bütün herşeyi yapar. Fakat yüksek megapiksel kameraların mercekleri oldukça büyüktür ve buna bağlı olarak karanlık bir sahnede insan gözüne kıyasla çok daha fazla aydınlanmış alan görürler. Şunu net olarak söylemek mümkündür ki, eğer göz büyüklüğünde bir mercekle en yüksek megapiksel oranını alıp fotoğrafı çekip daha sonra insanın aynı manzaraya bakarak gördüklerini karşılaştırırsak eminim ki insan gözü daha fazla detayı algılayıp tanımlayabilecektir. Dijital makinenin çektiği fotoğraf ise, zoom yapılmadan insanın gördüğüne denk biçimde görüntülenip incelenirse çok daha az detay yakalayabildiği anlaşılacaktır.
Bu nedenle insan gözü yapay merceklerin görüntüsüyle kıyaslanamayacak kadar mükemmel yaratılmış bir organdır. Ama dijital bir veri olan megapiksel olarak ifade edilebilir. Bunun hesaplaması yukarıda bahsettiğim şartlar sağlanırsa, yaklaşık olarak bir değer ortaya koyularak gerçekleştirilebilir. Ama megapiksel teriminin aslında bir sahneden alınan görüntünün kaç piksel ile görüntülendiğini ifade eden bir kavramdan başka birşey olmadığını aklımızdan çıkarmamamız gerekir. Tabiki ne kadar fazla piksel olursa o kadar detaylı görünecektir fakat bunun insan gözüne denk gelen oranıyla kıyaslamak için, konuyu başlıca bir araştırma konusu olarak ele alıp laboratuvar şartlarında incelenmesi ve deneyler yapılması gerekir.

Kaynak: bilgiustam.com/


🌘 🚀
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
22 Mayıs 2016       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
Gözümüz kaç mega pikseldir?

Evriminin nasıl gerçekleştiğine dair dahi hala birçok tartışmanın yaşandığı insan gözü, bazım bilim insanlarına göre materyalist düşüncenin önemli fikirlerinden olan evrimle günümüzdeki haline
goz1?resize3002C300
gelemeyecek kadar kompleks bir yapıdır. Zira en baştan belirtilmesinde yarar var ki, insan gözü ile aynı büyüklükteki mercekler kullanılarak ister dijital isterse de analog resim çekilsin, hiç birisi insanın gördüğü kadar detaylı bir sonuç vermeyecektir. İnsan gözünün kaç FPS (Frame Per Second, Saniye Başına Görüntülenen Resim Sayısı) olduğu ya da kaç Megapiksel detaya sahip olduğunu belirtmek aslında mümkün değildir.
Zira insan beyni görüntüleri dijital bir biçimde değil, analog bir şekilde algılamaktadır. Bu sebepten ötürü analog ve dijital görüntü arasında oranlama yaparken megapiksel, Hz ya da FPS gibi kavramları kullanmak mümkün değildir. Ancak insan gözünün de bir görme sınırı olduğunu ifade etmek ve gözün görme yeteneğinin daha iyi anlaşılması için bu tür kıyaslamalar yapılmaktadır.

İnsanların “görme” olarak tabir etti işlem, aslında beyinde gerçekleşen elektriksel iletimler sayesinde oluşmaktadır. Bir başka değişle insan beyni görme işlevini görseller arasından ya da sinemada olduğu bir perdeye bakarak yapmamaktadır. Beyin gözden gelen elektrik sinyallerini yorumlayarak belirli görüntüler oluşturmaktadır. Sinir sistemini oluşturan hücreler yani nöronlar, her akım gönderdiğinde yani her sinapslarda beyin görüntülerin nasıl oluşturulacağını seçer. İnsan beyninde yaklaşık olarak 1010 kadar nöron bulunmakta ve bu nöronlardan her birinin de elektrik akımına gösterdiği tepki yani sinaps aralığı 103 ila 104 arasında değişmektedir. Bu tepkimeyi dijital ortamla kıyaslamak gerekirse her tepki bir bit olarak kabul edilebilir ve sonuç olarak da insan beyninin 100.000 GB üzerinde veri kapasitesi olduğu söylenebilir. Söz konusu veri depolama olduğunda inanılmaz derece yüksek bir kapasiteye sahip olan nöronlar, görme işleminde de beyin ile koordinasyon çok hızlı ve mükemmel bir biçimde sağlar.

Yine de insan gözü ile dijital ya da analog fotoğraf makinelerini kıyaslayarak bir meapiksel hesabı yapılması gerekirse, yine de insan gözü her zaman daha üstün olacaktır. “İnsan gözü kaç megapiksel” şeklinde bir soruya karşılaştırmalı olarak cevap vermek gerekir, dünya ünlü markaların geçtiğimiz yıla kadar çıkarttığı en gelişmiş fotoğraf makinesi modellerinde 4-5 milyon görüntü algılama noktası bulunur ki, bu da oldukça yüksek bir çözünürlük demektir.
Ancak insan bedenindeki duyu algılayıcı nöronların yaklaşık olarak %70’i gözdeki retina tabakasında yer alır. Bu da insan gözünde yaklaşık olarak 6,5 milyon renkli algılama hücresi, 120 milyonun üzerindeyse renksiz algı hücresi bulunduğu anlamına gelir. İnsan gözü “yalnızca tek bir foton parçacığını dahi büyük bir hassaslıkla algılayabilmektedir”. 120 derecelik bir açıyla bakan insanın gözünün yaklaşık olarak 570 Megapiksel gibi şaşırtıcı bir çözünürlüğe sahip olduğu söylenebilir.


Benzer Konular

28 Ekim 2016 / Ziyaretçi Tıp Bilimleri
21 Nisan 2014 / Ziyaretçi Soru-Cevap
29 Eylül 2009 / Misafir Soru-Cevap
3 Kasım 2009 / Misafir Soru-Cevap
2 Temmuz 2012 / bekirr Genel Mesajlar